Achmed Marcouch, de bekende Marokkaanse opbouwwerker en stadsdeelraadvoorzitter uit Amsterdam-Slotervaart, was gisteravond TV-gast bij Knevel & van den Brink. Desgevraagd vertelde hij over het motief van Marokkaanse jongeren om doodsbedreigingen te uiten jegens hulpverleners.

Hij was volstrekt eenduidig in zijn oordeel. Dit soort “bejegening” is onderdeel van de Marokkaanse cultuur (sic!). Dat wordt daar “dood”normaal gevonden. Marokkaanse hulpverleners zijn normaliter ook gewapend.

Op de vraag, wat je tegen dit soort doodsbedreigingen zou moeten doen, was zijn antwoord precies even helder: Duidelijke grenzen stellen en hoge straffen opleggen.

Moraal: Leve de “vreedzame” multiculturele samenleving, of niet? Of de Amsterdamse knuffelaars het advies van Marcouch opvolgen, is voor mij nog zeer de vraag, want “WE MOETEN TOLLERANT ZIJN” (?), terwijl het bestuursprobleem onopgelost blijft. Daarvoor moet namelijk deze sociaaldemocratie op de schop en vervangen worden door een democratische nachtwakerstaat, met een kleine regering.

Lees ook: De geloofwaardigheid van een bende windvanen

51 REACTIES

 1. inderdaad Marcouch, ‘wij’ zullen ons meer moeten aanpassen….
  (gewapende hulpverleners etc dus)
  en niet alleen selectief gedogen.

 2. Ik vrees, dat hulpverleners niet de enigen zijn die door het Marokkaanse geteisem worden bedreigd. Dat geteisem heeft al een enorme strafrechtelijk verleden, maar dat mag, gelet op art. 1 Grondwet, niet hardop worden gezegd.

  Nu Cohen erover begonnen is, schijnt het ineens wel te mogen, terwijl hij niet eens gekozen is, maar benoemd.

  Wat verstaat men eigenlijk onder “discriminatie” (art. 1) en onder “vrijheid van meningsuiting” (art. 7 Gw)?

 3. Nou, in dat geval vind ik dat de marokkanen dan maar eens nederlands moeten worden.

 4. Papilon merkte al op dat het vreemd is dat de meest vrije landen gekenmerkt worden door de meest afschuwelijke strafrechtelijke regimes. Marcouch lijkt daarbij aan te sluiten.

  Denk alleen al aan de serieovervaller in Amersfoort. De beste man heeft zichzelf aangegeven. Dan denkt hij blijkbaar ook niet dat ie al te veel straf gaat krijgen. Wat is dan nog de prikkel om je goed te gedragen?

  SpyNose reageerde op deze reactie.

 5. ER komt een tijd dat Moslims terugjagen naar hun land van herkomst onderdeel wordt van de Nederlandse (en hopelijk Europese) cultuur!
  En Moslims discrimineren is ook gewoon onderdeel van onze cultuur. Niks fout mee toch, vergeleken met het bedreigen van “hulpverleners”?

 6. Spynose;

  Ik heb in het artikel misdaad en immigratie al vermeld dat het zeer hoge percentage marokkanen in de misdaadcijfers cultuurgerelateerd is.
  Het is een machocultuur waarbij de grootste bek het meeste voor elkaar krijgt. Gekoppeld aan onze tolerantie (door hen gezien als een zwakte) moest dit wel de spuigaten uitlopen.
  Het heeft ook veel met religie te maken. Deze is immers niet los te zien van de cultuur als staat en kerk in het moederland zeer verweven zijn. Een ongelovige wordt vanuit de koran als een minderwaardige (= untermensch) gezien.
  Waarom de term untermensch? Omdat de islamitische ideologie net zoals het nazisme in de kern fascistisch is.

