Vrijspreker: U beweert dat het zo gemakkelijk is om mensen zonder principes uit elkaar te spelen.
Opperdienaar: Neem nu woke, die beweren dat ongelijke uitkomsten in maatschappelijk succes bij verschillende groepen bewijs is van discriminatie door het systeem. Daarbij hoef je geen discriminerende individuen te hebben voor een discriminerend systeem.
De tegenstanders van woke zeggen dan dat er andere redenen zijn voor verschillen in uitkomsten, namelijk verschillen in gedrag. Ze wuiven het ‘argument’ racist! weg.
Als feministen beweren dat de maatschappij seksistisch is omdat vrouwen 80% verdienen van wat mannen verdienen, wijzen tegenstanders op verschil in beroepskeuze, gewerkte uren en het master argument: Als bedrijfseigenaren geld willen verdienen en ze een vrouw of allochtoon aan kunnen nemen die even goed is, maar minder kost, waarom huren ze die niet in en verslaan de racistische, seksistische concurrentie?
Vrijspreker: Zijn er nog meer voorbeelden?
Opperdienaar:
Jazeker, alle tirannie begint met jouw groep in een slachtofferrol plaatsen.
- Marxisten beweren dat sociale klasse de onterechte uitkomstenverschillen bepalen. Naar de goelag dus met de bourgeoisie, kapitalisten en aristocraten.
- Nazi’s beweren dat jood/Ariër het onterechte verschil maakt. Een soort rassen Marxisme.
Denk maar niet dat als sommige mensen dit doorzien en er kritiek op uiten dat ze het principe begrijpen. Mensen die het belachelijke van woke begrijpen komen wel met antisemiet! aanzetten als iemand kritiek op Israël geeft.
Deze groep wordt wel ‘woke right’ genoemd. Ze hebben ook geen principes, alleen wanneer deze passen bij hun hogere doel van ‘groepsloyaliteit’.
Zo beweert MAGA nu dat verschil in uitkomsten (scheve handelsbalans) bewijzen dat China economisch vals speelt. Waar links en zionisten vals spel zien met racisme, ziet MAGA het met handel. Verschil in uitkomsten? Er moet vals spel zijn. Daar zijn ze het over eens. En vadertje staat moet wat gaan doen aan die ongelijkheid:
- Positieve discriminatie, DEI, vrouwen quota in top functies!
- Handelstarieven!
Het vreemde is dat MAGA het een probleem vindt dat China hen goedkope spullen leverde tegen schuldbewijzen die alleen maar doorgerold worden. Iedereen lijkt er een probleem mee te hebben als zijn economie van spullen voorzien wordt. Nu zijn ze kennelijk in de EU als de dood.
Het is een beetje als die mannen die klagen over al die vrouwen die met ze naar bed willen. Het doet denken aan een soort marketing truc (Trump laatst: foreign leaders are kissing my ass to do a deal). Peter Schiff verbaasde zich er over dat het hele schulden verhaal nu niet ten einde lijkt te komen doordat de schuldeisers de stekker er uit trekken, maar nu trekken schuldenaars de stekker er uit. Nadat je bedrijven wegpest en alles door invoer vervangt, ga je vervolgens klagen over die import en de lage prijzen. Voor het eerst verschuift kapitaal zich niet van aandelen naar staatsobligaties bij een sterke beursdaling, maar trekt het kapitaal zich helemaal terug. Iets wat je normaal alleen bij derde wereldlanden ziet. Robert Murphy legt het ook goed uit.
Als een groep mensen geen principes heeft, ontstaat er gegarandeerd een verschil van mening. Daarom vliegen clubjes als Blackbox of Ongehoord Nederland zo gemakkelijk uit elkaar. Maar zelfs 1 enkele persoon kan uit elkaar vliegen door zichzelf tegen te spreken.
Oorlog gaat daar echter allemaal een einde aan maken. Opeens is de blanke man weer terug in de wervingsvideos. Milieu onzin kan weer wijken voor defensie die vrolijk de heide in brand steekt en boeren vervangt met straaljager basissen. Binnenkort wordt waarschijnlijk het bedrijfsleven ook niet meer weggepest. Want oorlogen win je niet met waanbeelden, onbetaalbare energie, zonder staalproductie of waarschijnlijk bij AliExpress bestelde plastic opblaastanks.
