Gisteren een bijzonder leuke en leerzame avond van het Mises instituut meegemaakt.

Na een korte inleiding van Lex Hoogduin over de Oosenrijkse School en hoe close die bij het libertarisme staat, kregen we drie 3 sprekers, waaronder Toine Manders, die presenteerden over Argentinië en de libertarier Milei.

Het lijkt daar allemaal best de goede kant op te gaan: inflatie is laag en onder controle, de polls voor locale verkiezingen in november zijn gunstig voor Milei, ook onder de armere kiezers.

De armoede is fors gedaald, vooral omdat de inflatie laag is.

Net als in de VS (de grondwet van Argentinië is gebaseerd op die van de VS) heeft de president Milei, ook al heeft hij slechts 10-15% van de Kamerzetels, via decreet veel wetten afgeschaft: ‘foute wetten die voorheen per decreet zijn ingevoerd, kunnen ook per decreet worden afgeschaft”

Vooral het afschaffen van regels en bureaucratie, vergroot de economie(sche weerbaarheid) en geeft de burgers moed om weer te investeren en zo het economisch vliegwiel verder te laten draaien.

Natuurlijk zijn er bedenkingen, de Centrale Bank is nog niet afgeschat, het leger blijft machtig, maar er wordt door Milei in ieder geval aangetoond dat minder overheid, een gebalanceerde begroting en minder regels, beter werkt dan andersom.

Dat wisten wij al door Noord- en Zuid Korea, of Oost- en West Duitsland met elkaar te vergelijken, maar dat de verbeteringen in Argentinië zo snel binnen een jaar blijken, hadden wij niet verwacht.

Al met al een goed georganiseerde bijeenkomst, leuke mensen en een aanbeveling om wat vaker Mises Instituut te bezoeken of om naar hun activiteiten: Zomerschool!! te gaan. Of: om in augustus naar Argentienië naar de Libertarische wereld conferentie te gaan!

4 REACTIES

  1. “Net als in de VS (de grondwet van Argentinië is gebaseerd op die van de VS)?”

    Er zijn vele verschillen tussen de grondwet van Argentinië en de US..
    bv Argentinië is een levendige representatieve democratie, de US is geen democratie, nooit geweest. Het woord “democratie” staat opzettelijk nergens geschreven is the US Constitution, de oudste van de wereld.

    • Fout, de Grondwet van San Marino uit 1600 is de oudste ter wereld. Verder heb je nog het Plakkaat van Verlatinghe uit Nederland en de Magna Carta uit het VK wat strikt genomen geen Grondwetten zijn, wel een soort pre-Grondwetten. Allebei beduidend ouder dan de US constitution.

  2. Argentinië is duidelijk op de goede weg, wat voor libertairen geen verrassing mag zijn. De vergelijking wordt gemaakt met de VS. Laten we hopen dat zij ook weer op het rechte pad omhoog komen, maar team Trump heeft nog wel wat hordes te nemen, waarbij de schuld vanzelfsprekend wel een dingetje is. Europa zal verder wegzakken totdat de EU opgeheven wordt. Dat zal nog wel even duren. Met name in West-Europa. Gelukkig zijn ze verstandiger in Oost-Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in