Vrijspreker: U keek laatst een video van Robert Murphy over een handelstekort. Wat van opgestoken?
Opperdienaar: Robert Murphy geeft aan hoe hij van gedachten veranderde over het handelstekort. Eerst had hij de standaard positie dat een handelstekort niet uit maakt. Bij landen voelt het misschien wat problematisch aan. De meeste burgers echter hebben een ‘handelstekort’ met hun supermarkt. Ze kopen veel bij de supermarkt, maar de supermarkt koopt niets bij hun.
Het gaat er om dat je niet op alle terreinen met alle tegenpartijen een handelstekort hebt.
Vrijspreker: Dat is toch ook geweldig? Iedereen geeft je van alles zonder dat je er kennelijk wat voor terug moet doen.
Opperdienaar: Dat is het punt, waarschijnlijk houdt dit een keer op en dan mis je de training en vaardigheden om wat concurrerend te produceren.
Robert Murphy noemt nog het geval van een gepensioneerde. Die heeft zijn leven lang een handelsoverschot gehad met de rest van de wereld en een vermogen gespaard, wat hij dan uitgeeft als hij met pensioen is. Dan heeft hij de hele tijd een handelstekort met iedereen. Dit is ook geen probleem omdat hij uiteindelijk dood gaat en dit ook een geplande operatie is.
Vrijspreker: Heeft U er zelf nog wat aan toe te voegen?
Opperdienaar: Empires hebben vaak aan het einde van hun bestaan een handelstekort. Ze importeren alles, iedereen is bureaucraaat en exporteren geld en oorlog. Meestal door een hoop meer van dat geld te creëren. Dit geld behoudt waarde in de ogen van mensen die nog veel ontzag hebben voor het empire. Maw: het empire heeft nog krediet.
Daarmee gedraagt een empire zich als een gepensioneerde. De productieve jaren liggen in het verleden, nu alleen nog opmaken dat vermogen en op de dood wachten.
Dit lijkt vreemd voor een samenleving, die zich in theorie altijd zou kunnen verjongen en niet dood zou hoeven te gaan. Toch lijkt het zich als een organisme te gedragen. Ook de geboortecijfers lopen terug.
Europarlementariër Michael v.d. Schulenburg klaagde laatst dat 80-85% van wat er uit de EU komt pontificaties zijn over wie er volgens hun goed en wie slecht is in de wereld.
De Amerikaanse onderhandelaar Witkoff zei over Europa “They all have to be Winston Churchill”
Ze veroordelen Rusland en geven geld aan HTS. AI mag, maar alleen als men zich aan de EU regels houdt. De EU doet denken aan die 2 muppets Statler en Waldorf die in het balkon van het theater zaten en overal commentaar op hadden en zelf nooit wat presteerden.
Van de week zag ik ook een mooie foto van een glunderende EU-mevrouw die miljarden euro’s cadeau geeft aan het regime van Zuid Afrika dat tegelijkertijd oproept om blanken te vermoorden. Om uit te geven aan nieuwe villa’s en dure auto’s voor de ontvangers. In plaats van ze (de negers die oproepen tot massamoord) tot de orde te roepen. Compleet van de pot gerukt. Maar de gevers kunnen zich wel belangrijk voelen. “Altijd gepest op school en kijk nu eens wie ik ben…”
Zevenhonderd-nog-wat leden heeft circus Brussel-Straatsburg. Ik vraag mij af waarom het er zoveel moeten zijn. Het is een compleet overbodige babbelbox. 1 afgevaardigde (misschien 2) per EU-land zou meer dan genoeg moeten zijn. Als het circus uberhaupt bestaansrecht heeft.
De EU landen moeten een doorstart maken, zonder de EU. Een hond heeft ook geen vlooien nodig. Die redt zich prima zonder.