‘Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat er in Nederland zeven sociale klassen zijn met grote onderlinge verschillen. In het SCP-rapport Eigentijdse Ongelijkheid is gekeken naar iemands positie in de maatschappij. Die hangt niet alleen af van opleiding, beroep, inkomen en financieel vermogen (economisch kapitaal), maar ook van ‘wie je kent’ (sociaal kapitaal), ‘waar je bij past’ (cultureel kapitaal) en ‘wie je bent’ (persoonskapitaal: gezondheid en aantrekkelijkheid)’.
https://www.scp.nl/actueel/nieuws/2023/03/07/aanzienlijke-verschillen-tussen-sociale-klassen-in-nederland
Zeer uitgebreide PDF Eigentijdse Ongelijkheid, onderaan de pagina.
Met zoveel variabelen zijn verschillen in uitkomst gegarandeerd. Accepteer die zou ik zeggen. Je ertegen verzetten, is gedoemd te mislukken. Je hakt Ronaldo zijn been niet af. Of Verstappen een hersenkwab. Omarm verschillen. In een voetbal team heb je een keeper, een verdediger, een middenvelder en een spits.
Marxisten gebruiken het meestal als iets waar je in klem zit en daarom is een elite overheidsklasse nodig om klasses te verwijderen.
In de inleiding van het onderzoek hebben ze het erover dat de overheid iets zou kunnen doen om de ‘eenzaamheid’ van mensen uit het precariaat te verminderen. Ze gaan voorbij aan basisprincipes: als je een besmettelijke vorm van ebola hebt gaan mensen je uit de weg. Ben je een leuke jonge vrouw, een rijke man, of heb je anderszins veel te bieden, dan willen ze iets van je, meeliften op je succes bijvoorbeeld.
Teal Swan maakte recent een video: ‘Why It Is So Hard To Be a Wealthy Man’ – https://www.youtube.com/watch?v=mkAQsoiwW3I
Mensen uit het precariaat bij elkaar zetten om de ‘eenzaamheid’ tegen te gaan, dat lijkt me gedoemd om te falen. Het zal waarschijnlijk negatieve gevolgen hebben, vooral als het is verplicht. Want zo gaat dat bij de overheid: als niemand vrijwillig deelneemt moet het onder dwang.
Gelijkheid op zijn Nederlands, video 40 seconden. ‘Jet gaat over de bok’: https://www.youtube.com/watch?v=6vycqHtxSss
Gymleraar van de overheid.
Wat er ook bij lijkt te horen is misplaatste arrogantie, het ongeloof dat iemand anders net zo goed, of zelfs beter kan zijn dan jij. Het fenomeen doet denken aan een sportkampioen die gewend is altijd alles te winnen en nu plotseling ingehaald wordt door een relatieve nieuwkomer. “Dat kan niet, hij zit aan de stimulerende middelen”, zal zijn voorspelbare reactie zijn.
Hieronder een fragment van een interview tussen Jeffrey Sachs en Glenn Diesen over de USD en de rol van de VS in de wereld. Nu is Jeffrey Sachs beslist geen Oostenrijkse School econoom, maar zijn geopolitieke analyses kan ik goed verdragen. Hij legt uit dat de opkomende machten zullen doorgaan met weg bewegen van de USD en het SWIFT-betalingssysteem. De USD die, zoals nu blijkt, geen safe-haven meer is. Ook geeft hij op een gegeven moment aan dat hij meent dat misplaatste arrogantie ten grondslag ligt aan de tarieven oorlog.
https://www.youtube.com/watch?v=96r3ahP0N6c
Het doet mij denken aan het VK wat na de Eerste Wereldoorlog weer terug wilde naar de goudstandaard en voor het gemak de goud/GBP koers gelijk stelde aan de koers voor de oorlog. Daar dachten een heleboel mensen toch net even wat anders over. Het zijn de stuiptrekkingen van een ondergaande supermacht. Dat zijn overigens wel hele gevaarlijke situaties omdat ze meestal vergezeld gaan van een grote oorlog.
idd, in het VK hebben ze nog steeds niet door dat ze niets meer voorstellen.
