Op 11 September plaatste de Vrijspreker een fantastisch verhaal (conspiracy theory) als misplaatste hommage aan de slachtoffers van de aanslagen van 11 september in de VS. Op wat ik verder beschouw als een kwaliteitsblog, is ’t bedroevend te zien dat ’t ongeloof om wat die fanatieke baarden destijds klaarspeelden elke rationele analyse in de weg lijkt te staan.

’t is haast onwerkelijk te zien dat een publiek wat zo weinig vertrouwen heeft in het kunnen van de overheid, denkt dat omdat ’t hier zou gaan om een grootschalige aanslag door zogenaamde ongeletterde Oosterse grotbewoners, ’t niet anders kan zijn dan dat die zelfde overheid die in al ’t andere faalt, dit wel in scène gezet MOET hebben.
Waarom een overheid er in zou slagen om midden in New York de twee hoogste kantorentorens met explosieven op te blazen onder ’t toeziend oog van acht miljoen mensen, maar er niet in slaagt ook maar enkele massavernietigingswapens in de Irakese woestijn te planten, blijft uiteraard een groot vraagteken.

Edward Feser doet op TechCentralStation een goede poging de aanlokkelijkheid van de 9/11 samenzweringstheorieën te verklaren.
Lees zijn volledige artikel We the Sheeple? Why Conspiracy Theories Persist.

“If our believing that the earth is round benefits globe manufacturers, it would be stupid to conclude from this that it must really be flat after all. Similarly, if our believing that 9/11 was caused by a bunch of jihadist fanatics acting without help from any government conspiracy somehow benefits the Bush administration, that is simply no reason whatsoever for doubting that it really was so caused.”

Zie ook Noam Chomsky Makes Sense.

“It (the conspiracy theories around 9/11) is diverting people from important issues…It is taking away energy from serious issues to ones that don’t matter.”

68 REACTIES

 1. Volmondig niet.

  ‘Sommige van de grootste mannen in de Verenigde Staten, op het gebied van handel en industrie zijn bang van iets. Zij weten dat er ergens een georganiseerde macht is die hen zo vervult van angst en afgrijzen dat zij er niet over durven te spreken…’

  — Former President of the United States of America, Woodrow Wilson, The New Freedom, 1913.

 2. Dat er zoveel ‘werk’ wordt gemaakt van het bestrijden van ‘een samenzweringstheorie’ spreekt op zich natuurlijk ook al boekdelen. Persoonlijk geloof ik niet dat ‘de amerikaanse regering’ er achter zit. WEL dat mensen binnen die regering weet hadden van wat er stond te gebeuren en dat bewust niet hebben verhinderd. Of deze mensen dan ook de ‘masterminds – planners’ achter het gebeuren zijn ben ik nog niet uit.

 3. Het is altijd goed om een open gezichtsveld te houden en per definitie nooit iets als belachelijk en/of onvoorstelbaar af te serveren. Daarnaast is het zaak te kijken wie er het meeste wint of belang heeft bij een situatie die ontstaat na een schokkende gebeurtenis.
  Wees dus geen blinde volger van de officiele of alternatieve lezing maar onderzoek alles kritisch…

 4. [4] De een zijn dood is de ander zijn brood… Dit wil nog niet zeggen dat mensen die profiteren van ongeluk hier ook de oorzaak van zijn.
  Of was het instorten van de Twin Towers het werk van de doodgravers-lobby? Of van de bouwbedrijven die het puin mochten ruimen?

  Kortom "Follow the money" klinkt spannend maar is in veel gevallen een holle frase.

  Met een kritische houding is niets mis, maar vijf jaar na dato wordt het langzaamaan tijd het kaf van het koren te kunnen scheiden.

  Bravo voor het artikel.

 5. [5] Ik denk niet dat je aan dit soort onderzoek een tijdslimiet kunt stellen. Er zijn nu nog onopgeloste zaken uit het verleden, vaak honderden, soms duizenden jaren geleden. Af en toe komt er sluitend bewijs boven dat het allemaal heel anders is dan ons altijd verteld is.
  Het enige wat je kan doen, is niets als de absolute waarheid aannemen en stug blijven doorvragen en doorzoeken.

 6. [6] Precies. Denk daarbij maar eens gewoon terug aan de moord op J.F. Kennedy.

