Artikel ingezonden door Rody Mens, bestuurslid bij de Libertaire Partij. De LP staat los van Vrijspreker en Vrijspreker stelt meestal: stem niet of stem LP. Zo ook hier. We doen geen oproepen tot stemmen of doneren maar plaatsen wel informatie.

Door Rody Mens/ 28.4.2024Rody.mens@stemlp.nl

Maak kennis met het Nederlandse helder licht voor Project Arizona 2024! Rody Mens is momenteel voorgeselecteerd kandidaat door Liberty International.

Liberty International, opgericht in 1969, is de oudste organisatie die persoonlijke vrijheid promoot en speelt al decennialang een rol in de libertaire beweging, toegewijd aan het bevorderen van de verspreiding van vrijheid en het koesteren van een mondiaal netwerk van vrijheidskampioenen, die in staat worden gesteld om hun eigen land te verbeteren. Deelname aan het project is een ongekende kans om een onuitwisbare stempel te drukken op de persoonlijke en intellectuele groei van jonge changemakers, waardoor ze hun vrijheidslievende gemeenschappen voort kunnen geleiden in het verbeteren van de wereld op het gebied van persoonlijke vrijheid.

Lieve Libertariërs,

Het was alweer een tijdje geleden dat ik via dit medium contact met jullie opnam voor mijn destijdse artikel. Ditmaal vertel ik je graag met veel elan dat ik wil dat je deelneemt aan mijn volgende onderneming! Dit jaar is de educatieve leiderschapstraining, Project Arizona, voor mij een eenmalige mogelijkheid waar ik enorm enthousiast over ben! Het door Liberty International opgezette project zorgt voor meer en betere wereldwijde promotie van een vrije en welvarende samenleving met de aspecten ondernemerschap en persoonlijke vrijheid.

Tijdens een gesprek met Louk Jongen op de dag dat we voldoende handtekeningen hadden verzameld om deel te nemen aan de algemene verkiezingen van 2023, vertelde hij mij op een terrasje over het Arizona Project van Liberty International: “Hey Rody, jij bent naast je studie zó enthousiast bezig met politiek en economie, als ik jou was zou ik dit evenement echt eens even bekijken!” Zo maakte ik kennis met Liberty International en Project Arizona. Hij vertelde mij ook dat een combinatie met het bijwonen van LIWC2024,(Liberty International World Conference) een mogelijkheid zou kunnen zijn, aangezien beide evenementen rond dezelfde tijd in ongeveer dezelfde regio zouden plaatsvinden. Dit staat dan ook op mijn agenda.

Ook vroeg Edwin Delsing mij onlangs nadat ik hem informatie deelde over een libertaire data-analyse waar ik mee bezig ben, welke we kunnen gebruiken voor komende verkiezingen met de Libertaire Partij: “Meer dan 130 pagina’s, ga je promoveren in het Libertarisme?”. Met jouw steun is het allemaal mogelijk. Dan studeer ik via Liberty International af in het Libertarisme aan de universiteit van Arizona, in Phoenix.

Ik ben momenteel een voorgeselecteerde kandidaat voor Project Arizona 2024, hetgeen betekent dat ik de eerste twee van de drie rondes al heb doorstaan!

Als vereiste voordat ik aan dit project kan deelnemen, heb ik nu de enerverende uitdaging om een fondsenwervingsmissie met jullie te delen en het programmafinancieringsdoel van 5000$ te bereiken. Gelukkig wordt elke euro die ik inzamel 1-op-1 verdubbeld tot het opgegeven bedrag, hetgeen betekent dat ik 2500$ behoor te vergaren voor het sponsorproject om deel te kunnen nemen aan het project. Jij kunt mij helpen om de allereerste afgevaardigde vanuit Nederland te worden!

Beschouw dit als uw uitnodiging om deel uit te maken van dit project en mij de kracht te geven om daar te komen, hetgeen het begin zal markeren van een onvergetelijk jaar vol met leren, groei en het maken van een echt verschil voor onze vrijheidslievende gemeenschap, door de allereerste Nederlander afgestudeerd in het Libertarisme te worden.

Net zoals gepresenteerd in de missie van Liberty International wil ik van persoonlijke vrijheid een mondiale aangelegenheid maken met activiteiten die erop gericht zijn de libertaire filosofie naar iedereen ter wereld te brengen, en zo een familiale sfeer te creëren voor de vrijheidsbeweging. Strevend naar een wereld die vrijer, open, en meer gepersonaliseerd is.

Omdat ik een politiek-actieve student ben, is het niet enkel een kans voor mij, maar denk ik dat het ook een groot potentieel biedt voor de Nederlandse vrijheidslievende gemeenschap. Deelname aan dit project ‘boost’ onze gemeenschap, het fungeert als een toegangspoort voor een zeer succesvolle organisatie en verdere prestaties. Als je onze gemeenschap goed wilt positioneren in dit project, de toekomst van onze libertair beweging er rooskleurig uit wilt laten zien en een betere wereld voor ons allemaal wilt creëren, kun je een cruciale rol spelen in dit project door mij te steunen met een eenmalige donatie, aangezien deelname aan dit programma een uitstekende investering op het gebied van Libertarisme zal zijn.

