Werken met tranen in je ogen
Werken met tranen in je ogen

Geweld in het openbaar vervoer lijkt haast wel normaal geworden. Chauffeurs, controleurs en medepassagiers krijgen het geregeld te verduren. Wat vaak minder aan het licht treedt, is het geweld dat personeel in het openbaar vervoer zelf plegen.
 

Ed van Heijzen was 9 jaar controleur bij het openbaar vervoer in Rotterdam. In die periode heeft hij gezien hoe sommige van zijn collega’s omgingen met de macht die ze in hun functie hadden.

Dat was soms vreselijk om mee te maken. Als mensen een uniform aankrijgen, kan het goed mis gaan. Volgens Ed van Heijzen was 90% van alle agressie en geweld, waarmee hij te maken heeft gehad tijdens zijn werkzame periode bij het openbaar vervoer, uitgelokt door het personeel zelf.

Hij werd uit de tram getrapt, over de banken gesmeten, bespuwd en gebeten.

Niets van dit alles heeft zoveel indruk op hem gemaakt, als de agressie die werd uitgelokt, en het onterechte geweld tegen onschuldige en soms weerloze passagiers. Hij heeft in de ogen gekeken van de slachtoffers en de wanhoop, onmacht en woede gezien. Hij heeft hun gekerm, gekreun en geschreeuw gehoord

De verhalen van Ed van Heijzen kunnen u choqueren; ze zijn echt gebeurd. Ed hoopt dat zijn boek onderdeel wordt van de thans aanwezig zijnde maatschappelijke discussie. Het is eens goed dat deze verhalen verteld worden. Het geeft een completer beeld van dit maatschappelijke probleem/

Onnodig geweld, uitgelokt geweld. En dat gebeurt niet alleen in het openbaar vervoer. Ook in gevangenissen, op Schiphol, en op meer plaatsen waar overheids-personeel de scepter zwaait, kan het mis gaan.  Ed van Heijzen, zelf jarenlang controleur bij het openbaar vervoer, doet er nu een boekje over open. In dit boek staat een aantal vreselijke verhalen, afgewisseld met resultaten van onderzoeken naar de geweldsneigingen van de mens. Van Heijzen schreef het op, in de hoop dat zijn ervaringen aanleiding geven tot verbetering.

Het boek “Werken met tranen in je ogen,” is verkrijgbaar bij uitgeverij Boekscout.nl www.boekscout.nl en staat in de “Boekwinkel” op deze site. ISBN: 978-90-8834-434-3. Ook te bestellen via alle erkende boekhandels! Prijs, 11,95 excl. verzendkosten

Ingezonden door Ed van Heijzen

RED: Deze omschrijving klinkt al interessant om een discussie op gang te brengen.

37 REACTIES

 1. Naar mijn ervaring spant het Amsterdams Gemeente Vervoer Bedrijf de kroon, als het gaat over N.S., Connexxion en GVB.

  Hoe vaak ik al niet door het tram en buspersoneel van de GVB in Amsterdam ben geschoffeerd, valt bijna niet meer te tellen. Het was ook niet meer bij te houden en ik heb de data dan ook helaas niet meer beschikbaar.

  Desgevraagd blijkt de conducteur de onhebbelijke opdracht van de GVB-directie te hebben om, ongeacht of er nog mensen mee willen, de deur pal voor hun neus te sluiten en niet meer te kijken.

  Ook valt mij op, dat hij/zij nogal eens te vroeg vertrekt.

  De meeste mensen blijven terneergeslagen achter, maar sommigen koelen hun woede door nog op het voertuig te bonzen. Logisch, dat zich langzamerhand een agressie tegen het Amsterdamse GVB opstapelt.

  Die kan gemakkelijk overslaan naar andere maatschappijen. Immers het maakt passagier weinig uit, met wie hij reist, zolang hij maar voor een acceptabele prijs onder “acceptabele voorwaarden” en tijdig op zijn bestemming terecht komt.