  Zolang als de gematigde moslims terugvallen in “ja maar” gedrag (=synomien voor “nee, want”) omtrent deze straatterroristen en die handenweigerende fundi scheer ik ze wel over een kam.
  Het is een zeer collectivistische groep dus waarom zou ik ze als individu behandelen? Waar ligt hun solidariteit; bij zijn Nederlandse omgelovige buur of die Islamitische straatterrorist?
  De bal ligt bij de gematigde moslim om in DADEN te tonen dat ze voor de Nederlandse cultuur kiezen. En wel zeer snel!
  Tot die tijd neem ik ze niet serieus en stem Geert Wilders.
  Vooral omdat we hier,als we door gaan met het huidige rampzalige beleid, met verreweg grootste toekomstige probleem van doen hebben waar die zgn zeespiegelstijging bij in het niet valt.
  Balkie wil ons graag afleiden van ware problemen maar daar trap ik niet in.

  SpyNose reageerde op deze reactie.

 7. @SpyNose:

  Met papillon doelde ik op de autobiografie van Henri Charrière. Zie over zijn leven “http://en.wikipedia.org/wiki/Papillon_(autobiography)”

  Wat Marcouch betreft stel je in jouw stuk “Op de vraag, wat je tegen dit soort doodsbedreigingen zou moeten doen, was zijn antwoord precies even helder: Duidelijke grenzen stellen en hoge straffen opleggen.” Daaruit leidde ik af dat Marcouch’ antwoord op een onvrije samenleving hoge straffen is. Het moge duidelijk zijn dat een samenleving waarin je met de dood kan worden bedreigd een onvrije samenleving is. Misschien een beetje kort door de bocht.

  En ten slotte de serieovervaller: http://www.nieuws.nl/525557

  Vriendelijke groet,

  NvdBeek
  SpyNose reageerde op deze reactie.

 8. @VmaX: ”

  Oh leuk gaan we hier nu ook allochtoontjes bashen?
  Ik dacht dat ik xenofobie ontvlucht was door Nujij te verlaten.

  Xenofobie, chauvinisme en het beschermen van “de eigen cultuur” tegen “vreemde smetten” lijken me helemaal niet libertarisch…”

  Volgens VmaX kunnen er niet genoeg marokkaantje in Nederland zijn. En hoeveel overlast (valt de komende burgeroorlog ook onder ‘overlast’?) ze ook veroorzaken, VmaX staat pal voor de rechten van de marocs en tegen die van de Nederlanders.

  Jij zit op het verkeerde forum, vrind –> ga naar http://www.pvda.nl

  Dat is jouw natuurlijke biotoop.

  Bud reageerde op deze reactie.
  nvdbeek reageerde op deze reactie.

 9. @SpyNose: “Moslims kun je absoluut niet over een kam scheren. Ze moeten allemaal individueel beoordeeld worden.”

  Da’s een hoop werk. En erg ondoenlijk als ze eenmaal als groep tegenover je staan, laat staan als leger (Poitiers, Wenen).

  “Er zijn een heleboel apostaten, als Ehsan Jami, die van goede wil zijn. Die zou ik absoluut niet willen terugjagen. Die heb je bovendien hard nodig om te redden wat er nog te redden valt.”

  Een heleboel? Wie dan? Ik vind 1 Jami niet echt representatief voor ruim 1 miljoen mossels. Je strooit jezelf zand in de ogen.

  SpyNose reageerde op deze reactie.

 10. *Xenofobie, chauvinisme en het beschermen van “de eigen cultuur” tegen “vreemde smetten” lijken me helemaal niet libertarisch…”*

  Klopt. Ik wil er wel bij vermeld hebben dat libertarisme en Islam op het uiterste punten zitten als je hun ideologische achtergronden in een spectrum uitzet.
  Water en vuur is nog te mild om de tegenstellingen in beide ideologieën te omschrijven.

  nvdbeek reageerde op deze reactie.

 11. @VmaX:
  Ach, je moet gewoon nog wat wennen aan de rationaliteit der libertariërs

 12. nachtwaker .. helder artikel met mooi ,HEERLIJKE slot-zin .. !

