De kranten staan er vol mee. De radio knalt er bijna van uit zijn speakers. De beeldbuis van de TV puilt er van uit, om over het internet nog maar te zwijgen. Ja: zelfs ons aller Vrijspreker doet een aardige duit in het zakje: ik heb het over angst zaaien.

Ik ken alle doemverhalen inmiddels wel. Wellicht heb ik er zelf ook een paar geschreven, maar weet je: ik laat me er niet meer door leiden. Of beter: ik ga er niet meer onder lijden.

Zo heb ik inmiddels alle nieuwsgerelateerde Apps van m’n iPhone verwijderd. Ik luister alleen nog maar naar Franse radio (RFM voor de geïnteresseerden) omdat het nieuws mijn niveau A2 te boven gaat. TV kijken deed ik toch al niet en internet? Ach het is m’n werk, maar ik heb de desk van Symbaloo dusdanig gewijzigd dat ik niet meer direct in de verleiding kom om even naar NU.nl door te klikken.

Laten we eerlijk zijn: Wat is het nieuws eigenlijk? Is het werkelijk wat het woord impliceert; iets nieuws, iets onbekends? Nee. Het is gesneden koek. Misschien een andere verpakking, maar de inhoud is elke dag hetzelfde.

Daarom hier het nieuws voor het komende jaar:

Er gaat iets fout en onze lieve politici gaan dat herstellen, dan wel voorkomen.

De oorzaak is ook altijd hetzelfde, maar die lees je dan weer vooral op Vrijspreker: de overheid zelf heeft weer eens een probleem veroorzaakt en gaat haar (grotere) macht inzetten om de problemen te verhelpen. Daarvoor is geld nodig. Dat geld is er niet, dus drukken ze het uit dunne lucht.  Dat kan niet goed gaan. De enige manier om van de ellende af te komen, is door ons definitief te ontdoen van het oerprobleem, zijnde de overheid.

Goed. Dat weten we nu wel. Ik in elk geval wel. Vandaar dus mijn keuze om eens even geen nieuws meer te volgen. Want eerlijk gezegd word ik daar een beetje depri van.

Ik ga weer eens wat meer genieten van de leuke dingen in het leven. Mijn bedrijfje gaat als een speer, dus ik heb genoeg werk liggen om records te draaien. Daarnaast blijken er op het moederbedrijf kansen te liggen, dus wellicht ga ik me weer eens wat vaker richting hoofdkantoor begeven.

Het gras is nog steeds groen, de lucht is nog steeds blauw (teletubbies, kom maar gauw :)), dus het kan me eigenlijk niet meer zo veel schelen of de (hopelijk: spreekwoordelijke) bom nu vandaag, morgen of volgend jaar valt.

Als de hemel valt, hebben we allemaal een blauwe muts zei de moeder van een vriend eens tegen me.  En ze heeft gelijk: Ik zie het wel gebeuren. En tot die tijd ga ik mezelf niet meer bang maken “voor alsdan”. Want er is geen groter lijden dan het lijden dat men vreest.

33 REACTIES

 1. Het zijn niet alleen de doemscenario’s. Ook de politici die weer eens proefballonnetjes loslaten zijn vaker irritant dat amusant. Daarnaast heb je helaas alle special interest belangenverenigingen. Die via al dan niet subtiel media beleid hun rol vervullen in de rituele dans om de pot overheidsgeld en regelgeving.
  Dit alles gebracht door journalisten met een collectivistische inslag maakt het volgen van nieuws inderdaad niet altijd een prettige bezigheid.
  Het is wel de belevingswereld van de mensen om je heen, dus is het handig toch enige voeling met het nieuws te houden.

