80 jaar geleden:

“Wij zijn socialisten, wij zijn de vijanden van het hedendaagse kapitalistische economische systeem dat de economisch zwakkeren uitbuit, met zijn oneerlijke lonen, met zijn onbehoorlijke waardering van een mens op basis van rijkdom en eigendom in plaats van op basis van verantwoordelijkheid en prestatie. Wij zijn vastbesloten om dit systeem in alle omstandigheden te vernietigen.”

Dubbele bronvermelding:

1) Adolf Hitler in zijn eerste publieke toespraak in Berlijn op 1 mei 1927, geciteerd door John Toland in zijn biografie “Adolf Hitler”, 1976 – pagina 306.

2) Nazi-ideoloog Gregor Strasser in het artikel “Gedanken über Aufgaben für die Zukunft” [Engelse vertaling], 15 juni 1926

Bron: De Weblog van Luc Van Braekel, lvb.net/item/2883

4 REACTIES

 1. Opmerking: Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat ontdekt en/of gepubliceerd wordt dat Hitler op 1 Mei 1927 woordelijk herhaalde wat al een paar maanden eerder gepubliceerd was in een tekst van Gregor Strasser.

  Een primeur dus voor de bloggerswereld en een compliment aan LVB!

 2. Goedzo.

  We kunnen er niet genoeg blijven op hameren dat die vermaledijde Nazi’s ofte Nationaal SOCIALISTEN extreemLINKS waren.

  De propaganda van links -ja, ik weet het: een pleonasme- die erin geslaagd is het eigen gefaalde experiment als extreemrechts te labelen dient gecounterd te worden met de feiten.

 3. [2] hoe links moet het cda dan wel niet zijn met als natie beul balkenende.

 4. Moreel laakbare personen kunne evengoed wel eens gelijk hebben 🙂
  Ik krijg hier een "het kind wordt met het badwater weggegooid"- gevoel…

Comments are closed.