Straks krijgen we in de commentaar sectie vast ook weer een dosis VS arrogantie.
Verder alles goed 😉
Het VK, Engeland en zo. Eilanden voor de Nederlandse kust. Nederland ging er in de afgelopen eeuwen een paar keer aan land om orde op zaken te stellen, Willem was daar koning. De Denen zijn er geloof ik ook druk geweest. Britse zelfstandigheid is niet gegarandeerd.
Als je een goed plan hebt kun je de boel overnemen, het zinkende schip, het failliet gaande bedrijf. Je kunt ook gewoon iets anders gaan doen, en de boel de boel laten. Mijn motto: Red Jezelf.
Robinson Crusoë is op zichzelf aangewezen. Hij kan iets opbouwen, hij kan ook aan het strand blijven zitten, wachtend op hulp.
Overwintering op Nova Zembla, in het Behouden Huys. Reken er maar op dat alles wat eetbaar was, inclusief ijsberen, meedogenloos werden gepakt, om te overleven. Zet je een vredelievende vrouw voor de klas, M/V, dan zal de noodzaak om hoe dan ook te overleven er makkelijk tussenuit gehaald worden. Want: niet leuk. Dat soort onderwijs is contraproductief.
Een ijsbeer krijg je niet zomaar op je bord. Een ijsbeer is niet iets dat alleen maar eerlijk verdeeld moet worden. Anderzijds: heb je de ijsbeer, dan is er ook meteen genoeg voor iedereen. Maar hij komt niet vanzelf op je bord.
Je kon er op wachten.
“US container booking data reveals a dramatic contraction in trade volumes following the US-led global trade war, offering an early signal of systemic stress across the supply chain.”
Imports -60%, exports -30%. Wat onze lokale Trump fan helemaal niet leuk gaat vinden is dat al deze onzekerheid de kans verhoogt dat bitcoin zal worden gezien als de ideale wereldreservemunt. Ik denk dat al heel lang, misschien gaat het binnenkort daadwerkelijk gebeuren. Dat zal dan een gigantische boost zijn voor zowel bitcoin als andere grote crypto-netwerken.
https://cryptoslate.com/us-imports-crater-64-exports-fall-30-as-trade-war-continues-path-to-hyper-bitcoinization/
Het merendeel zal hun vermogen plaatsen in goud, silver, dollars en waarschijnlijk ook crypto. Het laatste omdat het geen grenzen kent.
Maar, elke dag heb je fiatgeld nodig om goederen en diensten te kopen.
Eind jaren 20 vorige eeuw, waren de import tarieven ook meer dan 100%. De economie kreeg enorme klappen en veel bedrijven gingen failliet.
Ik heb het niet over inflatie, maar over de verwachting dat de VS zich steeds meer gaan isoleren van de rest van de wereld. Als die trend doorzet zal de USD niet langer de wereldreservemunt zijn, of die positie op zijn minst moeten delen met andere munten wat een gevoelige knauw zal geven aan de vraag naar USD waardoor deze, bij gelijkblijvend aanbod, geheel voorspelbaar flink in waarde zal afnemen. Het is heel onverstandig om nu USD aan te houden als bescherming tegen geopolitieke en monetaire onzekerheid en gegeven de daling van de USD lijken de meesten zich dat te realiseren.
Er staan natuurlijk nog wel flink wat leningen open in dollars, en die moeten worden terugbetaalt met rente. In dollars.
Ik kwam online eens iemand tegen die van mening was dat als je vermogend was, je daar nooit eerlijk aangekomen kon zijn. Hij had immers al vele jaren gewerkt en nog steeds geen vermogen. Dat soort logica.
Ik heb al eens opmerkingen gemaakt over de toon van de regering Trump die niet al te vriendschappelijk overkomt. Ben blijkbaar niet de enige die dat zo ziet en overweeg om een reis naar Lalaland (Los Angeles en omstreken) uit te stellen. De laatste keer dat ik op LAX aankwam viel het mee met de vijandige behandeling maar ze lijken hun oude gewoontes weer te hebben opgepakt. Zoek wel een positiever land op. Zie ook https://www.zerohedge.com/markets/european-travel-us-drops-17-amid-trump-backlash-worries-about-treatment-foreigners
Verders alles goed…
Was geen reactie op de Geit. Geen idee hoe mijn reactie dan toch hier terecht komt.
