Vrijspreker: U ziet een bepaalde ontwikkeling in referenda. Wat verandert er?

Opperdienaar: Eerst was er een referendum over de EU grondwet 1 juni 2005. De uitslag was ‘nee’ maar Balkenende keurde het goed als het verdrag van Lissabon met slechts cosmetische veranderingen. Maar naar het volk was geluisterd, de heersers hadden wat lippenstift op het varken gesmeerd en klaar is kees.

18 September 2014 was het referendum over Schotse onafhankelijkheid. De bevolking van Schotland werd in de aanloop flink bang gemaakt dat de pinautomaten het wel eens niet meer konden gaan doen en een meerderheid van de Schotten stemden tegen onafhankelijkheid. De uitslag werd omarmd door de Britse politiek.

6 April 2016 was het Oekrainse associatieverdrag, de meerderheid zei weer nee tegen de blanco cheque of eigenlijk gewoon tegen alle voorstellen die van de heersers van de unie komen. Alsof de onderdanen doorkrijgen dat je het best altijd nee kan zeggen tegen de heersers. Er werd nog geprobeerd door Rutte om er een paar cosmetische veranderingen aan te maken om het daarna door te voeren, maar Rutte kreeg het niet voor elkaar, dus het werd gewoon goedgekeurd.

23 juni 2016 was het tijd voor het Brexit referendum. Ondanks een hel en verdoemenis campagne, zeiden de onderdanen nee tegen Brussel maar het lijkt er op dat een uittreding zo lang wordt uitgesteld, dat het uiteindelijk misschien wel van afstel komt.

1 oktober 2017 stemden de Catalanen over onafhankelijkheid van de Spaanse heersers in Madrid (maar niet van de heersers in Brussel). Zwart geklede mannen rukten de stembussen weg, 16000 man aan oproerpolitie lag voor de kust te wachten. Er werd flink op de stemmers ingehakt door de ordervolgers en het aantal gewonden liep op tot 1000.

Vrijspreker: Het is niet leuk als de onderdaan het verkeerde antwoord geeft als deze geraadpleegd wordt. Zelfs D66 geeft het op met het referendum. De onderdaan snapt het niet.

people_are_stupid
Opperdienaar: De uitslag van referenda is moeilijker en moeilijker te sturen.

Kerry_hard_govern

brzezenski-quote-on-control

Opperdienaar: Toen de onderdaan alleen de krant, tv en radio moest geloven, was het eenvoudig hem vanuit 1 punt te controleren. Met het internet is dat moeilijker geworden, totdat youtube, facebook en google onder controle zijn. Maar dan krijg je daarna nog die blockchain gebaseerde, gedecentraliseerde dingen als D-tube. Die zijn helemaal moeilijk onder controle te brengen.

Vrijspreker: Gaan ze dan maar weer doen wat het gemakkelijkste is? Een miljoen mensen vermoorden?

Opperdienaar: Dat lijkt me sterk, heersers willen over het algemeen geen onderdanen kwijt raken waar ze aan verdienen.

Vrijspreker: Ze maakten wel 260 miljoen belastingbetalers af in de 20ste eeuw. Aan die joden viel ook nog prima te verdienen en die werden toch de gaskamer ingestuurd. Waarom in Congo miljoenen mensen vermoorden als het je alleen om het geld gaat? Waarom de Holodomor? Waarom de bergen doden van Stalin, Mao, Pol Pot? Waarom die onderdanen niet uitbuiten in plaats van ze dood maken?

Opperdienaar: Uiteindelijk gaat het mensen in overheden niet om geld maar om macht. Geld hebben ze alleen nodig, zolang ze nog dingen moeten kopen van mensen waar ze nog onvoldoende macht over hebben. Ik denk dat heersers uiteindelijk op vernedering en wraak uit zijn. Geld is alleen een middel om de steun te krijgen dat te doen.

Joseph-Stalin_statistic

all-truth-passes-through-three-stages-first-it-is-ridiculed-second-it-is-violently-opposed-third-it-is-accepted-as-self-evident

12 REACTIES

 1. “Alsof de onderdanen doorkrijgen dat je het best altijd nee kan zeggen tegen de heersers.” De heersers zien toch een belangrijk detail over het hoofd. Namelijk, referenda als bliksemafleider. Het pebs heeft de illusie van inspraak en de heersers kunnen de uitslag veilig naast zich neer leggen.

