Leuke ontwikkeling in de VS: in de staten Missouri en Oklahoma komen wetsontwerpen in stemming om goud als wettig betaalmiddel te maken.

Dat betekent dat je dan dus in winkels en onderling met goud en zilver kunt betalen. (of briefjes met goud als dekking).

Maar ook doorbreekt dat het geld (druk) monopolie van de Centrale Bank!

En het belangrijkst: het geeft de bevolking een keuze of zij Mickey Mouse geld van de Centrale Bank, of (privaat) geld, gedekt door goud willen. Of zoals Ron Paul zegt: Papier is geen geld

Daarnaast vervalt zo ( in de VS, dus) de vermogenswinst belasting op goud en zilver. Omdat goud dan ‘geld’ is ipv een commodity.

Voeg daarbij dat Milei in Argentinië ook crypto als wettig betaalmiddel wil, dan zien we weer wat hoopvolle tekenen voor gezond geld en daarmee gezonde overheidsfinanciën ontstaan.

Want naarmate de papieren overheids Euro’s steeds meer bijgedrukt en verdund worden, zie de enorme stijging van de overheidsschulden, zullen steeds meer mensen goud gedekt geld willen.

Wordt het nog druk voor onze sponsor Holland Gold: misschien kunnen zij dan een goud gedekte “Libertarier” en een zilver gedekte “Vrijspreker” ( spreken is zilver) als munt uitgeven?

70 REACTIES

  • Inderdaad een goede vraag hoe je deze munten op moet geven in box 3: als belegging of als euro’s. Misschien heb je de vrije keus en is aangeven als euro’s de voordeligste optie. Het is uiteraard beide: een belegging omdat ze van edelmetaal zijn, en euro’s omdat het erop staat.

   • Zo’n ‘Sendung mit der Maus’ munt van zilver, met opdruk ’20 euro’ wordt op internet aangeboden voor € 39,50. Daarmee is het dus een verzamelobject zal de belastingdienst redeneren, en dus is het box 3 tarief voor beleggen van toepassing. Verzamelaarsmunt dus.

   • En daar zijn we aangekomen bij een belangrijk punt: mensen zijn op zoek naar een oppotmiddel, de euro is steeds minder geschikt voor die functie wegens afbrokkelend vertrouwen. De euro geef je aan als spaargeld in box 3 (0,01%), al het overige als belegging (6,17%).

   • Edelmetaal, je auto, fiets of woning kunnen met geweld verdedigd worden. Met euro’s kan dat niet. Je kunt weliswaar de euro-briefjes met geweld verdedigen, wat ze waard zijn niet, want dat wordt verderop geregeld door bijdrukken, niet meer aannemen, niet meer kunnen storten, een verplichte app, enz.

 1. Niet echt nieuws, volgens deze link zijn er al 11 staten waar het legal tender is. Waaronder Oklahoma sinds 2014 dus dan klopt het ook niet dat er een wetsvoorstel zou liggen.
  https://worldpopulationreview.com/state-rankings/gold-and-silver-legal-tender-states

  Verder is het aan bedrijven of ze het willen accepteren, dus dat je er in winkels mee zult kunnen betalen is zeer de vraag. Als – zoals Nico hierboven ook aanhaalt – tegen de denominatie , dan zal iedereen het wel willen hebben, maar niemand het willen inwisselen. Verder is het dan nog in bijna 80% van de US illegaal dus de kop ” Goud .Wettig betaalmiddel in de US” is wat enthousiast.

  Voor zover ik weet werkt Holland Gold alleen met munten die door anderen zijn uitgegeven en huren ze opslagruimte om edelmetalen van klanten op te slaan. Het slaan van munten is een vak apart en vergt de nodige investeringen in apparatuur. Het lijkt me niet voor de hand liggend dat HG deze stap zal maken.

  • Het valt mee, blanco munten kun je kopen: https://sempsajp.com/cospeles/
   Vervolgens heb je alleen een pers nodig met een stempel met jouw ontwerp.

