Geletterd zijn we allemaal, maar zijn we ook gecijferd?
Gecijferdheid is het vermogen om om te gaan met getallen, hoeveelheden, ruimtelijke grootheden, statistieken en wiskunde in een grote verscheidenheid aan contexten.

De meesten onder ons zijn veel minder gecijferd dan geletterd en daardoor kunnen allerlei ideeën die niet door cijfers worden ondersteund makkelijk misbruikt worden door lieden die er net op rekenen dat mensen niet graag rekenen.

Zo is er ‘veel te weinig open ruimte’ (lees: ‘lege’ ruimte), en dat is dan weer reden om de Vlaming – en in Nederland is het zo mogelijk nog erger – het wonen te verbieden, zelfs op zijn eigen grond.
Dat verbieden gebeurt door allerlei bestemmingsplannen of ruimtelijke structuurplannen die een eigenaar zomaar, zonder inspraak, verbieden om allerlei nuttige dingen te doen met zijn land.

Een familie uit mijn kennissenkring kreeg tussen 1960 en 1965 4 kinderen. Bij iedere geboorte kochten ze een bescheiden stukje grond, en daar zou de kleine als hij of zij groot was een huisje kunnen bouwen. Dat had je dus gedacht. In het begin van de zeventiger jaren stak een plaag op die nu de grondvesten van Europa bedreigt: de groenen, die in een recordtempo de meeste andere politieke partijen besmetten met hun antimenselijke gedachtengoed. Zij vonden dat je zomaar niet overal wonen mag en de 4 perceeltjes voor de kinderen werden gepromoveerd tot groene zone, wat betekende dat de bomen en de grassprietjes erop meer rechten kregen dan de eigenaars. Een huis bouwen mocht je er al helemaal niet meer natuurlijk.

Een ander stel uit Vlaanderen had het niet erg breed, maar ze droomden toch van een eigen huis. Ze kochten dus een goedkoop stukje bosgrond en bouwden er een mooie houten chalet op. Misschien was het bescheiden, maar het was mooi en gezellig, je kon er prima in wonen en…het was van hén en van niemand anders en ze hadden er zelf voor gezorgd. Anderen in hun situatie schreven zich gewoon in op de wachtlijst voor een sociale woning.

Toen kwamen de zogenaamde socialisten met Steve Stevaert op kop met een regelrechte afbraakpolitiek. Verschillende ‘weekendverblijven’ die ‘illegaal’ waren gebouwd, meestal door mensen met een kleiner dan gemiddeld inkomen, maar een groter dan gemiddelde zin voor initiatief, werden met de grond gelijkgemaakt, en dat alles kon rechtstreeks op televisie gevolgd worden, inclusief de reacties van ontredderde eigenaars.
Gelukkig konden andere politiekers de socialistische gelijkmakers stoppen na zo’n tiental van dergelijke negen-elvers. Mijn vrienden werden daardoor gespaard van dezelfde behandeling, maar de slapeloze nachten van toen vergeten ze nooit.

Is er werkelijk te weinig lege ruimte? Zijn er werkelijk te veel vrijstaande woningen?

Laat ons er eens naar cijferen:

In Vlaanderen zijn er 2,4 miljoen brievenbussen. 2,4 miljoen woningen dus. Stel dat dat allemaal vrijstaande woningen met een tuin zouden zijn, stuk voor stuk op 1000 m² grond – wiens droom is dat niet? Dat is samen 2400 vierkante kilometer. Vlaanderen is zo’n 13.500 km² groot. Dat betekent dus dat, indien ieder huis een vrijstaand huis zou zijn op 1000 m², zo’n 18 % van Vlaanderen gebruikt zou worden om te wonen. Het meeste van die grond zou trouwens tuin zijn en samen vormt dat een gigantisch natuurpark, ter grootte van de provincie Limburg.

Nog een rekensommetje:

Nederland heeft 6.2 miljoen brievenbussen. Woningen, zeg maar dus.
Als ieder van die woningen op 1000 m² zou gebouwd zijn dan hebben we 6.200.000.000 m² bouwgrond nodig. Dat is 6200 km².
De totale oppervlakte van Nederland is 41.526 km².
Dat betekent dat, indien IEDER WOONHUIS op 1000 m² zou gebouwd zijn, alle nederlanders samen op MINDER DAN 15 % van de oppervlakte zouden wonen. En dan geldt wel dégelijk dat iéder stadsappartement op 1000 m² zou staan.

