Economieprofessor Dr. Paul Frijters en Dr. Erika Turkstra stichten, samen met  o.a. prof. Kees van der Pijl, prof. Matthias Desmet, Associated prof. Tjeerd Andringa, en natuurlijk ook enkele Libertariërs een particulier universitair instituut. De Nova Academia. Geheel los van overheids-subsidies is de academische vrijheid er gewaarborgd. Begonnen wordt in September met een School of Economics en een School of Health.

Op 6 april a.s. zal de inauguratie plaatsvinden op locatie in het Château de Hodbomont in Theux, bij Luik, België.

7 April is de eerste open dag.

25 REACTIES

  • Ja, was mij ook opgevallen. Daar gaat de geloofwaardigheid (en waarde) van je bul. Dat zo’n gast zich verbindt aan een vrije school zou ik nog snappen: lekker euritmisch dansen op de stand van de sterren en zo jezelf op antroposofische wijze ontdoen van lichamelijke ongemakken. Maar “Hoofd Cultuur” op een “Universiteit”? Dat is net zo geloofwaardig als Hugo de Jonge als minister van wonen. Oh. Oeps.

  • Zie de bourgeoisie libertariërs met hun obsessie met economie in de stijlvolle ambiance van de historische aristocratie …., en daarbij de democratische demos.., en men komt daar dan om ‘cultuur’ bijgebracht te worden… Alleen de cultuur is verdwenen, om zeep gebracht door de revolte van de demos en de bourgeoisie. De geesten van het kasteel draaien zich om in hun graven als ze verstoord worden door deze invasie..
   Een schertsvertoning, maar de bedoeling is goed, men moet ergens beginnen met het verwerven van cultuur en het tegengaan van totale afbraak.

   Het enige ‘hoofd van cultuur’ in deze tijd van anti-cultuur, zo stel ik me voor, is de introverte mens, de dagdromer die van nature niet inpast in de samenleving. En cultuur beoefen je heden ten dage alleen thuis in alle privacy en veiligheid.

   • Cultuur bloeit soms op in een situatie met een steenrijke elite die zich dodelijk verveelt. Of in een samenleving met trauma’s. Subsidies zijn dodelijk voor culturele uitingen.

   • “Subsidies zijn dodelijk voor culturele uitingen.”

    Voor de productie van nieuwe cultuur wel. Alhoewel er historisch gezien sprake was van patronage (ook een vorm van subsidie), of die patronage een goede zaak dient is een kwestie van de smaak van het individu. Zo kan het zijn dat er een minister is die de goed zaak dient, maar over het algemeen zal het een graaibak worden.
    De staatsman Pericles was een goed voorbeeld.
    Er is ook een verschil tussen subsidie voor conservering, en subsidie voor productie van nieuwe cultuur.

    In ieder geval is het zo dat de moderne overgereguleerde samenleving niet in staat is om iets van waarde te creëren, en de overheid een verlammende werking heeft op alles.

   • Maar wat is cultuur? in de moderne wereld is dat concept onderhevig aan ontwaarding. Cultuur wordt dan gezien als een verzameling van alle collectieve gewoontes. Maar op het toilet schijten en je kont afvegen met wc papier is ook een collectieve gewoonte. Zo zijn er talloze collectieve gewoontes die onder cultuur gerangschikt worden, maar feitelijk slechts gewoontes zijn, en vaak de gewoontes van onnadenkendheid. Soms worden brute zaken ook als cultuur gezien.
    Cultuur in de ware zin bestaat uit emotionele ‘ennoblement’, een nobelere emotionele realiteit, een bewust en nobel streven dat boven de vulgaire en alledaagse gewoontes uitgaat.

   • Het woord ‘cultuur’ wordt ook overal aan vastgeplakt, primitieve stammen die aan kannibalisme deden hebben dus een kannibalistische ‘eetcultuur’, en koppensneller hebben hun ‘koppensneller’ cultuur. Zover de betekenis van cultuur in de zin van alles wat maar een collectieve gewoonte is.

   • Er is ook een verschil tussen subsidie voor conservering, en subsidie voor productie van nieuwe cultuur.

    Subsidie voor de nieuwe cultuur hoeft wat mij betreft niet. Conservering wel

    Als mensen meer vrije tijd hadden, zou cultuur ook meer tot bloei kunnen komen vanzelf.