   Helaas zal het eindresultaat duurder zijn dan edelmetaal in bulk kopen. Maar in de Vrije Commune van Penadexo is dit één van de dingen waarin we zullen werken: een eigen zilveren munt voor kleine dagelijkse transacties. Dit brengen we aan de man onder het mom van een munt die het lokale toerisme bevordert.

   • haha als dat goed gaat lopen, van harte gegund. Maar als dat gaat lopen blijf je niet onder de radar, en komen de vriendjes (belastingdienst), maar daar dat zal wel enige tijd duren, of lopen jullie al in gaten? Ik bedoel, is er al eens een ambtenaar in welke hoedanigheid ook komen kijken?

  • ‘Tot 1982 konden zowel particulieren als de staat zelf opdracht geven aan ’s Rijks Munt tot aanmunting van gouden dukaten. De particulier diende ten minste 100 kilo goud te laten vermunten, de minimale oplage bedraagt dus 29115 stuks (uitgezonderd jaargang 1960 waarbij De Twentse Bank ruim 12,3 kg goud tot 3605 dukaten heeft laten slaan). Sinds 1982 mag alleen de staat nog dukaten laten slaan.[3] Particulieren kunnen deze dukaten aanschaffen, bijvoorbeeld ter herinnering aan een bijzonder jaar.’

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Dukaat#De_Nederlanden

   Grote hoeveelheden edelmetaal vermunten is uiteraard geen enkel probleem, industriële capaciteit is er voldoende. Probleem is de vraag naar het product.

   Verder: er is nog genoeg Nederlands zilvergeld, guldens, halve guldens, kwartjes, dubbeltjes en rijksdaalders, om een eventuele kleine Nederlandse community van geld te voorzien.

   • *** Verder: er is nog genoeg Nederlands zilvergeld, guldens, halve guldens, kwartjes, dubbeltjes en rijksdaalders, om een eventuele kleine Nederlandse community van geld te voorzien *** Eens. Dit is ook de goedkoopste optie om zilver te kopen. Anders zit er BTW op. Nu alleen BTW over de marge. Je betaalt voor gebruikt zilvergeld ongeveer 10 procent opslag boven zilverwaarde. Let wel, de NL munten uit het Juliana tijdperk bevatten 72 procent zilver. Vijf kilo munten bevatten netto iets meer dan 3,5 kilo en kost dus all in nu ongeveer 2800 euro.

   • Betaalmiddel binnen een community kan in beginsel gewoon de euro zijn. Edelmetaal is vooral geschikt als oppotmiddel.

   • Ik merk daar wel meteen bij op dat de Nederlandse overheid al in het uiterste geheim fysiek geld klaar heeft liggen voor het geval de euro klapt. Dat gerucht ging een tijdje geleden. Waarschijnlijk waar. Hoe dat geld er precies uitziet is niet bekend. Mogelijk gewoon weer guldens, nieuwe guldens, niet de oude.

    En dat geldt waarschijnlijk ook voor het geldsysteem van grote banken: met een druk op de knop kunnen ze om naar een nieuw nationaal systeem. En niet meer pinnen via de VS zit er hopelijk ook in. Immers: als ze onze pijplijn opblazen kunnen ze alles opblazen, inclusief het betaalsysteem en internet.

  • Je hebt natuurlijk ook de wet van Gresham. Je bent wel gek om de munten tegen nominale waarde te gebruiken voor betalingen. In ieder geval in NL met zilveren munten

   • Wettig betaalmiddel door het opschrift ’20 euro’. Ik denk dat de munten langer meegaan dan de euro. Zo’n munt is dus nu wettig betaalmiddel, maar op een moment in de toekomst niet meer. Hetzelfde geldt voor de vele zilveren en gouden gulden munten.

    Met Nederlandse dukaten ligt dat anders want die zijn geen wettig betaalmiddel maar zijn wel opgenomen in de muntwet. Loop je te rotzooien met munten die geslagen zijn door de Nederlandse overheid, waaronder de euro maar ook de gulden, dan zou de muntwet ook wel eens nog steeds van toepassing kunnen zijn.

