Na 20 jaar vruchteloos onderhandelen voor een EU lidmaatschap, heeft Turkije de beslissing genomen om zich aan te sluiten bij BRICS. Turkije’s export gaat momenteel voor de helft naar Europa en het land handelt ook met China. Als eind dit jaar de toetreding geaccepteerd wordt, is de verwachting dat de handel met de BRICS leden explosief gaat toenemen.

BRICS, een acroniem voor zijn eerste leden – Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – wordt door sommige commentatoren gezien als dominant in de wereldeconomie in de komende decennia. Vaak gezien als een alternatief voor de G7, die voornamelijk door westerse landen wordt geleid, vertegenwoordigt de BRICS een significante verschuiving in de mondiale machtsdynamiek. Als het bod van Turkije succesvol is, zou het de eerste NAVO-bondgenoot worden die zich bij het blok aansluit.

Het Kremlin zei dat de belangen van Turkije een onderwerp van discussie zullen zijn op de BRICS-top, voorgezeten door Rusland, afgelopen maandag en dinsdag in Nizjni Novgorod. Het waarschuwde echter dat het onwaarschijnlijk is dat de organisatie elke lidmaatschapsaanvraag zal accepteren. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan bevestigde vorige week zijn aanwezigheid op de top.

Afgelopen augustus kondigde BRICS plannen aan om het ledenaantal te verdubbelen en uitnodigingen uit te zenden naar onder meer Saoedi-Arabië, Egypte, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft eerder interesse getoond om zich bij de BRICS aan te sluiten, maar formele discussies hadden tot nu toe niet plaatsgevonden.

In Zuidoost-Azie heeft de regering van Thailand aangekondigd dat zij een aanvraag gaat indienen om zich aan te sluiten bij het BRICS-blok. Dit om de verslappende economie te versterken en haar mondiale aanwezigheid te vergroten.

De aankondiging werd gedaan na een kabinetsvergadering op dinsdag, waarin de plannen van de regering werden goedgekeurd om officieel het BRICS-lidmaatschap aan te vragen. Indien goedgekeurd, zou Thailand het eerste lid van de groep uit Zuidoost-Azië worden.

Volgens de Bangkok Post zei regeringswoordvoerder Chai Wacharonke dat het kabinet een concept van de officiële brief heeft goedgekeurd waarin het voornemen van Thailand wordt aangegeven om lid te worden van de groep. Thailand is een van de vijftien landen die in aanmerking komen voor de volgende toelatingsronde, waaronder ook de buurlanden Vietnam en Indonesië behoren.

Lid worden van de BRICS, aldus de brief, zou Thailand in vele opzichten ten goede komen, waaronder het versterken van de rol van het land in de internationale arena, minder afhankelijk te zijn van de VS en het vergroten van de internationale financiele en economische mogelijkheden.

De Verenigde Staten is in het afgelopen jaren uiterst succesvol gebleken in het vervreemden van zichzelf ten opzichte van andere landen. Via hun rucksichtloze sanctiepolitiek, het ontbreken van diplomatie en veel wapengekletter blijkt de VS de grootste promotor van BRICS te zijn waar nu een wachtlijst van 40+ landen voor is.

 

23 REACTIES

 1. zou ik ook doen nu de mogelijkheid bestaat dat $-tegoeden, in het verleden opgebouwd vanwege “verplichte” afrekening olie in deze valuta, verbeurd verklaard (kunnen) worden.
  Landen als Irak en Libië kunnen hierover meepraten.

 2. Gaat het wel goed met vrijspreker? sinds een week duurt het laden van een pagina soms minuten, en met Firefox en Edge krijg ik nu een melding dat er teveel redirects zijn (The page isn’t redirecting properly).

  • Johannes, dat viel ons ook op, vandaag wat geld uitgegeven aan een professional die achterstallig onderhoud heeft uitgevoerd, het moet nu stukken sneller gaan. We kijken morgen even hoe stabiel het allemaal blijft. Dank voor je zorgen!

 3. “De Verenigde Staten is in het afgelopen jaren uiterst succesvol gebleken in het vervreemden van zichzelf ten opzichte van andere landen?”