Hier is Robert Murphy met een persoonlijke emotionele opinie niet gebaseerd op realiteit, die geen enkele zeggenschap, autoriteit of een beslissende invloed heeft wat er gaande is op het ogenblik.
Terwijl Treasury Secretary Bessent, is eigenlijk de enige die echt belangrijk is…
“The Reporter Wanted To Sound Extra Smart, But Treasury Secretary Bessent Was Smarter”
https://www.youtube.com/watch?v=kW1xEdxH5dU
“This is nothing more than a pissing contest, an argument that just goes back and forth between individuals but never gets resolved.”
Ja, daar is hij dan. Like clockwork krijgen we weer een sequentie aan leeghoofdige statements.
“Robert Murphy met een persoonlijke emotionele opinie niet gebaseerd op realiteit.”
Pardon?
Maar het zal ongetwijfeld kloppen dat team Trump niet naar hem gaat luisteren of raadplegen. Trump doet namelijk niet aan deugdelijke economische theorie maar aan deals maken. Dat vindt hij leuk, dat begrijpt hij, en hij zal er vast goed in zijn. Alleen, misschien is niet alles een kwestie van onderhandelen…
Jean-Jacques Rousseau – Vertoog over de ongelijkheid – Genève 1755.
Ik heb het boek op de plank staan en dacht: ik kijk nog even hoe hij zijn vertoog opent. Dat gaat als volgt, eerste regel:
‘Ik meen dat alleen een deugdzame burger zijn vaderland een eerbetoon kan brengen dat aanvaarding verdient’.
Rousseau geeft antwoord op de vraag: wat is de oorsprong van de ongelijkheid tussen mensen, en berust ze op een natuurwet?
Binnenkort maar weer eens een duik nemen in de wereld van Jean-Jacques.
We zitten in de week naar Pasen, een mooie gelegenheid om de Antichrist van Nietzsche te lezen. Ook in het kader van de ongelijkheid tussen mensen. Friedrich gaat er volop in, heeft het over het lagere type mens, het kuddedier. Over alles wat zwak, laag en mislukt is en ten onder hoort te gaan – de driekwart-imbecielen. En natuurlijk over de Übermensch, die het meer verdient te leven.
Vanuit die optiek is iemand die denkt dat mensen gelijk zijn, gelijk geboren worden of gelijk gemaakt kunnen worden een volslagen idioot.
Een corrupt geheel met bestuurlijke draadjes eraan….hier wordt het een en ander verlicht.. https://www.youtube.com/watch?v=elukUqCkL9I&t=1115s
Ik neem aan dat libertariers tegen deze tarieven zijn….
Het belemmerd immers….
De vrije markt…..
Marxisten beweren dat sociale klasse de onterechte uitkomstenverschillen bepalen. Naar de goelag dus met de bourgeoisie, kapitalisten en aristocraten.
Nee, dat beweren ze niet…
Ze beweren dat klassentegenstellingen, de geschiedenis voortduwen en vormgeven. De dynamiek tussen de arbeidersklasse en de bezittende klasse, vormt de loop van de geschiedenis, richting het socialisme/modernisme
Ze zien kapitalisme als een stapje, richting het socialisme dat moderner zal zijn en beter zal functioneren.
In de praktijk richtte de communistische regimes zich tegen allerlei mensen, niet alleen de kapitalisten of grootgrondbezitters. Sterker nog, de oude elite kreeg vaak gewoon een plekje binnen de nieuwe communistische burreaucratie.
Dit alles is gebaseerd op Duits idealisme, dat uit gaat van tegenstellingen en de dynamieken tussen die tegenstellingen
In de kern is het natuurlijk wel waar, dat klassentegenstellingen uitkomsten vormen. Als ik in een familie geboren ben die assets bezit, is dat heel anders dan wanneer mijn ouders beide moeten huren, voor extreem veel geld. Het ontkennen van sociale klasse en het effect van sociale klasse, is ongelofelijk naïef.
Verder alles goed ?