    Muntwet: https://wetten.overheid.nl/BWBR0013064/2023-07-01

 2. Als ik mijn fiets wil ruilen tegen een Krugerrand, of andersom, daar doet helemaal niemand wat aan. Misschien moeten we af van het aanzien dat het woord ‘wettig betaalmiddel’ heeft. Wat bedoel je precies met ‘wettig betaalmiddel’?

  Mensen zijn volop aan het pinnen, geven blijkbaar niet de voorkeur aan fysiek geld. Laat staan aan schijfjes gemaakt van schaarse metalen.

  Pas nog iets verkocht via Marktplaats voor een paar tientjes. Staat die persoon hier heeft hij geen geld bij zich maar wil ‘een tikkie’ sturen. Ik heb hem naar de geldautomaat gestuurd. Ik zet het er voortaan bij in de advertentie: ‘U dient contant af te rekenen’.

  • Marktplaats moet sinds kort overigens melden bij de Belastingdienst voor hoeveel geld iemand verkocht. Ik ben overigens nog niet door Marktplaats gevraagd mijn identiteit te verifiëren, maar dat zal nog wel komen. Misschien geldt er een drempel.

 3. Huur, hypotheek, gas, licht, water, telefoon en internet, belastingen, verzekeringen en ziektekostenpremie kun je volgens mij alleen via de bank afrekenen. Dan blijft er nog een klein gedeelte over wat je contant kunt betalen. De meeste mensen kiezen ervoor om ook dit gedeelte via de bank te doen door bijvoorbeeld te pinnen.

  • In principe heb je maar heel weinig ‘contanten’ nodig, je hoeft ze niet te gebruiken als oppotmiddel. ‘Ruilmiddel’ is een betere benaming. Een ruilmiddel is iets dat door de meeste partijen als betaalmiddel wordt geaccepteerd.

   We zijn gewend geraakt om ‘geld’ als oppotmiddel te gebruiken. Kaag en Maxima hebben echter een beweging in gang gezet om het bezit van euro’s af te bouwen. Waarde wordt dan elders opgepot. Probleem: het systeem kan het niet aan als alle euro’s terugkomen.

   Dan hadden we nog het in beslag nemen van honderden miljarden van Ruslands tegoeden. Anderen zien dat en denken: ‘dat kan mij ook gebeuren. laat ik eens wat minder euro’s vasthouden’. Daardoor dreigt de bodem uit de euro te vallen, zogenaamde ‘inflatie’. Oplossing: rente omhoog. Hoe hoog? ‘Whatever it takes’.

   De beweging eruit is niet zichtbaar, eerder andersom: mijn banksaldo per 1 januari is fors hoger. Dat geld wordt klaargezet om te dumpen bij de eerste gelegenheid. En zo zullen er wel meer over denken: alleen je geld oppotten in iets dat fysiek verdedigd kan worden.

   Ruslands euro’s konden in beslag genomen worden. Gevolg was dat ze geleasete vliegtuigen ter waarde van vele miljarden nu niet teruggeven. Overheden zijn tot op het bot onbetrouwbaar en dat gaat ook niet veranderen.

   • Zuid-Amerika, extreem hoge inflatie. Iemand krijgt aan het eind van de werkdag betaalt, rijdt meteen door naar de supermarkt en het tankstation om het geld uit te geven. Alles. Want het geld is niet houdbaar. Het idiote is dat Kaag en Maxima ook zoiets in willen voeren in Nederland: beperkt houdbaar geld.

   • Als geld niet houdbaar is moet je het dus meteen omzetten in iets van waarde. Als dat niet kan resten er twee opties: feitelijk gratis gaan werken of niet gaan werken.

    Zonder oppotmogelijkheden krijg je de situatie dat mensen precies genoeg gaan werken om hun rekeningen te betalen en direct stoppen als de rekeningen betaald zijn. Want meer werken heeft geen zin.