  De vraag is natuurlijk, wat in een quasi-monopoliesituatie als bij het OV onder “acceptabele voorwaarden” mag worden verstaan.

  Een klacht indienen bij de directie voor welke misdraging van het personeel dan ook heeft dan ook helemaal geen zin, want de maatregelen komen van de grote baas zelf.

  Zonder enig respect voor de passagier wordt het OV door de GVB-directie en de politiek niet anders behandeld dan als veetransport.

  Waarom gebeurt dat, vraag je je af. Het heeft m.i. alles te maken met de mateloze arrogantie van het Amsterdamse PvdA-stadsbestuur en de bijgevolg levensgevaarlijke en bijna ondoordringbare binnenstad.

  Gelukkig is de bejegening van de passagier bij de N.S. en Connexxion -althans in mijn persoonlijke beleving- een stuk beter. Over de andere maatschappijen kan ik niets zeggen.

  Ed van Heijzen verdient -wat mij betreft- een enorme pluim. Hij vraagt zich tenminste af, waar toch al die agressie vandaan komt – de eerste en misschien wel de belangrijkste stap naar een verbetering van de intermenselijke relaties in het publieke domein.
  Boer op Klompen [2] reageerde op deze reactie.

 2. Goed stuk.

  Wat doet een uniform met een mens. Het geeft hem status en macht. Om met macht om te gaan, heb je een sterk gevoel voor verantwoordelijkheid en persoonlijke stabiliteit nodig. Die worden niet bij het uniform meegeleverd.

  Waarom worden dan juist die mensen aangesteld als controleur die een moeilijke positie op de arbeidsmarkt hebben en weinig mogelijkheden hebben gehad om hun eigen waarde te ontwikkelen?

  Vinden we het gek dat wanneer juist die mensen die sociaal op achterstand stonden, die geen werk hadden, geen opleiding en weinig vooruitzicht, dat juist deze mensen uit balans raken wanneer zij opeens macht krijgen?

  Men recruteert nu ook hulp-agenten in dezelfde sociale groepen. Heb je altijd al eens iemand willen bekeuren? Trek dan nu een uniform aan!

  Er moet blauw op straat komen! Says who? Door juist de sociaal zwakkeren te bespelen met macht en aanzien, ontstaan gevaarlijke situaties. Geef hen die sociaal-emotioneel het minst sterk in hun schoenen staan een taser en je krijgt een burgeroorlog.

  Dit is een zeer bewuste vorm van ontwrichting van de samenleving.

  Spy-Nose [11] reageerde op deze reactie.

 3. Hmm. Als libertarier bevalt de overheidscritische toon van het stuk me wel, of … zou dat moeten doen maar helaas (nou ja, eigenlijk gelukkig) strookt het niet met mijn beleving.

  Ik heb jarenlang het OV gebruikt en zag dat het geweld steeds toenam. Dat van de -doorgaans allochtone- mede passagiers wel te verstaan.
  Maar ik ben van geen kleintje vervaardigd dus maakte het me niet veel uit.
  Tot de dag waarop ik trouwde. Waar ik vroeger te gierig was voor een auto (en ik de overheid al die belastingen niet gunde), kocht ik er nu toch een, simpelweg omdat ik niet wilde dat mijn teerbeminde ook maar 1 voet in het OV zou moeten zetten, tussen al die schoften.

  In mijn persoonlijke beleving was het personeel steeds correct. En dat zal niet zijn omdat ze schrik van me hebben want ik zie er heel normaal uit: niet gespierd, niet aggressief, niet allochtoon.
  Men vroeg om een vervoersbewijs en zonder een woord te spreken, noch hen een blik te gunnen, toonde ik dat en daarmee was de kous af.

  Wel viel me op dat het personeel door de jaren heen steeds onvriendelijker was richting dieven d.w.z. mensen die wel van hun diensten gebruik maakten maar de verschuldigde prijs niet hadden willen betalen. Nou ja, medelijden kan ik daar niet mee hebben.

