Vrijspreker: Veel libertariers denken hun gelijk te gaan halen bij de ineenstorting van de economie onder de massale diefstal door steeds meer mensen die zich overheid noemen om hier mee weg te komen.

Opperdienaar: Dat gaat niet gebeuren. De crisis zal worden gekaapt door iedereen en zijn vriend. Astrologen zullen het in de sterren hebben gezien, onderdanen wijten het aan te weinig onderdanigheid, links wijt het aan rechts en rechts wijt het aan links. Religieuzen wijten het aan atheisme, kunstenaars aan te weinig kunstsubsidie, leraren aan te weinig leerplicht, regulators aan te weinig regulering. Libertariers zullen slechts 1 groep zijn die geheel verstomt in het kabaal van de crisis.

Vrijspreker: Maar ze hebben als eerste voorspeld wat er zou gaan gebeuren en ze hebben er een logisch verhaal bij.

Opperdienaar: Dat maakt niet uit, geheugens en denkvermogen, werken slecht als de paniek en angst uitbreken. Dat is het hele principe waarop wij van de overheid de onderdanen van hun eigen slavernij kunnen overtuigen. Je dreigt met geweld terwijl je ze een verhaaltje vertelt, ze kunnen het niet analytisch bekijken. Als het kinderen zijn, kun je het zelfs permanent in hun hoofd graveren.

Vrijspreker: Maar de feiten doen er toch toe?

Opperdienaar: Absoluut niet. Onderdanen geven niet om feiten. Waarom denk je dat religie zo populair werd? Omdat de feiten laten zien dat bidden werkt? Waarom denk je dat communisme/socialisme/fascisme populair werd? Omdat de feiten lieten zien dat het de belastingslaaf wat opleverde? Onderdanen doen wat je ze vertelt dat goed is terwijl je met een grote knuppel zwaait, niet wat goed voor ze is op basis van een analytisch denkproces.

Vrijspreker:De meest gangbare opvatting over de oorzaak van de huidige financiële crisis is dat de regulators niet goed zaten op te letten, of dat de deregulering te ver is doorgeschoten.

Opperdienaar: De econoom Kotlikoff vond uit dat er 115 regulators binnen de overheid zijn voor de financiële markten. Toch kun je de onderdanen laten geloven dat ze gedwongen moeten worden iets meer geld op te hoesten voor regulator 116. Toch kun je ze laten geloven dat ze iets meer vrijheid moeten inleveren middels DNA afname voor een databank, taps op hun telefoon en email, bestanden met hun verplaatsingsgegevens via de OV chipkaart en bestanden met hun financiële data bij de heersers. Je kunt ze ook overtuigen dat er meer geld voor de wegen nodig is door de wegen opgebroken te laten (de permanente wegopbreking), of dat ze meer moeten worden afgeperst voor hun bescherming (de permanente oorlog) of meer geld voor je compulsieteam justitie door pedofielen vrij te laten lopen vanwege vormfouten. Waar in de vrije markt falen je minder geld oplevert, levert het je juist meer op bij de overheid. Daarom zijn mislukkingen essentieel voor succes. Dit lijkt tegenstrijdig dus laat het me iets duidelijker zeggen:Mislukkingen voor onderdanen zijn essentieel voor jouw succes. Bij de overheid is alles andersom, diefstal is goed waar het normaal fout is, huurmoordenaar is een beroep dat normaal fout is maar bij de overheid een aanzienlijke hoeveelheid medailles kan opleveren, falende dienstverlening brengt succes.

Niemand gaat controleren of er werkelijk regulering is bijgekomen of afgegaan. Onderdanen hebben de kwaliteit dat ze weten wat de heerser wil horen, zonder dat deze het daadwerkelijk hoeven te zeggen. Onderdanen willen ook graag het gevoel hebben dat ze controle hebben over hun omgeving. Daarom vragen onderdanen hun heersers altijd om meer onderdrukking, diefstal en regulering. De vraag zal ogenblikkelijk gehonoreerd worden en zo heeft de heerser meer controle over de onderdaan en de onderdaan heeft het gevoel dat hij controle heeft over zijn omgeving omdat ze naar hem luisteren. Het is zeg maar het equivalent van mishandelde kinderen die later piercings in hun lijk steken. Mishandeling onder eigen controle voelt beter.

Vrijspreker: Zolang hij maar om meer overheersing vraagt en niet om minder

Opperdienaar: Dat zal hij doen. Je moet alleen af en toe de taal veranderen: Soms werkt vredesmissie niet meer en dan moet je interventie gebruiken en dan weer no fly zone en soms weer gewoon oorlog. Je moet een cocktail van verschillende woorden gebruiken het is net als met anti biotica. Wil je belastinggeld wegsmijten? Noem hetinvesteren, dat geeft minder weerstand.

5 REACTIES

 1. @Hub Jongen [2]: Ik denk dat hij dat wel gebruikt, vooral fear trouwens.

  Wat is trouwens het spam beleid? Kan ik lappen tekst ongerelateerd in aan de inhoud van het verhaal in de commentaar sectie gewoon weghalen?

 2. Echt vreselijk als je idioten als Willem Vermeend hoort kraaien over hoe het vrijemarktdenken (zogenaamd gestimuleerd door het ‘neoliberalisme’ van de afgelopen tijd) de economische crisis veroorzaakt heeft. En dat is dan hoogleraar economie.

  Als dit het soort rotzooi is dat de komende generatie economen op de universiteit te horen krijgt, dan vrees ik het ergste.

 3. Deze crisis is ontstaan door hebzucht van de mensen die met geld omgaan.

  De hypotheek aftrek is achter de schermen ook weer in beeld, ze zijn er achter gekomen dat ze banken te veel steunen. Straks krijg hypotheek nemers goedkoopgeld van DNB. En dan ????

  Mijn plan is dus in beeld ha ha.

Comments are closed.