Een laatste rekensommetje:

In Nederland is het gemiddelde gezin zo’n 2.3 mensen groot.
In Vlaanderen is dat 2.9 personen.
Laat ons met de betrekkelijke ondeelbaarheid van personen voor ogen schatten dat het gemiddelde aardse gezin 3 personen omvat.
We zijn met zo’n 6 miljard mensen, dus er zijn zo’n 2 miljard woningen nodig.
Natuurlijk willen al die mensen een vrijstaande woning met een tuin op zo’n 1000 m² grond.
Er is dus 2000 miljard vierkante meter bouwgrond nodig en dat is 2 miljoen vierkante kilometer.

Dat is ongeveer zo groot als Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italie en Engeland samen – toch maar een klein stukje op de wereldbol.
Of ongeveer zo groot als Algerije – een klein stukje van de Sahara.
Of zo’n tweederde van Kazachstan – een klein stukje van de voormalige Sovjetunie.
Of iets kleiner dan Kongo – een plekje midden in Afrika.
Of net iets groter dan Alaska – een uithoekje van Noord-Amerika.

En dan is er niemand van die 6 miljard mensen die in een konijnenhokje hoeft te wonen, neen, iedereen woont dan in een vrijstaande woning met een tuin op 1000 vierkante meter!

Laat je dus niets wijsmaken, er is plaats genoeg voor iedereen.

26 REACTIES

  1. Uitstekend artikel!!

    Statistiek en getallen klinken vaak goed, en niemand rekent ze na. Politici kunnen manipuleren wat ze willen en het gaat erin als koek.

    Een boekhouder(!) van de administratie vertelde mij eens dat 19% personeelskorting ‘wegviel’ tegen 19% BTW. En dat klonk logisch!

    Maar, stel: Een artikel kost bruto ¤ 10,-
    Minus korting kost het ¤ 8,10. Daarover 19% BTW (1,539) is dus ¤ 9,639 en geen tientje!

    Sindsdien vertrouw ik mensen niet meer die ‘expert’ zijn, belanghebbend en met getallen komen aanzetten. Altijd zelf narekenen is mijn advies.

  2. Goed artikel! Het TV programma Zembla meldde ook al iets dergelijks. Als ik mij goed herinner: nu is 11% van NL bebouwd (inclusief wegen). Als iedereen een vrijstaand huis zou bouwen loopt het percentage op tot 12%, met een extra ruime tuin erbij 12,5%.
    Het huidige gerotzooi van kartels van gemeenten en projectontwikelaars zorgt ervoor dat een koper van een nieuw huis 600 euro per vierkante meter grond moet betalen, waar de boer er een paar jaar daarvoor 4 euro de vierkante meter kreeg…
    Bouwgrond zou dus veel goedkoper kunnen als eco-activisten en politici meer om mensen zouden geven dan om koeien. Intussen zitten de gemeenten hun zakken lekker vol te proppen.

  3. [4] Volgens mij dateert het begrip ‘overbevolking’ nog uit de tijd dat men van mening was dat elk land zelfvoorzienend moest zijn met de voedselproductie en industrie van essentiele goederen. Schaarste- en ‘zero sum’ denken dus.

  4. In Duitsland net over de grens kosten de woniningen 50% minder dan in Nederland. De grondprijs in Duitsland ca E 50/- p/m2 in Holland 20 km verderop E 250,- Dat komt door speculatie en corruptie(stiekum doorgeven aan ontwikkelaars wat bouwgrond wordt,en dan belonen via een nummerrekening in Luxemburg) en die boeven van de Gemeenten. Ik begrijp echt niet dat die Hollanders dat allemaal pikken.

  5. [4]
    "Het huidige gerotzooi van kartels van gemeenten en projectontwikelaars zorgt ervoor dat een koper van een nieuw huis 600 euro per vierkante meter grond moet betalen, waar de boer er een paar jaar daarvoor 4 euro de vierkante meter kreeg…"

    Kun je dat hard maken met een linkje?

