DNB wordt geconfronteerd met het ene na het andere probleem. Nu weer muit het hofpersoneel. De gewone man binnen DNB, de in slaap gesukkelde PVDA-ambtenaar die zich met zichtbare moeite vastklampt aan het vervagende argument dat een centrale bank wel degelijk een goede rol kan spelen in een samenleving. Hij wenst een hoger salaris. Ontslag nemen? Rothbard lezen en begrijpen? Nee, een salarisverhoging.

Anno 2010 is informatie steeds beter toegankelijk voor iedereen, wereldwijd. Dit in combinatie met de kredietcrisis heeft geleid tot een verhoogde interesse in logische economische principes. Met name die van de Oostenrijkse School economie. Het heeft de zwakheden van Keynes en het huidige fiatgeldsysteem blootgelegd. Dit valt te zien aan de groei van het aantal sites, videos en artikelen over dit onderwerp, maar ook aan de opmars van bijvoorbeeld Ron Paul. Steeds meer mensen zien in dat een vrije markt pas vrij is als ook geld vrij is.

Centrale banken zitten dan ook terecht op het strafbankje. In de VS pleit Ron Paul voor openlijke controle en zelfs afschaffing van deze ontwrichtende instituten. In Nederland zijn we nog niet zo ver, maar ook hier zien steeds meer mensen in dat de DNB en het geïnstitutionaliseerde bankenkartel de oorzaken zijn van de crisis.

Het lezen dat DNB een cultuuromslag moet maken of dat werknemers een loonconflict hebben, doet mij denken aan het anders rangschikken van de stoeltjes op de Titanic. Ik moet er een beetje om lachen als ik het lees. De DNB en andere centrale banken zijn gedoemd ten onder te gaan. Niets houdt de kennisrevolutie op termijn tegen.

In de tussentijd kunnen wij dit proces versnellen door mensen te overtuigen van de ware redenen van deze en alle vorige grote, financiële crisissen. Voor nieuwe lezers, ga eens een dagje lezen op mises.org. En we moeten actievoeren. De goud audit bij DNB moet er snel gaan komen. Ik heb al een mail gestuurd naar DNB hierover, maar nog geen reactie ontvangen. Hetgeen ze extra verdacht maakt en later als munitie kan worden gebruikt.

7 REACTIES

 1. @Hub Jongen [1]:
  Het aanhouden van goud door een centrale bank heeft geen zin meer. Wat dit betreft is de rol van het goud uitgespeeld.
  Het is beter , het goud te verkopen en de opbrengst onder alle landgenoten te verdelen.
  Indien deze oplossing niet gevolgd wordt is het beter, het goud te verkopen en de opbrengst te beleggen in iets wat een jaarlijkse opbrengst verschaft.
  Hugo van Reijen

  Zacharias [3] reageerde op deze reactie.

 2. @hugo van reijen [2]:

  Waarom heeft het geen zin als een centrale bank goud of een ander metaal aanhoudt? Waarom is de rol van goud uitgespeeld? Wat gebeurt er met DNB nadat we het goud hebben verkocht volgens jouw voorstel? Verklaar jezelf nader.

  De loskoppeling van goud en de uitverkoop door centrale banken, heeft geleid tot nagenoeg ongedekt geld wat enkel nog maar op krediet is gebaseerd. Geld wat in hoeveelheid zo hard is gegroeid dat we hierdoor in een crisis zijn gestort.

  Eerst moet duidelijk worden hoeveel goud ‘we’ nog hebben. Daarna moet worden begonnen aan het privatiseren van de geldmarkt en het ontmantelen van DNB.

  Hugo uit Utrecht [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen [1]:

  In het gelinkte stuk vraag je waar het goud is. DNB verteld dit;

  Een deel in de kluizen van DNB. Het meeste bij de FED in Manhattan, en de rest bij de Canadezen en Engelsen.
  http://www.dnb.nl/binaries/Geld%20en%20Goud_tcm46-211379.pdf

  @Zacharias [3]:
  ‘Waarom heeft het geen zin als een centrale bank goud of een ander metaal aanhoudt? ‘

  Omdat een CB geen bestaansrecht heeft als je het mij vraagt. Het hoort in de handen van de mensen, niet in handen van bankiers. Helaas zijn de mensen grotendeels gehersenspoeld en willen het niet hebben. Zie al die mensen die uitgerekend nu hun oude goud verkopen…..

  Dus denk ik dat er eerst veel meer bewustwording moet komen onder de bevolking over de rol van goud in een vrije samenleving. Als dat er niet is heeft een verzoek tot audit geen kans van slagen.

  Oftwel eerst eindeloos stukken schrijven en kijken of je deze op meerdere sites gepotst kunt krijgen om te beginnen. Meng de vrijheid welk het biedt met de winstmogelijkheden en bescherming welke het in onzekere tijden biedt en ik denk dat een publiek snel getrokken is. Op zaplog verschijnt er trouwens wel eens wat over goud (en zilver).

  Ben je trouwens bekend met het werk van fofoa? Zo niet zie; http://fofoa.blogspot.com.

  Tot slot, ik wil ook wel eens wat schrijven over goud en fiat mocht je wat extra volume in artikelen willen. Ik vind dit thema razend interessant en volg eea redelijk.

  Zacharias [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Hugo uit Utrecht [4]:

  De link die je geeft, verwijst naar een promo folder van de DNB waarin vaag wordt aangegeven dat goud links en rechts ligt opgeslagen. Ik wil feiten en cijfers, dit is een zoethoudertje. Het dient gewoon in de jaarrekening te staan.

  Fofoa ben ik mee bekend. Gelukkig zijn er steeds meer van dit soort sites. Ik volg Gata en Zerohedge ook op de voet.

  Ben ook tegen centrale banken. Maar dit krijg je niet zo snel uitgelegd aan de gewone man. Een goud audit is intuïtief logischer. Daarom kiest Ron Paul hier nu ook voor.

  Als je een stuk wil schrijven, stuur naar Vrijspreker! thanks

  Hugo uit Utrecht [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Zacharias [5]:

  Uiteraard is dit niet voldoende. Dit promofoldertje is trouwens een speciale. De Euro wordt bijvoorbeeld geen geld genoemd. De enige keer dat het woord geld wordt gebruikt is de kop bij een foto van een zee van gouden munten. Verder is bekend dat de NL CB voorstander van goud is. Zie Duisenberg en Zijlstra. Foute Nout heb ik wel zeker mijn twijfels over.

  Ik meen dat in de jaarrekening goud en goudreceivables staan vermeld. Helaas niet uitgesplitst.

  Heb je een email adres van vrijspreker? Staat nl niet vermeld op de site. Deze is ook aan te raden http://commentary.goldseek.com .

  Zacharias [7] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.