Voor de inval van Oekraïne had Duitsland de kernenergiecentrales op uitfasering gezet, in ruil voor planning 30 grote nieuwe gascentrales om de tijd tot hernieuwbaar te overbruggen.

Lastig dat Rusland en haar gas geboycot moesten worden en de Nordstream 2 pijpleiding ook nog eens werd opgeblazen.

Dan maar LNG (vloeibaar gas) uit de VS ophalen. Probleempje is dat dat hoofdzakelijk via fracking (dus niet milieuvriendelijk en verboden in Duitsland zelf, geproduceerd mag worden) met veel energie op 162 graden onder nul gekoeld moet worden en via vieze olie slurpende tankers naar Europa moet worden getransporteerd. Plus dat dat natuurlijk gasprijs verhogend en een grote afhankelijkheid van de VS betekent.

Tsja wat zijn dan nog de alternatieven: kolen en nog erger bruinkoolcentrales! Best vervelend dat die gemiddeld al 40 jaar oud zijn en niet bepaald de laatste technologie hebben om tenminste een beetje van de CO2 uitstoot te beperken.

Tel uit je winst, nou ja verlies op milieugebied en verlies voor de Duitse klanten: hun (vervuilende) stroom tarieven zouden wel eens kunnen gaan verdubbelen.

Dan daar maar een paar kerncentrales herbouwen?

Of die gloednieuwe kolencentrales in Nederland over nemen, want die zouden gesloten moeten worden, al draaien die ook weer vol uit?

Prachtige staaltjes van goed geregeld, waarbij wensdenken en lange termijn denken niet gebaseerd zijn op realiteit (dat alternatieve energie ook geld kost en lastig is). En met als resultaat prijsstijgingen en dat de arme burgers, nog veel armer worden.

8 REACTIES

 1. of aanvoerproblemen door ritje ronde de kaap
  gelukkig hebben zij het waakvlammetje in Groningen nog?
  dit is niet de enige glijdende schaal waarin de eu zich op dit moment bevindt
  en bij een volgende verkiezing maar weer
  Ach! en wee!
  roepen

  • Dat ritje rond de kaap zou helemaal niet nodig zijn als men gewoon een deal zou sluiten met de Houthi’s. Die hebben herhaaldelijk aangegeven dat ze alleen schepen die het bezit van Israel zijn, of onder Israelische vlag varen, of op weg zijn naar Israelische havens.
   En wat je ook van hen mag vinden, ze hebben ook inderdaad alleen dat gedaan. Aanvallen op Amerikaanse oorlogsschepen zijn gewoon een reactie op een provocerende aanwezigheid van de VS daar.

   Dat de westerse media die gegevens constant bewust weglaat helpt ook niet

 2. Zolang de mens maar bezig is en er geld rolt m.b.t. die bezigheden, heb je een economie. Of toch niet? Want hoe zit het met toegevoegde waarde? Bestaat die eigenlijk wel? Mocht die er niet zijn de btw maar afschaffen?

 3. De sukkelbrigade van de eu regelt het allemaal met de green deal, de grootste flop allertijden.
  De wefkeffers alias de young global assholes voeren dit beleid uit en denken niet na over de gevolgen.
  omdat ze al weten dat hun beleid desastreus is, terug naar het kampvuurtje en laat de bevolking maar doodvallen.
  Waarom niet nu davos opblazen? dan sla je veel insecten in één klap.
  hebben we vast een betere toekomst,
  Het wef is een coup van de multinationals ism de regeringen die de dwangwetten op ons loslaten en ons als vrije markt uitleveren aan de rijksten. zou zeggen STOP deze waanzin , de rijksten en de weffers zijn witteboorden terroristen

 4. De mens, met bijbel 2030, fantaseert zichzelf helemaal kapot door te blijven hangen in de klimatologische religie en het geloof dat klimaatwetenschappers het beter weten dan de otto normalverbraucher.

  Nog even geduld, mensen, misschien krijgen we binnenkort de economische genade jezusklap die aan dit grote en verschrikkelijke klimaatlijden een zalig einde maakt. Een fantastische wereldoorlog kan het ook doen.

  Van luxe kerncentrales naar linkse biomassacentrales waarin complete bossen worden opgebrand, wie had dat gedacht? https://m.youtube.com/watch?v=RwmbfPzUAJU

 5. Vattenfall levert mij gas. Tarieven per 1 februari 2024:

  Gas per m3: € 0,60
  Bij: belastingen: € 0,58
  Totaal: € 1,18
  BTW 21% € 0,25
  Te betalen: € 1,43

  Netto € 0,60, bruto € 1,43, dat betekent 58% belasting.

Comments are closed.