alaskan fikkie duoHeeft u wel eens een boer gezien die een nieuwe stal voor koeien melken liet bouwen en vervolgens als schoonmaker in de avonduren kantoren ging schoonmaken? Zoiets ongeveer is de logica die onze staats economen hanteren.

We weten ondertussen allemaal dat de auto een melkkoe is voor de staat, en accijns het wondermiddel tegen falen van beleid. Deze week is het lachen geblazen, want de boer zoals in het begin beschreven leeft, hij woont in Den Haag.

oldtimer

Hoe krom kan het zijn als de staat in een poging te melken oldtimer voertuigen weer wegenbelasting laat betalen, met de rekensom dat zoiets 80 miljoen opbrengt, om vervolgens ook de brandstof accijns te verhogen en zo dit eerste kwartaal 260 miljoen minder aan inkomsten uit accijns te krijgen.

de lamme en de blinde

Veel bezitters van oldtimers hebben hun wagen opgeruimd, veel bedrijfjes die indirect of direct hun brood verdienden met onderdelen en service aan oldtimers zijn of in de rode cijfers gekomen of hebben de deuren moeten sluiten. En nu dan de pomphouders in de grensregio. Werkelijk iedere regeringsmaatregel van de afgelopen 20 jaar heeft banen gekost en mensen de grond in geholpen. Economen met een doctoraat, je zou ze een dubbeltje geven voor een lollie.

oldtimer duo

En nu dus de pomphouders. Het begrip economie is duidelijk verschillend uit te leggen, net als terrorisme. In de tweede wereldoorlog waren verzetsstrijders voor de Duitsers terroristen, en te technisch gezien volgens de regels van het oorlogsvoeren was dat ook zo.

fikkie

En het werk van huursoldaten zoals nu Blackwater (andere naam, zelfde bedrijf, dus voor de duidelijkheid Blackwater) personeel in de Oekraine in uniformen van de Oekrainse veiligheidstroepen mag dan ook in deze context gezien worden. Als je als regering dingen doet waar de bevolking het niet mee eens is moet je ergens veiligheid inkopen…..

Zoals Julius Ceasar schreef, .”De overwinnaar bepaalt” en dat is ook precies zoals onze geschiedenislessen op school zijn geschreven. Het weghouden van informatie om een bepaald beeld te creeeren. En dus word geleerd maar niet begrepen, en dus herhalen fouten uit het verleden zich.

the bosses

Wat heeft dit met economie te maken?

Alles!

Eigenlijk is het voorbeeld duidelijker: neem een paard, zet het in een bos en laat de teken los. Het paard kan heel lang bloed geven, maar op een bepaald moment is het klaar. Het ding valt om, klaar paard, op is de bloedstroom. En dat is Nederlandse economie in vogelvlucht.

Een goede boer zou het paard vrij van teken houden, misschien een tweede erbij zetten voor voortplanting en uiteindelijk een kudde hebben, een paardenhandelaar zou het vel en de botten verkopen voor de lijm industrie. Een econoom ook. Geen toekomstvisie, enkel nemen op het moment.

Ik heb nieuws!!! Nou ben ik geen paard, ik ben een mens. Nederlander ook nog, blijkbaar, iemand heeft mij geclaimd en tegen betaling kreeg ik een boekje waarin stond dat ik behoor tot het koninkrijk der Nederlanden, als onderdaan van …… Dat is dus mijn boer, dat denkt ie …..

alaskan fikkie tres

Weet u wat een echte econoom is? Mijn hond. Die eet zijn eten, poept het na een paar uur weer uit en kwispelt als hij mij ziet, likt soms mijn hand en door zijn aandoenlijkheid deel ik mijn eten, vrijwillig, zonder verdere gedachte, gewoon, omdat het goed is. Een goede econoom is aaibaar, krijgt zonder dwang en weet je achter te laten met een tevreden gevoel. En dat is echte economie, dat is pas pure leiderschap.

Mijn hond zou goed liggen in de publieke opinie, een echte leider voor dit land. Ik denk dat hij 260 miljoen euro extra zou op hebben gehaald uit accijns, met liefde gegeven. Laten we onze bestuurders allemaal hondenvoer en kauwspeeltjes opsturen, misschien helpt het bij een goede besluitvorming.

En ik, ik ga mijn econoom uitlaten. Voelt goed, wat je geeft komt terug.

alaskan fikkie duo

ingezonden door E

3 REACTIES

  1. Ik denk dat het ze (politici en economen) gewoon niet boeit. Als maatregel A niet boeit, dan komen ze met maatregel B, C, D, enz. Net zo lang tot het paard in je voorbeeld. Dan zoeken ze een ander paard.

    Off topic (maar wel een beetje On) moest ik toch met enige verbazing de volgende logica onder ogen zien: “Laat een ambtenaar korter werken, dan doet’ie meer”. In Zweden gelooft men in deze nieuwe natuurwet. Maar zo krijg je wel meer ambternaren (en belastingen). Hier is de rest:
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/sweden/10754656/Swedish-city-embarks-on-6-hour-workday-experiment.html

    Kennelijk is de onslagbescherming zo extreem in Zweden, dat je luie varkens nergens weg krijgt. Alsof je van lintwormen afkomt door meer te eten.

Comments are closed.