  “Daarvoor moet namelijk deze INDIRECTE “sociaal”democratie op de schop en vervangen worden door een DIRECTE democratische nachtwakerstaat, met een kleine regering.” ik..net terug uit Suisse..

  n kleine regering.. “13 ministeries ,.. 12 ongelukken..!”.. invoeren..?
  pers. mening van Nachtwaker ..
  1 (1!) ministerie: MINIsterie van JUSTITIE,publiek-recht & leger/politie
  2) AFschaffen DIRECTE belastingen(grondwet.boven bilateraal verdrag)
  3) AFschaffen INdirecte belastingen (1% heffing vervuilende industrie )
  4) ACCIJNZEN /leges/ etc verlagen tot MAX. 10% ( 10e penning-wet)
  5) totalitair BANKGEHEIM(strikte scheiding bank/staat m. ambtsverbod)
  6) totalitair VERMOGENSgeheim burgerrecht(strikte scheiding tov staat)
  7) Gelijkschakelingswet mbt Socialisme,Fascisme & Fundamentalisme
  8) AFschaffen staats-eigendom (overgangsregels alleen mbt punt -1)
  9) AFschaffen staats-bezit(muv huurgebouwen/huurmiddelen punt -1)
  10)AFschaffen staats-beheer(bewaking)private gated-communities ,en
  ov. prive autarkische”wijken”waar soevereiniteit ieders=gewaarborgd.
  11)Totalitair staatssubsidieverbod(met tijdelijke overgang huurtoeslag)
  helaas zitten we in cccp.NL
  op welke “helft” stem jij ?
  ALLEbei ongeveer de helft stelen..
  HET Socialisme steelt +_ de helft 52%(!)ib-tarief(burgerroof-schaal)

  welke disco-SOCIALIST stelde het zelfde voor in 2006 met 48%tarief?
  welke socialist was dat ?
  a) Maorijnissen thee drinkend in rode oktober-worsten fabriek in oss
  b) generaal wouter pardon theedrinkend met C.C. ” cohen cohesie”
  c) Famke FANTASYLAND in n krakerscafe m. A-sociaal Havelaar thee
  d) RUTTE voorstel(dronken?)in disco Heerhugowaard debat 24 april 06

  DISCO-SOCIALIST RUTTE en de LEFTLIBERAL VVD:klassiekliberaal??

  SpyNose reageerde op deze reactie.

 13. @Ron Paul Fan:

  Ik denk dat VmaX vooral het methodologisch individualisme aanhangt, dus niet voor “de” Marokkanen tegen “de” Nederlanders. Denken in termen van groepen heet namelijk methodisch collectivisme en is de grondslag van b.v. het Marxisme (de arbeiders vs de landeigenaren). Dat is iets wat socialisten en sociaal-democraten ook doen. Kortom, jij past goed bij de PvdA.

  Het liberalisme en libertarisme zijn beide gebouwd op het methodologisch individualisme. Het maakt niet uit of je ouders uit Marokko, Duitsland of Norg komen; zolang je je aan de regels houd, ben je welkom. Als je je niet aan de regels houdt, moet je de consequenties daarvan aanvaarden (gevangenisstraf, boete, uitsluiting, kritiek).

  @GB:
  Natuurlijk is er een strijdigheid tussen religies en het libertarisme/liberalisme. Dat geldt voor de Islam, het Christendom en het Jodendom, ongeacht welke sub-variant je aanhangt. Daarbij ligt het libertarisme zo ver van de religies af dat de onderlinge verschillen tussen de religies irrelevant wordt. Zo nemen ze alle drie aan dat de absolute waarheid in een oud geschrift staat, wordt er veelal een natuurlijke orde aangehangen en is de rol van kritiek en rationalisme beperkt.

  Dat gezegd hebbende wijs ik er nog even op dat de verhouding tussen ideologieën op zichzelf niets zegt over de geassocieerde individuen en kan er derhalve geen enkele normatieve of positieve consequentie uit getrokken worden voor zover het individuen aangaat.

