john-adamsVrijspreker: Soms lijkt het of er uitzonderingen bestaan op principes die bijna algemeen geldig lijken te zijn. U gelooft meestal niet in die uitzonderingen.

Opperdienaar: Inderdaad. Maar soms duurt het wel een tijd voordat het zichtbaar wordt. Zo zei John Adams, de 2e president van de Verenigde staten het volgende in 1776:

“Angst is de fundering van de meeste overheden; maar het is zo’n verdorven en brute passie en het maakt mensen in wiens hart het domineert zo dom en miserabel, dat Amerikanen waarschijnlijk nooit goedkeuring geven aan een instituut dat hierop gebaseerd is.”

Het duurde even maar Bush zei in 2001:

“Er is geen weg terug naar het tijdperk voor 11 september, 2001. Naar een misplaatst gevoel van veiligheid in een gevaarlijke wereld.”

Ook de Amerikanen zijn uiteindelijk gevallen voor dezelfde truc waar alle andere onderdanen op de wereld ook allemaal voor vielen.

Vrijspreker: Hoe komt dat dit kennelijk de onvermijdelijke uitkomst is, zelfs als een aantal mensen op een nieuw stuk land aankomen en er geen reden is waarom er één de baas moet zijn van de ander?

Opperdienaar: Het is een biologisch gegeven van mensen. Niet alleen van mensen trouwens. Jonge eendjes bijvoorbeeld zijn genetisch voorgeprogrammeerd met angst voor schaduwen van overvliegende dingen met een korte nek en grote staart. Ze hebben geen ingebouwde angst voor vormen met een lange nek en kleine staart. Hiermee hebben ze enige bescherming tegen roofvogels. Deze genetische voorprogrammering is echter heel traag en het duurt vele generaties voordat het aangepast is aan nieuwe roofdieren.

Daarom biedt de natuur een flexibelere manier:leren. Apen zijn bijvoorbeeld niet van nature bang voor slangen, maar kunnen dat snel leren van een instructievideo waarin ze andere apen zien die angstig reageren op slangen. Ze kunnen echter niet aangeleerd worden om bang te zijn van bloemetjes. Dit flexibele angstmechanisme, biedt echter een mogelijkheid voor parasieten en dit is waar de roverheid om de hoek komt kijken.

Honden met hondsdolheid hebben een parasitair virus in hun speeksel dat zich graag wil verspreiden en vermenigvuldigen. Als de hond echter rustig in een hoekje zou blijven liggen, komt daar niet veel van terecht. Daarom zorgt het virus dat de hond heel agressief wordt en iedereen gaat bijten. De parasiet manipuleert het angstcircuit van zijn gastheer om dit voor elkaar te krijgen.

Een ander voorbeeld is de parasiet toxoplasma gondii die een complex reproductieschema heeft waardoor het zowel in katten als in ratten moet voorkomen. Om van rat naar kat te komen, manipuleert de parasiet het angstcircuit van ratten en zorgt dat ze een drang krijgen naar de urine van katten en de katten niet meer vrezen. Op die manier komt toxoplasma gondii in de kattenmaag terecht.

Vrijspreker: Hoe manipuleert de roverheid dan het angstcircuit in onderdanen?

Opperdienaar: De roverheid wijst op een vreselijke vijand ver weg die gruwelijke dingen met de onderdanen wil doen die deze roverheid eigenlijk zelf van plan is. Omdat de boodschapper het gruwelijke zelf van plan is, voelt het als een terechte angst aan bij onderdanen. Je zegt bijv. ‘they hate us for our freedom’

bush-hate-us-for-our-freedoms

De onderdaan voelt dan in zijn onderbuik inderdaad dat hij inderdaad gehaat wordt om zijn vrijheden. Door wie precies is hem niet duidelijk, maar hij heeft geen reden om de boodschapper te wantrouwen. Je laat de onderdaan, net als bij de apen, instructievideo’s zien hoe hij zich moet gedragen bij gevaar: hij moet schreeuwen om meer macht voor zijn machthebbers en zijn vrijheden aan de voeten van zijn machthebbers gooien. Voor de massamedia deed je dat met massa bijeenkomsten. De vreselijke vijand kan geheel bedacht zijn zoals ook in het boek “1984” duidelijk was met Emannuel Goldstein in de rol van Osama Bin Laden.

32 REACTIES

  1. @pcrs [30]:

    Als je wel eens Rail Away hebt gezien, dan ben je tot de conclusie gekomen, dat die private partijen behoorlijke moeite hadden om zonder overheid de spoorwegen aan te leggen. En je mag zo uit de hoogte doen met je ‘dementerend’ (volgens heb je geen notie van wat dat is), maar als je bovenstaand schrijfsel als stelopdracht bij mijn leraar Nederlands had ingeleverd vroeger, dan had je een 1 gehad.

Comments are closed.