“In de kern is het natuurlijk wel waar, dat klassentegenstellingen uitkomsten vormen. Als ik in een familie geboren ben die assets bezit, is dat heel anders dan wanneer mijn ouders beide moeten huren, voor extreem veel geld. Het ontkennen van sociale klasse en het effect van sociale klasse, is ongelofelijk naïef.”
Het bovenstaande is een onjuiste voorstelling van zaken die doet voorkomen alsof rijke mensen rijk blijven en alleen maar rijker worden. In werkelijkheid zijn er maar weinig families die vermogen over generaties goed weten te beheren.
Dit is wat Grok erover zegt:
Based on commonly cited studies and observations in wealth management, approximately 70% of rich families lose their wealth by the second generation. This figure reflects the challenges many wealthy families face in preserving their fortunes over time, often due to factors like poor financial decisions, lack of preparation for heirs, or economic shifts. While the exact percentage can vary depending on definitions of “rich” and “lose their wealth,” this statistic is widely recognized in discussions about intergenerational wealth transfer, particularly for high-net-worth families. Since the question doesn’t specify a time frame, this answer assumes the loss occurs within a few generations, with 70% being the most frequently referenced estimate for the second generation.
Misschien wordt het eens tijd op te houden jaloers te zijn op mensen die een koophuis hebben, of mensen die rijke ouders gehad hebben, en zelf rijk te worden. Als je dat zo belangrijk vindt.
Laat dat maar eens even goed inzinken: 70% van rijke families zijn het grootste deel kwijt geraakt bij de tweede generatie. Grok definieert een rijke familie als iemand in het top percentiel, dat zijn de rijkste 1%. Ze zijn dus goed rijk. Laten we het eens aan de hand van jouw aannames bekijken. Als je een paar huizen hebt ben je echt flink rijk, maar nog lang niet in de top 1%. Daarvoor moet je toch wat meer meenemen. Wat nu als de rente omhoog gaat en de huizenmarkt in elkaar klettert? Je rijtje huizen staat nu zwaar in de min en ik hoop voor je dat je ze niet met geleend geld gekocht hebt want dan heb je een probleem. Je hebt namelijk geen bezit meer, alleen nog maar schulden. En de huizen kun je aan de straatstenen niet kwijt. Of de aandelenmarkten kletteren weer eens in elkaar. Daar zit je dan met je mooi gediversifieerde portfolio waar weinig van over is. Met geld omgaan is niet makkelijk. Zoals het spreekwoord luidt: alleen de sterkste schouders kunnen weelde dragen.
Vergelijkbare statistieken zijn er voor mensen die een loterij winnen, of onverwacht een grote erfenis krijgen. Die zijn meestal binnen een paar jaar van het geld af. Vaak eindigen ze armer dan voor de meevaller.
Het bovenstaande is een onjuiste voorstelling van zaken die doet voorkomen alsof rijke mensen rijk blijven en alleen maar rijker worden.
Maar wat voor mongool ben je, als je je rijkdom kwijtraakt, die je erft? De kinderen van Musk gaan hun rijkdom vergokken? Ze gaan te vaak duur uit eten ? Ze verkopen al hun assets en gaan dan aan de drugs, full time?
Ik ben in mijn leven ook vrij geprivilegieerd geweest, ik weet dus waar ik het over heb…
En het gaat daarnaast ook niet eens, om of je je geld kwijtraakt of niet
Het gaat erom dat de ene klasse het natuurlijk veel makkelijker heeft dan de andere.
De kinderen van de rijken, hoeven niet zoveel. Kunnen zich bezighouden met de kunsten, want papa koopt een appartement voor ze en ze verhuren een kamer.
De kinderen van de armen moeten full time werken, om te overleven en hebben geen tijd om zich verder te ontwikkelen.
Waarom zou je dit allemaal ontkennen?
Je kan dit alles goed vinden, of slecht, of neutraal, maar waarom het ontkennen?
Zolang je grondstoffen/land/productiemiddelen niet democratiseert, of socialiseert, of deels monitort, heb je per definitie een situatie van haves en have nots.
