*** boek hier je tickets ***

Stichting Clintel, opgericht in 2019 door Guus Berkhout en Marcel Crok, bestaat dit jaar alweer vijf jaar. Een uitstekende gelegenheid dus om ons eerste echte congres te organiseren en wel op dinsdag 18 juni van 10 tot 18 uur in Roelofarendsveen. Speciaal voor deze gelegenheid komt de bevlogen Amerikaanse klimaatonderzoeker Willie Soon naar Nederland. Wie het klimaatdebat een beetje volgt die kent Willie Soon waarschijnlijk wel. Hij was in 2003 een van de eerste onderzoekers die zich kritisch uitliet over de beruchte hockeystickgrafiek van Michael Mann. Soon en zijn collega Sallie Baliunas hebben het geweten. Baliunas vertelt over deze episode in de onlangs verschenen film Climate: The Movie.

Willie Soon is van origine astrofysicus, maar tegenwoordig voornamelijk klimaatonderzoeker met als specialisme de rol van de zon op het klimaat. Hij was jarenlang (1991-2022) verbonden aan het Solar, Stellar and Planetary Sciences Division van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Boston. In 2018 begon Soon samen met de Ierse vader en zoon Michael en Ronan Connolly het Center for Environmental Research and Earth Sciences (Ceres Science). In december 2023 kreeg hij meer internationale bekendheid door een interview bij Tucker Carlson. Soon is wetenschappelijk zeer actief. Een overzicht van zijn werk is te vinden in dit document.

Naast Willie Soon komt ook de Amerikaanse geoloog Gregory Wrightstone, directeur van de mede door Will Happer opgerichte CO2 Coalition, naar Nederland voor het Clintel-congres. Wrightstone komt vertellen over zijn boek A Very Convenient Warming, dat door Succesboeken.nl in samenwerking met Clintel in het Nederlands op de markt wordt gebracht. Op 18 juni, de dag van het congres, zal de Nederlandse vertaling gepresenteerd worden.

De rest van het programma is minstens zo interessant. De Zweedse onderzoeker Jacob Nordangard zal u meenemen in zijn onderzoek naar de historische krachten achter de klimaatagenda, waarover hij inmiddels twee boeken schreef. Uiteraard ontbreken ook de Clintel-oprichters Guus Berkhout en Marcel Crok niet. Guus zal een boodschap hebben voor het publiek over hoe het verder moet met Clintel maar vooral met het klimaatdebat en het klimaatbeleid. Marcel zal een hele nieuwe lezing voorbereiden over klimaat in de rechtszaal: is dat de plek waar het debat beslecht moet worden?

Waterbouwkundig ingenieur Hessel Voortman heeft de afgelopen tijd gewerkt aan twee razend interessante papers over de zeespiegel. Is er nu wel of niet een versnelling in de zeespiegel te zien? Theo Wolters mag uiteraard ook niet ontbreken. Hij zal ingaan op de kosten van kernenergie. Bert Weteringe tenslotte komt ons bijpraten over het wel en vooral het wee van wind op land.

De Nederlandse sprekers zullen hun lezing in het Nederlands geven. De drie buitenlandse sprekers uiteraard in het Engels.
Een fantastisch programma dus waar u absoluut bij moet zijn.

Datum: 18 juni 2024
Tijd: 10 tot 18 uur
Locatie: Hal60 in Roelofarendsveen (Pasteurweg 60, 2371 DW, Roelofarendsveen)
Tickets (inclusief koffie en lunch)49 euro voor Vrienden van Clintel, 79 euro voor overige bezoekers.

