Een buitengewoon LP-vriendelijk commentaar van een ervaren journalist. Jan van Friesland was o.a. chef binnenland van NOS nieuws en hoofdredacteur van Omroep Friesland (Omrop Fryslân). Gepubliceerd op Climategate en op libertair perspectief.

De Libertaire Partij doet mee met de komende Tweede Kamerverkiezingen. Het moet u ontgaan zijn want in de media is er amper aandacht voor het gedachtegoed van deze partij. De lijsttrekker zal zeker niet aanschuiven bij de grote verkiezingsdebatten en het zal nog een hele toer worden om een zetel te bemachtigen. De bescheiden LP heeft ook geen eigen premier in gedachten.

Toch mag de LP, zeker waar het om klimaatbeleid gaat, niet onbesproken blijven. En als ik gisteren op de uiterst gezellige reünie van mijn lagere schoolklas niet een klasgenoot ontmoette die vol vuur sprak over het klimaatstandpunt van de partij, had ik dit vandaag niet geschreven. Dit kwam mij boven het geroezemoes allemaal ter ore:

De LP stelt dat de overheid zich moet terugtrekken uit het klimaatdebat en de overheidsuitgaven met betrekking tot klimaat en innovatie moet stopzetten.

De LP gelooft in een open samenleving, waarin iedereen de vrijheid heeft zijn eigen toekomst na te streven, zonder beperkingen door overbodige regels van de overheid, zo luidt de missie. De LP wil dat de overheid teruggaat naar de kern van bestaan: ontdaan van allerlei kostbare en onnodige bestuurslagen.

De partij is tegen verregaande overheidsmaatregelen die het gedrag van mensen beïnvloeden en sturend zijn voor het handelen. Weg met de gedachte dat als de mens in vrijheid zou leven, de aarde zal worden vernield. De LP zegt te geloven in het probleemoplossend vermogen van individuen in een vrije markt en stelt dat het geen taak van de overheid is om klimaatbeleid te voeren.

Wij schonken nog een keer het glas vol en gingen er bij zitten. De klasgenoot vervolgde het scherpe betoog met standpunten die ik later in stilte herlas op internet:

‘De klimaatplannen gaan gepaard met enorme overheidsuitgaven en ingrijpende regelgeving. De negatieve gevolgen hiervan, zoals hogere belastingen, hogere prijzen en meer bureaucratie zijn direct merkbaar, terwijl de aantoonbare invloed van de maatregelen op het toekomstige klimaat onmogelijk kan worden vastgesteld. De overheid slaat hier een gevaarlijke weg in, waarbij uitgaven geen tastbaar doel dienen en daarmee niet controleerbaar zijn.‘

en

Miljardensubsidies aan zonne- en windenergie missen nu hun doel, omdat het elektriciteitsnet de groeiende vraag niet kan bijbenen.

De LP is voor kernenergie als stabiele leverancier van altijd beschikbare energie. Het levert een ‘baseload’ zonder uitstoot die noodzakelijk is om een samenleving draaiende te houden, 24/7. Volgens de LP kan de gaswinning worden hervat indien de Groningers dit willen. En de gasbaten zullen dan ten goede komen aan Groningen.

Voor mij werd het in meerder opzicht een onvergetelijk vrolijke dag. Misschien breekt het klimaatrealisme wel door via feesten en partijen. Wij hieven daarom nog maar een keer het glas.

 

10 REACTIES

 1. en nu nog dat een goede buur beter is dan een verre vriend?
  met dat alleen al zal het niet mee vallen daar voorstanders voor te vinden binnen de gehele wereldse samenleving! het verdienmodel laat dit gewoon niet toe!

 2. Weer lekker naief hoor: “De LP gelooft in een open samenleving”
  Dit is de realiteit van de open samenleving: https://youtu.be/XrreJNF7tuE

  Ik wl ook wel in een “open samenleving” geloven. Maar als je de ongeremde import van klaplopers stopt dan is het hele klimaatbeleid niet nodig (en sowieso al niet nodig).

  • @Kobus,

   Klopt! Het is van tweeën één. Of je sluit de grenzen en je voert een selectief immigratiebeleid, of je schaft de verzorgingsstaat af en laat iedereen zijn eigen kosten van levensonderhoud betalen.

   Bij open grenzen en een verzorgingsstaat, loop je als land leeg op al die klaplopers uit het buitenland.

   Als iedere buitenlander gewoon netjes zijn woning en andere kosten betaalt, is het geen enkel probleem om de grenzen helemaal open te gooien. Het prijsmechanisme regelt dan vraag en aanbod.

   Tenslotte kan ook niet iedere NLer het zich veroorloven om in het dure Zwitserland of Monaco te gaan wonen.

   • Pfoei! Alweer de klaploperkaart trekken. Let even op: Libertairen hebben geen plicht om klaplopers te onderhouden.
    Dat de overheid dit wel doet is de fout van de mensen die zo graag een overheid willen en zich daarmee “zeker” voelen.
    Stop de overheid en de klaplopers gaan naar andere landen of blijven thuis.
    Ongelooflijk dat regelmatige lezers van Vrijspreker nog steeds de schuld aan de klaplopers geven en niet aan de “zorgindustrie”

 3. Het huidige NL klimaatbeleid is natuurlijk volkomen weggegooid geld.

  Volgens gegevens van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) bedroeg onze totale CO2-uitstoot in 2022 ongeveer 68,5 megaton. Wereldwijd bedroeg dit volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) ongeveer 36,8 gigaton. De NL bijdrage in 2022 was dus minder dan 0,2%.

  Het beleidsdoel is om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden Celsius door in 2050 netto geen CO2 uit te stoten. De Nederlandse bijdrage daaraan is dan 0,2% x 2 graden = 0,004 graden oftewel vierduizendsten van een graad!

  Deze bijdrage van een vierduizendste graad reductie aan de mondiale temperatuurstijging is uiteraard volkomen verwaarloosbaar en zinloos.

  • met name omdat India en China gewoon doorgaan met kolencentrales neerplempen dus als het hele opwarmingsverhaal al klopt (zeer twijfelachtig) dan gebeurt het sowieso en kun je beter je economie niet ruineren zodat je geld hebt voor klimaat adaptatie (indien nodig)

 4. Ik vind dus dat CO2 productie (“uitstoot”) heel goed is voor de atmosfeer. Meer voeding voor planten, misschien een weinig warmer, dat Vind ik fantastisch. Ook meer regen in woestijnen en aardappelen verbouwen in de toendra en op Groenland. Prachtig. En als Den Haag zou onderlopen hebben we meteen ook de overheid opgelost.
  Ik meen het niet humoristisch, ik meen het. De necrofielen regeren!

Comments are closed.