1. het zijn statistische feiten dat vermogens verdiend worden en ook weer verloren worden. Er zijn talloze bekende voorbeelden van rijkeluiskinderen, zonen meestal, die fortuinen uitgeven aan speedboaten, sportwagens, talloze vrouwen, casino’s en tussendoor opgelicht worden door ‘financiële specialisten’ of zelf onhandige beleggingskeuzes maken. De dochters zullen wel andere manieren weten om van het geld af te komen.
2. Ik ontken helemaal niet dat het makkelijker lijkt om in luxe en weelde op te groeien. Ik probeer jou duidelijk te maken dat die situatie meestal niet erg lang duurt. Want jij denkt dat het een gegeven is: opgroeien in een rijke familie is tot in lengte van dagen rijk zijn voor jou en je nakomelingen. Dat blijkt niet waar te zijn. Opgroeien in luxe en weelde, je nooit zorgen te hoeven maken over geld, schept slappelingen, papzakjes en melkmuilen. Ze hoeven namelijk niks te doen. Die redden het niet in deze wereld en van de centjes zijn ze dan ook zo verlost.
3. “Ik ben in mijn leven ook vrij geprivilegieerd geweest”
Maar dat ben je nu niet meer. Anders zou je niet zo doorzagen over het onrecht dat sommige mensen een koophuis hebben en anderen niet, of, het summum van slechtheid: een onroerend goed makelaar, die in jouw beschrijvingen van hetzelfde morele niveau is als een kinderlokker of oorlogsmisdadiger.
Dat betekent dat er twee mogelijkheden zijn: of je hebt er ook een klein fortuin doorheen gejast, of je liegt over je geprivilegieerde achtergrond. Welke van de twee is het?
Misschien wordt het eens tijd op te houden jaloers te zijn op mensen die een koophuis hebben, of mensen die rijke ouders gehad hebben, en zelf rijk te worden. Als je dat zo belangrijk vindt.
Maar waarom ben je nou zo’n sufferd ?
Voor de duizendste keer. Het gaat niet over jaloers, niet jaloers, dik, dun, rijk, niet rijk
Ik constateer dat klasse een rol speelt, in de maatschappij en in de levens van mensen . De socialisten hebben hier gelijk in. Verder zeg ik er niets over. Of het goed/slecht is, laat ik in het midden.
Het is een realiteit, een werkelijkheid. Dat kunnen we wel zeggen. Klasse vorm je op veel manieren.
Je kan je afvragen, kan een klasseloze samenleving wel? Daar heb ik voor nu geen antwoord op. Ik denk dat je kan proberen om klassenstrijd te temperen, of te intensiveren. Maar ik weet niet of je daadwerkelijk klasseloos kan worden. Ik denk dat het een brug te ver is, eigenlijk
70% of rich families lose their wealth by the second generation. This figure reflects the challenges many wealthy families face in preserving their fortunes over time, often due to factors like poor financial decisions,
Grok is bevooroordeeld, denk ik. Het is immers het ding van Elon Musk. Dit is zo’n typisch neoliberaal verhaaltje, waar je nu mee komt
Als ik twaalf straten erf in Parijs, dan verhuur ik die. Ik laat het verhuren.
Hoe kan ik die welvaart kwijtraken? Waar slaat dat nou op ?
Met het geld van die pandjes in Parijs, koop ik direct nieuwe woonwijken op, die gebouwd zijn, of gebouwd gaan worden. Deze pandjes verhuur ik dan, voor 2900 per maand, aan studenten. Ik koop er ook allerlei aandelen mee
De rijken, kopen assets, met de assets die ze hebben en geven dit kapitaal door aan hun kinderen. Zo komt er veel macht in de handen te liggen van een paar vermogende families. En de arbeidersklasse en middenklasse word onteigend. De rijken laten hun geld investeren, door mensen die daarin gespecialiseerd zijn. Veel zelfstandige arbeid is niet nodig. Als je hebt, hoef je niet zoveel meer.
Rechts zegt hierop: nou en.
Links zegt: we moeten dit hervormen
Jonge jongens zeggen : je moet gewoon investeren in bitcoins….Dat helpt je uit de brand…En je moet vaak naar de sportschool….
“Als ik twaalf straten erf in Parijs, dan verhuur ik die. Ik laat het verhuren.
