Vrijspreker: Nu de tekorten bij de overheid oplopen en de rente niet omlaag kan vanwege de inflatie, lijkt een zware crisis onvermijdelijk. Wat denkt de Opperdienaar hier van?

Opperdienaar: De rentecurve inversie duurt nu al 677 dagen (2 vs 10 jaar). Een rentecurve inversie geeft de onnatuurlijke situatie aan dat de rente voor korte termijn hoger is dan die voor lange termijn. Dit komt omdat de korte rente wordt bepaald door de centrale bank, terwijl de lange rente min of meer door vrijwillige aan en verkopen tot stand komt door beleggers. Die beleggers zijn kennelijk meer pessimistisch. Ze denken dat een crisis de centrale bank er toe zal dwingen op termijn de rente te verlagen. Natuurlijk is die lange rente niet geheel vrijwillig meer, aangezien de roverheid via regulering financiële instellingen dwingt ze te kopen. Een inversie van meer dan 500 dagen kwam slechts een paar keer in de geschiedenis voor (2008, 1929, 1974). In alle 3 van deze gevallen volgde een crash van de aandelenmarkten van 50%.

 

Vrijspreker: De vraag is wat voor crisis het deze keer wordt

1929

Opperdienaar: In 1929 was het de aankondiging van de grote depressie met 700 dagen lang een geïnverteerde rentecurve. De onderdanen waren toen nog niet vergeten dat goud geld is en zelfs de FED die in 1913 was opgericht hield zich nog aan een goudstandaard. De depressie werd dan ook een deflatoire depressie waarin alle prijzen inclusief lonen kelderden (geld nam in relatieve waarde toe). De roverheid verbood echter het dalen van sommige prijzen, waardoor er winnaars en verliezers ontstonden en de economie zich niet kon aanpassen. Voedsel en kleding werden bijvoorbeeld kunstmatig duur gehouden door voedsel en katoen op te kopen en het te vernietigen terwijl mensen geen eten en kleren hadden. Het excuus hiervoor was: Als de landbouw mensen gaat ontslaan zijn we pas echt goed de sigaar.

1974

In 1974 was de laatste band met de goudstandaard losgelaten (in 1971) en kon het geld drukken een deflatoire crisis zoals in 1929 voorkomen na een inversie van 534 dagen. Het werd daarom stagflatie crisis. Dit is een situatie waarin de prijzen sterk stijgen (inflatie), maar de werkeloosheid hoog is (prijs van arbeid stijgt niet lekker mee).

2008

In 2008 duurde de inversie 540 dagen. Het luidde ’the great recession” in. De rommelhypotheken bleken niets waard en er werd weer behoorlijk geld gedrukt om de bezitters er van schadeloos te stellen. De huizenprijzen zagen een dip en de aandelenmarkten ook, maar door de geldcreatie was dit snel terug gedraaid.

2025

Dus wat wordt het in 2025 voor crisis? Ik denk dat COVID een voorproefje was. De dip duurde enorm kort, omdat de reactie van de heersers inmiddels bekend is. De rol van goud is volledig vergeten het lijkt me dat er deze keer in 1 keer bijvoorbeeld 20 biljoen wordt bijgedrukt om de crisis te beslechten. Als je de lijn door trekt, wordt het allemaal steeds inflatoirder. Dus deze keer zou het wel eens een crisis zoals Turkije, Zimbabwe, Venezuela, Libanon, etc. kunnen worden. Een volwassen overheid in de eindfase die er geen doekjes meer om windt. Wat je altijd ziet bij dat soort crises, is dat de aandelenmarkten en vastgoedmarkten sterk stijgen omdat mensen van hun geld af willen. Het leven wordt echter onbetaalbaar omdat je alles aan voedsel en energie uitgeeft. Nu is dat niet erg, zolang je jezelf maar wijs maakt dat je in de kou honger lijdt om de planeet te redden.

 

 

18 REACTIES

 1. Inflatie, deflatie, het is onduidelijk waar het heengaat. Daar komt bij dat bijvoorbeeld woningen in waarde zouden kunnen dalen terwijl de boodschappen flink duurder worden.

 2. Goh wat een pech, gelukkig hadden we dat zien aankomen met onze vooruitziende blik en onmetelijke wijsheid en voor jullie als redding een basisinkomen systeem ontwikkeld is dat even mazzel hebben voor de burgers..