Ik hecht veel waarde aan persoonlijke vrijheid en wil daarom graag in dit project duiken om mijn begrip zowel te verdiepen als te verbreden, om goed thuis te raken in de praktische aspecten van ideeën over individuele vrijheid, en om mijn vermogen te verbeteren om deze ideeën efficiënter aan anderen over te brengen via spreken in het openbaar. Ik wil leren hoe ik libertaire waarden het beste kan promoten, en hoe ik deze een samenhangend onderdeel van mijn leven kan maken. Ik geloof dat Project Arizona de stap voorwaarts zal zijn voor mijn doelen en ambities, omdat ik na voltooiing in staat zal zijn de beginselen van het Libertarisme met succes over te brengen aan mensen die er nog niet bekend mee zijn. Dit trainingsprogramma geeft mij handvaten om dit te doen. Om mijn capaciteiten bij het bevorderen van vrijheid te vergroten, biedt dit project mij een geweldige kans om leiders in openbaar beleid op velerlei domeinen te ontmoeten, waaronder onderwijs, gezondheidszorg, strafrecht en andere.

Ik denk dat vrijheid té kwetsbaar is, en dat er geen tijd is om te wachten tot het beleid op wonderbaarlijke wijze in ons voordeel verandert, met als uiteindelijk doel meer vrijheid en welvaart op individueel niveau. Ik erken dat jullie belangstelling hebben voor dit doel en hoop dat jullie mij in dit streven willen steunen. Ik ben bereid iets groots te doen, hetgeen een impact heeft op mijn leven, maar ook op dat van jou.

Mocht je nog niet helemaal helder hebben of dit een juiste investering is, dan heb ik speciaal voor jou de volgende folder ontworpen om je zoveel mogelijk informatie over mijn project te verschaffen. Mocht je dán nog twijfelen, schroom dan niet om contact op te nemen! Folder-link voor de Nederlands en Engelse versie.

Ik hoop dat jullie mij in dit streven willen steunen. Mijn succes hangt af van jullie vrijgevigheid, waarvoor ik buitengewoon dankbaar ben. Elke donatie representeert een voorwaarts gedreven enthousiasme om bij te dragen aan de bevordering van liberale waarden.

Jullie steun helpt mij om Nederland vrijer te maken! Elke dosis liefdadigheid van vrijheidslievende mensen is fantastisch!

De jouwe voor vrijheid,

Rody.

HELP DEZE NEDERLANDSE CHANGEMAKER ZIJN DOELEN TE BEWERKSTELLIGEN.

Rody volgt een opleiding tot medisch ingenieur en heeft zijn zinnen gezet op het verbeteren van de zorg en educatie in Nederland. Hij is lid van de oudste Europese libertaire partij, de Libertaire Partij Nederland. Hij zet zich in voor het bevorderen van pro-Libertarische idealen, waarbij hij een verontrustende trend van algehele achteruitgang van vrijheid constateert, niet alleen in Nederland, maar dat dit een fenomeen is dat vooral de trans-Atlantische wereld verlamt. Op basis van zijn ervaringen in de verkiezingscampagne van 2023 schaduwt hij momenteel actief de gemeenteraad van Eindhoven omdat hij mee wil doen aan de gemeentelijke verkiezingen in 2026. Hij houdt zich bezig met het schrijven van een uitgebreid verkiezingsevaluatiedocument, waarna hij een draaiboek gaat schrijven voor deelname aan de opkomende verkiezingen, dat dan in 2026 gebruikt kan worden.

Rody bevindt zich momenteel in de derde fase van het selectieproces voor Project Arizona, hetgeen een fondsenwervingscampagne omvat. Je kunt zijn project steunen via deze link. Na het succesvol voltooien van de fondsenwervingsfase, kijken we uit naar zijn aankomst in Phoenix, Arizona, voor Project Arizona

29 REACTIES

 1. Beste Rody,

  Aangezien je zeer ambitieus bent en nog een student bent gun ik je het voordeel van de twijfel en deel ik mijn ervaringen aangezien ik inmiddels oud ben en wat lessen heb geleerd. Oh, hoe heerlijk naief en idealistisch ik was en daar echt dingen voor deed om ze te helpen bereiken toen ik jong was.

  Jouw motivatie lijkt anders te zijn dan de mijne. Beschouw onderstaande als mijn cynistische ideeen waar je al dan niet wat mee kan doen.

  Ten eerste, je geeft openlijk toe je achterban te hebben genegeerd en nu je ze nodig hebt hen mobiliseert om JOU te helpen, niets gaat over hoe jij ze helpt door het volgen van die opleiding op wat vage kreten na. Een herkenbaar trekje van LP bestuursleden helaas

  Ruim een decennia geleden heb ik de LP uitgekotst na te zijn uitgekotst door hen. Actief mee gedaan aan de landelijke campagne onder Toine. Campagne afgelopen, niets meer, zelfs geen reply op mails. Tijdens het flyeren was de ”leider” bezig met zijn eigen toekomst.