  Dit zal misschien als een verrassing komen voor vele, maar de VS staat op de eerste plaats in vele gebieden.

  Waar is Amerika het beste (#1) in ter wereld?
  1 Burgerlijke vrijheden.
  2 Economie.
  3 Onderwijs.
  4 Milieu.
  5 Globalisering.
  6 Gezondheidszorg.
  7 Vrede.
  8 Politiek.
  9 Ruimtevaart.
  10 Militaire macht.
  11 Muziek industrie.
  12 Film industrie.
  11 Economisch concurrentievermogen.
  12 Productiviteit.
  En vergeet niet dat vanaf 2024 hebben de Verenigde Staten de meeste supercomputers op de lijst, met 171 machines. De Verenigde Staten hebben de hoogste totale rekenkracht met 3.652 Petaflops Rmax.
  Eén exaflop is een prestatiemaatstaf voor een supercomputer die ten minste één triljoen drijvende-kommabewerkingen per seconde kan berekenen.
  En vele vielen weer van hun stoel af…

  • Bijna vergeten; het beste pensioen en meest uitbetaalde pensioen ter wereld.
   Iedereen kan zelf uitmaken op welke leeftijd je met pensioen kan gaan.
   Je kan ook met pensioen gaan, en blijven werken.
   Als een vrouw een lagere SSI uitkering krijgt, als haar echtgenoot. Bij de dood van haar man, kan ze zijn hogere pensioen overnemen.
   Aanpassing van de kosten van levensonderhoud (cost of living adjustment (COLA): De SSI voor meer dan 71 miljoen Amerikanen zullen in 2024 met 3,2 procent stijgen.
   En in 32 staten is het belasting vrij.

   Normale 100% SSI uitkering is op 66.5 jaar leeftijd. Als je bv op 62-jarige leeftijd met pensioen wil gaan, een uitkering krijgt een verlagen van een maandelijkse uitkering met -30% tot $ 1.400, om rekening te houden met de langere periode dat u een uitkering ontvangt. Deze afname is doorgaans blijvend. Als u ervoor kiest om uw uitkering uit te stellen tot de leeftijd van 70 jaar, verhoogt u uw maandelijkse uitkering tot $ 2.480 (130%) (Dit is gebaseerd op een gemiddelde inkomsten.)
   Er zijn vele met hoge inkomsten die $3400+ p/maand uitbetaald krijgen.
   Er is veel meer, dit is in het kort…

  • Ik val inderdaad van mijn stoel af bij puntje 7. Ik ga geen discussies aan met VS gelovigen maar stel eenvoudig vast dat een groot deel van de wereld jouw overtuiging niet deelt.

   • Als weerspiegeling van hun toewijding aan deze vredes handhaving doelstellingen zijn de Verenigde Staten ’s werelds grootste financiële contribuant aan de VN-vredeshandhaving, en tevens de grootste verstrekker van steun voor de opbouw van vredeshandhavings capaciteit. De VS begint ook geen enkele oorlog, maar ze hebben wel de macht en de kracht om het af te maken..

    Lance Cpl. Squire “Skip” Wells procession on Interstate 75 from airport

    https://www.youtube.com/watch?v=hQW6SG96Y9g

    The 200 mile tribute to Chris Kyle “Devil of Ramadi”

    https://www.youtube.com/watch?v=pZmCle7O-Qg

    A Tribute to U.S. Army 1st. Lt. Ivan Lechowichhttps:

    https://www.youtube.com/watch?v=laOSLhGCSf4

    Deze film “Taking Chance” is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

    De film is gebaseerd op de herinneringen van de Amerikaanse marinier luitenant-kolonel Michael Strobl, die de stoffelijke resten van Lance Corporal Chance Phelps, een marinier die tijdens de oorlog in Irak dodelijk gewond raakte door geweervuur ​​in de buurt van Bagdad, vergezelde van de luchtmachtbasis van Dover naar Dubois, Wyoming in april 2004.