 3. Zijn in een schuldenmaatschappij zoals de onze obligaties niet juist risicovoller dan aandelen? Zeker als overheden de rente eigenlijk niet kunnen verhogen omdat ze dan failliet gaan? Het kan dus een crisis worden zonder dat de aandelen enorm kelderen. Want men moet die extra liquiditeit de de afgelopen jaren is geschapen ergens parkeren en veel bedrijven hebben vreemd vermogen voor lange tijd vastgelegd tegen lage rentepercentages heb ik begrepen. Dus hoe groot is de kans dat die bedrijven kapot gaan? Zorg dat je geld in assets zit. En niet op de bankrekening staat. De gewone burger kan het wel zwaar krijgen. Ik weet het niet goed. Bij de inverse rentecurve stelde men tot het klapte “this time is different” om te zeggen dat de inverse rentecurve deze keer niet zou zorgen voor een instorting. We dansen op een vulkaan maar wanneer barst die uit? Hoe gaat de druk van de ketel?

  • Voor de burgers het volgende drukventiel
   Zoveel mogelijk euromunten verzamelen dan heb je in ieder geval wat metalen/grondstoffen in plaats van papieren valuta . Ik heb dat een jaar geleden eens bekeken. Je kan op internet precies vinden welke samenstelling de afzonderlijke munten hebben. Ik dacht dat de toen geldende metaalwaarde ongeveer gelijk aan de muntwaarde kwam bij sommige munten. De munt (als eenheid) kan dan devalueren maar de metalen zullen waarschijnlijk dan in prijs stijgen en kan je misschien winst maken. Tevens even kijken naar de prijs van koper van een jaar geleden en nu. Dat kan je misschien nog bij de schroothandel kopen. Het beste is een grafische voorstelling om te zien of de lijn oploopt of zakt. Dat in plaats van zilver en goud die teveel aan manipulatie onderhevig zijn. Hoewel zilver nu nog steeds aantrekkelijk is het is maar iets hoger dan een jaar geleden. Omdat ze het wat gedevalueerd hebben zodat de grote jongens hun fictieve geld in iets tastbaarder om kunnen zetten en internationaal te verhandelen is.
   Daar kan je een flinke winst op gaan verwachten een jaar geleden waren de prognoses dat het in een jaar of vijf het viervoudige kan zijn. De kans op verder zakken met wat er nu gaande is heel klein. Misschien nog even wat gemanipuleerd maar als de grote wisseltruc klaar is dan zal de prijs waarschijnlijk opgedreven worden. Zodat de burger weer aan het kortste eind trekt met betrekking tot hebzucht en winstbejag. Een ieder maakt zijn eigen afweging wanneer het te duur wordt en uit proporties is gegroeid. Voor de burger adviseer alles in het handje en geen certificaat van de een of andere instelling. Het Nederlandse zilver staat bekend als heel betrouwbaar . Het kan namelijk met zink vermengd zijn omdat we nu eenmaal mens zijn en graag elkaar te slim af zijn. Helaas zit ik wat dat betreft in het buitenland en kan niet zo maar zilver kopen ik zit te denken om bij de elektrische materialen winkels koperen staven te om het de boel te aarden te kopen.
   Voor de rest kan je verwachten dat de kabinetsformatie nog niet klaar is en men misschien wel nieuwe verkiezingen gaat houden. Om zodoende tot het oneindige demissionair de grondwet aan onze laars te blijven lappen want je kan ons toch niet wegsturen dat waren we al. Waarschijnlijker totdat de klus geklaard is om alles digitaal te maken en we niet meer kunnen omkeren .
   Wat waarschijnlijk ook betekent dat je je bezit gaat verliezen maar wel happy bent op een Universeel inkomen. Voor de één een droom en een ander een nachtmerrie.
   Tenzij er iets gebeurt met heel veel impact zal redelijkheid en logica het momenteel verliezen.

   Hoop dat de info nuttig is.

   • Kwam nu net erachter dat ze de zilverprijs laag gehouden hebben om de banken kracht te geven en als deze boven de 30 dollar per ounce gaat stijgen de banken in America in diepe shit komen te zittende. De verwachting is rond October. Dus er is nog speelruimte.

  • ‘Zorg dat je geld in assets zit. En niet op de bankrekening staat’.

   – 46% van mijn vermogen zit in euro’s, en dat groeit
   – ze staan netjes klaar op mijn rekening bij ING en Rabo

   Ik verwacht koopjes in de markt. Om toe te kunnen slaan zodra de gelegenheid zich voordoet moet dat geld klaar staan op je rekening. Zwaar weer op komst. Dat brengt risico’s met zich mee maar ook kansen.

   • Je hebt gelijk in every crisis is an opportunity.
    Ik adviseer je wel dat als je gaat investeren om niet via deze slimme mindset de boel te benaderen maar meer om in de veilige zone te zitten en misschien er eventueel anderen in nood ermee kan helpen. Good karma stuff enzo.
    Praktisch zijn gekoppeld aan creatief denken heeft veel potenties.