  TENZIJ je ervan uitgaat dat deze mensen besloten “gratis” te reizen omdat ze via hun belastingen toch al dubbel en dik betaald hadden. Echter: zo zagen ze er niet uit. Werkloze Antillianen en Marokkanen waren steevast de klos. In nog geen 10% der gevallen was een zwartrijder een autochtoon. (Is gewoon een kille observatie ergo geen racistische opmerking van mijnentwege).

  Wie een pak droeg en waarschijnlijk ook een pak belastingen betaalde, leek steevast ook een vervoersbewijs te hebben.
  Dus juist degenen die zouden kunnen redeneren dat ze niet (dubbelop) moesten betalen, deden dat toch en juist degenen die z.g.a. geen belastingen betaalden (of er minstens zo uitzagen) en vermoedelijk van allerhande uitkeringen leefden, juist die reden zwart.
  En dus waren het dieven en dat die hard worden aangepakt, daar heb ik geen enkele moeite mee.

  Andre [6] reageerde op deze reactie.

 4. @.M [315705]:

  In 100% van de gevallen die ik heb gezien (1 keer) was het een mevrouw met twee armen en twee benen die er nogal nederlands-wit uitzag. Ze had weliswaar een kaartje van Eindhoven naar Den Bosch maar was vergeten dat ze nog door moest naar Nijmegen. Dat werd een dure grap ondanks dat ze een coulance-behandeling kreeg.

  Ik vond de conducteur nogal aan de arrogante kant.

  Hoogste tijd dat er een vrije markt op het spoor komt. Eens kijken hoe lang het duurt voordat er asfaltwegen over aangelegd worden, of wellicht nog iets anders dat zinvoller is..

 5. Deze ontwikkelingen zijn inderdaad zeer vergaand en schokkend en uiteraard, zoals het een arrogante, ijdele maar vooral incompetente overheid betaamt wordt er weer naar de burgers gewezen. Dit is allemaal onderdeel van de vorming van de absolute politiestaat waarin de burger niet meer zelf mag denken maar gewoon geacht wordt letterijk te doen wat de geuniformeerde (semi)overheidsvazal “vordert”, zonder weerwoord. Ik zal het niet gauw voor marokkanen opnemen maar aangezien zij nu eenmaal wat minder “pikken” komen zij vaak in beeld als de “hufter”, ook vaak ten onrechte. Als de rest van het Nederlandse volk nou ook eens wat minder pikte dan veranderde er misschien wat. Ik bedoel, geterroriseerd worden om 4 km/u “te snel” is al erg genoeg maar dan ook nog per 2 juli 2009 “administratiekosten” gaan betalen op je bekeuring zou toch wel eens wat los mogen maken.

  Andre [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Eric [315707]:

  Daar zeg je wat, “zou toch wel eens wat los mogen maken”. Niets is minder waar.

  Maar helaas helaas. Het wordt allemaal in feite gepikt, ondanks dat er elke dag wel weer een nieuw wetje of maatregel van kracht wordt, waardoor men verder in de hoek wordt gedrukt. Dat heet ook wel salami-taktiek, of is te vergelijken met het voorbeeld van de kikker die in een pan wordt gestopt en niet merkt dat het steeds heter wordt totdat het te laat is.

  Het beste dat je m.i. kunt doen is zoveel mogelijk mensen die er gevoelig voor zijn de juiste richting op wijzen en zorgen dat je zelf met deze voorkennis je voordeel doet. Want vroeg of laat knalt de handel uit elkaar, een plan B is dus wenselijk.