  —–
  Ik raad in het algemeen iedereen aan kritisch te zijn ten aanzien van het gebruik van het methodologisch collectivisme. Dat wil niet zeggen dat je niet de verschillen tussen libertarisme en religie wil bespreken, zoals GB doet. Wel dat je niet op grond van dat soort ideeën ook maar iets kunt zeggen over een groep individuen. Daarvoor moet je het gedrag van die individuen bestuderen. Zo kan er best een groep Marokkanen zijn die in Amsterdam wonen en daar onrust schoppen. Dan moet je wel die groep aanpakken, en niet Marokkanen in het algemeen. Over die laatste groep heb je immers weer geen info.

  SpyNose reageerde op deze reactie.
  GB reageerde op deze reactie.

 14. @GB:
  Goed punt van die DADEN, prima uitgelegd.

  @nvdbeek:
  Helder, dank.
  MVG

  @Ron Paul Fan:
  Ze vallen pas door de mand, als ze een strafbaar feit begaan. Maar dan heb je ze meteen op de korrel.
  Voorbeelden ? Afshin Ellian om maar iemand anders te noemen. Zie verder:

  http://www.apostatesofislam.com/

  Een DBase van 1M Moslims is teveel gevraagd van deze SpyNose 😉

  @Bud:
  Zou kunnen, maar ik vrees, dat jouw criterium moeilijk in praktijk te brengen is, tenzij je die beruchte pauselijke oekaze zou toepassen: “Dood ze allemaal, God zal wel bepalen wie er zalig worden.”
  Na de slachting in het Heilige Land begonnen -volgens historische bronnen- de Europese christenen bij gebrek aan islamieten elkaar maar uit te moorden, zodat tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) 1/3 van de bevolking van het Heilige Roomse Rijk werd vermoord.

  Dat was dus ook huilen met de pet. Pas toen begon men na te denken over de scheiding van Kerk en Staat. Pas in 1795 werd door de Fransen in de Bataafse Republiek de scheiding van kerk en staat ingevoerd en in Frankrijk werd in 1905 de ‘scheiding van kerk en staat’ wettelijk geregeld. Pas in 1958 werd de regeling in de Franse grondwet verankerd.

  @nachtwaker:
  Interessant, nachtwaker ! Meen ik serieus. Ik zal je aanbevelingen meenemen in het Nachtwacht-overleg, dat voor eind september gepland staat.
  Voor dat ene ministerie is niet eens een grondwetswijziging nodig, dus er kan meteen begonnen worden!
  I’ll keep you posted op de Vrijspreker.
  nachtwaker reageerde op deze reactie.

 15. @nvdbeek:
  Jouw uitleg is dermate belangrijk, dat hij hopelijk voor iedereen duidelijk genoeg zal zijn om niet in irrationaliteiten te belanden.

 16. @nvdbeek:

  *Wel dat je niet op grond van dat soort ideeën ook maar iets kunt zeggen over een groep individuen.*

  Over het specifieke geval in Amsterdam heb ik geen info. Ik heb wel een aantal ervaringen vwb Islam en individuele vrijheid van deaparte (gematigde) moslim. Het 2e is er niet; althans het is zéér dun gezaaid.
  Vergelijk de Islam qua collectivisme niet met het christendom en onderschat vooral de sociale controle in deze gesloten gemeenschap niet.
  De wurggreep van de fundamentalistische Islam is er m.i. al.
  Ik vergelijk het altijd met het Nazisme van 1930. Om in dezelfde thermologie te blijven; hoeveel fundamentalistische Nazi’s waren er hoeveel Duitsers waren gematigde realistische mensen?
  Methodologisch collectivisme is misschien incorrect maar de enige manier om de bal en daarmee de verantwoordelijkheid bij de groep te leggen die de sleutel tot de oplossing is; de gematigde groep moslims.
  Nu schuiven ze al tientallen jaren af en wijzen ze naar de overheid.
  Zij moeten degenen zijn die voorop staan om Marrokaans tuig en fundamentalist Enait het land uit te schoppen. Daden dus!
  Dan pas omarm ik ze en zie ze als geintegreerde nederlanders.
  Het grootste probleem is dat de overheid de gematigde moslim geen faciliteit biedt om moedige keuzes te maken. Dat kan alleen maar als je de salafisten keihard aanpakt en bij bedreigingen of wensen uit die hoek NOOIT een mm toegeeft

  SpyNose reageerde op deze reactie.
  NvdBeek reageerde op deze reactie.

