De organisatie voor eerlijke handel Fair Trade betaalt producenten uit de Derde Wereld niet beter dan commerciële handelaren, blijkt uit onderzoek van Twee Vandaag. De organisatie werkt via tussenhandelaren die soms zelfs minder betalen dan de marktprijs. Fair Trade zelf zegt garant te staan voor eerlijke handel met de Derde Wereld.

Consumenten zouden een forse, maar faire prijs betalen voor producten die rechtstreeks zouden worden ingekocht bij de kleine producenten uit ontwikkelingslanden. Maar uit onderzoek van Twee Vandaag blijkt dat Fair Trade deze beloftes niet kan waarmaken. Fair Trade, het ‘huismerk’ van de Derde Wereld, liegt de consumenten voor, zegt een voormalig werknemer vandaag in de uitzending.

Fair Trade koopt producten uit de Derde Wereld in en verkoopt die via Wereldwinkels en Fair Trade Shops. De artikelen zouden rechtstreeks worden ingekocht bij de producenten, garandeert Fair Trade. Zij zouden een eerlijke prijs krijgen en goede begeleiding. “Wij kopen bij de bron in” zegt een woordvoerder van de organisatie. Door de goede prijs kunnen de makers een beter bestaan opbouwen, vertelt zij. Deze prijs ligt volgens haar hoger dan de prijs die de commerciële handelaren betalen.

Maar handnijverheidsproducenten uit Thailand en Kenia spreken dit tegen. Zij zeggen dat Fair Trade werkt met tussenhandelaren die niet beter en soms zelfs slechter betalen dan commerciële handelaren. “We maken vaak geen winst, zelfs verlies” zegt een producent uit Thailand. “Als we alleen afhankelijk waren van Fair Trade waren we niet zover gekomen als we nu zijn”

Zie: http://www.tweevandaag.nl/i…

2 REACTIES

  1. [1] Ja zeker wordt Fair Trade en Wereldwinkels gesubsidieerd.
    Hun salarissen moeten ergens van betaald worden. Ze werken samen met Novib die zeker 33 miljoen Euros ontvangt van Den Haag naast de donaties van het volk. Die betalen dus dubbel maar hebben het niet door.

Comments are closed.