 2. Ron, ik snap je gevoel helemaal; ik ben zelf ook die angst meer dan zat. Inderdaad, het nieuws is bijna elke dag meer van hetzelfde en zeker niet wat er echt toe doet. De werkelijke nieuwsfeiten worden ook nog eens stelselmatig niet gepubliceerd.
  Alleen ik heb nog steeds moeite met het alternatief: je niet meer opwinden over het kwaad dat overheid heet brengt je tot lethargie en fatalisme. En dat botst met de aard van m’n beestje. Om het tij te keren moet ik van mezelf “iets” doen en dat is in mijn geval ageren in de sociale contacten die ik heb: bij vrienden, familie en op de “werkvloer”. De kans bestaat dat je al gauw het buitenbeentje, de paria wordt, aangezien je niet mainstream denkt. En dan streef je je doel voorbij. Dus het blijft spitsroeden lopen tussen je eigen ongezouten mening geven en proberen aansluiting te houden.
  Maar wil je kunnen “meepraten”, dan is het idd zoals Ratio zegt: je moet enigzins op de hoogte blijven van de belevingswereld van je omgeving.

 3. Angst verkoopt! Distantieer je van alle geluiden en beelden en herken de trukendoos waar je naar kijkt, de rekening komt uiteindelijk toch wel.

  Maar beste Ron, ik vind dit artikel wel een eigen scheet die het lekkerst ruikt.

 4. Er is geen enkele reden waarom je het nieuws niet zou kunnen consumeren zonder in vertwijfeling te geraken. Elke ondernemer heeft voortdurend te maken met situaties die bedreigend voor hem en zijn toekomst kunnen zijn. Als hij op een dag besluit zijn ogen te sluiten voor die bedreigingen, omdat hij de zorgen zat is, dan is dat het begin van de ondergang van zijn bedrijf. Zeker, de toekomst is tamelijk zwart, maar zal geleefd moeten worden. Nu met die toekomst bezig zijn betekent dat je jezelf mentaal aan het voorbereiden bent op die toekomst en dat je het quantum leed dat onvermijdelijk geleden zal moeten worden, alvast over een groter tijdvak aan het uitspreiden bent.

  Het zijn sterke benen die de waarheid kunnen verdragen.

  IIS [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Ron Paul Fan [4]:

  Precies, de kop in het zand steken is niet erg slim, hoewel ik me kan voorstellen dat men niet langer de leugens en gedraai van de MSM kan verdragen.

  Uiteindelijk zijn we toch ooit de klos en wat heeft het voor zin je daar nu druk over te maken als je de dingen/wereld toch niet kan veranderen?

  Wat heeft het ook voor zin om te weten dat de aanstormende trein je uiteindelijk zal overrijden als je ligt vastgeketend op de rails? Kijk naar de blauwe lucht en hoor de vogels fluiten, de grote gelijkmaker komt toch wel, weest allen blij…Peace brother!

  Ikzelf noem het volgen van het nieuws het verdisconteren van de shit die komt, dan is de klap hopelijk wat minder hard en heb je misschien enige maatregelen kunnen treffen.

 6. Pamela Hemelrijk schreeft ter inleiding van een stukje op deze site, kort voor de kredietcrisis uitbrak:

  “…Soms vraag je je af of televisiemakers helemaal goed snik zijn.

  Van de week schotelde het veelgeprezen geschiedenisprogramma Andere Tijden ons een reportage voor over de Franse meirevolte van ’68. En de manier waarop Andere Tijden dit schoolvoorbeeld van zinloos geweld bejubelde als was het Nieuwe Dageraad, deed mij overgeven.

  Ik mag nu niet meer naar Andere Tijden kijken van de dokter…”

  Ik moest hier gewoon even aan terugdenken m.b.t. jou stukje.

  Weet je wat het is? Als je je afsluit van je (wereldwijde) omgeving en deze gedachte overgenomen zou worden door steeds meer mensen, dan gaat je bedrijfje straks vanzelf ook niet meer als een speer!

  Ik denk dat Pamela zoiets geantwoord zou hebben…

  Rien [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Sander [7]:
  Het gaat niet om het afsluiten voor de wereld. Het gaat er om om gericht de bangmakerij af te sluiten.
  Zelf kijk ik al lang geen TV meer, lees geen kranten en heb ook BNR nu sinds enkele maanden al niet meer aanstaan.

  Ik haal m’n nieuws enkel nog via het inet (en persoonlijke gesprekken). Meestal via discussie sites of opinie sites.
  Zo controleer ik wat ik wil horen en hoe ik het wil horen. Dat bepaald niet langer een redacteur (met zijn agenda).