 17. @GB:
  Precies. De gematigden worden vaak zodanig bedreigd, dat er geen ontkomen aan is. De vergelijking met het Nazidom gaat op dat punt geheel op.

 18. @Bud: Bud, allereerst van harte gefeliciteerd met de gouden medaille van Belgie!

  “Jij weet duidelijk niet wat en tegen wie je zulke dingen zegt. Ik herinner me jou nog. Ron Paul zal zeker geen fan van jou zijn geef ik je op een briefje.”

  Ja, dat zegt Jimmy ook wel eens (dat Ron Paul mijlen ver van mij af staat), maar totnutoe heeft hij mij daarvan niet kunnen overtuigen. Wellicht dat jij een poging wilt wagen om aan te geven waar Ron Paul, volgens, met mij op welk punt van mening verschilt. Bij voorbaat dank.

  Overigens is mijn nick ‘Ron Paul Fan’ en niet ‘Ron Paul Clone’.

  P.S. ik kan me jou ook nog heel goed herinneren. Jij had een hele middag besteed om en op zich goed stuk over politieke correctheid te vertalen. Toen ik echter mbv een corrifee van LewRockwell.com (Bill Lind) probeerde te illustreren waar die politieke correctheid vandaan kwam raakte jij danig overtuur.

 19. @VmaX:
  “Oh leuk, gaan we (..)”
  “we” ? Huh, wie dan?
  “ook” ?
  “allochtoontjes bashen?” Hoezo ?
  “Ik dacht dat ik xenofobie ontvlucht was” Hoezo?
  “door Nujij te verlaten”. Nou en ?

  “Xenofobie, chauvinisme en het beschermen van “de eigen cultuur” tegen “vreemde smetten””
  Wie begint er over xenofobie, chauvinisme en het beschermen van “de eigen cultuur” tegen “vreemde smetten?

  “lijken me helemaal niet libertarisch…” klopt.

  What’s your point?

 20. @SpyNose:

  Interessant, nachtwaker ! Meen ik serieus. Ik zal je aanbevelingen meenemen in het Nachtwacht-overleg, dat voor eind september gepland staat… ” ” NACHTWACHT-overleg..? klinkt super..!
  I’ll keep you posted op de Vrijspreker. ..hartstikke bedankt!

  Voor dat ene ministerie is niet eens een grondwetswijziging nodig, dus er kan meteen begonnen worden! , ..iets voor disco-Socialist RUTTE ?, die de vvd klassiekliberaal “wil maken”met een tarief IB 48% box3 ??

  Ik ga mijnh. Rutte op een nette manier uitleggen , dat -objectivistisch –
  48% box3 ib tarrief onverenigbaar is met klassiekliberaal gedachtegoed

  Geef mij maar liever die 10e penning van ALVA …

  SpyNose reageerde op deze reactie.

 21. @allen

  NvdBeek heeft het uitstekend verwoord in #18.

  De libertarische vrijheid en bescherming van het individu staat haaks op het stompzinnige groepsdenken wat sommige mensen hier ten toon spreiden.
  Het lijkt wel een ziekte die in Nederland om zich heen grijpt.
  Iedereen in de ban van de angst (en de media) als het naar islam of allochtoon riekt. Geert krijgt prima zijn zin, ook op libertarische sites blijkbaar.