 7. Ik had 15jaar en schoonvader een beroeps officier bij de luchtmacht, ex vlieger , hij mocht me niet vanaf dag 1.
  Ik was dienstplichtig soldaat geweest en actief lid van de VVDM soldatenvakbond, dat heb ik toen en bij hem later geweten, hij nam wraak.
  Als je 19 bent en je wil wat voor je maten doen dat ga je bij zo’n bond, we kregen de groetplicht weg, vrije haardracht,meer geld en vrijheden, weekeinde betaald naar huis, na drie weken aan een stuk dienen in Duitsland een week vrij,overleg met het kader, we scoorden punt na punt, links kabinet de Uijl hielp mee.(en daar ben ik den Uijl zaliger nog dankbaar voor)
  Dat stak bij het beroeps kader enorm, ze waren woedend.
  De man overleed vrij snel na zijn pensioen wat hij al op 55 of 56 jarige leeftijd had, niet misselijk dat pensioen,andere mensen moeten gewoon nu tot 67 jaar werken.
  Als ie jarig was moest ik zelf maar een biertje uit de ijskast pakken, anders gasten zagen dat er ‘iets aan de hand was’ kort en goed op een dag zei ik:” mooi geweest ik ga niet meer, en dat was het dan, einde oefening.
  Dat heb je ze dus niet meer mee in je huwelijk, ik nam dat voor lief, strijd is strijd, waarom ik als jong mens steeds tegen dat uniform in burger moest strijden?
  Haat maakt mensen ziek en laat ze dingen doen die slecht zijn,als hij nog piloot was had hij mij ” zo uit de lucht geschoten hebben’, idioot dacht ik, ik ben toch geen vlieger.
  Waan denkbeelden tegen een persoon van 25-30 jaar had ie.
  Ik dacht wel:” hoe kan zo iemand kolonel worden eigenlijk, zo’n idioot” .
  Het heeft niet geresulteerd in antipathie tegen het leger of de luchtmacht, er zaten genoeg fijne gasten bij ik had en heb er nog vrienden bij, sommigen heb ik het verteld naam en toenaam er bij , ze schrokken er van.
  Mensen in uniform of die het net uitdeden denken dat ze daar macht en status aan kunnen ontleden, daar had deze man ook last van.
  Toe hij na een moeilijk ziektebed overleed was ik toch bedroeft, moet je dan zo eindigen na een beroepsleven bij de staat een stuk kwaaigheid en status gijlheid.
  Mijn leven ging verder, ik leerde er van dat je tegen jonge mensen nooit hard moet optreden, luister er eerst maar eens na, wellicht hebben ze gewoon gelijk en jij niet.
  Dat laatste lag bij de mensen die in ontmoet heb toen ik in dienst was en daarna moeilijk, het “wie is hier de baas’ gedoe kwam steeds voorbij.
  Wie tegen mij die houding aan neemt heeft een probleem,niemand is ‘de baas’ over mij,respect moet je verdienen ook al ben je hoge Piet of weet ik wat, een klootzak blijft een klootzak ook al is ie kolonel bij de luchtmacht actief is of geweest is.
  Was ik dan een lievertje immer ?
  Vast niet, ik zal wel eens mijn zienswijze op tafel gelegd hebben, ja dan zijn de rapen gaar.
  Dat huwelijk stopte en dat vierde hij, de kolonel, als zijn/een overwinning, zielig vond ik dat dat je zo ‘je feestjes moet binnenhalen/vieren.
  Nu dank ik God (als ie bestaat) op mijn blote knieën, die tiran deed me uiteindelijk toch goed, harde leerschool, maar een leerschool, Kolonel H.E. zaliger ik dank u postuum, u was een grote rotzak in leger kostuum ,maar daar leerde ik toch van, vooral hoe het niet moet.

  Spy-Nose [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Anno Zijlstra [315709]:
  Goed verhaal, Anno.
  Grappig. Zodra ik las, dat je schoonvader, een beroeps officier bij de luchtmacht, ex vlieger, je niet mocht vanaf dag 1, dacht ik: “Als dat maar goed gaat”.

  En wat lees ik aan het eind: “Dat huwelijk stopte en dat vierde hij, de kolonel, als zijn/een overwinning…”

  Toch zou ik dat geen Schadenfreude willen noemen. Scheiden is meestal niet leuk, ik ben zelf ook gescheiden.