Ik kan me de volgende vertelling van Frederic Bastiat herinneren. Een scheepsmaatschappij vervoert bloemen, kazen en nog wat Nederlandse spullen naar, laten we zeggen, India. De totale waarde van de lading is een miljoen. Het lukt om alles te verkopen voor 1,5 miljoen. Vervolgens begint de terugreis en het schip is volgeladen met Indiase specerijen, nu ter waarde van 1,5 miljoen. Na terugkeer en verkoop van de specerijen voor 2 miljoen, kan de reder na aftrek van kosten (laten we zeggen 8 ton), een winst van 2 ton in zijn boekhouding bijschrijven.
De ambtenaar van het Nederlandse import/export bureau schrijft echter in zijn boekhouding. Uitgevoerd: 1 miljoen; ingevoerd: 1,5 miljoen. Voor een verlies op de handelsbalans van een half miljoen. Zou het schip echter vergaan zijn, wat uiteraard een gevoelig financieel verlies gaat zijn voor de reder, dan schrijft de ambtenaar in zijn boekhouding. Uitgevoerd: 1 miljoen; ingevoerd: nul. Winst: 1 miljoen.
Maar ik begrijp natuurlijk wel dat je als land meer moet produceren dan importeren omdat anders de boekhouding niet meer klopt, net zoals dat voor jezelf geldt. Natuurlijk is je handelsbalans met de lokale supermarkt altijd negatief. Die met je werkgever is altijd positief. Zij betalen mij elke maand maar ik betaal hen never nooit niet.
Is a trade defecit better? Is nemen beter dan geven? Maar als dat zo is stop je wel met geven. Nemen kan niet eindeloos doorgaan. Is dat niet de doodsteek voor socialisme?
Het is ook maar net hoe je zo’n tekort berekent en definieert. Eerst wordt de industrie naar lagelonenlanden geexporteerd. Daarna gaan ze klagen over “handelstekort” omdat ze alles moeten importeren. Met grondstoffen zal er ook in veel situaties zo’n “handelstekort” zijn.
En hoe zit het als het ‘empire’ alleen nog maar bureaucraten aan het werk heeft en afhankelijk is van import van spullen en dienstverleners? “Jullie moeten onze bureaucraten inhuren, want anders…”
Een ding is zeker, verandering in de wereld gaat komen.
“Trump alleen kan de wereld niet veranderen, maar hij kan wel een steen in het water gooien en zoveel rimpelingen veroorzaken. Dat vele landen met natte voeten gaat rondlopen, en anderen landen in paniek naar een boot lopen te zoeken.”
In 2023 had China het grootste handelsoverschot ter wereld, met een overschot van ongeveer $ 823,22 miljard.
In 2024 registreerde de EU een handelsoverschot van € 150,1 miljard aan goederen, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het overschot van € 34,4 miljard in 2023.
Nederland handhaaft consequent een handelsoverschot, wat betekent dat het meer goederen en diensten exporteert dan het importeert. In 2023 bedroeg het handelsoverschot van goederen ongeveer $ 94,06 miljard.
De Verenigde Staten hadden voor het laatste keer een handelsoverschot in 1975.
Er is definitief bewijs dat het Amerikaanse handelstekort ten einde loopt, suggereren recente gegevens een lichte daling van het tekort, maar het blijft een belangrijk probleem met een goederentekort van meer dan $ 1 biljoen in 2024.
AMERIKA ZAL NIET LANGER ONEERLIJKE HANDELSPRAKTIJKEN TOLEREREN: De Verenigde Staten is een van de meest open economieën ter wereld, maar onze handelspartners houden hun markten gesloten voor onze export. Dit gebrek aan wederkerigheid is oneerlijk en draagt bij aan ons grote en aanhoudende jaarlijkse handelstekort.
https://www.whitehouse.gov/fact-sheets/2025/02/fact-sheet-president-donald-j-trump-announces-fair-and-reciprocal-plan-on-trade/
We leven in een fantastische tijd…