  @spynose
  My point is dat door het plaatsen van dit soort non news items Vrijspreker zich aansluit bij de vele vele forums die inmiddels voor 80% uit anti islam en anti marrokaantjes posts bestaan, daarmee nog meer ruimte creert voor de xenofoobjes om hun zinlose generaliserende haat te spuwen.
  Als het item daadwerkelijk nieuwswaarde had gehad had ik het nog wel begrepen.

  SpyNose reageerde op deze reactie.
  Ton Hollander reageerde op deze reactie.

 22. @VmaX:
  Moet ik hieruit opmaken, dat je niet begrijpt, waarom de Vrijspreker een verklaard etnisch maatschappelijk probleem bespreekt?
  Als ik mij niet vergis, behoort het juist tot de missie van de Vrijspreker maatschappelijke problemen ter discussie te stellen.
  Er bestaat nog steeds zoiets als vrijheid van meningsuiting, dunkt mij.
  Vrijheid van meningsuiting is -volgens art 10 EVRM- een grondrecht noodzakelijk in een democratische samenleving.

  Helaas heb ik nog geen enkel argument gezien van VmaX. Wanneer mogen we je argumentatie tegemoet zien?

 23. @VmaX:

  Het is al jaren bekend dat de criminaliteit onder Marokkanen aanzienlijk hoger is dan onder de rest van de bevolking. Iedereen die kritiek had op het wangedrag van Marokkanen is jarenlang weggezet als zijnde racistisch of fascistisch. In de media werden de problemen jarenlang verzwegen.

  In 1971 waarschuwde Drees jr. al voor de problemen die de komst van grote aantallen laag geschoolde gastarbeiders uit Turkije en Marokko te weeg bracht. Hij werd door de PvdA vervolgens voor racist uitgemaakt.

  In 1983 waarschuwde de SP in de brochure “Gastarbeid en Kapitaal” voor de enorme problemen die zich voordoen met de aanwezigheid grote aantallen laaggeschoolde Turken en Marokkanen. Dit kwam de SP op grote verwijten van de PvdA te staan. De SP werd door de PvdA tot een fascistische partij gebombardeerd. Het heeft jaren geduurd voordat de SP hier weer bovenop kwam.

  Janmaat is op een afschuwelijke manier door het slijk gehaald. Zijn vrouw heeft zelfs een been verloren door een aanslag van een zogenaamde linkse actiegroep. Achteraf kan ik zeggen dat we beter naar hem hadden moeten luisteren dan hadden we nu aanzienlijk minder problemen gehad met het veel te grote aantallen immigranten en de door deze groep veroorzaakte problemen op het gebied van criminaliteit, overlast, huisvesting, gezondheidszorg enzovoorts.

  We zijn eindelijk zo ver dat mensen dankzij internet nu niet meer afhankelijk zijn van de officiële media die er een gewoonte van maken om belangrijke problemen te verdoezelen.

  Volgens het rapport “Criminaliteit en Rechtshandhaving 2006” kostte de criminaliteit onze maatschappij in 2006 31,4 miljard (= 31.400.000.000 ) euro. Achter dit onvoorstelbare bedrag gaat een hoop ellende schuil die jaarlijks over onze maatschappij wordt uitgestort. Vooral mensen (in achterstandswijken) die het toch al moeilijk hebben zijn hier het slachtoffer van.

  De criminaliteit wordt in ons land onevenredig vaak veroorzaakt door allochtonen. Er is dus alle reden om niet langer te zwijgen over deze problemen.

  SpyNose reageerde op deze reactie.
  Ron Paul Fan reageerde op deze reactie.

 24. @nachtwaker:
  Ja, de hertog van Alva moet als tollenaar destijds heel wat humaner zijn geweest dan de nepliberaal Rutte (VVD) belooft te worden.
  Wellicht omdat hij bepaalde passages uit het Nieuwe Testament had gelezen, wie zal het zeggen ?

 25. @Ton Hollander:
  Precies Ton Hollander.
  Maar er zijn helaas volksstammen die het nooit leren. Hopelijk (voor VmaX) hoort hij daar niet bij. Ik ben benieuwd naar zijn dupliek.

Comments are closed.