Hoe kan ik die welvaart kwijtraken?”
Geen risico’s zien.
Dat is wel de eerste stap naar financiële mislukking.
Even uit de losse pols een setje mogelijkheden.
1. Oorlog, Poetin of iemand anders laat hele grote bommen vallen op je 12 straten.
2. Revolutie, de zittende regering wordt gewipt. Mensen vluchten weg uit Parijs wat steeds meer op Kinshasa begint te lijken met bijbehorende prijzen. Misschien confisqueren de nieuwe leiders alle eigendom.
3. Economische neergang, huizenprijzen zakken 90%, mensen kunnen de huur niet meer betalen en leven op straat, je huizen vervallen.
4. Je panden worden gehuurd door criminelen die ze compleet verbouwen en zelf bepalen of en wanneer ze hoeveel huur aan jou betalen. Politie doet niks en raad jou aan ook niks te doen want deze mensen zijn gevaarlijk (waar gebeurd verhaal trouwens).
5. Je wordt belazerd. Makelaar heeft de panden stiekem verkocht en is er met het geld vandoor gegaan.
En zelfs als die risico’s niet plaatsvinden, wat goed mogelijk is, waar de statistische gegevens naar wijzen is dat jouw kinderen of hun kinderen het er vervolgens doorheen jassen. Eerst is er iemand die heel rijk wordt, meestal door een succesvolle onderneming van het een of ander. Zijn kinderen doen het ook nog goed, hij heeft het ook goed en overtuigend uitgelegd, maar de generatie daarna; daar gaat het vaak mis.
Stel jij bent enorm rijk geworden met onroerend goed, maar je kinderen vinden dat helemaal niks. Of hun kinderen. Die verkopen het en gaan wat anders doen. Maar dat pakt dan misschien niet zo goed uit. Feit is dat 70% van echt rijke families (de 1%) binnen twee generaties hun vermogen kwijtraken. Er zijn dus niet zoveel families die sinds het begin der tijden al heel erg rijk zijn en dat altijd zullen blijven.
Al die dingen die je noemt, zijn wel heel erg onwaarschijnlijk
Huizenprijzen zakken met 90 procent?
Ik hoef als rijk persoon ook geen risico’s te zien, ik huur iemand in die gaat beleggen voor mij, in allerlei dingen
3. “Ik ben in mijn leven ook vrij geprivilegieerd geweest”
Maar dat ben je nu niet meer. Anders zou je niet zo doorzagen over het onrecht dat sommige mensen een koophuis hebben en anderen niet, of, het summum van slechtheid: een onroerend goed makelaar, die in jouw beschrijvingen van hetzelfde morele niveau is als een kinderlokker of oorlogsmisdadiger.
Dat betekent dat er twee mogelijkheden zijn: of je hebt er ook een klein fortuin doorheen gejast, of je liegt over je geprivilegieerde achtergrond. Welke van de twee is het?
Ik had het over sociale klasse, als realiteit
Ik had het niet over ethische kwesties. Dat is een heel ander soort (moeilijke) discussie
Omdat ik geprivilegieerd ben, weet ik dat het een enorme steun in de rug is. Als ik in een arme situatie was opgegroeid, zou het nu veel slechter met mij gaan
Dit is dus niet meritocratisch allemaal
Er is trouwens meer dan financieel kapitaal. Er is ook nog sociaal kapitaal, cultureel kapitaal etc.
“Al die dingen die je noemt, zijn wel heel erg onwaarschijnlijk
Huizenprijzen zakken met 90 procent?”
We praten over een periode van twee tot drie generaties. Dat is al gauw zo’n 100 jaar. Er kan een boel misgaan. Kijk maar naar de afgelopen 100 jaar. Denk je dat je vermogen daar ongeschonden doorheen was doorgekomen? Achteraf is het makkelijk. Oh, toen had ik dat moeten doen en daarna weer wat anders.
“Ik hoef als rijk persoon ook geen risico’s te zien, ik huur iemand in die gaat beleggen voor mij, in allerlei dingen”
Maar dat is ook een risico: iemand anders toegang geven tot je vermogen. Denk je dat professionele vermogensbeheerders geen fouten maken of failliet gaan?
