Dat economische sancties niet werken weten we al een hele tijd, maar ondanks die kennis en ervaring, stelt de EU al weer een ELFDE sanctiepakket in.

In deze ESB studie wordt alles nog eens goed onderzocht en komt Nicolas Mulder tot de conclusie dat Rusland geen last heeft van welke sanctie dan ook, Zelfs haar luchtvloot met Amerikaanse en Europese vliegtuigen (onderdelensancties) vliegt als ooit tevoren.

In het artikel wordt niet ingegaan op de effecten van de sancties op ons/Europa.

Die gevolgen zijn groot. Energie is hier ca 30% duurder ( oa door het LNG fracking gas dat we van de VS moeten kopen ipv goedkoop uit Rusland) en daardoor stort de basisindustrie in Europa in. Wrang is dat onze basisindustrie met open armen en subsidie, door de VS wordt ontvangen. Je zou er haast wat van denken mbt het opblazen van de Nordstream pijpleiding.

En niet alleen de basisindustrie heeft grote last van hoge energieprijzen, juist de minima hier worden door de hoge gasprijs hard geraakt.

Dan zijn er nog de exporteurs die hun klanten in Rusland niet meer mogen bedienen en de miljarden verliezen door het moeten afschrijven/sluiten van Westerse Brouwerijen, winkel en voedselketens in Rusland.

Tevens is er nog het psychologische vrije markt aspect: wanneer westerse bedrijven geen handel meer met Rusland (of Iran) mogen doen, zal de gemiddelde Rus in zijn schulp kruipen en het Westen als gezamenlijke vijand zien. Ook is er geen uitwisseling van (westerse) gedachten en personen met Russen. En dat helpt niet om Putin aan het wankelen te brengen, integendeel.

En als toekomstig probleempunt: de wederopbouw van Ukraine gaat honderden miljarden kosten.

Wanneer blijkt dat sancties geen effect hebben op Rusland, maar wel zeer nadelig voor het Westen zijn, is het dan logisch om er mee door te gaan? ‘we’, Nederland en de EU, zijn nu al bezig dat geld toe te gaan delen, geld dat dan niet naar armen of milieu gaat en ondanks het referendum tegen het associatie verdrag met Ukraine. Weet u nog?

Wederom zien we dat vrij verkeer van goederen altijd beter is dan sancties of overheidsingrijpen.

4 REACTIES

 1. Ik zie het als doelbewust beleid om Europa te deindustrialiseren, de bevolking te verarmen en staatsafhankelijk te maken. Het overhevelen van steeds grotere sommen publiek geld naar big pharma, het militair industriele complex, de klimaatlobby c.q. de elite. De volgende stap lijkt mij het confisqueren van privaat onroerend goed waarna er een Chinese stijl surveillance maatschappij losgelaten kan worden op diegenen die hier nog wonen.

  • er wordt gesuggereerd, weet niet of dat waar is, dat huizen met een te laag energielabel op een gegeven moment, zeg na 2030 of zo, niet meer verkocht of verhuurd mogen worden. Dus dan is er een vorm van onteigening

   • Iedere gelegenheid en crisis zal worden aangewend om deze ’transitie’ tot stand te brengen. Zo schijnen de voorwaarden voor commerciele leningen – en hypotheken – stilzwijgend gewijzigd te zijn een paar jaar geleden. Als het financiele systeem klapt en mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen (door extreem hoge rente bijv.) wordt hun bezit afgenomen en ‘mogen’ ze gaan huren.

 2. denk de eu wel. kijk maar eens naar hoeveel % de kosten van energie is gestegen.
  energie de moter van de samenleving.
  dames en heren hier spreekt uw conducteur, we kunnen de reis Vlissingen-Groningen niet voortzetten wegens gebrek aan energie.
  En net als de consument kan nu ook het bedrijfsleven steeds minder van dit goedje inkopen.

Comments are closed.