 7. [5] ‘Of was het instorten van de Twin Towers het werk van de doodgravers-lobby? Of van de bouwbedrijven die het puin mochten ruimen?’ Natuurlijk behoord ook ‘het belachelijk maken van’ tot een van de meest voor de hand liggende technieken… 😀 Maar wie het laatst lacht, lacht het best?

 8. Amerika is zo wat het enigste vrije land in de wereld. Men mag daar letterlijk geloven in wat men wenst. Ongeacht of het extraterritoriaalse bezoekers zijn, chropractijkers, "big foots", hemelse wezens als "Moroni", danwel morbiede vrijmetselaars of met agressoren en "Bilderbergers" conspirerende overheden zijn.

  Iedereen mag denken en zeggen wat zij, ondanks meestal duidelijk uiterst beperkte mentale vermogen, wensen. Maar ook hier lopen genoeg van die zwakke broeders en zusters rond. Zo was er internet discussiant die zich " WF Hermans" noemde en anderen die de Joden overal de schuld van geven … en nog veel meer. Nou dan … waarom daar nog druk om gemaakt.

 9. Goed artikel. Ik heb eens met iemand gesproken die geloofde dat ook alles in scene was gezet door de overheid. Ik vroeg deze persoon toen, hoe verklaar je Beslan, Madrid, Londen, Bali, Sjarm-El-Sheik, Istanbul etc. Waren dat ook complotten, die door de overheid in elkaar zijn gezet. Hierop moest deze persoon het antwoord schuldig blijven. Dit bewijst des te meer dat mensen eindelijk met echte bewijzen moeten komen in plaats van insinuaties en betichtingen zonder daadwerkelijk enig tastbaar bewijs te leveren. Wie de uitgangspunten van Al-Qaida kent weet natuurlijk beter, maar dat is voor sommigen niet te bevatten hoe gruwelijk mensen kunnen zijn. Arme beschermde drommels.

 10. [8] Volgens mij zat Hub erachter. Kwestie van meer traffiek naar zijn site te trekken om alzo het libertarisme te kunnen verspreiden :))

 11. [10] Hoi Albert,

  Mee eens.
  Wel denk zoals Sander dat de US govt. van de plannen op de hoogte was en bewust niet ingreep omdat het hen goed uitkwam.
  Kortom: Al Qaeda zou het gedaan hebben, maar Bush & Co zijn wel medeplichtig o.g.v. bewuste nalatigheid.

  Groeten,
  M

 12. 😀
  Mischien dat ooit het verband duidelijk zal worden tussen Stonhenge, de lijnen op de Nasca-vlakte, chemtrails en de aanslag in New York.
  😀

 13. [11] Dat weet ik wel zeker M. ! 😛 Spelen we toch gewoon mee?

 14. [9] En wat dan te denken van het feit dat wetenschappers gisteren wereldkundig maakten het oudste (kinder) skelet ooit gevonden te hebben: 3 miljoen jaar! In combinatie met het wetenschappelijk gegeven dat de wereldbevolking 70.000 jaren terug slechts uit 2.000 personen bestond http://www.vrijheidsstrijde…, meen ik dat het gisteren gepresenteerde skelet welhaast het eerste menselijke wezen ooit moet zijn geweest! Knap he, van al die wetenschappers?! Moet toch een speld in een hooiberg zijn geweest…

 15. [16] Hoi Sander,

  "… het oudste (kinder) skelet ooit gevonden te hebben: 3 miljoen jaar!"

  Correctie. Dat was gisteren. Inmiddels dus 3 miljoen jaar en 1 dag 😉

 16. [12]
  YA… YAAA Churchill OOK … omdat tie, dankzij Enigma, tevoren WIST dat de moffen de Midlands zouden bombarderen waarbij van te voren vast stond dat er vele duizenden burgerslachtoffers zouden vallen. (Owl, where are joeoe …?)

  Churchill hield de kaken stevig op elkaar omdat het om andere veel belangrijkere prioriteiten ging. En t.a.v 911 ook weer. Overigens in Nederland kan haast niemand meer rationeel denken mede als gevolg van het NEP "academisch" onderwijs …

 17. [20] Andersom: Utrecht staat op 40, Leiden staat op 72.

  Die lijst is een goed voorbeeld van hoe private instanties excelleren ten opzichte van overheidsinstanties

 18. Even terug naar het onderwerp:

  Edward Feser vergeet gemakshalve, dat ’the official story’ ook een complot behelst, namelijk het complot van Osama en de 19 kapers.