  De casus heeft, ook volgens mij, allemaal te maken met dat uniform.

  Er is een type mensen, dat zich uitverkoren en te goed voor deze wereld voelt, zoals er ook altijd vrouwen zijn, die op een uniform vallen.

  Zodra ze een wapen dragen, moet men helemaal oppassen, want dat versterkt alleen hun waanidee “uitverkoren” te zijn om hun macht te tonen.
  Anno Zijlstra [12] reageerde op deze reactie.

 9. @Sen Huwa [4]:
  “Er moet blauw op straat komen! Says who? Door juist de sociaal zwakkeren te bespelen met macht en aanzien, ontstaan gevaarlijke situaties. Geef hen die sociaal-emotioneel het minst sterk in hun schoenen staan een taser en je krijgt een burgeroorlog.”

  Dat zal wel niet lang meer duren, denk ik.

 10. @Spy-Nose [315710]:

  dat scheiden was niet leuk, klopt,was mijn eerste huwelijk die Kolonel liet niet na via via mij te laten weten hoe hij genoot van mijn elllende.
  Zoals ik al schreef hij had er maar kort lol van uiteindelijk, de Here riep hem tot zich.
  Ik ken,dat zei ik al,genoeg fijne mensen in uniform,lui die in orde zijn, maar de staat moet er op toe zien dat er geen gemankeerde zielepoten in uniform komen ‘om wat voor te gaan stellen, soort losers, born Eppo’s, want we krijgen er later last mee en moeten ze geld geven.
  Wat maakte ik voor rare snijbonen mee, een Kapitein lid van een genootschap waar ik bij ben, had ie gedronken wilde hij knokken, een keer ging dat door, tegen een oud Indie gast die het zat was met hem, had in een Jappenkamp gezeten,zag in die Kapitein ineens ‘de Jap’, tsja……en een vriendin haar ex, nu ook kolonel, wat een klootz*k, gaf geen geld moest afgdwongen worden via de rechter,hij had ineens en veel jongere vriendin, wel drie kinderen bij zijn ex, wie mij kent weet vermoedlelijk wie het is nu,jammer dan.
  Een andere landmacht man,deed zich als vriend voor, toen ik naar Thailand ging had hij ineens rare praatjes over mijn echtgenote, enfin hij weet nu hoe ik er over denk, en dat was even wennen voor hem want zelfs een geharde commando moet even slikken als ik uitpak verbaal waar iederen bij is.
  Maar, alle andere mannen (ik ken geen vrouwen in het leger) in het pak van de staat zijn o.k., ik ken een hele toffe generaal, mensen man,kanjer.
  Bij defensie waren ze erg tevreden over toen Henk Kamp (mijn Kamp) de guppenkop die er nu zit een dienstonduiker is niet gezien.(eentje van de Gereformeerde kerk )
  Je hebt ook Hansworsten zonder uniform tot ministers aan toe.
  (jaha jongens van het leger jullie denken het en ik zeg het):wink
  Spy-Nose [13] reageerde op deze reactie.

 11. @Anno Zijlstra [315712]:
  Nou ja, dat die ijzervreters die guppenkop niet moeten, was al van meet af aan duidelijk. Maar in de politiek schijnen ze er een handje van te hebben vooral figuranten en andere grappenmakers op serieuze sleutelposten te droppen.

  Blijkt 5-10% van de vredesmissionarissen op hun missie stelselmatig geestelijk of lichamelijk gehandicapt te raken dan weet defensie nergens van. En dat gaat al tientallen jaren zo, of je nu neemt Libanon, Joegoslavië of Afghanistan. Het is overal hetzelfde liedje.

  En niemand die wakker wordt en er iets aan doet. Het leger afschaffen bijvoorbeeld.

  Neem het doofpottenspel over Srebrenica met die fotorolletjes die “per ongeluk” belicht waren.
  En de politici in Den Haag waren nog scheiteriger dan de soldaten op locatie.
  En zelfs nog geen waarschuwingsschot gelost, toen de Serven eraan kwamen.