Programma onder voorbehoud:

9:00 uur            ontvangst
10:00 uur          Opening dagvoorzitter
10:05 uur          Boodschap van Guus Berkhout
10:15 uur           Hessel Voortman: versnelt de zeespiegelstijging nu wel of niet?
10:45 uur          Marcel Crok: moet de klimaatoorlog in de rechtszaal gewonnen worden?
11:15 uur           Gregory Wrightstone over zijn boek A Very Convenient Warming
11:45 uur           Feestelijke lancering Nederlandse vertaling boek Wrightstone

12-13:15 uur     Lunch

13:15 uur           Theo Wolters: energietransitie, een reality check
13:50 uur           Bert Weteringe: de impact van het windbeleid
14:25 uur           Jacob Nordangard: The Climate Emergency Illusionists

15:00 uur           Pauze

15:30 uur           Keynote Willie Soon: Scientific challenges of the “detection and attribution of global warming”

16:45 uur           Borrel
18:00 uur          Einde

Vrienden van Clintel kunnen twee tickets bestellen voor elk 49 euro. Dit geldt ook voor mensen die nu besluiten Vriend van Clintel te worden. Nieuwe vrienden van Clintel ontvangen ook nog een boek naar keuze uit de webshop van Clintel.

Bereikbaarheid
Hal60 is goed bereikbaar met de auto (het ligt vlakbij de A4).
Er gaan directe bussen vanuit Schiphol en station Leiden.

We zien u graag op 18 juni!

6 REACTIES

 1. Dit is gewoon een beetje informatie over Willy Soon en zijn “hypothesis”…

  https://www.realclimate.org/index.php/archives/2015/02/the-soon-fallacy/

  “The evidence in my paper is consistent with the hypothesis that the Sun causes climatic change in the Arctic.

  It invalidates the hypothesis that CO² is a major cause of observed climate change – and raises serious questions about the wisdom of imposing cap-and-trade or other policies that would cripple energy production and economic activity, in the name of “preventing catastrophic climate change.”
  De heer Soon heeft zichzelf routinematig vermeld als vertegenwoordiger van ‘het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics’.

  Soon’s doctoraat ligt in de lucht- en ruimtevaarttechniek, niet in de astrofysica. Dus de eerste associatie die Soon op zijn pad krijgt door associatie met het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics is het label astrofysicus – een label dat de heer Basken in stand houdt, onbedoeld of niet.

  [Niettegenstaande het volgende: “Vanuit juridisch oogpunt bestaat er niet zoiets als het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.”]

  Als de verantwoordelijke partijen niet zo bezorgd zouden zijn om eerst en vooral de reputatie van Harvard en/of het Smithsonian te verdedigen, dan zouden ze een poging kunnen wagen om de waarheid zelf en de integriteit te verdedigen.

  “Hij [Soon] publiceerde wetenschap. …niet onderzoek van de hoogste kwaliteit [maar] onderzoek dat wordt uitgevoerd in een wetenschappelijk proces.” [referentie hierboven] Natuurlijk moet meneer Kress een grapje maken. Hij moet toch zeker bedoelen dat Soon anti-wetenschap publiceerde:

  http://www.desmogblog.com/2015/02/27/was-willie-soon-paid-science-or-anti science

  “Ik ben net zo gekwalificeerd als iedereen die je kent op deze planeet op dit onderwerp.” [aplaus] –Wei-Hock Soon (3e video, 3:13):

  http://www.desmogblog.com/willie-soon

  of:

  https://www.youtube.com/watch?v=6WgTq57XQno#t=185

  Deze video is van de gebeurtenis die door Justin Gillis in het stuk van Justin Gillis in de New York Times van 21 februari wordt omschreven als ‘een gebeurtenis in Madison, Wisconsin in 2013’, waarin Soon de invloed van geld citeert.

  Dezelfde video is een van de twee op DeSmogBlog die laten zien hoe Soon boos heeft gereageerd op vragen over financieringsbronnen, maar enkele zakelijke banden heeft erkend en gezegd dat ze zijn bevindingen niet hebben gewijzigd, zoals gerapporteerd door Gillis.