  Ten tweede, je geeft openlijk toe dat je door allemaal hoepeltjes moet springen om in aanmerking te komen voor deze ”opleiding”. Wat de eerste twee hoepeltjes zijn waar je doorheen moest springen geef je helaas niet bloot. Gezien opmerking 1 van mij en nu je bekentenis dat je fondsen moet werven geeft mij weinig hoop. Klinkt als oude wijn in nieuwe zakken. Jij moet een misschien ander baasje de macht geven en tonen dat je anderen geld kan laten geven. Niet anders dan de LP mijn arbeid heeft genomen zonder wat terug te geven. Hoefden ze niet want ik deed het vrijwillig maar dat er echt niets vrijwillig terug is gekomen werd mij de onderlinge relatie wel duidelijk.

  Tevens geef je aan dat alles wat je gaat studeren 130 pagina’s is en $5000 kost. Lijkt mij een scam waar je niet in moet vallen. Je ”mag” meedoen maar alleen als je betaald en door hoepeltjes springt. Pas op!

  Tot slot geef je een paar algemene doelen. Te weten onderwijs, gezondheidszorg, strafrecht. Doelen waar je exact niets in kunt bereiken want al totaal gecentraliseerd. Focus je op doelen waar je wat in kunt bereiken.

  Ik, als student, was ooit ook naief en ging er ook echt voor. Eerst bij de SP. Ja echt want ik hing toen al de klassiek economen ala Keynes, haha nee hoor, grapje. Adam Smith, Ricardo, Mills ed aan. Die wilden zogenaamde ”rent seeking” afschaffen. Ik ook en de gevestigde partijen toen niet, net zoals nu. Het jammere is dat zelfs de SP nu rent seeking door bijvoorbeeld de centrale en commerciele banken (mono- en oligopolisch) niet meer wil aanpakken. Laat staan de LP.

  DE LP kan niet eens zijn eigen achterban op orde krijgen en deed afgelopen verkiezingen al aan oppertunisme welke zijn achterban deed verkleinen. Nu nog bedelen.

  Ik ben zeker een pragmatist maar ik hoop dat je snapt waarom ik geen bijdrage stort.

  Ik wens je veel wijsheid toe. Ik hoop dat mijn post je doet nadenken of je dit echt wilt. Ik neem aan dat je Lew Rockwell kent (en zijn site). Zo niet hij is een Amerikaanse liberarier. Hier een voorbeeldje wat inmiddels op zijn site wordt gepubliceerd over de ”eerste zogenaamde anarcho-libertarier” als president in de wereld;
  https://www.lewrockwell.com/2024/04/gary-d-barnett/milei-is-little-more-than-a-political-wolf-in-sheeps-clothing-beware-the-false-libertarian-hype/

  Nogmaals, veel wijsheid toegewenst. Ik hoop dat je geen Milei wil worden want ik vrees (maar kan ik niet onderbouwen) dat je wordt getraind om zo iemand te worden.

  De ellende hoeft de komende decennia slechts groot genoeg te worden……

  Groeten,
  Hugo

  • Het lijkt erop dat de LP lijdt aan democratisme, de symptomen zijn herkenbaar.
   Wat is democratisme? democratisme is een ziekte die door de democratie teweeg wordt gebracht en leidt tot het ziekelijk gekonkel en geruzie onderling van de demos.
   Door het cultuur-anarchisme en het gelijkheidscomplex van de democratie ontstaat de situatie dat niet welopgevoede en ongedisciplineerde ondermaatse geestelijk onvolwassen individuen zich in de politiek begeven (en andere instituties). Die ongeraffineerde demos-individuen leiden aan allerlei ‘low brow’ persoonlijkheidsstoornissen, dus dictatortjes, tyrannetjes, egoisten, agressieven, emo’s en wat nog meer van dien aard. Het probleem is het gebrek aan selectie van kwaliteit.
   Naïviteit is dan weer een gebrek aan ‘breeding’ en ‘scholing’ tijdens de opvoeding.

  • “Adam Smith, Ricardo, Mills ed aan. Die wilden zogenaamde ”rent seeking” afschaffen.” Hoera, nog een Geo-libertarier!

   • Barend, zou je dit willen lezen: https://www.investopedia.com/terms/r/rentseeking.asp

    Er staat onder andere Are landlords rent seekers?
    Not generally. The use of the word “rent” can create some confusion here. The term “rent” in rent seeking is based on the economic definition of “rent,” which is defined as economic wealth obtained through shrewd or potentially manipulative use of resources. That said, it’s possible for landlords to engage in rent-seeking behavior.

    De term rent seeking is geen pleidooi voor geo libertarisme. Dit is wat men eronder verstaat: Rent seeking (or rent-seeking) is an economic concept that occurs when an entity seeks to gain added wealth without any reciprocal contribution of productivity. Typically, it revolves around government-funded social services and social service programs

    Verhuur van onroerend goed is een vorm van het risicovol inzetten van kapitaal, dus ondernemen

 2. Hugo, tijdens de campagne van Toine waren een aantal mensen heel druk bezig en is de boel daarna in elkaar gestort. Mede ook door die man, ben zijn naam kwijt, die wel even voor veel geld zou zorgen maar eerst zelf wou vangen.

