Cybernieuws van het libertair perspectief: Een Nederlandse AIVD-agent heeft het Stuxnet-virus in de Iraanse uraniumverrijkingscentrale van Natanz geïnstalleerd, zonder dat de Nederlandse politiek hier weet van had, zo meldt de Volkskrant. De AIVD was niet van het doel van de operatie op de hoogte. Het is onduidelijk of de Nederlander wist dat de apparatuur die hij naar Natanz moest brengen Stuxnet bevatte.

Nieuw Sociaal Contract heeft de AIVD opgeroepen om alsnog de ‘politiek en de samenleving openheid te verschaffen’ over de Nederlandse betrokkenheid bij Stuxnet. “De AIVD kan niet op eigen houtje, zonder politieke afstemming, beslissen om aan zo’n operatie deel te nemen, zeker niet als we dan ook nog eens misbruikt worden door de CIA”, reageert de SP, die samen met D66 aangeven Kamervragen te zullen stellen. Ook NSC gaat om opheldering vragen. “We vinden het van belang dat er een algemene reflectie komt op het functioneren van de democratische en bestuurlijke controlemechanismen van de Nederlandse inlichtingendiensten”, laat NSC-Kamerlid Six Dijkstra weten. “Geheimhoudingsverplichtingen mogen nooit als excuus worden gebruikt om geen transparante belangenafwegingen te maken en geen politieke verantwoording af te leggen.”

Redactie Vrijspreker: Iran heeft nog geen atoombommen maar heeft bijna weapons grade uranium. Het Stuxnet virus heeft het Iraanse atoomprogramma vertraagd. Als zodanig is dit een actie die de lokale wapenwedloop heeft vertraagd. De Nederlander die het Stuxnet virus heeft geplaatst schijnt gestorven te zijn bij een motorongeluk. (of leeft sindsdien onder een valse identiteit op een tropisch eiland?). Roeren in een wespennest als het Midden-Oosten, is dat verstandig? Wat heeft Nederland daarmee te winnen? Wat zouden wij vinden als Iran bijvoorbeeld optreedt tegen de atoombommen in Volkel?

1 REACTIE

Comments are closed.