  Probeert Fred Spijkers te vertellen wat er is gebeurd, dan vegen ze de vloer met hem aan. En geen generaal die hem te hulp schiet. Mooie organisatie is dat.

  Als ik kolonel of generaal in het leger was, had ik die Hagenezen dan ook al lang weggezuiverd, goedschiks of kwaadschiks.

  Voor mij stelt het Nederlandse leger, maar vooral de legerleiding natuurlijk, dan ook niets voor, geen ruk, nul komma nul. Het is, met alle respect, een schertsleger, geleid door paljassen en picolo’s.

  Als NL een beetje normaal land was geweest, zoals in de VOC-tijd, hadden we hier natuurlijk al lang een fatsoenlijke staatsgreep moeten hebben gehad.

  Maar helaas. Het zijn hier stuk voor stuk ja-knikkers. Maar wat wil je, zo zijn ze tenslotte allemaal gedrild.

 12. @Spy-Nose [315713]:
  Een hoop treffende waarheden in jouw reactie !

  Zo vroeg ik me af wat een officier van justitie in godsnaam doet in kamp holland in afghanistan. De boel beter verkloten dan vanuit Nederland mogelijk is??
  Misschien wel bekeuringen uitdelen ; de grootste klunzen, brokkenpiloten en knoeiers weten wel de rest van het land op de vingers te tikken!!

  “Maar in de politiek schijnen ze er een handje van te hebben vooral onbekwamen op sleutelposten te droppen.”

  Wat zijn ze zelf dan? Juist ! Dus wat kun je daar nou van verwachten.

  Spy-Nose [17] reageerde op deze reactie.

 13. In de VOC tijd werd Nederland (Holland/Amsterdam)geleid door zakenlieden,kooplui nu door ambtenaren die de politiek in gingen,Fred Teeven de hele PVV fractie nu bij voorbeeld ,ik denk dat de meeste politieke partijen ex ambtenaren als kamerlid hebben,ieder volk kiest de staat die hem/haar toekomt, zo eenvoudig is het.

  Spy-Nose [17] reageerde op deze reactie.

 14. @flap [14]:
  NL schijnt er een stuk of 50 generaals op na te houden. Daar hoort weer het nodige personeel onder. Wat die generaals de hele dag doen, mag Joost weten. Je ziet ze niet eens bij het snookeren, laat staan bij het pokeren. Dus wat heb je d’r aan?

  @Eric [15]:
  “Zo vroeg ik me af wat een officier van justitie in godsnaam doet in kamp holland in afghanistan.”

  Goede vraag: snelheden van legervoertuigen controleren? Bermbommenleggers arresteren? Of wachten tot Eric O. toch weer ergens opduikt?

  Er is m.i. maar één oplossing: afschaffen dat schertsleger. En afschaffen die regering.

  @Anno Zijlstra [16]:
  “ik denk dat de meeste politieke partijen ex ambtenaren als kamerlid hebben, ieder volk kiest de staat die hem/haar toekomt, zo eenvoudig is het.

  De meeste zei je? 80% van de leden van politieke partijen is ambtenaar, dus er zit voor tenminste 80% ambtenaren in het Parlement. Een huis vol incest en zelfbevruchting.

  Dat heet MPP, Monopolie/Monarchie Politieke Partijen (bedacht door wijlen ACP), ook wel Nomenclatura genoemd.

  Er is maar één oplossing: afschaffen dat parlement en dus ook de regering.

  Waar hebben we dan in Jezus’ naam ánders nog een leger voor rondlopen?
  Andre [18] reageerde op deze reactie.
  Bon Vivant [22] reageerde op deze reactie.

 15. @Spy-Nose [315717]:

  “een stuk of 50 generaals “.
  “Dus wat heb je d’r aan?”

