Verkorte versie van een bericht in De Andere Krant (bron)

Memes kunnen een bedreiging zijn voor de democratische rechtsorde en de nationale veiligheid, stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in de fenomeenanalyse ‘Memes als online wapen’. Plaatjes voorzien van een prikkelende maatschappijkritische boodschap lijken de volgende target van de inlichtingendienst in de strijd tegen ‘desinformatie’, omdat ze vooral door “extreemrechts” als krachtig online communicatiewapen worden gebruikt.

“De inzet van memes door extreemrechts draagt bij aan de normalisering van extreemrechts gedachtegoed, (online) groeps- en identiteitsvorming en in een enkel geval tot mogelijke inspiratie voor geweld of ander extremistisch handelen. Dit zijn ongewenste ontwikkelingen die het functioneren van de democratische rechtsorde en de nationale veiligheid kunnen ondermijnen”, aldus de NCTV in het vorige maand gepubliceerde document Memes als online wapen – Fenomeenanalyse naar het gebruik van memes door extreemrechts. Extreemlinks en andere groeperingen worden in het rapport ook kort aangestipt, maar daar blijft het bij, omdat die stromingen minder gevaarlijk zouden zijn.
…..
NCTV gaat nu zo ver te stellen dat memes geweld kunnen inspireren. “Rechts-extremisten, links-extremisten en jihadisten gebruiken de laatste jaren steeds vaker memes als propaganda of voor geheime online communicatie”, vertelt een woordvoerder van de NCTV aan De Andere Krant. “Vaak verspreiden zij hun boodschap subtiel, met ironie of sarcasme via sociale mediaplatformen. Soms echter, is de toon serieus, racistisch of opruiend en daarmee strafbaar. …. Wij gaan er komende tijd alles aan doen om deze memes en de verspreiders daarvan hard aan te pakken.”
…….
Inmiddels zijn er in de Benelux al een aantal strafrechtelijke meme-vervolgingen geweest. Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie werd vorig jaar beboet (450 euro) vanwege het posten van een bewerkte foto waarop (toenmalig) ministers Ernst Kuipers (VWS) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) naast een nazi-vlag stonden en staat later dit jaar voor de rechter om dit aan te vechten. “De aanpak van de NCTV om extreme memes strafbaar te stellen, voelt als een nieuwe aanval op humor en satire, elementen die essentieel zijn voor de vrijheid van meningsuiting. Dit zal leiden tot een klimaat waarin mensen nog terughoudender worden in wat ze schrijven, zeggen en delen. De angst voor mogelijke juridische gevolgen verstikt de openheid en het vrije debat, wat juist zo waardevol is in onze samenleving. Het wordt tijd dat we hier als Forum een kritische kamervraag over gaan stellen. We moeten ons blijven inzetten voor het behoud van een samenleving waarin humor en kritiek door middel van satire niet onderdrukt worden door de angst voor repressie”, zegt hij.
……
Veel critici vinden de NCTV niet de aangewezen autoriteit om de grenzen van expressievormen te reguleren. “Memes zijn een cruciaal onderdeel van het hedendaagse digitale discours dat individuen in staat stelt complexe ideeën op een toegankelijke wijze te communiceren. Het reduceren ervan tot louter instrumenten van extremistische propaganda negeert hun bredere maatschappelijke functies en nuances. Deze aangekondigde actie door de NCTV is een ernstige vorm van censuur die we niet mogen accepteren”, aldus een meme-creator, die juist vanwege de rechtsextremistische framing van de inlichtingendienst, anoniem wil blijven.
De NCTV heeft desondanks aangekondigd vanaf 1 juni een scala aan nieuwe maatregelen te gaan treffen om de verspreiders van extreemrechtse memes met hand en tand te bestrijden. Ook werkt de inlichtingendienst samen met de EU aan verbeterde contentmoderatie op sociale mediaplatformen om de verspreiding van dergelijke content tegen te gaan. Meme-creator ‘Lamme Frans’: “Hopelijk dat er naast veiligheid ruimte blijft voor een open dialoog over de invloed van memes in politieke en sociale contexten. Dit vereist een genuanceerd beleid dat zowel de risico’s als de positieve bijdragen van memes aan het publieke debat erkent. Daarom is een aanpak nodig die zowel de dreigingen als de waarde van memes in het publieke debat beschermt. Alleen door deze balans te vinden, kunnen we een samenleving bevorderen die zowel veilig als vrij is, met ruimte voor humor, satire en open dialoog.
*************
Lees svp het hele artikel en overweeg een abonnement op De Andere Krant te nemen. Voor 20 euro heb je een proefabonnement voor 6 weken dat automatisch stopt. Helaas slaagt de PTT er bij mij vaak niet in om de krant altijd op de zaterdag te bezorgen.

5 REACTIES

 1. De PTT? Da’s lang geleden. Dat oude staatsbedrijf bezorgde de post doorgaans op tijd. De oranje subsidiespons die nu het monopolie op de post heeft is een naargeestige parodie daarop. Als je post niet te laat aankomt (er staat nooit meer een stempel op) dan is die wel nat, vies, gescheurd, dubbelgevouwen of anderszins toegetakeld.

  “Extreemrechts” is een geuzennaam geworden. Want iedereen met een andere, ongewenste, meniing wordt zo genoemd. Memes worden zo de nieuwe Samizdat. Als de politiek die zo vreest, kom er maar in met al je memes: https://imgflip.com/memegenerator

 2. Er zijn massa’s mogelijkheden om niet opgespoord te kunnen worden door welke NCTV dan ook.
  Wil ik ook nog eens wat mee gaan doen, maar vergt voorbereiding en investering.
  De overheid weet niks van internet, en pakt alleen de kleine man aan.
  De rest verspreidt kinderporno en andere rommel zoveel ze willen.

 3. Dit is toch niet te geloven

  We zien hoe ze de liberale democratie gewoon aan het ontmantelen zijn, de imbecielen

  een meme is een GRAPJE…..VRIJHEID VAN MENINGSUITING en ARTISTIEKE VRIJHEID

  Ken je dat, van Gummbah? De bond tegen humor. Die sketch van hem ? Deze :

  https://www.youtube.com/watch?v=I_qHFZLs0lI

  Met deze ontwikkelingen zijn we over tien jaar een communistische staat. Niet eens meer een liberale democratie

  In het communisme gaat de absolute, waterdichte veiligheid en de collectiviteit ook voor de vrijheid van meningsuiting en de artistieke vrijheid

Comments are closed.