  Het is inderdaad de vraag of een politieke partij de beste manier is om het libertarisme te verkondigen. Veel vrijspreker schrijvers zetten daar vraagtekens bij. Maar omdat er maar weinig libertarische medestanders zijn is het goed toch op deze site over initiatieven te berichten.

  De afgelopen verkiezingen was er tenminste niet het basisinkomen.

 3. Hugo er zit inderdaad veel in het feit dat als je ouder bent, je kan terugblikken op ervaring. De jonge generaties zijn meestal wel energiek en enthousiast maar zijn ook beïnvloedbaar/makkelijker te kneden. Juist omdat ze geen ervaring hebben met het verleden en geen afzet basis hebben buiten dat sommige het zien als een opportunity voor eigen promotie. Je verhaal komt vanuit de praktijk/ervaring. Ervaring is als levensles meer waard in vergelijking met theorieën/ idealen/encyclopedische vakkennis.

  Tevens zit in mijn intuïtie een soort contradictie in een partij voor vrije/vrij denkende mensen. Een echte vrijdenker/maverick laat zich volgens mij niet binden. Hij/zij/het/xyz kan het best effectief zijn door niet over vrijheid te roepen tevens accepteren dat we aan elkaar ge- of verbonden zijn en gewoon “walk the talk” te doen en tegelijkertijd anderen ook in hun waan te laten. Want wie heeft de antwoorden? Tevens worden groepen die tegen de dan heersende krachten weerstand bieden te vaak van binnenuit gesaboteerd of gekaapt om de boel vleugellam te maken of voor een verborgen agenda in te gaan zetten. Een ander mechanische in clubjes is dat hoe idealistisch de start ook mag wezen je dan een bestuur krijgt die dan weer een eigen leven kan gaan krijgen zich vervolgens vervreemd van de achterban en onderlinge dolk in de rug stekende competitie kan krijgen. Dat begint al bij een fictief bloemenschik committee in een kerkgenootschap. Mensen die een iiconisch/charismatisch boegbeeld/partijleider nodig hebben of achterna lopen zijn volgens mij in principe niet vrij. Is het binden van vrije mensen in een club ook niet een contradictie? Je kan als vrij (denkend) mens wel met anderen die goed voor de gemeenschap zijn een duid in het zakje doen.
  Het feit dat er ook een opleiding is om een beroeps Libertair te worden vind ik eigenlijk een contradictie. Ben je niet vrijer als je nergens achteraan loopt tevens geen dogmatische kennis aanvaardt en de leidraad volgen een ander niet aan te doen wat jezelf niet wil dat een ander je kan aandoen ? Duizend mensen die kakelen over hoe het beter kan zijn minder effectief als ééntje die gewoon het voorbeeld geeft. To much Chiefs but no Indians? In het geval dat we teveel kakelen en er niets gebeurd zal er meestal iemand de leiding pakken of behouden.

  Andersom als het voorbestemd is dat die knul een goede leidende rol zal gaan vervullen dan komen de middelen die hij nodig heeft ook op zijn pad. Nu maar hopen dat hij integer is. Ik wens hem het beste met zijn voornemens en dat de verbinding die hij zoekt een bevrijdend resultaat achterlaat. Volgens mij zitten we nu in een fase dat de mensen door de collectieve ellende wel moeten de-polariseren en naar een organische synthese gedreven worden.

  • Er is een libertarische paradox. Om de boodschap te verkondigen dien je vrijwillig samen te werken en dus een deel van je tijd in een organisatie te steken. De vraag is hoever je gaat. Volg je de partij en haar leiders? In naam van de vrijheid? Klinkt een beetje fout. Vanuit individuele soevereiniteit. Een LP dient erg bottom up te zijn. En dat mis ik een beetje in het verhaal, Rody vindt goed opgeleide changemakers essentieel voor het succes. Aan de andere kant is het wel goed te leren van ervaring, en jongeren kunnen van oudere meer ervarenen leren. Zodat ze de fouten van de voorgaande generatie kunnen voorkomen.

   Daarnaast sluipt een zekere rottigheid in de organisatie als deze stelt dat een politieke partij voor een zetel moet gaan en als er onvoldoende libertarische nederlanders zijn voor die zetel dan maar water bij de wijn gaat doen. Dat is dan toch een vorm van machtsdenken om je principes te verspreiden door een deel van je principes te verloochenen. En dan ga je bijvoorbeeld het basisinkomen propageren en is libertarisme voor de kiezer gekoppeld aan deze verregaande vorm van sociale zekerheid.

   Daarnaast is het zo dat de oudere generaties wellicht over meer wijsheid beschikken maar zich vaak ook minder voor het ideaal inzetten. Dan zit je als organisatie met enthousiaste jongeren/ nieuwe leden terwijl degenen die door kennis en ervaring daadwerkelijk mensen kunnen ondersteunen dit veel minder doen.