  De beste man voert geen enkel argument aan om de twijfels over de officiele lezing weg te halen; hij verklaart iedereen die de overheid niet gelooft gewoon voor gek. Niet erg sterk dus, zeker niet als Feser daarbij nog steeds gelooft in de magic bullit van Lee Harvey Oswald.

 19. Sorry, maar wat een flutartikel.

  Als, ik zeg als, de US government niets te maken zou hebben met 9/11, dan zouden die CT’s makkelijk te de-bunken zijn. Door gewoon de video’s vrij te geven die kort na de aanslag op het Pentagon in beslag werden genomen.
  Door openheid van zaken te geven over WTC-7.
  Door te verklaren hoe het kon dat het paspoort van Mohammed Atta wél werd gevonden, en de zwarte dozen niet.
  Door te verklaren hoe het nou kan dat er nog nooit een stalen constructie door brand is verwoest, maar op 9/11 opeens drie stuks.

  Kortom: men vraagt zelf om dit soort CT’s, gewoon door een aantal essentiële vragen onbeantwoord te laten.

  En laten we wel wezen: als je gelooft dat 9/11 door 19 kapers (waarvan enkelen trouwens ook vandaag nog leven, maar dat terzijde) en Osama Bin Laden, dan zouden Dick Cheney plus 20 special forces dat ook moeten kunnen.

  Als je elke CT afdoet als onzin, dan verklaar je ook het Alqaida-verhaal als onzin.

  Overigens; ook de aanslagen in Londen kennen een heel aantal onverklaarbare zaken.
  Maar goed, http://www.vkmag.com/zapruder is een leuke site om je eens in te lezen.

 20. [22]

  Mischien zou die Feser zich ook kunnen afvragen of God echt het mensdom heeft bedacht of dat, andersom, de mensheid "God" als plugnumber en substituut, voor alles wat zij (nog) niet snappen, heeft uitgevonden …

  Daar kan tie echt lang mee bezig zijn zou ik zeggen en hoeft ons niet te vervelen met triviale zaakjes … als uiteindelijk wie Oswald het zwijgen heeft opgelegd of daartoe opdracht gaf. Hoewel, volgens mij, een Lyndon B. Johnson anders NOOIT president zou zijn geworden …

 21. Typische Sovjet methode: Verklaar je tegenstander voor gek en klaar is Klara…

 22. [23] dat is redelijk veel stierenstront wat je daar over stalen constructies beweert, zeg.
  check bijv. eens:
  http://www.brandweermaarsse
  en kijk hoe een simpele stalen constructie (dus zonder weet ik veel hoeveel verdiepingen er bovenop) zich houdt in geval van brand.

  ’t Is leuk hoor al die complotshit, maar enige kennis van zaken is ook nooit weg. En zeggen dat er nog nooit een staalconstructie door brand verwoest is duidt niet op een grote hoeveelheid kennis op het gebied van staal en/of bouwkundige constructies.

  ps. Waarom zouden de originele filmpjes van de landing op de maan niet meer terug te vinden zijn?
  Ik denk vast dat ze,samen met die pentagonvideo’s, opgeslagen liggen in Area 51. En ze worden bewaakt door special-agent Elvis.

  Excuse me if I’m wrong

 23. [4] [4] Aad, dat is ook de boodschap van Paulus in zijn brief aan de Thessalonicencen: "Dooft de geest niet, veracht de profetieën niet, onderzoekt alles en behoudt het goede."
  En Paulus had gelijk,want zo kom je achter de waarheid dat zie je nu maar weer aan dappere Pieter v.V. die zelfs zijn schoonzus durft tegen te spreken.
  Anne

 24. [28] Dat gebouw in Spanje heeft evenveel weg van het wereldhandelsgebouw te New York als de gemiddelde stalen loods.
  Andere dimensies, andere constructie, andere oorzaak, ander …

  … laat maar zitten.

  Als alle complotisten nu allemaal met alufolie hoedjes op ff lekker de chemtrails en onderaardse ontploffingen gaan zitten tellen, dan hoor ik het wel wanneer door Bush bekend wordt gemaakt dat dhr Cheney en de Mossad de nieuwe hoofdverdachten zijn voor de aanslagen in New York.

Comments are closed.