 4. Ook zonder die wetten mag iemand goud voor een betaling accepteren. Of oude fietsen. Wat mij niet duidelijk is of goud dan weer afgewogen gaat worden. Of dat er van goud gouden munten worden geslagen waar een muntwaarde op staat. Wat gebeurt er met munten die een hoge muntwaarde hebben, maar een hele lage goudwaarde, omdat goud ineens erg goedkoop is geworden. Als het wettig betaalmiddel is, wordt een schuldeiser gedwongen die munt aan te nemen. Dat gaat niemand doen. En hup daar gaat de munt; het raam uit.

  • Bertuz,

   Zo’n Franse munt waar ‘5000 euro’ op staat vertegenwoordigt sowieso een waarde van 5000 euro. Eventueel kun je hem inwisselen bij de ECB. Hetzelfde geldt voor de 100 pounds die op de Britannia staat en de Duitse zilveren munten met ’20 euro’ opschrift.

   Een biljet van bijvoorbeeld 50 euro vertegenwoordigt 50 euro. Het biljet blijft eigendom van de ECB, je bent alleen eigenaar van de waarde die het biljet vertegenwoordigt. Hoe dat wettelijk met die munten is geregeld – of de munt zelf van jou is – weet ik niet maar je kunt in ieder geval de waarde claimen die erop staat geprint – de handelswaarde ligt altijd hoger en dat zal wel niet veranderen.

   Niemand brengt die munten naar de bank om te wisselen tegen normale euro’s – waarom zou je dat doen? Overigens wel interessant, de bank gaat vragen hoe je aan die munt komt, etc.

   • Helder. Maar als je er een wettig betaalmiddel van maakt en de muntwaarde is hoger dan de goudwaarde, accepteert een schuldeiser die munt niet. Zeker niet als hij weinig vertrouwen in die munt heeft. Terwijl goud de dekking moet zijn voor die munt. Een biljet is een vordering op de bank. Vandaar dat de bank eigenaar blijft van dat biljet. De bank geeft die vorderingen uit. Als een munt (ook) als een vordering wordt gezien, blijft de bank er denk ik eigenaar van. Ik beschouw munten als een (soort) goed. De eigendom van een munt lijkt mij te liggen bij degene die de feitelijke macht heeft, tenzij een ander zijn beter recht (eigendom) kan bewijzen middels een recu bijvoorbeeld.

   • Bertuz, het hele idee achter een ‘wettig betaalmiddel’ is juist dat het geaccepteerd moet worden door partijen die opereren binnen het Nederlands grondgebied, en zeker door de bank. Maar de bank neemt tegenwoordig niet eens meer 200 euro biljetten aan zonder een hoop gedoe en mogelijke opheffing van je rekening.

    Het idee achter ‘wettig betaalmiddel’ is juist dat je iedere vorm van een wettig betaalmiddel, in dit geval euro’s, op je rekening zou moeten kunnen storten. Het maakt daarbij niet uit of die fysieke euro’s worden gedragen door een biljet of een munt.

    Je moet dus twee-euromunten kunnen storten maar ook een 5000 euro munt. Dat er kosten zijn verbonden aan het storten of opnemen van je wettig betaalmiddel is ook weer zoiets. Plus vragen als: ‘hoe komt u aan dat geld’, ‘wat gaat u met dat geld doen’, enz.

    De Nederlandsche Bank is er overigens mee bezig: ‘Een wettig betaalmiddel moet geaccepteerd worden als betaalmiddel’. ‘Alleen pinnen’ mag niet. Van DNB dan. Kaag en Maxima roeien juist de andere kant op.

   • Man wil een kop koffie drinken. € 3,50. Dame achter de balie onderzoekt de euromuntjes. De bedrijfsleider erbij. En vraagt: ‘hoe komt u aan die muntjes?’ Als de man niet wil of kan bewijzen hoe hij aan die muntjes komt, binnen een gestelde tijdsperiode: winkelverbod.