    Een ander punt is dat geld hebben geen honger stilt als er niets te koop is. Drie dagen geen eten in de schappen van de Voedsel Walhalla ketens en Nederland heeft honger. Een te hoog percentage aan niet essentiële beroepen buiten de boer en tuinder. Misschien samen met een club mensen een lap grond pachten/kopen of hydrocultuur om wat te knabbelen te hebben. Ik zou ook voor een paar jaar T-shirts schoenen sokken kortom een hele garderobe in huis halen. Ik verbouw mijn voedsel hoofdzakelijk zelf en heb meestal genoeg voorraad van het bulk wat we eten om een mislukte oogst te dekken.

    Wederom het is voor mij niet “us against them”.
    Het is gewoon gebruik maken van mijn zelfbeschikkingsrecht en dat kan het beste werken als je niet achter feiten aan gaat lopen. Maar in de toekomst schouwen door bepaalde punten te verbinden en dan zo goed mogelijk dat probeert te extrapoleren en daarop te anticiperen. . Mijn intuïtie of goed gevoel (begeleiders die je mee helpen?) geeft me dan het “go for it” signaal.
    Ik weet het dat ik een malloot ben die probeer het niet tastbare en andere, whoo whoo not done zaken in Calvinistisch Nederland haar dagelijks leven in te weven. Echter wel vanuit ervaring en nooit geschoten is altijd mis.
    Mijn mission statement is proberen het spirituele aspect te integreren in de dagelijkse omgang en toch met beide benen op de grond staan.

    Succes ermee.

   • euros worden niet meer waard, zelfs met rente niet, maar als je het goed timed, kun je inderdaad je inderdaad met cash van een crisis profiteren

  • Misschien gaan aandelen niet in nominale zin onderuit, maar wel gemeten in goud, olie of voedsel.
   Het zou me niet verbazen als ze het onder Trump laten gaan.
   Als bedrijven lang geleend hebben tegen lage rente, dan zijn de banken de sjaak als die rente omhoog gaat. Er is altijd een tegenpartij in dit geval banken spaarders, pensioenfondsen.
   Die pijn komt altijd als een boemerang terug.

   • Geld wordt via het bankwezen per definitie minder waard juist vanwege rente heffing en de grote boosdoener die voor inflatie zorgt is het fractionele reserve systeem.
    Het is een systeem met ingebouwd bankroet.

 4. Geld is goederen. Dit goed wordt gemaakt. Geld is niet geld. Het is een product, dat geproduceerd kan worden, in de vorm van ijzer, papier of digitaal. Als je een broek koopt, geef je geld. De broek is een goed, maar dat is geld ook.
  Een broek maken is moeilijker dan geld maken. Geld gaat via software en in 60 seconden kun je zoveel mogelijk geld maken als je wilt. De hoeveelheid bepaalt de prijs, niet de waarde. Daarom heeft geld ook bijna geen waarde.
  Als geld waardeloos wordt, is alles wat in deze munteenheid wordt uitgedrukt, is ook waardeloos. Het waardeverlies van geld is ook het startpunt van chaos.

  • Dan komt er ander geld, desnoods bonnen uitgegeven door tankstations die een tegenwaarde hebben van bijvoorbeeld tien liter diesel, had je ook in Zimbabwe, of we gaan in Zwitserse Franken betalen

  • in Libanon werd geld waardeloos, maar ik denk dat de mensen hun avondmaaltijd nog steeds waarderen.

 5. Het draait om vertrouwen. Zolang dat er is, blijft het systeem draaien. Bos zegt dat je geld tot een ton gegarandeerd is en een bankrun blijft uit.

  • Waar het voor mij om draait is leveren wat je belooft of of een ander voorhoudt. Ofwel het vertrouwen wat je gekregen hebt moet gaan verdienen.

   In principe waren Nederlanders mensen die je over het algemeen op hun woord kon geloven en dat ook deden. Een man een man een woord een woord was een uitspraak. Juist daarom gekoppeld aan een nijverige en spaarzame instelling welvarend geworden.
   Ik woon nu in een cultuur waar ik via aan het kortste eind te trekken wat lessen erbij geleerd heb. Omdat ik zo naïef was om te denken dat deze mensen zich ook aan hun woord zouden houden. Conclusie ik ben wat ervaringen rijker en heb meer vergelijkingsmateriaal in mijn mandje gekregen . Kortom iets meer wereldburger geworden.

 6. Als u naar de website van het ministerie van Financiën( VS) gaat, kunt u zien hoe groot die schuld is. Medio mei was dat 34,5 biljoen dollar. Het tempo van de groei van die schuld is al even verbazingwekkend. Elke 100 dagen wordt er ongeveer 1 biljoen dollar toegevoegd aan de Amerikaanse staatsschuld. Een biljoen is 1000 miljard de perfecte storm voor een financiële crisis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in