  Wel, beste Spy-Nose. Dat kan ik jou haarfijn uitleggen. Kijk, deze heren doen gedurende hun “loopbaan” links en rechts kennissen op. Dat zijn dan geen kennissen die op de hoek van de straat in het midden van de nacht “duistere zaken” doen, nee, dat zijn meestal mensen die het open en bloot doen, ongezien, ongestraft. Mensen uit de incrowd, mensen die goed ingeburgerd zijn binnen de MPP en een hele rits aan belangengroepen die zich daar tegenaan pleegt te schurken.

  Kijk, op een gegeven moment wordt van deze generaals afscheid genomen. Ze mogen dan “b.d.” achter hun naam zetten. En wat dacht je wat ? Op dat moment zijn ze ineens beschikbaar om lobbywerk te doen voor (tromgeroffel)… voornoemde belangengroepen !!

  Kijk, als je als bedrijf of als groep van bedrijven dus een ingang wil hebben in de MPP en derivaten, dan huur je gewoon zo’n lummel in !!! Rent-a-b.d. als het ware !

  Handig toch ? Zo’n Rent-a-b.d. wil ieder bedrijf toch ?

  Spy-Nose [19] reageerde op deze reactie.

 16. @Spy-Nose [315719]:

  Ja hoor, óók niet-generaals houden van biologisch-dynamisch tuinieren. Mét eventueel het behoud van hun salaris, of hoe dat in die kringen ook moge heten. Een übermensch kan tenslotte niet van het tuinieren alleen leven !

  Zo “regelen” “wij” hier dat, in Medeland.

 17. Zaken zijn zaken

  niet jaloerzig doen nu, er zijn nu eenmaal Generaals.
  Iemand werd kadet en dacht:” later wordt ik Generaal”, dat mag.
  Als deze persoon dat wordt en zijn werkgoed doet is dat winst, doet ‘ie dat niet niet, pech gehad.
  De politiek moet dat aanpakken,kan het met minder ?
  Ik denk ja, zorg dat het minder wordt.
  Alweer, als iemand een b.d. postie heeft gaat zo iemand wat doen en daar hoort lobby werk of de politiek bij (Cozy bij de VVD) etc, dat mag, als ik iets gedaan krijg via vrindjes en dat kost wat doe ik dat, als aan het einde van de rit de zaak maar goed uitpakt voor mij.

  Anno (d.b.)

  Spy-Nose [25] reageerde op deze reactie.

 18. @Spy-Nose [315717]:

  “50 generaals”?
  Waren het er maar zo weinig. De laatste keer dat ik er iets over las, stond de teller op 110 of 112. Er schijnt in Den Haag zelfs een speciaal kantoorgebouw te staan (ver bij de troepen vandaan) dat dienst doet als dagverblijf voor deze krokettenvreters en hun hofhouding. Nummer 11x was -naar ik mij herinner- een vrouw die “heel stijdvaardig” met de kantoorprocedures kon omgaan…

  Wat zou er gebeuren als er op een dag een EU-vredesleger de grens over trekt om bijvoorbeeld iets te doen aan de coffeeshops? Dan rennen de generaals bang naar hun moeder, hebben de troepen geen geld voor kogels en lacht iedereen het leger uit. Ik ken persoonlijk een paar militairen die uit het goede hout gesneden zijn, maar die organisatie lijkt door en door verrot.

  Spy-Nose [26] reageerde op deze reactie.

 19. @Bon Vivant [22]:
  Jouw getallen baren mij enige onrust. Het cijfer 50 is -als ik mij niet vergis- van vorig jaar. Als de teller nu op 110 of 112 staat moet er sprake zijn van hyperinflatie op generaalgebied, tenzij de wereldbevolking in die tussentijd ook is verdubbeld. Maar daarover is mij niets bekend.

  “Ik ken persoonlijk een paar militairen die uit het goede hout gesneden zijn, maar die organisatie lijkt door en door verrot.”

  Kan ik dat goede hout ook zien?
  Bon Vivant [35] reageerde op deze reactie.