   • Overigens opmerkelijk dat Nederlands zilvergeld dat verspreid was onder de bevolking uiteindelijk in zakken vol bij beleggers terecht komt. Alleen dat al geeft aan dat de meeste mensen zilveren muntjes niet echt waarderen of beschouwen als ruilmiddel. Voor de meesten is het iets om te verpatsen, voor een veel kleinere groep is het een oppotmogelijkheid.

   • Stel: je geeft iedere Nederlander een gouden muntje. Binnen hoeveel tijd zijn die muntjes aangeland bij een kleine minderheid?

   • @Geit: in welk opzicht zou dat, de tijd dat) die (gouden) muntjes zijn aangeland bij een kleine minderheid, principieel verschillen met papier/giraal (= digitaal!) geld?

   • Ik zou die munt niet willen. Ik begrijp de juich stemming niet. Dat een munt wettig betaalmiddel is, betekent niet dat het een exclusief betaalmiddel is. Briefjes van 500 euro mogen geweigerd worden en worden dat ook. Een winkelier moet dat wel aangeven dat hij die niet accepteert. Hij mag ook pinnen verlangen.

   • Bertuz,

    Een wettig betaalmiddel moet geaccepteerd worden. Als je als overheid geen 500, 200 of 100 euro biljetten wilt, schrap ze dan als wettig betaalmiddel.

   • Neen, dat is niet zo. Het is geen dwingend recht. En los daarvan; een gouden munt te moeten accepteren met een hogere muntwaarde dan de goudwaarde vanwege het gegeven dat de munt van goud is (who cares), lijkt mij onzin en alleen al om die reden aanvechtbaar.

   • “wettig” betekent niet meer dan dat het voldoet aan een bepaalde standaard. Het betekent niet “met uitsluiting van andere middelen die tot betaling kunnen dienen”.

  • @Geit, heb ik gedaan. Ook voor contant/giraal geldt dat minimaal de 80/20 regel. En ik denk het is lood om oud ijzer, het gaat met goud iets sneller, en ook dan moet de reset (bijbel: debt jubilee) komen. Goud gaat heel deflatoir zijn als standaard, dus poor mans gold enz enz. Maar wat denk jij is er een principieel verscil?

   • Ik zie niet echt verschil, behalve dat als het om gouden muntjes gaat er een verschil kan zijn met het verzamelen van euro’s.

 5. Legal tender of niet, in beginsel laat heb je (in beginsel) contactsvrijheid, en daarin kun je (in beginsel) als betaling overeenkomen wat je wil (dollars, zilverlingen, aardappels) . Alleen heb je kans dat dan sprake is van een ruil- of andere benoemde overeenkomst. Je hoeft in je handel dus geen gebruik te maken van het zgn. wettig betaalmiddel cq legal tender, zodoende kan het briefje van 100 worden geweigerd. Allas, heb je dan (zodra je als bedrijf of resultaten uit overige werkzaamheden (IB) wel nog je boekhoudverplichting, ik meen dat zelfs dat igv particulieren partijen als marktplaats de vriendjes (belastingdienst) doet informeren.

  Een wettig betaalmiddel is een betaalmiddel (geld) dat door een overheid gestandaardiseerd is voor betalingen door onderdanen. Legal tender is iets anders: a standard of deferred payment is a function of money. It is the function of being a widely accepted way to value a debt, thereby allowing goods and services to be acquired now and paid for in the future. Dat heeft op zich nog niets met de overheid te maken.

  Maar schulden cq betalingen aan de overheid worden in Nederland in dit zgn wettig betaalmiddel genomineerd, maar je dient wel giraal te betalen (contant kan niet (althans die indruk wordt gewekt) en alsdan dient de bank zogenaamd ongebruikelijke transacties te melden. Als de politie je aanhoudt met zeg meer dan 10000 op zak. goede kans dat zij dat melden bij de vriendjes: de belastingdienst. Je zit dus sowieso in de matrix.

  Maar de vraag die zodoende vanwege het verhaal van OP (pcrs) opdoemt is of de federal government (usa), vanwege (deel)staat ‘legal tender’ of daarmee, de federals, taxes dus, kunnen worden betaald? Met andere woorden schieten we hier iets mee op? Meer vrijheid?

