Referenda zijn in!

Eerst hoor je er jarenlang alleen maar geklets over en nu wordt het ineens reëel.

Het begon met het praten over het referendum betreffende de goed- of afkeuring van de EU-Grondwet. Onlangs opgevolgd door referenda in EU landen over de toetreding van Turkije. Waarschijnlijk in Frankrijk gestart, maar nu ook aangemoedigd door de toekomstige voorzitter Barrosa.

En staat in Nederland het referendum over het “Prepensioen” op de hitparade.

In het algemeen is een referendum niet meer of minder moreel als een gewone verkiezing. Het doel is immers ook hier dat de meerderheid haar wil oplegt aan de minderheid.
Mogelijk is er een voordeel doordat er wat macht wordt weggenomen bij de Haagse politici. Maar ook dat is relatief, want die hebben toch de kapitalen om het volk te beïnvloeden.

Bij een referendum, waar één punt aan de orde is, zien we nog duidelijker dan bij verkiezingen dat Goed of Kwaad bepaald wordt door het aantal. Er wordt niet beslist of iets goed is door harde rationele (soms moeilijke) beredenering. Neen, goed en kwaad worden door het aantal bepaald. Net als bij een lynchpartij!

Een raadgevend referendum is een belediging aan de kiezers. Ze kunnen zeggen wat ze willen, de politici zullen toch doen wat zij willen. Tegen de uitslag ingaan, maakt het hen wel iets moeilijker. Zo zegt Jet Bussemaker (PvdA):” Een kabinet dat dit doet, verliest zijn geloofwaardigheid volledig.”

Het is in libertarische kringen nog niet volledig duidelijk dat het wel moreel kan zijn aan een referendum deel te nemen. Volgens ons is dat het geval als een overheid een nieuwe wet wil invoeren die nog meer dwang op de burgers gaat uitoefenen.
Als dan duidelijk zwart wit in een referendum gevraagd wordt, of je die meer dwang wilt of niet, en het gevaar is aanwezig dat er toch veel mensen JA op gaan antwoorden, dan is het wel verstandig om te trachten zoveel mogelijk NEEN stemmen te krijgen. En dit is het geval bij het referendum over de EU Grondwet.

Dat is dan niet immoreel, want je legt niet jouw wil op anderen. Je zegt alleen dat je niet wilt dat anderen hun wil aan jou opleggen.

Blijft het bezwaar dat je door mee te doen erkent dat de staat er is. Maar ook als je niet meedoet, IS die staat er, en die zal jou wel laten merken dat hij er is.

Misschien moeten we nog meer duidelijkheid in dit proces krijgen. Maar wij zijn in ieder geval ervan overtuigd dat het in het belang van de VRIJHEID is om te zorgen voor een overweldigende “EU – NEEN” stem.

P.S. Hoe de bovengenoemde situatie is ten opzichte van een “Prepensioen referendum” hebben we nog niet kunnen bestudren. Zo nodig/gewenst komen we daar later nog op terug.