Na een stormachtige campagne, waarin we in korte tijd met ontzettend veel mensen keihard hebben gewerkt aan het bekender maken van het libertarisme en onze partij, zagen we woensdag op de uitslagenavond in Den Haag een onverwachte verkiezingsuitslag. Bijna alle partijen hebben zetels en stemmen ingeleverd om de PVV groot te maken. Weinig mensen stemden voor hun idealen; allemaal gingen ze mee in het strategisch stemmen.

De uitslag was voor ons ook teleurstellend, daar hoeven we niet omheen te draaien. We voelden tijdens de campagne dat meer mensen zich bij ons aansloten en onze bekendheid groeide. Helaas vertaalde zich dat niet naar stemmen.

De redenen hiervoor gaan we goed evalueren, want we moeten door. Liberalisme en libertarisme zijn dood in Nederland. Er zijn geen partijen over in de Tweede Kamer die zich ook maar enigszins hard maken voor echte vrijheid en een kleine overheid. Juist daarom moeten wij niet bij de pakken neer gaan zitten, maar het libertarisme blijven verspreiden. Zowel via de politieke weg, als via allerlei andere wegen.

De komende tijd gaan we plannen smeden, werken aan allerlei vormen van permanente campagne en evenementen organiseren waar mensen met een libertair hart elkaar kunnen ontmoeten. Ik kan niet wachten om me hiervoor in te zetten, maar voor mij zal het wel vanuit een andere rol zijn. Een aantal weken geleden heb ik besloten dat ik na de najaars-ALV op 16 december zal vertrekken uit het partijbestuur. Ik heb tijd en ruimte in mijn hoofd nodig om aandacht te besteden aan mijn gezin en het afronden van mijn PhD. Ik baal ervan dat ik dit moet vertellen na een tegenvallende verkiezingsuitslag, maar ik beloof dat ik me flink zal blijven bemoeien met de LP!

Hugo Pfister zal de rol van voorzitter van mij overnemen. Het bestuur zal op zoek gaan naar een nieuw bestuurslid met een nog verder in te vullen portefeuille.

Voor nu wil ik vooral iedereen die zich heeft ingezet voor de campagne, het verkiezingsprogramma, het verzamelen van OSV’s en het flyeren op straat ontzettend bedanken voor hun inzet. Vanaf het moment dat we besloten voor verkiezingsdeelname te gaan is er een enorme hoeveelheid energie in de partij gekomen. Ook tijdens de uitslagenavond werd duidelijk met hoeveel passie en motivatie iedereen zich heeft hard gemaakt voor het libertarisme, en hoeveel zin iedereen heeft om daarmee verder te gaan.

We blijven de schouders eronder zetten en nieuwe plannen maken. Tijd om verder te timmeren aan de weg naar een libertair Nederland!

Emma van Zoelen

Voorzitter van het Dagelijks Bestuur

5 REACTIES

 1. Geen idee wie Emma van Zoelen is maar veel succes verder!

  Ik denk dat de LP met BVNL moet gaan samenwerken. Ze hebben veel overeenkomsten waaronder geen kamerzetels behaald. Misschien ook met Pepijn dinges van Forum want die pist nu naast de pot met de kamerzetels en op Forum Inside noemde hij zich (min of meer) libertariër. De volgende verkiezingen konden wel eens dichterbij zijn dan 4 jaar.

 2. PhD? Interessant… Waarin?
  Euhm en … van een staatsuniversiteit?
  Dan mag ik hopen dat het in een exacte wetenschap is.
  Anders wordt je slechts Dr in de ideologie.

 3. “Liberalisme en libertarisme zijn dood in Nederland. ” staat hierboven.

  In dit artikel uit het buitenland wordt het tegendeel betoogd: “Milei And Wilders Elected: Is The Libertarian Moment Finally Here?” https://www.zerohedge.com/geopolitical/milei-and-wilders-elected-libertarian-moment-finally-here

  Misschien heeft het libertarisme een tekort aan aansprekende figuren die kamerlid willen zijn en campagne willen voeren. Veel ambtenaren in elk geval. Op zich positief als ambtenaren eindelijk ‘het licht’ zien. Maar wellicht niet handig als activist.

  Waarschijnlijk moet de communicatie beter. En minder zweverig zijn dan de LP. Meer worden als de SP van vroeger: mensen helpen die willen leven zonder last te hebben van de bureaucratie. In plaats van op Instagram interessant zitten doen.

Comments are closed.