  6. [7] Hard maken, weet ik niet. Een paar weken geleden zag ik een herhaling van deze uitzending:
    http://redir.vara.nl/tv/zem
    De bedragen werden genoemd door een grondspeculant en een architect die prijzen schatte in zo’n Vinex konijnenhok.

  7. Heel goed stuk Bud! Wel een kanttekening:

    De "wereldbevolking" verdubbelt in pakweg 40 jaar. Jou cijfers zullen dientengevolge met een factor 2 vermenigvuldigd moeten worden om de situatie over 40 jaar duidelijk in kaart te krijgen. En wat over 80 of 120 jaar? We worden gemiddeld ook steeds ouder met zijn allen waardoor de aantallen nog ‘astronomischer’ zullen worden.

    Kortom: Ik onderschrijf je artikel volledig maar ben wel tegelijkertijd van mening dat enige terughoudendheid betreffende de ongelimiteerde bevolkingsaanwas ook wel op zijn plaats is. Anders kunnen ook jou (perfecte!) cijfers morgen wel eens geheel andere blijken te zijn. Ergo: 100 procent anders.

  8. [2] Boekhouders zijn slechte rekenaars. Ikzelf heb een keer meegamaakt dat een accountant een som als 13 + 49 op de rekenmachine moest uitrekenen

  9. [10] Ik heb het artikel opzettelijk eenvoudig gehouden, de bedoeling was om tot nadenken aan te zetten en de leugen te doorprikken dat we niet anders kunnen dan op een hoopje te gaan wonen omdat er niet genoeg plaats zou zijn. Het is uiteraard niet erg zinnig om nu alvast maar op een hoopje te gaan wonen om plaats vrij te houden voor binnen 40, 80 of 120 jaar. Onze nakomelingen zullen hun ruimtelijke problemen ook moeten oplossen, en als vooruitgangsoptimist sluit ik daarbij zelfs niet uit dat die oplossingen zelfs buiten de aarde liggen, op andere planeten.

  10. Grappig verhaal, maar ook deze klopt niet. Mensen willen niet alleen wonen.

    De meeste mensen willen ook zaken als : eten, drinken en verwarming/energie (met name in de winter) Dan heb ik het nog niet eens over allerlei overige zaken als sigaretten, alcohol, TV, koelkasten, afvalverwerking etc etc. Ook daarvoor is ruimte nodig.

    Alleen al voor de voeding van iedere Nederlander is er in binnen- en buitenland 1,20 hectare land in gebruik. Totale landgebruik voor Europeanen wordt geschat op 4.9 hectare.

    ff klein rekensommentje. Nederland 41526 km². Dat is 4.152.600 hectare. Dus als je een gebied als nederland zou hebben en 100% van het gebied zou je gebruiken voor alleen de voedselproductie en de overige zaken ff laat zitten. Dan kan je 3.460.500 personen voeden. Er wonen bijna 5x zo veel mensen in NL dan dat 🙁

  11. [14] Het alloceren van ruimte gaat best via de vrije markt. Op die manier kan de boer zijn land verkopen aan mensen die er huizen op willen bouwen als dit hem meer opbrengt dan bieten kweken. Als er echter hongersnood dreigt omdat iedereen op de akkers is gaan wonen, zal het omgekeerde plaatsvinden: voeding brengt zoveel op dat het voor de boer de moeite loont om woningen op te kopen, te slopen en er bieten te gaan verbouwen, terwijl de woningeigenaar tevreden is met zijn vinex appartement, als dat zijn eten betaalbaar maakt.
    In de praktijk zal noch iedereen op het land gaan wonen, noch zal er te weinig landbouwgrond komen, de prijzen zoeken dat evenwicht lang voor het ene of het andere onevenwicht zich heeft kunnen vormen.
    Daarbij zijn de westerse landen zowel noodzaak als wens om autarkisch (zelfvoorzienend) te zijn ontgroeid en kunnen bieten wellicht beter in Oekraine gekweekt worden, terwijl hier een markt zich equilibreert rond woon- en natuurgebied.