   • Ik geef Rody gelijk dat een goede opleiding/zelfstudie/kennis van zaken een vereiste is als je de politieke arena induikt. Want inspraak zonder inzicht is uitspraak zonder uitzicht. Echter gezond boerenverstand, het voorbeeld geven en compassie zijn ook belangrijke parameters.
    Technocraten hebben hun vakkennis maar kunnen ook tunnelvisie hebben. Iemand die een opleiding in de filosofie heeft weet waarschijnlijk veel te vertellen over wat andere filosofen allemaal uitgedacht hebben en daar zijn brood mee gaan verdienen zonder zelf naar de waarheid op zoek te gaan. Hoeveel universitaire theologen hebben de religieuze sektes in huis die de boodschap eigenlijk in de praktijk niet toepassen en verder van hun eventuele God verwijderd zijn geraakt door dogmatiek en hun kennis als een kunst/beroep te verkopen..
    De gulden middenweg bewandelen is een balanceer truc welke je alleen in de praktijk kan leren is mijn eigen ervaring. Ook ik moet water bij de wijn doen omdat de realiteit vaak niet met mijn ideaalbeeld overeenkomt en ik niet de realiteit wil of kan afdwingen om dezelfde visie als ik na te gaan streven. Ik kan wel de realiteit veranderen door mezelf te blijven. Kortom een goede dosis realisme is ook belangrijk als je wilt overleven.
    Het toekomstige eventueel succes van Rody zal hoofdzakelijk afhangen hoe flexibel maar wel standvastig ten opzichte van zijn principes hij in de politieke arena manoeuvreren kan, gekoppeld aan zijn intenties.

    Zijn intenties en wilskracht zijn de basis waaruit een een mooie roos of een brandnetel spruiten kan. Nooit geschoten is altijd mis. Ik stuur wel een energie uit dat zijn intentie om de wereld te gaan verbeteren zuiver mag zijn de rest is koffiedik kijken voor mij. Ik zie maar een paar mensen in de tweede kamer waarbij ik intuïtief voel dat ze goede intenties hebben ondanks de kennis en kuch kuch “goede opleiding” bij vele onder hun. Om te managen hoef je niet de details te weten wel waar die te vinden zijn als ze van belang worden. Op de een of andere manier schijnen hiërarchische structuren/pikorde ook in de natuur verweven te zijn. Ik kan goed leven met iets wat zich vrij acht maar ook huisregels heeft als je in een clubverband/commune verder gaat. Het paradoxale zit hem meer in de naamgeving misschien dat daar een alternatief voor gevonden kan worden.

   • Beste Ratio en Neutraal punt,

    Heel waardevol commentaar waar ik op dit moment even over na moet denken. Dank jullie wel voor het gesprek/discussie.

    Groeten,
    Hugo

   • “Er is een libertarische paradox.”

    Het leven zit vol met paradoxen, als je het leven wilt vangen in formules wordt het nog meer absurd en rigide. Dat is al een probleem waar het liberalisme aan lijdt.

   • Ratio,

    Over contradicties gesproken…

    “Moses Hess —
    Jewish Marxist and Progenitor of Zionism

    Like Karl Marx, “Father of modern Socialism,” Moses Hess (1812-1875) was born in Germany of Talmudic rabbinical ancestry, being steeped in Orthodox Judaism by the rabbi grandfather who raised him. He was active with Marx and Engels in promoting Communism which, he held, could best be achieved on a world-wide scale through Jewish Hasidism and Nationalism, or Zionism, based upon Orthodox Judaism. That he remains a pillar of present-day Zionism is illustrated by the fact that the Jewish press has recently announced removal of his body to Israel.”

    Zionisme had in het begin ook de noemer Zionist National Socialism. Het was een seculiere ideologie van collectivistische socialistische bouw van een samenleving, met een typisch joods idee erachter om dat uit te breiden over grote delen van de rest van de wereld, waar de zionist-joden dan de avant garde zouden zijn en een socialistische utopia zouden stichten waar een club elite-zionisten de leidende elites zouden zijn. Vandaar ook dat Ben Gurion als plan had dat er een internationaal hof van internationaal recht in Jerusalem zou komen, en Netanyahu voorstelde dat er een vervanging van de VN in Israël zou komen. Het zionisme had en heeft nog steeds internationale pretenties.

    Libertariers die zich inlaten met Israël, en dus zionisme, zijn de grootste dupes die er bestaan. Dat Xavier Milei zo’n Israël en Judaïsme fan is, en notabene als eerste na de verkiezingsoverwinning het graf van een als messiaanse leider vereerde figuur van de Talmoedische Chabad Lubavitch cult bezoekt, en daarna Israël, toont al dat libertarisme in haar wanhoopsstrijd zo blind is als een kip, en vol zit met de meest grove contradicties, dan wel onmogelijkheden.
    Dat zionistisch socialisme heeft dan wel aan kracht ingeboet vanwege gebrek aan succes en de algehele implosie van het communisme, maar dat wil niet zeggen dat men volledig bekeert is tot kapitalisme, verre van dat.
    Bedenk ook dat dat bijna heel Israël de jab heeft gehad, dat de overheid in Israël er als de kippen bij was. Dan heb ik het nog niet over de overtredingen van het anti agressie principe, dat zou een eufemisme zijn. Landonteigening (van de Palestijnen) is een van de hoofdpraktijken van het zionisme, en als het daarbij blijft en je niet je ledematen of je leven verliest, of eindigd in een Israelische gevangenis zonder proces, of een proces met minder rechten, ben je nog goed af.

