artikel eerder verschenen op libertair perspectief
Gezichtsherkenning (1): Europa laat gezichtsherkenning toe, maar experts waarschuwen voor misbruik en willekeur
Sinds begin februari is de Europese regelgeving over artificiële intelligentie in werking getreden. In theorie legt ze AI en gezichtsherkenning aan banden maar in de praktijk wordt er net méér mogelijk. De lidstaten kunnen namelijk wél biometrische gegevens gebruiken voor de opsporing van o.a. ontvoerde personen, acute terreurdreigingen en identificatie van zware criminelen.
In België heeft onder meer de Liga voor Mensenrechten ernstige bezwaren tegen de vele uitzonderingen die de AI-verordening toelaat. Zij willen een totaalverbod. Hun belangrijkste bezorgdheid is dat de gedefinieerde categorieën van misdrijven te ruim zijn en na verloop van tijd enkel ruimer zullen worden. Ze vrezen ook dat bepaalde “gemarginaliseerde bevolkingsgroepen” hierdoor meer geviseerd zullen worden en dat politiedatabanken vatbaar zijn voor misbruik.
Bovendien kan er een hellend vlak ontstaan, waarbij binnenkort ook kleinere misdrijven opgespoord worden. Een typisch voorbeeld zijn de vele camera’s in het straatbeeld. Royer: “Toen ze werden ingevoerd, zouden ze dienen om zware criminaliteit en terrorisme op te sporen, intussen worden ze gebruikt voor foutparkeerders en sluikstorters.”
Europa laat gezichtsherkenning toe, maar experts waarschuwen voor misbruik en willekeur en Europa laat gezichtsherkenning toe, maar experts waarschuwen voor misbruik en willekeur | De Morgen
Gezichtsherkenning (2): Met camera’s tegen gsm-gebruik verdwijnt in België laatste restje publieke privacy
De Belgisch regering wil camera’s gaan inzetten die herkennen of automobilisten een mobiele telefoon vasthouden, maar daarmee verdwijnt het laatste restje publieke privacy, aldus privacyexpert Matthias Dobbelaere-Welvaert van de privacyvereniging Ministry of Privacy.
“Met dit soort camera’s verdwijnt het laatste restje publieke privacy”, zegt Dobbelaere-Welvaert. “Ook wij betreuren ongevallen door gsm’en achter het stuur. Maar er blijven maar camera’s bijkomen, met almaar meer functionaliteiten.” De privacyexpert merkt op niet in “Chinese toestanden” te willen belanden. “Eerst zouden ze alleen worden gebruikt om terroristen te klissen, maar vervolgens blijken diezelfde camera’s ook goed voor heel wat andere toepassingen. Ergens moet toch de grens worden getrokken.”
De privacyexpert trekt fel van leer tegen de plannen. “De ANPR-camera’s die er ooit stonden voor terroristen en zware criminelen, moeten straks met véél meer zijn, én ze gaan ook nog eens gezichtsherkenning invoeren om je achter je stuur te filmen”, zo laat hij weten.
De camera moet zoveel gezichten zien dat hij ermee overladen wordt.
De huidige computercapaciteit kan echter heel wat aan.
Maar de camera kan moeilijk een echt gezicht van een foto onderscheiden vanaf een afstand.
Gezichten van politici doen het ook goed.
Staan die camera’s er niet vanwege het rekeningrijden wat in 2030 wordt ingevoerd? Ik geloof er nl niks van dat we allemaal een kastje in de auto krijgen straks.
Comments are closed.