 20. @Bon Vivant [23]:
  “Vooral als ik een pak draag gehoorzaamt men snel. Is een pak ook een soort uniform?”

  Absoluut. Ik ben vorig jaar mijn treinkaartje “tussen de rails” van de N.S. verloren, terwijl ik in driedelig pak terugkwam van een receptie. Dat ik het tussen de rails was kwijt geraakt bleek pas, toen ik later precies kon reconstrueren, hoe ik het precies was verloren.

  Maar goed. Toen de controleur kwam… ik zoeken, zoeken. Niks gevonden.

  Zegt controleur: “Blijft u rustig zoeken, ik kom straks terug.”

  Tien minuten gezocht, controleur terug.

  C: “Heeft u uw kaartje al gevonden?”
  SN: “Het spijt me zeer, maar ik heb het nog steeds niet gevonden, ik begrijp er niets van (ik dacht: dat kost me een fikse boete).”
  C: “U zult het vast wel gekocht hebben, zoekt u rustig verder”
  SN: “Dat zal ik doen, dank u wel.”

  Na een half uur -geen conducteur gezien- kwam ik op de plaats van bestemming.

  En zo hoort het. Dank u wel controleur.

  Ik blijf me wel afvragen, wat er gebeurd was, als ik geen driedelig pak had gedragen. Maar dat de N.S. zijn personeel veel beter instrueert dan de GVB, dat staat voor mij vast.

 21. een man zit in de trein met een varken,komt de conducteur binnen en zegt:”mijnheer dat is veevervoer dat mag niet”, waarop de man zegt:”dit is mijn huisdier en dat mag wel huisdieren,ik kan het bewijzen ook”,waarop de conducteur zegt:”bewijs het maar eens dan”, waarop de man de pet van de conducteur pakt deze door het open raam naar buiten gooit en tegen het varken zegt :” en Fikkie blijf !”

 22. Misschien worden oorzaak en gevolg vaak verwisseld?
  Als je door tig bontkraagjes wordt bespuugd, geslagen en beroofd, zal de lol in het werk wel afnemen.

  In mijn ca. 25 jaar dagelijkse ervaring met busvervoer in Utrecht is ca. 10% van de chauffeurs een stel chagrijnen dat er lol in heeft om passagiers te zieken.
  De rest is echter normaal en klantgericht.

  Vrijwel zonder uitzondering vinden incidenten plaats met allochtonen. Gezeik over hoeveel strippen, overstappen met een verlopen kaartje, blijven zitten zonder genoeg af te laten stempelen, etc.
  In het beste geval wordt de chauffeur voor racist uitgemaakt, maar net zo makkelijk wordt er geslagen en gespuugd.

  Het uniform argument vind ik zwak en dekt bij lange na de frequentie van incidenten niet. Er is een serieus probleem met opgeblazen ego’s van passagiers.

  Spy-Nose [31] reageerde op deze reactie.

 23. Bus staking vorig jaar, ik moest met de bus in b Bussum naar het NS station, bijzonder naar net die weken had ik het openbaar vervoer hard nodig.
  Enfin ik was het echt zat dus op een morgen stap ik in loop zo door en ga zitten:”mijheer heeft geen strippenkaart”?, ja die had ik maar omdat ze steeds aan het staken waren ging ik vandaag gratis zei ik,klaar.
  De chauffeur reed niet weg, de passagiers gaven me gelijk, de stemming keerde zich tegen hem,rijden vriend,want we zijn jullie spuug zat zei iemand.
  Hij ging de politie wel even oproepen,helaas voor hem kwam die niet, ik denk dat ze zeiden,los dat zelf maar op, ze doen je niets verder.
  Na dik 20 minuten reed hij toch verder, bij het uitstappen zei ik nog dat ik morgen weer niet zou betalen,zij staken,wij niet betalen, net zo makkelijk.
  Als je de meeste medereizigers mee hebt gaan ze overstag, met en zonder pet op, het is even het publiek bespelen,maar daar ben ik redelijk handig in.

Comments are closed.