    Veel kunst die ik goed vind, kwam tot stand zonder D66 subsidies

    En veel waardeloze voorgekauwde troep word in de kunstacademies geproduceerd, aan de lopende band

    Je kan schilderen en tekenen en muziek maken zonder subsidie. Als je maar vrije tijd hebt en wat geld. Als mensen ruimte hebben, kunnen ze zich op cultuur richten

    Maar mensen hebben vaak niet zoveel ruimte, in de systeemwereld. Mensen worden verdrukt door managers en bureaucraten, die ze gebruiken in hun voordeel

   • Johannes

    Toch zijn veel moderne cultuur uitingen waardevol, wat mij betreft

    Denk aan films en muziek, die toch zonder subsidies toch tot stand kwam

    Denk aan sommige kunstschilders

    Denk aan wat sommige restaurants doen

   • “Als mensen meer vrije tijd hadden, zou cultuur ook meer tot bloei kunnen komen vanzelf. ”

    Mee eens, of dat nu lage of hoge cultuur is, in historische tijden, waar men het zogenaamd zo slecht had, had men veel meer tijd voor cultuur. Nu is het werkslavernij, angstcultuur, geen tijd, atomisering, iedereen in zijn bubbel, en politiek is een orgie van haat en nijd.

   • De politiek is voornamelijk erg verward en emotioneel

    Er zit weinig structuur in het denken van mensen, over politiek

    Je ziet dat hier af en toe ook, die emoties die opwellen als men vermoed dat je van de verkeerde ’tribe’ bent

   • “De politiek is voornamelijk erg verward en emotioneel

    Er zit weinig structuur in het denken van mensen, over politiek ”

    Democratie in de praktijk, zoals Oscar Wilde al schreef, is de oorlog van het volk, door het volk voor het volk.. Dat leidt onderling tot ruzie en intolerantie overal, tot op het punt dat de politieke opponent geen brood meer kan kopen bij zijn bakker…. Het is een grote orgie van haat en intolerantie, verhuld of niet verhuld. Vandaar dat Jean-Jacques Rousseau schreef dat democratie alleen geschikt is voor engelen.
    Buiten die oorlog brengt het ook een absolute conceptuele verwarring met zich, omdat elke half-brain en no-brain zich ermee bemoeit. Het volk is incompetent tot bestuur, vandaar dat het toch al incompetente bestuur op een gegeven moment haar eigen gang gaat.
    Dat alles wordt steeds erger totdat een dictator of een oligarchie de macht overneemt, en de democratisch kindercrèche tot zwijgen wordt gebracht en ondergeschikt gemaakt wordt.

   • Omdat alles emotie wordt, worden alle begrippen gestript van intellectueel begrip, zodat het laagste niveau van begrip het kan begrijpen, en de taal verwordt tot een emo-kretologie.

    Dat dan hier ook gebeurd is omdat de politieke oorlog van de demos ook het libetarisme aantast. Die politieke oorlog tast de hele samenleving aan.

 1. Willem engel studeerde iets medisch, toch ? Daar verwacht je hem meer

  Virologie

  Kees van der pijl is een goede denker. Kan je veel van leren

  Desmet kan je ook veel aan hebben, ook voor je persoonlijke leven. Psycho educatie kan hij je bieden

 2. Ik heb intussen meer informatie over deze academie. Het is een stuk beter georganiseerd dan ik eerder dacht. Het is opgezet en gefinancierd door mensen met passie. En niet zoals de huidige universiteiten thans beheerd door ambtenaren en vastgeroeste bestuursstructuren.

 3. Gemeenschappelijk hebben al deze mensen dat ze helemaal klaar zijn met de overheidsgesubsidieerde systeemonzin, die ook de academies in Nederland heeft aangetast. O.a. gesensibiliseerd door hoe de overheid plotseling een heel ander gezicht liet zien in de Covid-tijd wagen deze mensen de sprong in het nieuwe en onafhankelijke.
  Dit kan Onderwijs Zonder Overheid zijn/worden. In elk geval zijn de geesten daar minstens zo kritisch op de overheid als het publiek dat van Vrijspreker geniet.

  Een uitspraak van Paul Frijters is dat studenten zelf (of hun ouders/familie, of private sponsors) voor hun onderwijs moeten betalen, zodat ze niet het narratief van de Grote Betaler hoeven over te nemen.

  Veel narratieven in de Covid-tijd waren een belediging voor het menselijk intellect. Niet voor niks dat het profiel van deze universiteit is het trainen van zelfstandig, kritisch denken.