  Skeptical Science crediteert Gillis voor een grotere context op Soon – en voegt de trailer toe voor ‘Merchants of Doubt’, de film, plus een video-achtergrondverhaal over de film van Climate Crocks:

  http://www.skepticalscience.com/new-video-what-deniers-learned-from-big-tobacco.html

  Charles R. Alcock (gerapporteerd door Gillis) zegt dat het belangrijk is om de academische vrijheid van Soon te verdedigen, zelfs als de meeste van zijn collega’s het niet eens zijn met zijn bevindingen. Woordvoerster Christine Pulliam van het Centrum voor Astrofysica gaat uitgebreid in op academische vrijheid, maar niet op de verantwoordelijkheid van het Centrum voor het openbaar maken van financieringsbronnen. Al snel had het beleid moeten worden gevolgd met betrekking tot de openbaarmaking van de tijdschriften waarin hij was gepubliceerd, zegt ze, zoals gerapporteerd in de Guardian:

  http://www.theguardian.com/environment/2015/feb/21/climate-change-denier-willie-soon-funded-energy-industry

  Waarop mevrouw Oreskes heeft gezegd: Laten we duidelijk zijn: dit gaat niet over academische vrijheid, het gaat over academische integriteit.

  De sleutels tot het duistere koninkrijk zullen worden gevonden door naar Mark Morano te luisteren (hij zit in de trailer): “Wij zijn de negatieve kracht, we proberen alleen maar dingen te stoppen.”

  En van daaruit, door het geld te volgen.

  Het gaat dus om een ​​B.A. in de politieke wetenschappen (“Houd het simpel. Mensen vullen de lege plekken in met hun eigen – ik zeg niet graag vooroordelen – hun eigen percepties…’) versus wetenschappers die zich bezighouden met het begrijpen van complexiteit en hoe deze te kwantificeren.

  De opmerkingen van Soon, gerapporteerd bij InsideClimate News, zijn zo in strijd met het eigen gepubliceerde beleid van het Smithsonian inzake klimaatverandering en zo algemeen ontspoord dat het Smithsonian zichzelf moet onderzoeken, denk ik.

  http://insideclimatenews.org/news/24022015/willie-soon-too-much-ice-really-bad-polar-bears

  Totdat het Smithsonian zichzelf onderzoekt, kan men het volgende overwegen:

  https://twitter.com/ClimateOfGavin/status/569313184089133057

  –en begin de zaak te deconstrueren met de reeks van vijf berichten die met deze begint:

  http://rabett.blogspot.com/2015/02/harvard-smithsonian-center-for.html

 2. The Vrijspreker “negative” reaction on the Keynote speaker Willie Soon credibility was expected. I`m sure he will get a standing ovation on his performance, and everybody will be more confused…

  • Hoi Karel.

   Ik zie dat een eerdere ractie van jou in de spambak is gekomen. Gebeurt automatisch als er teveel linkjes in zitten, dan denkt systeem dat het spam is. Hou het op 5 linkjes. Ik heb het nu handmatig doorgezet en nu zie je je reactie wel

 3. Ja, het is een beetje lang/veel, maar het is een fijn overwerp.
  In de toekomst, zal ik het korter houden.
  We’re good 👍 , bedankt voor de uitlegging..

 4. Laten de leden van de Stichting Clintel eerst maar eens antwoord geven op het onderstaande.
  Waterdamp in de atmosfeer is een belangrijke bepaler van het broeikaseffect. Waterdamp is namelijk een belangrijk broeikasgas. Door de wereldwijde temperatuurstijging kan de atmosfeer meer waterdamp opnemen. Dit zorgt voor een versterkend broeikaseffect, een zogeheten terug (of mee-) koppelingseffect.

  De uitbarsting Hunga Tonga-vulkaan in Januari 2022 gaat weer flink beïnvloeden’ De waterdamp (60.000 Olympische zwembaden), die door de eruptie van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkaan in het ten oosten Australië gelegen eilandstaatje in de stratosfeer is terechtgekomen, kan de komende 5 tot 8 jaar flinke invloed op het weer hebben in uitgestrekte gebieden op aarde, variërend van temperatuur en neerslag tot bewolkingsaandeel en de loop van hoge- en lagedrukgebieden. Dat denken onderzoekers van de Australische Universiteit van New South Wales en het Australische Bureau of Meteorology. Zie link: https://d197for5662m48.cloudfront.net/documents/publicationstatus/145195/preprint_pdf/d140f3a4e12d5a7006f31ec5e95cf16b.pdf

  In het laatste IPCC rapport wordt hier niets over vermeld wat ik heel raar vind.

Comments are closed.