    Vrijspreker staat op de mailinglist van likoed.nl dat representatief is voor een agressor regime dat op socialistische ideeën is geschoeid….

    Hoeveel contradicties van de meest grove natuur kan je hebben..

  • “Een echte vrijdenker/maverick laat zich volgens mij niet binden.”

   Het is fout om libertarisme gelijk te schakelen met vrijdenkers. Libertarisme draait voornamelijk om economische vrijheid, en vrijheid ten opzichte van een overheid. Een libertarische bourgeoisie klasse kan net zo goed een verstikkende geestelijke, of dwingende, of geestelijk stagnante cultuur met zich meebrengen. En omgekeerd kan je geestelijke vrijheid hebben in een verstikkend economisch collectivisme.

   • Ik denk dat het Libertarisme een uitstekend economisch verhaal heeft. Maar het is meer dan de Oostenrijkse School.
    Voor mij zijn de twee principes: zelfbestemming en non-agressie een goede basis voor een ideologie van vrijheid, en die kan hier en daar nog wel wat nader uitgewerkt worden.
    Er zit een formidabele sociale kant aan libertarisme, want je wilt misbruiksrelaties onmogelijk maken. Of de misbruiker nu de overheid is, of een bully of een slecht huwelijk, zelfbestemming accepteert geen misbruik. Niet actief en niet passief.
    In sociale omgang is het libertarisme nauwelijks aan elegantie te overtreffen.

 4. 2500 dollar is nou niet een heel groot bedrag. Kan Rody dat niet zelf bij elkaar verdienen met een handeltje of zo? Of is meneer een ambtenaar in de dop, met rechten en privileges.

  Interessante verhalen over de LP hierboven. Men doet kennelijk al arrogant zonder ooit iets noemenswaardigs te hebben bereikt. En zelfs al zou men iets bereikt hebben dan is arrogantie nog steeds misplaatst. Ook iets dat je leert als je ouder wordt. Je vangt meer vliegen met honing dan met azijn. Kijk maar naar reaguurder ‘graftak’, die denkt dat het andersom is en zo de clown van deze website is geworden.

  • Hoi Kobus,

   Zoals ik het lees is de opdracht van ”hoepeltje 3” juist niet zelf de $2500 bij elkaar te schrapen maar anderen dat laten doneren. Maar zo lees ik het.

   Groeten,
   Hugo

   • Hallo Hugo. Ik denk dat je gelijk hebt. Voor een verblijkf in Amerika heb je minstens zo’n bedrag per maand nodig. Inderdaaad goede kans dat dit een test is om te kijken hoeveel sukkels je voor je karretje kan spannen.

    De LP vind ik wel een tikje pauper. Andere partijen laten hun jonge ’talent’ gratis naar een (globalisten) klasje in Washington reizen om daar leiderschapstraining te krijgen. Kijk eens naar Jessw Kleuter of Robbie Robot hoe goed ze dat doen.

 5. Uit de folder “leiderschapstrainingsprogramma”.
  Libertariërs en leiders…….
  Ik zou die cursus niet doen vriend.
  Het uitgangspunt klopt al niet.

  • Eens. “Leadership” kan gemakkelijk tot een cult worden. Young Global Leaders …
   Niet alleen een cult, maar ook honing om vliegen mee te vangen.

   Persoonlijkheidsontwikkeling, vroeg ermee beginnen. Dat is wat ik jonge mensen toewens.

   • Ik heb enige leadership modules gevolgd toen ik voor een Amerikaanse multinational op de afdeling research en new applications development werkte. Daar heb ik veel van geleerd. Dat waren modules als onder andere time management en effectieve communicatie. Bij één module zat een vragenlijst en kon je later in een boek en met een soort radargrafiek in te vullen zien wat de uitslag was. Bij mij kwam naar voren dat ik aan de rand van de maatschappij zit een analytische inslag heb en onder druk in meditatie ga. Ik vond dat best wel passen bij mij, en stond eigenlijk versteld van de uitslag. Ik kreeg regelmatig lof over mijn analyses waarbij ik regelmatig met een oplossing kwam door zaken vanuit een totaal andere hoek te benaderen. Ook de jaarlijkse functioneringsgesprekken en de zwakke punten verbeteren waarbij het bedrijf je de mogelijkheid bood om daar aan te werken ervaarde ik als positief. Er was een soort beoordeling die men een 360 graden beoordeling noemt waarbij niet alleen je manager je beoordeeld maar ook de mensen uit het groep en andere disciplines waarmee je verbinding had. Je leert jezelf anders te zien als dat je denkt dat je bent, maar hoe je waargenomen wordt door anderen. Men dacht dat ik een goede zou zijn voor sales ik heb dat aanbod gewijgerd met het antwoord geeft mij maar een probleem en dan kom ik met antwoorden als ik in sales ga dan moet ik dingen gaan verkondigen waar ik niet achter sta vanuit mijn ethiek en moraal besef. Ik stond bekend als eerlijk wat ook inhield dat men het als naïef kan verslijten. Geen probleem voor mij ik heb genoeg eigenwaarde om daar mee te kunnen leven.

    De kern voor mij werd toen de vraag , zijn we wat we denken te zijn of hoe het gemiddelde je waarneemt?