Een kapitalistisch systeem, waarin land en productiemiddelen gemonopoliseerd zijn
Leid tot sociale klassen. Zij die hebben en zij die niet hebben
Dit is altijd al zo geweest.
Kapitalisme heeft geen egalitaire ambities. Het maakt er geen punt van, dat er sociale klassen zijn. En veel conservatieve mensen beamen dit. Zei zeggen : het gaat toch nooit beter worden dan het is, laten we het dus maar behouden allemaal
Het is niet allemaal ‘slechts vrije keuze’. Natuurlijk zijn mensen ook verantwoordelijk voor wat ze doen. Maar het systeem gaat niet uit van een gelijk speelveld. Als je van je ouders veel erft, is het makkelijk om met die gast te concurreren die niets heeft. Het is dus geen meritocratie, maar een sociale hierarchie.
Ik vind het ergerlijk, als moderne rechtse jongens, al deze realiteiten onder het tapijt gaan vegen. Ga het niet mooier maken dan het is, wees een beetje realistisch
Een beetje jammer alleen dat je zelf zo weinig realistisch bent en niet veel verder komt dan het opdreunen van marxistische dogma’s, waarbij je zelfs aantoonbare feiten ontkent en achteloos ter zijde schuift omdat ze niet binnen je favoriete narratief passen.
Realisme betekent de realiteit onder ogen zien. Daar heb je blijkbaar moeite mee. Ook wil het gegeven dat 70% van echt rijke mensen binnen 2 to 3 generaties hun welvaart en vermogen verliezen, helemaal niet zeggen dat er sprake is van een gelijk speelveld. dat beweert niemand. We worden ongelijk geboren, met verschillende talenten en persoonlijkheden, en daarmee met verschillende kansen. Verder, en dat gaat weer heel moeilijk voor je zijn, maar de meeste miljonairs en miljardairs zijn niet rijk geworden door wat te erven.
Grok:
Most people who become rich do so through successful businesses or high-earning careers, not inheritance. Data from studies like the Forbes Billionaires List and wealth surveys (e.g., Federal Reserve’s Survey of Consumer Finances) show that self-made wealth accounts for roughly 60-70% of the ultra-wealthy. Inheritance plays a role for some, particularly in maintaining wealth across generations, but entrepreneurial ventures, investments, or executive roles are the dominant paths. For example, only about 20% of U.S. billionaires in 2023 inherited their wealth, while the rest built it through business or investments.
Venice.ai
The path to wealth varies greatly among individuals, but generally, more people become wealthy through building successful businesses rather than through inheritance. Here are a few reasons why:
1. **Entrepreneurship**: Starting and growing a successful business can generate significant wealth. Entrepreneurs often reinvest profits back into their businesses, which can lead to exponential growth over time.
2. **Investment**: Many wealthy individuals have built their fortunes through smart investments in stocks, real estate, or other assets. This requires financial literacy and often involves taking calculated risks.
3. **Career Advancement**: High-paying careers in fields like technology, finance, and medicine can also lead to substantial wealth accumulation over time, especially when combined with savvy investing and financial management.
4. **Inheritance**: While inheritance can certainly provide a financial boost, it is less common for people to become wealthy solely through inheritance. Many inherited fortunes are spent rather than grown, and the wealth often dissipates over generations.
5. **Philanthropy and Wealth Distribution**: Wealthy individuals often give away significant portions of their wealth through philanthropy, which can reduce the amount available for inheritance.
According to various studies and wealth reports, a majority of the world’s billionaires have self-made fortunes, often through entrepreneurship and business ventures. Inheritance can provide a head start, but sustained wealth typically requires ongoing effort, innovation, and financial acumen.
“Grok is bevooroordeeld, denk ik. Het is immers het ding van Elon Musk. Dit is zo’n typisch neoliberaal verhaaltje, waar je nu mee komt”
Dat dacht ik al. Je gelooft het gewoon niet. Als je moet kiezen tussen ideologische dogma’s en statistische feiten die dezelfde dogma’s tegenspreken, dan kies je voor de ideologische dogma’s zodat je aangenaam in je bubbel kunt blijven voortploeteren. Linkse mensen en de realiteit, het is geen goede combinatie.