  HoerenSloep [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Rien [9]:
  Ok, je selecteert de bronnen en houdt MSM buiten. Maar hoe selecteer je de overige bronnen? Wat is waar? Hoe weet je dat de door jou gekozen “opinie-sites” niet een gelogen opinie etaleren? Ben je niet bang dat je onderbewust alleen nog items selecteert waarmee je je kunt identificeren? Krijg je hierdoor uiteindelijk ook niet een éénzijdig wereldbeeld?
  Dat brengt mij in ieder geval nog meer twijfel en uiteindelijk angst.

  Rien [29] reageerde op deze reactie.

 9. Regeren is vooruitzien.
  Dat geldt niet slechts voor de publieke mafia doch voor elk individu dat soeverein zijn eigen bestaan wil regeren.
  Je zal dus oog moeten hebben voor de realiteit om je heen en als een soort schaker moeten anticiperen op de volgende move van je vijand. Daarom is het handig je over hem te informeren en lessen te trekken uit de geschiedenis (bv. dat niets zo permanent is als een tijdelijk overheidsmaatregel of dat een nieuwe belasting die heel laag is en alleen de allerrijkste/grootste treft, vervolgens in stapjes wordt uitgebreidt tot iedereen eronder valt en bovendien de tarieven worden opgetrokken etc.).
  M.a.w. leer uit het verleden en monitor het heden om de toepkomst te anticiperen en alzo maatregelen te treffen om zelf buiten schot te blijven (desnoods inclusief migratie van je eigen persoon of van (een deel van) je kapitaal) of er zelfs beter van te worden. Zo is de crisis bv. negatief maar wie zo vooruitziend was om 10 jaar geleden reeds goud en zilver te kopen, zal het zich niet beklagen.
  Kortom: zich afsluiten van het MSM nieuws lijkt me dan ook niet echt verstandig.
  Je moet het blijven volgen. Alleen wel erg kritisch natuurlijk en via een hoop non-MSM kanalen de zaken in perspectief plaatsen of oplossingen trachten te vinden.

  PS overigens vrees ik liever lijden dan dat ik echt lijd. En dankzij de vrees, kan je eraan ontkomen i.t.t. wie zijn kop in het zand steekt. De jood die destijds de Nazi’s vreesde en wijselijk besloot te emigreren heeft slechts wat gevreesd. Zijn buurman die dit niet deed en achterbleef en zich vrolijk maakte over de angsthaas heeft later wel wat meer geleden dan louter de vrees mogelijk te lijden. Die heeft pas ECHT geleden. Dus vergeet slogans als die van Roosevelt maar (“the only thing we have to fear is fear itself”). Gek eigenlijk dat je een socialistisch politicus als leidraad van je leven lijkt te nemen.

 10. Laast had je al het pro koningshuis artikel en nu dit, nou ja je moet doen waar je gelukkig van wordt maar vergeet niet wie het meest profiteert van jouw arbeid.

 11. Ignorance is bliss?

  Dat maak je mij niet wijs.

  Jammer inderdaad dat mensen zichzelf zo makkelijk bang laten maken door vanalles, en ja ik doe ook een duit in de zak maar mij gaat het niet om angst maar feiten

 12. @Zé [17]:

  Vrede met jezelf, inderdaad.

  Wie stelt zichzelf tegenwoordig nog de vraag of hij vrede met zichzelf kan hebben.
  Over angst gesproken, ik vind het zeer beangstigend dat mensen zichzelf niets meer afvragen en voor de spiegel kunnen staan en niet zien wat ze zijn, wie ze zijn, waarvoor ze er zijn, wat ze doen of waarom ze überhaupt op deze planeet zijn.

  Het lijkt erop alsof zich een algeheel bewustzijnsvernauwing van de mens heeft meester gemaakt.
  Zé [19] reageerde op deze reactie.

 13. @IIS [18]: “Het lijkt erop alsof zich een algeheel bewustzijnsvernauwing van de mens heeft meester gemaakt.”

  Ziekmakende medicijnen, alcohol, drugs, vergiftigd eten, vergiftigd water, vergiftigde lucht, leugenachtig nieuws, ‘anti’ deppressiva,
  levend los van de natuur, etc.