   • Seneca 13-06-24 at 10:09
    ” maar stel eenvoudig vast dat een groot deel van de wereld jouw overtuiging niet deelt.”
    Er zijn vele slachtoffers van deze anti-Amerikaanse propaganda…
    Wat is begrijpelijk, er is dagelijkse anti-Amerikaanse propaganda in de media.
    Maar deze “Ongekende Economische Bloei” van zijn tijd, wordt snel vergeten…

    https://trumpwhitehouse.archives.gov/trump-administration-accomplishments/

    En dan hebben we Trump-derangement-syndroom (TDS) is een pejoratieve term, meestal voor kritiek of negatieve reacties op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump die als irrationeel worden ervaren en weinig aandacht hebben voor de feitelijke beleidsstandpunten van Trump, of voor de acties die door zijn regering zijn ondernomen.
    https://www.youtube.com/watch?v=wDYNVH0U3cs

 4. In het verlengde hiervan, Saoudi-Arabie heeft een 50 jaar durend verdrag met de VS niet verlengd. Dat verdrag was afgesloten in 1974 waarin is afgesproken om olie voor USD te verkopen. Kissinger heeft dat toendertijd geregeld om de USD, die in 1971 losgekoppeld werd van goud, toch iets van dekking te geven. In 1970 was olie de dominante grondstof. Iedereen had het erover. Het verdrag was de geboorte van de petrodollar want niet alleen olie maar alle grondstoffen werden sindsdien op de wereldmarkt in USD verhandeld. Daardoor is er altijd heel veel vraag naar USD en hebben de VS griezelige hoeveelheden hiervan kunnen bijdrukken, eigenlijk zonder noemenswaardige repercussies. Daar komt nu een einde aan. Saoudi-Arabie verkoopt hun olie in ruil voor andere munten. Zoals bekend zijn andere BRICS landen hier ook mee bezig en ze zullen op enig moment hun eigen munt daarvoor ontwikkelen. Ik denk dat bitcoin ideaal is hiervoor, maar waarschijnlijk hebben ze liever iets wat ze zelf controleren. Het betekent natuurlijk dat heel veel vraag naar de USD zal wegvallen waardoor de munt onherroepelijk in waarde zal dalen.

  Overigens ben ik in Portugal en andere Europese landen heel veel Amerikanen tegen gekomen die gevlucht zijn, met name uit California. De Amerikaanse droom lijkt te zijn verandert in: hoe snel kom ik hier weg. De argumenten zijn allemaal hetzelfde: onveiligheid, alles is krankzinnig duur, de sociale cohesie is weg en het is alleen maar werken, werken en werken maar weinig leven. Ze genieten van het wat langzamere ritme in Europa, een glas wijn drinken na het werk, de veiligheid en de lagere prijzen.

  Het is waar dat er nog altijd hele grote en succesvolle bedrijven zijn. Ook valt er niet te spotten met hun leger. Ofschoon je mag afvragen of je daar zo blij mee moet zijn. Ze hadden die bedragen ook in mooie gebouwen of deugdelijk openbaar vervoer kunnen steken. Maar nee, bommen zijn veel mooier. Het is een supermacht die over the hill is. Het is echt heel duidelijk. Dat geldt overigens voor de hele Westerse cultuur.

 5. Zafod: (Weer een slachtoffer van deze anti-Amerikaanse propaganda…)

  “Het betekent natuurlijk dat heel veel vraag naar de USD zal wegvallen waardoor de munt onherroepelijk in waarde zal dalen.”

  Over het geheel genomen zullen we in een sterke wereld van de Amerikaanse dollar blijven leven, met een aantal risicofactoren die de munt zouden moeten ondersteunen. Elke erosie van de sterke waardering van de dollar zal waarschijnlijk zéér geleidelijk plaatsvinden.

  Hoewel Californië met 113.652 dollar het op twee na duurste is voor een alleenstaande volwassene om comfortabel te leven, staat het slechts op de vijfde plaats als duurste voor twee werkende volwassenen die twee kinderen opvoeden. In het laatste geval moet het totale gezinsinkomen minimaal $ 276.724 bedragen.

  Zafod 13-06-24 at 17:40 “Overigens ben ik in Portugal en andere Europese landen heel veel Amerikanen tegen gekomen die gevlucht zijn, met name uit California”?