  • Dat betekent dat het late vogels zijn, en dat de weerstand en het zogenaamde kritische denken nog steeds een collectivisme is, met een collectivistische kretologie van ‘zelfstandig en kritisch denken’.
   De COVID situatie noemde ik al vanaf het begin van de situatie een geval van ‘vogels die hun kooi nu wat te benauwd vonden omdat die ineens een stuk kleiner werd’. Dat noemt men ‘helemaal klaar zijn’.

   Toen ik uit Nederland weg ging was er echt niks wat alternatief genoemd kon worden in het platste en meest collectivistische land ter wereld. Een jaar of wat in de lockdowns hoorde ik dat er in NL alternatieve media was… Voor het eerst dat er in het land alternatief wordt gedacht, en dat nog met moeite…
   Maar goed, je moet ergens beginnen, maar zelfstandig denken in Nederland? zeker in de kinderschoenen, veel geblaat en weinig wol zover, hoogstens een beginnetje..

   En dan die boerenopstand, dat stelt niks voor, die boeren zitten al decennia aan een subsidie-infuus.

   Weinig kans in NL, Nederlanders zijn zoals Nietszche’s ‘laatste man’, een geestelijk communisme, geen wonder dat de techonocratie het het beste doet in Nederland.

   Die studenten die daar dan komen gaan een ‘jaartje’ in een aristocratisch omgeving zitten om eens ‘zelfstandig te leren denken’, maar daarvoor werden ze opgevoed in het NL democratisch communisme, en daarna gaan ze weer terug… om zelfstandig te leren denken en voelen heb je heel wat meer nodig…

  • IK draag de FvD een warm hart toe, maar het is geboren en nog steedd ingebed in democratisch communisme. Je hoort de hersenen kraken en het gevoel sputteren om buiten de lijnen van het geestelijk NL communisme te denken…., en dat is maar tot zover toegestaan. In NL vliegen de taboes je overal om e oren, en het onvermogen van zelfstandig denken. En als je je niet in platte taal verwoord in NL, dan begrijpt geen hond het.

   “Kernpunten in Willems politieke visie zijn autonomie en verantwoordelijkheid. In de geest van Pim Fortuyn wil hij terugkeren naar kleinere organisaties, af van de megascholen en grote nutsbedrijven en gezondheidszorggiganten, de centrale plaats van de mens.
   Zijn 2 expertisegebieden zijn onderwijs en gezondheidszorg. In het onderwijs moeten naast vaardigheden ook mensen ontwikkeld worden. Algemene vorming, filosofie en vooral emotionele ontwikkeling moeten centraal staan ​​in het onderwijs.”

   Dit is nog steeds platte Hollandse managerstaal. En wtf met Pim Fortuyn, hou dat er toch eens buiten..
   ‘Expertisegebieden’, ‘vaardigheden’, ‘algemene vorming’, en ‘emotionele ontwikkeling’.. god oh god, dat zal wat worden in NL..

   Democratisch plat en vulgair, daar kom je niet af door even je intrek te nemen in een kasteel. We moeten een hele andere taal creëren. De taal is de basis van de geestelijke cultuur.

  • Johannes

   Vergeet niet, de cultuur in Europa kwam uit Frankrijk en Duitsland en Engeland.

   Nederland is altijd gewoon een achterlijke, zwaar gereformeerde provincie van Duitsland geweest. En is dit nog. Zwaar collectivistisch, intolerant protestantisme, gecombineerd met verstikkend technocratisch communisme. Vormgegeven door imbecielen en incompetente hielenlikkers

   Ik koester ook een diepe haat voor dit land, in mijn hart. Al sinds mijn adolescentie, begon de Nederlandse ‘cultuur’ (kuch) met mij te botsen en sindsdien heb ik mij ertegen verzet

  • Johannes

   Veel Nederlanders vertrekken nu, naar zonniger oorden. Spanje, etc. Zeer begrijpelijk

   Helaas spreek ik geen Spaans

 4. Het lijkt mij een goed initiatief. Wij zien wel wat het oplevert of niet. Ik stel voor dat de critici hun eigen academie beginnen en laten zien hoe het allemaal wel hoort te gaan. Want zodra iemand initiatief neemt staan de hordes internet-krijgers weer heldhaftig “boe!” te roepen.

  Ik vraag mij ook af of Willem “biodanza” Wappie een goede keuze is. Die heeft toch wel de schijn tegen.

  Zijn de lessen online of alleen op lokatie nabij Luik?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in