  Is dat dan gek?

  Zé.

 14. @IIS [12]:

  Amerika heeft het moeilijk, moeilijker dan Europa. Ik voel aan mijn mijn water dat ESM en met de snelheid waarmee men dit project wil realiseren er heel veel druk van bovenaf wordt uitgeoefend.

  Washington laat er geen gras over groeien, want
  Amerika zit deepshit, volg nauwgezet de financiële zaken en zie hoe men worstelt en probeert niet kopje onder te gaan.

  Het hele ESM project komt als je het mij vraagt uit de koker van Washington.
  Zonder boeh of bah kan men hier geld komen plukken zoveel als men maar wil….Over onze lijken zullen ze gaan en dat is voor Washington zonder geweten een peulenschil.

  Waar zijn uiteindelijk alle triljoenen gebleven die banken investeerden en zogenaamd verloren in Amerika, nooit meer iets over gehoord, nooit is daar een probleem van gemaakt.

  Waar de banken bijna hun nek breken over een gummetje die teveel wordt gebruikt, is men zo mak als een lam als de vraag komt…”waar is al ons geld gebleven??”…Natuurlijk weet men dat enorm veel miljarden daar zijn verdwenen in de zakken van de warlords, maar iedereen zwijgt als het graf, zoals een goed bankdirecteur behoort te zijn die het leven lief heeft.

  Hoeveel bloed kleeft er aan de handen van politici en bankdirecteuren?

  Wij betalen en gaan in de toekomst nog veel meer meebetalen aan de imperialistische oorlogvoering van de Amerikanen. Wij krijgen de klappen en Amerikanen zijn de lachende partij.

 15. @Zé [21]:

  Er zal een totale en heel diepe voedsel, energie of financiële crisis voor nodig zijn die iedereen treft om de arrogantie van de lachende smoelen te krijgen en lukt het dan nog niet, dan zal het geheel moeten eindigen in een alles vernietigende WOIII….Mensen zijn behoorlijk hardleers.

 16. Stap voor stap…… Juncker: ratificatie EFSF medio oktober klaar……Daarna komt de klapperrrrr…

  De Europese regeringsleiders besloten op 24 en 25 maart het EFSF een permanente status te geven in de vorm van het European Stability Mechanism, dat medio 2013 in werking zou treden. De door het ESM te verstrekken leningen zouden in rangorde boven andere leningen staan, doch achtergesteld zijn aan door het IMF verstrekte leningen.
  Zé [24] reageerde op deze reactie.

 17. @IIS [23]: Things are what they are, IIS, en we hebben klaarblijkelijk deze dingen nodig om wakker te worden, aangezien het voor de meesten nog steeds niet gek genoeg is wat er allemaal gebeurd in onze ‘samen-leving’.

  Zoals je schrijft:

  “Over angst gesproken, ik vind het zeer beangstigend dat mensen zichzelf niets meer afvragen en voor de spiegel kunnen staan en niet zien wat ze zijn, wie ze zijn, waarvoor ze er zijn, wat ze doen of waarom ze überhaupt op deze planeet zijn.”

  Dus wellicht is al dit nodig zichZelf weer te kunnen her-kennen in de spiegel.

  Zé.

  IIS [25] reageerde op deze reactie.

 18. @Zé [24]:

  Waarschijnlijk moet er gebeuren wat moet gebeuren, maar mijn geest is nog altijd jong en speels en ondanks mijn leeftijd niet in staat zaken domweg te kunnen accepteren.

  Maar ik begrijp wat je bedoelt en je zult gelijk hebben, misschien heb je meer wijsheid dan ik….Ik ben nog zoekende in dat opzicht.
  Zé [26] reageerde op deze reactie.

 19. @IIS [25]: “Waarschijnlijk moet er gebeuren wat moet gebeuren, maar mijn geest is nog altijd jong en speels en ondanks mijn leeftijd niet in staat zaken domweg te kunnen accepteren.”

  Houden zo! Wellicht is dat juist hetgeen wat veel mensen zijn kwijtgeraakt, jong en speels zijn, de verwondering van het leven ervaren.
  Wat wij allemaal hadden als kind, maar een mens sterft van binnen als hij het contact met zijn eigen kind zijn kwijt is.