  Dit is makkelijk te beantwoorden. Dat zijn mensen die niet gezorgd hebben voor hun pensioen. En hebben uitgevonden, dat op SSI inkomsten niet genoeg geld binnenkomt om in CA. te leven.
  Maar ze zitten in een afbetaald (of niet) huis, die meer dan 1.000.000+ miljoen dollar waard is. Een huis in CA. die minder dan 1.000.000+ miljoen dollar waard is, is moeilijk te vinden.
  Zo hun huis wordt verkocht en ze gaan naar Portugal, waar ze maar nét rond kunnen komen.
  https://www.zillow.com/homes/

  “De argumenten zijn allemaal hetzelfde: (linkse) onveiligheid, alles is krankzinnig duur, de sociale cohesie is weg en het is alleen maar werken, werken en werken maar weinig leven?”

  Je hebt het natuurlijk over mensen die niet succesvol zijn in CA. Leven in armoede en ellende is altijd een persoonlijk keuze geweest.b.v. Onhandige beslissingen, te vroeg trouwen met kinderen, gebruik van alcohol/drugs/tabak, te weinig scholing, te weinig discipline, ongezond eten, sparen ipv investeringen, advies nemen van mensen die zelf niets hebben, rondlopen met een gijzelend karakter, omgaan met arme mensen. Armoede test 5 (- 3 x – 2) – (x – 3) = – 4 (4 x + 5) + 13 kan je het niet oplossen in 3 minuten armoede en ellende staat op je te wachten. Het antwoord is 0.0

  • “In het laatste geval moet het totale gezinsinkomen minimaal $ 276.724 bedragen.”
   Dat is nogal wat met een gemiddeld jaarsalaris van 73220$
   https://www.forbes.com/advisor/business/average-salary-by-state/

   “Dat zijn mensen die niet gezorgd hebben voor hun pensioen.”
   Nee hoor, mensen uit de investment wereld. Mensen die hun huis verkocht hebben voor 1 miljoen. Digitale nomaden die flink bovenmodaal verdienen. Arme mensen hebben de mogelijkheid niet te emigreren.

   In California worden winkeldiefstallen onder $1000 niet meer in behandeling genomen.
   https://www.hoover.org/research/why-shoplifting-now-de-facto-legal-california
   Heb jij geen video’s gezien van bendes die winkels leegroven?
   Weet jij niet dat winkels hun deuren sluiten?

   Ik vrees dat jij een reality check nodig heb. Misschien moet je eerst zelf eens naar de VS gaan. want ik denk dat je er nooit of niet vaak geweest bent.

 6. Al die problemen die je beschrijft, heeft geen enkele invloed op mij leven… Who cares.. CA heeft een misdaad probleem, een perfecte oplossing is, koop meer ammo..Linksdenkende democ(rat)en in CA. zijn van mening, dat er teveel zwarten in de gevangenis opgesloten zijn. Terwijl ze zijn maar 14% v./d bevolking, maar doen wel 60% van alle misdaden. Californië laat elk jaar ongeveer 786.970 mannen en 200.866 vrouwen vrij uit zijn gevangenissen, voordat hun vonnis voldaan.

  Een sociaal fenomeen dat zich voordoet, wanneer de vraag naar ruimte in een CA. gevangenis groter is dan de capaciteit voor gevangenen. Gevangenissen worden niet gebouwd, want “er is geen geld. Maar er is wel 100 miljard dollar, for “the train to nowhere”.

  “Een reality check”?
  Mijn tijd gaat héél ver voordat “Prop 13” goedgekeurd werd…..

  • Het gesprek gaat over de vraag of de VS over the hill zijn en vervangen zullen worden door een multipolaire wereldorde waarbij de BRICS+ landen dominant zullen zijn. Het lijkt mij zo helder als glas, maar ik begrijp dat het voor jou een brug te ver is en dat niet eens wilt overwegen. Ik weet niet hoe oud je bent, maar ik ken wel mensen die zijn blijven hangen in de koude oorlog en eigenlijk nog steeds denken in termen van ‘het vrije westen’ versus ‘het totalitaire oosten’. Zo is dat niet meer. Ofschoon de neiging tot totalitarisme in het oosten wel meer aanwezig is. Je moet president Xi niet tegen zijn schenen schoppen. Zolang je dat niet doet heb je weinig last van hem.