 6. Aan Hugo en Ratio
  Het betoog wat ik in de kern maak is dat we zelf ook iets kunnen doen en niet hoeven te wachten op een “verlosser” of de kat uit de boom blijven kijken. Tegelijkertijd wil ik ook laten we het spirituele factoren noemen proberen te integreren. Ik vind dat de tijd rijp is om deze factoren een grotere rol te laten spelen. Ik voel dat als er iemand is vanuit de nieuwere generaties (in dit geval Rody?) met een frisse insteek gesteund door laten we het aangeboren innerlijk weten noemen en een voorbestemming heeft. De voorwaarden die nodig zijn om zijn taak of ding wat diegene wil doen in zijn leven ook op zijn pad komen.

  Ik kom nu met eigen ervaringen om dit toe te lichten anders is het ook alleen maar een theorie. . Ik heb de insteek dat als ik mijn natuur volg de grote natuur je bijstaat. Dat kan ook gelden voor een goede oplichter. Het hangt namelijk af van welke act je wilt uitspelen (ervaringen wil opdoen) in het grote toneelstuk.
  Ik ben in het verleden door tegenslag erachter gekomen wat ik in dit leven als doel heb. Het ego was gebroken en sindsdien heb ik vele wonderlijke zaken meegemaakt die geen toeval waren maar naar me toe kwamen vallen om mijn pad te kunnen wandelen. Dit zijn zaken als toevallige ontmoetingen op het juiste moment iemand niet aanwezig is die de boel wilde blokkeren en anderen die komen opduiken als de nood het hoogst is. Je moet wel vertrouwen blijven hebben op de momenten dat het tegenzit. Als het tegenzit dan zit er vaak een les in of oud karma rechtzetten. Die toevalligheden of hints van het universum waren er eerst ook maar ik pikte ze niet op omdat ik mezelf associeerde of waarde hechte aan de dingen die ik deed, wist of gedaan had. Ik heb niet de weg van de minste weerstand gekozen. Ik woon nu in een andere cultuur als een soort asceet samen met een doofstomme vrouw die mijn zorg nodig heeft. Na een ziekte op haar vierde jaar kon ze niet meer horen en heeft ook wat cognitieve problemen ik doe het koken omdat ze niet met de snelkookpan en een gasfles kan omgaan.. Ze kan niet lezen of schrijven en niet voor mij opkomen. Dat wij bij elkaar uit zouden komen was ook voorbestemd kwam ik later achter (met een second opinion). Ik ben nergens lid van en loop geen goeroes achterna behalve dan die in mezelf zit. Hoewel ik er wel een paar als voorbeeld/inspiratie in me heb ook wat we “gewone” mensen noemen zonder opleiding maar wel wijsheid en acceptatie ten toon spreiden. Ik heb weet via verschillende bronnen van vorige levens (ook met een second opinion) en weet wat ik na de fysieke dood in andere lagen van bewustzijn ga doen. Ik hoef de wereld niet te veranderen ik heb de wereld leren te accepteren zoals deze is, wel mezelf veranderd door mezelf te observeren en te analyseren, dit proces is nog steeds gaande. Ik wens wel een hogere mate van harmonie die hoeven we niet vanuit de huidige vorm van politiek bedrijven te verwachten het is eerder een slecht voorbeeld. Beter jezelf gaan ontplooien en als het gemeengoed wordt het dan in de politiek te integreren.
  Van poly-(op-)tiek naar mono visie? Of is dat ook een utopie zolang de dans van polariteit nog volop in swing is met een grote uitslag naar één kant in deze tijd. Alles wat gemanifesteerd is en zelfs onze gedachten is een dans van polariteiten die kunnen in harmonie zijn of out of tune. Alleen een droomloze slaap is perfect. Dus beste mede vrij denkers ik hoop dat dit wat inspiratie (in spirit) mag zijn.

  • Best Neutraal punt.

   Ik stel rationaliteit voorop. En de rationaliteit leert mij dat mensen spirituele behoeftes hebben. Dus dat het rationeel kan zijn het spirituele te zoeken om bijvoorbeeld in balans te komen. Sommige mensen zijn spiritueler aangelegd dan anderen. En sommigen zijn gewoon zwevende. Te los van de realiteit. En hebben zich volgens mij verloren in dwalingen.

   Dit kan als een verrassing komen voor iemand die zich Ratio noemt. Ik heb een paar keer een soort van visie gehad, en kon bijvoorbeeld zaken beschrijven die ik niet kon weten. Bijvoorbeeld de inhoud van een pakketje. Daar wist ik heel specifieke niet normaal te voorspellen dingen te beschrijven, die ook uitkwamen toen het pakje geopend werd. Dit gezegd hebbende zie ik dat er risico’s zijn aan de zoektocht naar spiritualiteit, als je niet oppast verlies je je daarin. Ik kan echter ook begrijpen dat sommigen juist die spirituele reis willen of moeten afleggen.

   Het is een enorme uitdaging om een link tussen geloof / spiritualiteit en libertarisme te leggen op een manier die mensen, ook rationele, aanspreekt.