  De vraagstelling bij referenda kan ook beter. Stel dat de vraag is: “Vind U de nieuwe EU grondwet ook zo’n goed idee?”, dat zouden de antwoorden, die mogen worden gegeven, kunnen zijn:
  01. Tof!!!
  02. Joepie!!!!!

  Dat maakt de uitslag weer eenvoudiger om mee om te gaan. Dan resteert de vraag: als de heersers de kiezers te onbekwaam vinden om een keuze te maken bij referenda, waarom zouden de kiezers dan wel bewaam genoeg zijn om een goede keuze te maken bij verkiezingen voor parlement, gemeenteraden, e.d.?

  Pcrs [2] reageerde op deze reactie.
  alissa [11] reageerde op deze reactie.

 2. @Nomen Nescio [1]: inderdaad, de onderdaan gaat waarschijnlijk op steeds raardere kandidaten stemmen, net zo lang tot die verkiezingen ook vervalst, genegeerd en onderdrukt worden.

 3. Als ik het goed begrijp dat lijkt er wat gezonder met de stem van Britten omgegaan te worden dan met de stem van vastelanders. Maar schijn… bedriegt soms. Of vaak. Het woord referendum betekent immers “dat wat aangekondigd zou moeten worden”.

  Daarnaast is de EU zoiets als een log containerschip. Als er uit de onderste lagen containers wat geluiden komen, dan overheersen toch de geluiden vanuit de hogere lagen containers. En beslissingen worden nog steeds op de brug genomen, of misschien beter, door de rederij die als kaper van mensenlevens, mensenhandelaars en mensensmokkelaars optreedt.

 4. @SII-IIS [5]: Misschien gebruik je spam woorden en wordt het automatische verwijderd. Ik kan niets vinden over verwijderde berichten.
  Hoe dan ook, de site is prive eigendom, dus het is goed recht van de moderator om reacties te verwijderen. Dit gebeurt echter heel zelden, dus ik denk dat er iets technisch mis is. De moderator vervangt ook het bericht voor zo ver ik weet, zodat je kan zien dat er wat verwijderd is.

  IIS [8] reageerde op deze reactie.

 5. De dood in de pothometaaladviesde dood in de pot

  Waar komt de zegswijze “het is er de dood in de pot” vandaan?

  Van Dale vermeldt bij het is er de dood in de pot de betekenis: ‘alle leven, handel, opgewektheid is er verdwenen’. Deze zegswijze wordt dus gebruikt om aan te geven dat het ergens een saaie boel is.

  Het is een keuze die men maakt, maar hoeveel is de knip voor dr neus van zogenaamde libertariers dan nog waard?…

 6. @pcrs [9]:

  Juist niet, vpn ip’s liggen voor het oprapen en is daarmee reageren geen probleem, het zijn juist de reacties met eigen ip of/en nick die constant verdwijnen in het niets. Maar misschien begrijp ik de boodschap niet. Derhalve zal ik het reageren staken.

 7. @Nomen Nescio [1]:

  Precies! Alle mensen onder de overheid gaan op rare mensen stemmen. Ze willen zien wat er gebeurd en nemen veel niet serieus. Uiteindelijk gaat deze ook vervalst en genegeerd worden. Misschien zelfs wel onderdrukking. Ik verdiep me onlangs in veel politieke situaties, http://pagina.nu/. Dit helpt me enorm, maar laat ook zien hoe slecht het er momenteel aan toe gaat.

 8. Precies! Alle mensen onder de overheid gaan op rare mensen stemmen. Ze willen zien wat er gebeurd en nemen veel niet serieus. Uiteindelijk gaat deze ook vervalst en genegeerd worden. Misschien zelfs wel onderdrukking. Ik verdiep me onlangs in veel politieke situaties, http://hiervindtualles.nl/. Dit helpt me enorm, maar laat ook zien hoe slecht het er momenteel aan toe gaat.

  (dit maal met de goede link, mijn excuus)

Comments are closed.