 6. 1/10 Krugerrand bevat 3,11 gram zuiver goud en kost € 234,75. Dat is een oppotmiddel, geen betaalmiddel in normale burgerlijke transacties.

  Goud wordt door vriend en vijand als betaalmiddel geaccepteerd, in goede en slechte tijden. Als alle vertrouwen weg is, ook in een ‘wettig betaalmiddel’, is er nog het vertrouwen in goud. Maar goud is te duur voor de meeste mensen. Sterker: de meeste mensen zullen nooit een gram goud bezitten, sieraden even uitgezonderd.

  Dus ‘goud als wettig betaalmiddel’ is een wassen neus. Ten eerste hoeft goud niet bij wet geregeld te worden maar eerder andersom: als er geen wetten meer zij is er nog goud. Ten tweede is goud te duur om te gebruiken als betaalmiddel in normale burgerlijke transacties. Een transactie van een paar euro afrekenen in goud gaat niet, of je moet overgaan tot digitaal goud, maar dan zijn we nog verder van huis.

  • zie het meer in het kader van een eventuele (bescherming voor een) reset als wordt geherwardeerd op de balans DNB, tegen uitgifte “tientje van Lieftinck”. Maarre, waarom met digitaal goud nog verder van huis?

   • Omdat je er dan geen controle meer over hebt zoals bij fysiek edelmetaal.

  • Als ze iets van me af willen pakken zullen ze er in ieder geval moeite voor moeten doen.

   • overheid, metaaldetector, een reden voor een “instap”, jargon voor huiszoeking, of heb je het in de tuin begraven 🙂
    Trouwens, de overheid haalt het weg bij de grote jongens en verbiedt vervolgens gebruik door kleine jongens, heb je er zo 10 jaar lang niks aan (behalve in het alternatieve circuit, niet echt veilig)
    Of niet?

 7. wat heb je aan een kilo goud of een baar goud als je 1 kilo suiker, een mud aardappelen koopt, zaag je er een stukje vanaf?
  muntjes goud vele malen duurder dan 1 baar goud, wat zit er ingewicht aan goud in zo’n muntje wordt dit bij de verkoop vermeld?
  ga eens rekenen
  zilver is zelfde geval, 1pak melk kost € ….. = tegenwaarde in gewicht zilver?

   • @El Paso,

    Klopt, maar dat komt omdat NL een ‘land’ is waar omgekeerde logica de norm is en waar diefstal gefaciliteerd en de facto gestimuleerd wordt door het management

  • De spotprijs van zilver is vandaag € 753,36 per kilo, dat is € 0,75 voor een gram zilver. Als een liter melk € 1,50 kost is dat twee gram zilver.

   Oude dubbeltjes, tot 1948, zijn ongeveer anderhalve gram zwaar, bijna twee centimeter in diameter en bevatten 56% zilver. Ik kom dan uit op ca. € 0,63 materiaalwaarde voor zo’n dubbeltje.

   Zou dat dubbeltje goud bevatten in plaats van zilver dan kom ik uit op € 55,69 per muntje aan materiaalwaarde.

   • @Geit: na een reset bij de DNB en internationaal, zouden die prijzen nog al eens wat anders kunnen liggen als iedereen die metalen als ruilmiddel moet gaan gebruiken. Kun je voor dat geval ook je schattingen geven?

   • Goud en zilver zijn natuurlijk uitstekend. Maar waarom bv ook geen koperen munten voor bij de bakker e.d.?

   • Vanochtend betaalde ik voor een brood drie euro nogwat. In koper heb je daar bijna een halve kilo voor.

   • El_Paso

    Een schatting omtrent de waardeontwikkeling van edelmetaal, die kan ik wel geven. De weg naar beneden is beperkt, edelmetaal zal nooit helemaal zijn waarde verliezen, zolang je tenminste niet eindigt zoals Robinson Crusoë.