  • Ah, jij denkt dat China en Rusland nog communistisch zijn. In naam zijn ze dat. In werkelijkheid echter al lang niet meer. Rusland heeft een flat tax van 13%. Dat zou ik ook wel willen. Prive eigendom is toegestaan. Mensen hebben bedrijven. In China wonen talloze succesvolle ondernemers die miljardair zijn geworden. Maar het zal geen kopie worden van de VS. De staat houdt wel graag de touwtjes in handen en zal nooit een speelbal worden van het grootkapitaal. Overigens is er een enorme waslijst aan landen die zich graag bij de BRICS willen aansluiten. Niemand wil bij het Westen horen. Ook voor Europese landen zou het verstandig zijn het zinkende schip te verlaten en aansluiting te zoeken bij Eurazische bondgenoten en het Amerikaanse spel voor werelddominantie vaarwel te zwaaien. Misschien dat Centraal en Oost-Europa daarvoor gaat kiezen. De EU is natuurlijk knettergek. Begrijp je eigenlijk dat de VS Nordstream heeft opgeblazen om de Duitse economie te beschadigen? Lees hier de maakindustrie in Duitsland en omstreken, waar ook NL bijhoort, door goedkope energie peperduur te maken. De VS doet wat goed is voor de VS, althans dat denken ze, niet wat goed is voor Europa.

 7. Amerikaanse spel voor werelddominantie vaarwel te zwaaien?

  “Amerikaanse spel voor werelddominantie”?
  Amerika is al 30 jaar verleden uit Europa vertrokken…
  “Begrijp je eigenlijk dat de VS Nordstream heeft opgeblazen om de Duitse economie te beschadigen?”
  Waar is je bewijs?

  • Je moet nadenken jongen. Je hersenen gebruiken en niet alleen maar dogma’s opdreunen.

  • Hoe gaat dat? Een onderzeese pijplijn opblazen. De pijplijn ligt zo’n 60 meter diep ingekapseld in een dik betonnen omhulsel. Er moeten duikers naartoe die het geheel niet meteen kunnen opblazen want dan vliegen ze zelf de lucht in. Ze moeten explosieven aan het betonnen omhulsel bevestigen of daarbij in de buurt laten zweven, waarna enkele dagen later een helicopter er over heen vliegt en dieptebommen laat vallen die de explosieven doen detoneren en een gat in de pijplijn slaan.

   Vanzelfsprekend is dit gespecialiseerd werk en ook de materialen koop je niet bij een lokale bouwmarkt. We kijken dus onmiddellijk naar geheime diensten en ook diensten die in Zweeds of Deense wateren kunnen opereren. Het kan eigenlijk alleen de CIA zijn, of een andere drieletterorganisatie. Rusland heeft er geen belang bij. Zij kunnen eenvoudig de kraan dichtdraaien. Oekraïne heeft de kennis, de kunde en de politieke invloed niet. Opmerkelijk is ook dat er geen onderzoek plaatsvindt naar de oorzaken of de daders, terwijl in half Europa de energieprijzen sterk gestegen zijn. Waarom niet? Omdat ze donders goed weten wie het geweest zijn.

 8. Zafod; ( Deze anti-Amerikaanse haat, (onbenul) kan je weer met een bit mes snijden!)
  “Begrijp je eigenlijk dat de VS Nord Stream heeft opgeblazen om de Duitse economie te beschadigen?”
  Who cares!!
  Waar is je bewijs? En natuurlijk deze eeuwige stilte, is weer oorverdovend…

  • “Who cares?”

   Oh, dus het maakt je niets uit als de energievoorziening voor een half continent om zeep wordt geholpen. Nou, dat weten we dan ook weer. Wat dan ook weer boekdelen spreekt over je geo-politieke inzichten.

Comments are closed.