Een halve eeuw ontwikkelingshulp heeft
Afrika afhankelijk gemaakt, plaatselijk
initiatief gesmoord en de corruptie
vergroot.
Maar nu gloort er hoop voor de Afrikanen
want de Chinezen komen zaken doen !
Een treffend voorbeeld hoe kapitalisme
werkt: investeringen en handel leiden
tot welvaart. Een situatie waar beide
partijen wel bij varen.

De handel tussen China en Afrika verdubbelt ieder jaar: grond- en delfstoffen in ruil voor bedrijvigheid en infrastructuur. Afrikanen staan met open monden te kijken hoe de Aziaten gebouwen, fabrieken en wegen de grond uit stampen.

Chinezen zien, in tegenstelling tot Europeanen, voordelen in Afrika. Yang Zhou, een Chinese hotelmanager in Sierra Leone, zegt: ‘Afrika is een goede investering omdat er weinig concurrentie is’
De meeste Europese bedrijven zijn Sierra Leone lang geleden ontvlucht maar de Chinezen blijven komen. Zij zijn de nieuwe pioniers in Afrika en gaan dit continent veranderen. Nog voordat de burgeroorlog beëindigd was, bouwden de Chinezen het Bintumani Hotel op in 2002.

China heeft dringend behoefte aan grondstoffen om haar booming economie te voeden. Afrika heeft genoeg in de grond alleen het kapitaal, de know how en de infrastructuur niet. Daar zorgen de Chinezen voor die en passant Afrika als een uniek afzetgebied voor hun producten zien. Een welvaartsstijging in Afrika is dus gewoon in hun belang, eerst als leverancier en dan als consument.

De Chinezen zitten door heel Afrika, ze bouwen het nieuwe parlement in Oeganda, beginnen joint ventures in Zuid Afrika en vestigen zichzelf in landen die rijk zijn aan grondstoffen.
China heeft na de VS de grootste olieconsumptie ter wereld. In olierijke landen als Angola, Tsjaad, Nigeria en Soedan nestelen ze zich en tekenen ze contract na contract zonder politieke bemoeienis over het democratische gehalte van dat land. De Chinezen komen zaken doen en meer niet. Dit in tegenstelling tot Amerikaanse of Europese bedrijven die een compleet pakket aan milieu- en politieke eisen stellen.

60% van de Soedanese olie gaat naar China, dit dekt 12% van de Chinese oliebehoefte. Geen wonder dat Soedan geen last heeft van de Amerikaanse oliesancties. ‘Met de Chinezen hebben we geen problemen met Soedanese tradities, politiek, geloof of gewoonten. Zaken zijn zaken.’ zegt Awad al-Jaz, Soedan’s minister van energie.

Het kapitalisme in China heeft in twintig jaar tijd 400 miljoen mensen uit de armoede gehaald en deze sensationele ontwikkeling kan ook in Afrika plaatsvinden.

Na vijftig jaar ontwikkelings’samenwerking’ mag het duidelijk zijn dat het niet werkt.
Wat wel werkt, is kapitalisme. Laat Paul Rosenmöller daar eens een interessante documentaire over maken !

12 REACTIES

 1. Kapitalisme, nee.
  Maar ben benieuwd hoe dit Chinees-Afrikaanse corporatisme gaat uitwerken. Welvaart, vrijheid en vrede gun ik immers ieder mens.

 2. Grappig er staat een plaatje bij van Gabon, ook een olierijk land, in fact een van de meer rijkere landen van Afrika. Op dat plaatje zie je Omar Bongo, de langst zittende dictator ter wereld. Elke 5 jaar ‘wint’ hij de verkiezingen met 51% ongeveer. China ziet tenminste de immense potentie van Afrika in tegenstelling tot het arrogante schuld afkopende Europa

 3. STRAIGHT ON THE MONEY … de Chinezen willen NIET gehaal van de Cyrilisten afhankelijk zijn wat grondstoffen betreft en in Afrika kan men (behalve op het Indiache continent) de EIGEN marketingstruktuur opzetten. Overall elders ter werld is men voor praktisch 100% van de Amerikanen afhankelijk.

  Dat China in no-time het snel degenererende en (ondanks de EU) uiteenvallende Europa zal voorbij streven staat als een paal boven water.

 4. [4] Precies ACP.

  Maar, hoe geld te verdienen in Afrika, ben jij er al geweest?
  Heb jij al plannen, waarin eventueel ‘geparticipeerd’ kan worden?
  Toevallig heb ik uitstekende werknemers (zelfs een paar die ik behoorlijk vertrouw) uit die contreien die de taal spreken etc. en zit me heftig te bedenken om een missie daarheen te sturen.