  Enne, we hebben allen onze eigen wijsheid, ons eige-wijs-zijn.
  Stick to it !

  En verder, streef naar vrede, om te beginnen met je-Zelf.
  Dan volgt de rest van-Zelf.

  Zé.

 20. Waarom is dit geen voorpaginanieuws op de Vrijspreker?
  Volkskrant van donderdagochtend; de greep naar de macht van de ongekozen Barroso en zijn kornuiten:
  “Alleen als de EU-landen meer macht afstaan aan Brussel zullen ze de eurocrisis overwinnen. Hun vetorecht moet verdwijnen en de Europese Commissie moet de economische regering van de Unie worden. ‘We mogen de EU niet in gevaar laten brengen door onze generatie politieke leiders’, aldus voorzitter Barroso van de Europese Commissie. Een ongewoon bevlogen en scherpe Barroso greep zijn jaarlijkse State of the Union woensdag in het Europees Parlement aan voor een uithaal naar de lidstaten. ‘De crisis is niet veroorzaakt door de Europese instituties maar door lidstaten die hun bekrompen nationale belangen behartigen.’ Verdere Europese integratie is noodzakelijk om de financiële markten te overtuigen en banen en groei te creëren, zei Barroso. ‘En laten we eerlijk zijn: de lidstaten zelf zijn hier niet toe in staat.’
  De Commissievoorzitter kreeg een ovationeel applaus van de meeste europarlementariërs. Zij prezen zijn ‘strijdlustige’ opstelling. De lidstaten reageerden verdeeld op de speech. Duitse diplomaten zeiden fel gekant te zijn tegen de Commissie als economische regering van de EU. Medio augustus verklaarden bondskanselier Merkel en president Sarkozy dat het hart van de nationale politiek – economisch en begrotingsbeleid – niet in Brusselse handen mag komen.
  Steun
  Een betrokken Brusselse ambtenaar merkte sarcastisch op dat Barroso ‘een EU zonder lidstaten wil’. De Commissievoorzitter kreeg steun van het Nederlandse kabinet. ‘Zijn roep om een krachtig Europees antwoord in deze tijden van crisis vindt bij ons gehoor’, aldus staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken.
  Volgens Barroso valt bij ongewijzigd beleid de eurozone uit elkaar.
  ‘Het was een illusie dat we één munt konden hebben met 17 soorten begrotingspolitiek.’ De Commissievoorzitter vindt dat de monetaire unie (de euro) moet worden vervolmaakt met een economische unie. ‘Hiervoor is meer dan ooit de onafhankelijke autoriteit van de Commissie nodig.’ Onlangs bepleitten premier Rutte en minister van Financiën De Jager een supereurocommissaris voor Begrotingsdiscipline.

  Ron Paul Fan [30] reageerde op deze reactie.

 21. Met mijn huidige kennis en inzichten ( de organisatie waar vanuit zij opereren ) vind ik dit niet eens verwonderlijk.

  Ik verwacht van deze DREUZELS eigenlijk niet anders.

  Onlangs bepleitten premier Rutte en minister van Financiën De Jager een supereurocommissaris voor Begrotingsdiscipline.

 22. @HoerenSloep [10]: Het is onmogelijk om neutrale informatie te verkrijgen. Of je nu zelf de regie voert of dat overlaat aan iemand anders. Ik kies er voor om die zelf te voeren.
  Als je al wat langer de informatie uit verschillende bronnen haalt, dan ga je ook zien welke van die bronnen meer of minder neutraal zijn, welke voorkeuren ze hebben, en op welke manier er gepresenteerd wordt. Als je zelf de regie voert, dan beslis je eigenlijk dagelijks welke bron er blijft, en welke je uitsluit.
  Zo zijn mijn huidige bronnen dan ook heel anders dan die van 5 jaar geleden. Evolutie van mijn kant, maar ook van de kant van de bronnen.
  Of je dat van je ingebouwde angst voor de toekomst afhelpt? waarschijnlijk niet. Maar ik vermijd zo wel een hoop onzin.

Comments are closed.