Afgelopen 12 maart heeft de Eerste Kamer het voorstel over de Cyberwet aangenomen. De Cyberwet is een nieuwe wet die het, in het heel kort, voor de inlichtingendiensten AIVD en MIVD op verschillende manieren makkelijker maakt om grootschalig gegevens te verzamelen. Dat is nodig, aldus de diensten, om Nederland te beschermen tegen cyberaanvallen. De wet verruimt de bevoegdheden van de geheime diensten, terwijl het toezicht juist vermindert.

De totstandkoming ervan is erg rommelig verlopen en vooral ontzettend complex gemaakt. Het voorstel kwam in de vorm van een tijdelijke spoedwet, terwijl al was aangekondigd dat de hoofdwet (de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de “sleepwet”) structureel zou worden gewijzigd. Hier kwam vervolgens nog een nota van wijziging overheen die weer een andere reikwijdte had en dus zowel de tijdelijke wijziging als de hoofdwet wijzigde. Verschillende Kamerleden gaven aan dat ze gewoon niet meer snapten wat er nu eigenlijk met de wet werd voorgesteld. Laat staan dat nog uit te leggen was aan burgers wat er nu eigenlijk op het spel stond. De aangenomen Cyberwet laat goed zien dat de geheime diensten van de politiek eigenlijk nooit een ‘nee’ krijgen.

Lees verder bij de bron BITS OF FREEDOM

2 REACTIES

 1. Deze geheime diensten werken enkel voor de machthebbers, de westerse elite. Om hun macht nog zolang mogelijk te behouden op het veranderende wereldtoneel. Ze hebben niks op met vrijheid en democratie. Edward Snowden heeft dit reeds aangetoond. En denk niet dat NL of de EU anders zijn dan de USA.

  Het is werkelijk beschamend waarmee deze instituties belanghebbenden mee hebben laten wegkomen de afgelopen jaren!

 2. Bits Of Freedom is toch ook een soort van overheidsinstelling? Die af en toe ‘foei’ zegt en daarna weer tot de orde van de dag gaat?

  Ze hebben af en toe hun mediamomentjes. Big-brother momentjes. Andere momentjes.

  En (uiteraard) een kantoor aan de gracht – Prinseneiland als ik het goed heb. Ze vallen onder de ambtenaren CAO (volgens hun eigen vacatures) en hebben een directeur die voor minder dan 1 Balkenende vast niet uit z’n nest komt.

  Wordt dit soort luxe, voor deze regenten-adel, betaald uit donaties of door subsidies? Staan vrijwilligers hiervoor te collecteren?

  Zo ja, waarom dan geen organisatie van vrijwilligers met een kantoortje in Hoofddorp of zo? Of is dat te pauperj?

Comments are closed.