    De weg naar boven is onbeperkt. Dus er is meer ruimte naar boven dan naar beneden.

    —–

    Dan: ‘Als mensen met edelmetaal moeten gaan betalen’, volgens mij zal dat nooit gebeuren. Internationaal misschien wel, tussen burgers niet. Tenminste niet in Nederland. Edelmetaal is er voor als het vertrouwen is weggevallen en de mogelijkheid tot dwanginvordering ontbreekt. Ik zie dat niet gebeuren hier in de buurt, en ook niet over de landsgrenzen naar Duitsland, België, Denemarken, etc.

    Verderop wel.

   • @Geit: agreed. In ieder geval wel mooi die nieuwe mogelijkheden in de usa, zoals overnight aangeeft:

    “En het belangrijkst: het geeft de bevolking een keuze of zij Mickey Mouse geld van de Centrale Bank, of (privaat) geld, gedekt door goud willen.”

    Volgens jou ook een optie (noodzakelijk?) hier als het in Amerika’s (en/of internationaal) wat groter wordt?

   • Als je je geld om wilt zetten in goud of zilver dan kan dat toch gewoon hier? Maar als mensen nog schulden hebben af te lossen, waaronder een woningschuld, dan zou ik dat eerst doen.

   • ja, het zou handig zijn als op basis daarvan (jouw goud) privaat geld zou kunnen worden uitgegeven.

  • ‘Wat heb je aan een kilo goud?’

   Ik kan me situaties indenken waarin het bezit van een kilo goud een wereld van verschil kan maken. Het maakt nogal wat uit of je met lege handen staat of over ruim zestig duizend euro kunt beschikken.

   Je kunt er uiteraard niet mee betalen in de supermarkt. Maar heb je een olietanker met olie besteld, dan heb je heel wat van die staven nodig om af te rekenen. Hetzelfde geldt voor een paar containers met spullen uit Azië.

 8. Dat komt omdat de waarde thans wordt uitgedrukt in euro’s. Volgend jaar moet je waarschijnlijk 5 euro neerleggen voor een halve kilo koper. Ik bezit overigens liever een halve kilo koper dan 3 of 5 euro’s.

 9. ‘Gaat contant geld binnenkort verdwijnen? Nee. Contant geld blijft voorlopig het standaard betaalmiddel. Contant geld vertegenwoordigt waarde, kan betrouwbaar op echtheid worden gecontroleerd en van vervalsingen worden onderscheiden en er is geen tussenkomst van derden nodig om betalingen te verwerken’.

  Vooral dat laatste: ‘geen tussenkomst van derden’. Om te pinnen heb je een bankrekening nodig, niet iedereen kan of wil dat. Contant geld is inclusief, zodra er een derde aan te pas moet komen die je kan weigeren, is het niet meer inclusief.

  • de nationale banken blijven wel papier geld verstrekken
   met uitgifte van munten is het wellicht anders gesteld?
   nog even en flinke inflatie en we ronden af op €5
   zou me ook niet verbazen of briefje van €1 en €2 komen terug, en uitwisseling tegen €5

 10. Goud en zilver zijn al duizenden jaren een betaalmiddel.
  Zelf heb ik slechs een beetje fysiek goud; de hoge waarde maakt het lastig als dagelijks betaalmiddel.
  Zilver aan de andere kant is een stuk practischer voor mij, daar heb ik dan dus ook meer van; grote en kleinere waardes.

  https://www.moneymetals.com/1964-kennedy-half-dollars-90-silver-715-oz-of-silver-for-every-1-face-value/765

  Gewoon een paar van deze zakken kleine muntjes zijn uitstekend voor dagelijks gebruik. De grotere munten of baren zijn ook nog steeds goed behapbaar voor dagelijks gebruik.
  Aangezien het munten zijn (en de kleine muntjes zelfs in omloop zijn geweest) is het een stuk lastiger om dat aan te merken als verzamelaarsobject.

  Bijkomstig voordeel is dat goud en zilver gemakkelijk te verbergen zijn.

Comments are closed.