  12. wanneer u gaat wandelen,
    en eens rondkijkt,en ziet hoeveel
    ongebruikte grond er noch ligt,
    wij zijn een winkel generatie,
    alles waar onze voorouders voor
    gewerkt en gespaard hebben,
    draaien we er nu door,
    ons enige kapitaal,onze gezonheid,
    kunnen we nooit terug kopen,
    of denk je dat je binnen 20 jaar
    nog genoeg pensioen hebt om je in
    een "rusthuis" te laten verzorgen.
    we zijn nog slechter af dan de slaven,
    het milieu is naar de knoppen,
    er is geen werk meer,
    er is geen toekomst meer,

  13. [12] "De "wereldbevolking" verdubbelt in pakweg 40 jaar. Jou cijfers zullen dientengevolge met een factor 2 vermenigvuldigd moeten worden om de situatie over 40 jaar duidelijk in kaart te krijgen."
    Volgens mijn vader -docent sociale geografie- zit de groei van de wereldbevolking nu een paar jaar op zijn top. De groei van de wereldbevolking zal afvlakken.
    Een effect dat dit versterkt is dat het in grote delen van de wereld langzaam een beetje beter gaat en de mensen ook langzaam steeds minder van -arbeidsintensive- landbouw afhankelijk zijn. Hierdoor hebben mensen minder kinderen nodig.
    Die kinderen hebben door de grotere welvaart ook een betere kans om te overleven.

    Kaye

  14. @Bud
    @Kaye

    Het gaat erom dat kortweg gezegt 1000m2 per persoon en dan vul je een stuk van xxx gewoonweg te kort door de bocht is. Een mens heeft meer nodig dan alleen woonruimte.

    @Bud ik ben het helemaal eens met jouw commentaar. Alleen hier gaat het over rekensommentjes en waarom ze wel/niet kloppen. En deze klopt naar mijn mening ook niet omdat je gewoonweg delen weghaalt.

    @Kaye Of het nu landbouw methode A of B is. 1 hectare of 1,2 of desnoods 10 hectare nodig hebt. Het gaat om het rekensommentje. En als voorbeeld dat cijfers niet kloppen wordt er een gedeelte van een berekning neergezet (er mist dus een stuk) Er wordt gezegt dat er nog mensen zat op dit stuk grond wat we nederland noemen passen. En ik zeg : ligt eraan of je ze ook van de grond wil voorzien van eten, drinken, verwarimg etc etc. Dan is NL namelijk zwaar overbevolkt. Wil je ze er alleen laten wonen dan past het idd. (lijkt mij alleen iets te kort door de bocht)

  15. hallo mensen ,wel leuk die rekensommetjes maar we hebben ook nog bos en water hier ,dus wat is dan de hoeveelheid bewoners per vierkante meter van het bewoonde gebied?

  16. [21] Die is inderdaad hoger omdat ze door de overheid artificieel hoog wordt gehouden door niet meer bosgrond e.d. vrij te geven. Dat is nou precies wat we hier aankaartten.

  17. [22] volgens de laatste CBS prognose zal de bevolking in omvang geruime tijd toenemen,en zet de vergrijzing toe.Tot 2010 zal de bevolking naar verwachting groeien tot ongeveer 17.000.000 inwoners,de bevolkingsdichtheid zal hierdoor zijn opgelopentot 0,406 per vierkante meter.oftewel 406 inwoners per vierkante kilometer.druk,druk,druk.

  18. [23] Oh, afgerond 400 inwoners per 1.000.000 vierkantemeter, ofte 2500 vierkantemeter per persoon (een vierkant van 50 bij 50 meter dus ofte een gezin van 4 op een hectare), dat vind jij druk?
    Tja, ik weet natuurlijk niet wat jij gewend bent…

  19. [23] [24] In 2010 ongeveer 500 inwoners per km^2 of 5 per hectare.
    Die ongeveer 20 hectare nodig hebben om hun welvaart bot te vieren.
    Wel degelijk een enorm bodembeslag, je zou inderdaad kunnen spreken van drukte.
    Niet dat het uitmaakt. De mens woont zijn biotoop uit, net als elk ander dier.
    En dan neemt het aantal weer af.

    Huub

  20. [25] De extra ruimtevraag tot 2030 wordt voor natuur en landschap geschat op 330.000 hectare.Dit komt overeen met 40 keer het grondgebied van het park de Hoge Veluwe,een groot deel hiervan(255.000 hectare)is al in beleid vastgelegd.

Comments are closed.