  Kijk, om er nu aan te komen als blanke lijkt me niks, de markt is immers verpest door al die westerse ‘goeddoeners’, en de negers denken natuurlijk dat je geld komt brengen.

  Via de Chinezen dan maar?

 5. Ik zit met mijn handel al meer dan 12 jaar in Afrika. Het enigste wat ik heb moeten doen was Nederland verlaten om te ontkomen aan allerlei handelsbarrières. Sinds ik Nederland verliet hoef ik geen toestemming meer te vragen aan welk land ik mag leveren.

  Wie betaald krijgt goederen.

  Dat is handel en alle poespas eromheen als vergunningen, belastingen en controlerende instanties zijn alleen maar een molensteen om de nek van de handelaar. Met de politiek van het betreffende land houd ik me niet bezig.

 6. [6] Zit je in de WAPENHANDEL misschien? Tis mij opgevallen dat vooral veeel Belgen dat doen … en lucratief "handel" drijven waar maar politieke onrust heerst. Ook al omdat Belgie nog een substantiele (lichte) wapensindustrie heeft.

 7. [7]
  Indien elek handel eerlijke handel is en het niet de mensen in de doeken doen is (slechte producten voor teveel geld,…) zijn al die regeltjes niet nodig.
  Kan best verkeerd zijn maar meestal is het zo als men vind dat al de restricties en controles een molensteen om de hals zijn dan denk ik eerder dat men uit verkeerde opzichten handel wil drijven. Wie handel wil drijven doet dat eerlijk of niet, zo simpel is dat. Behandel anderen zoals jezelf behandelt wil worden.

  @ACP:
  Zou best kunnen dat vele van ons dat doen ja. Denk echter dat we beiden op dat vlak ook wel van elkaar kunnen leren niet? En ahja, de bElgische wapenindustrie is wel de grootste bij de kleine spelers he (Tsjechië, Nederland, Polen,..).
  Ach soit wapenhandel is wapenhandel en het lijkt mij logisch dat daar zoiezo al lage morele waarden liggen. Ook al maar omdat het een hypocriete markt is; VS, Frankrijk, Duitsland,.. bewapenen alle partijen, de hoogste bieder eerst. Zowel officieel als officieus. En later staan ze soms tegenover eigen wapens en dan plots begrjipen we het niet goed..?! kom he.

 8. Helemaal mee eens: de handel met Afrikaanse landen moet eerlijk worden. Allerlei regels en subsidies maken dat oa Afrikanen van ons geen eerlijke prijs krijgen voor hun grondstoffen. Eeerlijke handel helpt volgens mij de mensen in ontwikkelingslanden zichzelf erboven op te helpen. Als wij een cacaoboer genoeg betalen dat hij naar de dokter kan en het schoolgeld van z’n kinderen kan betalen in plaats van z’n kinderen op de plantages laten werken gaat het veel beter. Absolute vrijhandel kan misschien een volgende stap zijn, daar is de positie van ontwikkelingslanden op dit moment te zwak voor. We zouden veel meer rijst, chocola, fruitsappen, thee, koffie etc die fair trade is bij de supermarkten moeten kopen.

 9. Hoe kan kapitalisme nu Afrika helpen? Datzelfde kapitalisme zorgt enkel maar voor de uitbuiting van afrika of andere derde wereld landen. Geen ontwikkelingshulp als er niets aan verdiend kan worden; een bedrijf steekt geen 10miljoen in iers daar als ze er geen 20 miljoen uit kunnen halen.

 10. [10] Zie hier de collectivist voor wie nog steeds het als klein kind aangeleerde "waar er 2 ruilen moet er een huilen". In de echte grote mensenwereld ruilen mensen alleen maar als ze denken dat ze er zelf beter van worden. Kennelijk hechten mensen dus verschillende subjectieve waardes aan dezelfde producten waardoor bij een vrijwillige ruil beiden denken dat ze er na de ruil op vooruit zijn gegaan…
  Om dan nog maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen, de totale welvaard in de wereld is niet als een taart, waar als iemand een groter stuk neemt iemand anders dus automatich een kleiner stuk krijgt maar welvaart is de totale som van productiviteit, rijkere mensen zijn dus rijk omdat zij productiever zijn dan armere mensen…

 11. [10]

  Goede vraag: hoe kan kapitalisme Afrika helpen.

  Mag ik je adviseren de volgende video’s te bekijken:

  1. de serie "Free to Choose" van Milton Friedman. Even zoeken op Google en je vindt ze.

  2. video "waarom kapitalisme werkt" van Channel 4, te downloaden op meervrijheid.nl (hoofdmenu) maar vast ook wel via youtube etc. te downloaden.

  Als je n.a.v. deze video’s vragen/opmerkingen hebt, dan laat het even weten svp !

Comments are closed.