   Dit gezegd hebbende is niet iedere onvervulde diepere behoefte nastrevenswaardig, met name mannen hebben een diepe aanleg om samen met anderen geweld te plegen om hun groep te verdedigen. Ik heb dat gevoel ook mogen ervaren.

   Daarnaast denk ik ergens dat de mens door onrecht en niet in harmonie te zijn juist een levensdoel heeft dat verdwijnt in een paradijselijke situatie waar alles in harmonie is. Het gaat volgens mij juist om de weg. En niet om het bereiken van het eindpunt.

   Maar afijn, dit is wel erg off topic. Ik spring voorlopig niet op die spirituele trein.

   • Afijn, als ik moet kiezen tussen ik denk dus ik besta of ik geloof dus ik geloof dat ik besta, kies ik duidelijk voor de eerste variant.

 7. Beste Johannes.

  Joden hebben aan de basis gestaan van veel ontwikkelingen. Zeker ook in de wetenschap. Joden verketteren omdat sommigen betrokken zijn bij communisme. Is een deel tot geheel verheffen. Tegelijkertijd is de invloed van joden op de financiele wereld groot. En ook in het bedrijfsleven. Dus wat zijn joden? Strevers naar economische dominantie via het bedrijfsleven en de banken? Of zijn het bestrijders van het bedrijfsleven die streven naar collectieve eigendom? Moeten we de joden verketteren om het communisme, of moeten de joden door de grote bijdrage aan wetenschap op een voetstuk plaatsen? Of is het een zionistisch complot om te wijzen op de invloed die joden op wetenschap gehad hebben en was Einstein eigenlijk een arabier?

  • Bijdrage aan de wetenschap?

   Nou de wetenschap heeft sinds 4 jaar, of nog langer als je de klimaatzwendel wilt meenemen, of nog veel langer medicijnen die meer kwaad dan goed doen, getoond wat ie waard is.
   Dus als je zegt dat joden daar een grote invloed hebben gehad dan is dat niet in hun voordeel.

   Einstein was een charlatan die op het paard werd gezet door zijn zionistische vriendjes.
   Lees The manufacture and sale of Einstein.

   • Dolf
    Wat ben ik blij dat ik iemand vind met een soort gelijke visie over Einstein. Nicolas Tesla een tijdgenoot van hem had ook geen hoge pet van hem op. Tevens is er een serie boeken Relativity without Einstein als ik het goed herinner.
    In dezelfde categorie plaats ik intuïtief de huidige bekende Neil de Grasse Tyson. Een ras acteur die met een pokerface theoretische concepten verkoopt alsof ze al bewezen zijn.
    De ethnische achtergrond van Einstein hecht ik geen waarde aan tenzij je wilt gaan zoeken naar een gemeenschappelijke deler daar heb ik niet genoeg kennis van en ook geen zin in.

    (Zag net dat het antwoord op de verkeerde plak stond dus ik plak het voor het gemak nu waar het bedoeld was.)

 8. Aan Ratio
  Kan je begrijpen dat je het off topic vind ik gooide het balletje op en vond wel dat ik het met eigen ervaringen moest onderbouwen. Het feit dat je het niet uitsluit en over een eigen ervaring schrijft waardeer ik.

  Ik zie de realiteit als het totaal van alles wat er is, ge- of bedacht en ervaren wordt. Zelfs dromen is een fenomeen wat in het totaal een plekje heeft.

 9. Dolf
  Wat ben ik blij dat ik iemand vind met een soort gelijke visie over Einstein. Nicolas Tesla een tijdgenoot van hem had ook geen hoge pet van hem op. Tevens is er een serie boeken Relativity without Einstein als ik het goed herinner.
  In dezelfde categorie plaats ik intuïtief de huidige bekende Neil de Grasse Tyson. Een ras acteur die met een pokerface theoretische concepten verkoopt alsof ze al bewezen zijn.
  De ethnische achtergrond van Einstein hecht ik geen waarde aan tenzij je wilt gaan zoeken naar een gemeenschappelijke deler daar heb ik niet genoeg kennis van en ook geen zin in.

 10. Wat een geweldige reacties waar je veel van kan leren. Opvallend dat Rody Mens, auteur van dit stuk, geen reactie plaatst. Iemand die geld wil vind het niet waardevol genoeg om te reageren op zeer inzichtelijke reacties op zijn bedelen. Hij is, in mijn optiek, meer dan ongeschikt om vrijheid wensende mensen te leiden.
  – Hij wil je geld
  – Hij legt geen verantwoording af
  – Reageert niet
  -Kortom, een politicus. Een lager wezen dan dat bestaat niet in mijn optiek.

  Lang leven samenwerken op basis van vrijwilligheid.

  Groeten,
  Hugo

  • Goed samengevat Hugo. Het lijkt er op dat het eigenwijze volk op de Vrijspreker, Heertje Rody de symbolische vinger gegeven heeft. Het lijkt ook geheel wederzijds te zijn.

   Dan wens ik Heertje Rody een zonnige carriere toe als ambtenaar. Moge hij vanuit een Hoge Haagse Toren diep neerkijken op het riff raff ver beneden hem (m/v/x). Ik zwaai wel als ik er weer eens langs loop.

Comments are closed.