In Ecuador zijn de poppen aan het dansen.  Een drugs kingpin (“Fito”)  is recentelijk ontsnapt uit de cel van het overheidskartel, een groep gewapende mannen heeft een TV station bezet en de werknemers gegijzeld en de president heeft 60 dagen noodtoestand afgekondigd.  De MSM spreekt natuurlijk alweer over anarchie. 

Het is bijzonder om te zien hoe het overheidskartel met het ‘recht’ om de bevolking te bestelen en die ook een zekere legitimiteit geniet onder de bevolking, het toch op sommige vlakken aflegt tegen de ‘private’ maffia.  Dat is oa ook te zien in Mexico en was/is ook het geval in Colombia.  Ik schreef eerder over Escobar vs de Belastingboerderij. 

Dat komt weer omdat de overheidskartels in met name Noord Amerika en Europa cocaïne hebben verboden voor de eigen onderdanen.  Dus valt er veel geld te verdienen voor de private kartels, waarmee wapens kunnen worden gekocht en mensen in de overheidskartels omgekocht.  Het schijnt dat een kwart van de gevangenissen in Ecuador in handen is van drugs kartels.  In een vrije markt kunnen nooit lang dit soort grote winstmarges worden gemaakt en kunnen kartels niet blijven bestaan. 

Ik ken libertariërs die, omdat ze zich zorgen maken over hun kinderen, voor het drugsverbod zijn.  Ik begrijp het sentiment, maar het is niet erg consistent. Ten eerste gaat het je niets aan wat andere mensen in hun lichaam stoppen, maar op zich is het wel toegestaan om je eigen private law society op te richten waar het verboden is.  

Het geweld dat het met zich meebrengt lijkt me ook niet best voor je kinderen.  Bij legale producten als bijvoorbeeld bananen zie je doorgaans minder schietpartijen. Verder is de hoge winstmarge een incentive voor drugsdealers om je kind ‘er aan’  te krijgen.  Eerste lijntje is gratis etc.   Daarna, als je kind er eenmaal voor gevallen is, is het bijzonder gevaarlijk dat het illegaal is want dan laat de kwaliteitscontrole meestal te wensen over en is de kans op overdosis groter.  Anyway, iedereen kent wel de argumenten pro en con drugsverbod. 

Samenvattend, door het overheidskartel te tolereren dat een goedje verbiedt, verdienen ‘private’ kartels zoveel dat ze andere overheidskartels naar de kroon kunnen steken en de ellende voor degenen die gedwongen worden te betalen voor de overheidskartels is niet te overzien.  Maar goed dat er overheden zijn, anders wordt het chaos.