Vrijspreker: Waar moet ik aan denken bij 2 minuten waarheid?

Opperdienaar: In het boek 1984 van George Orwell hadden de onderdanen verplicht 2 minuten van haat. Publiek vertoonde haat tegen een super slechte (verzonnen of gecreëerde) vijand. Dit benadrukt de goedheid van de eigen heerser en de eigen clan. Die benadrukking van goedheid van de heerser is nodig omdat de heerser zo slecht is en de clan waarschijnlijk ook aardig verrot.

https://www.youtube.com/watch?v=0KeX5OZr0A4

Soms zal er bij de onderdaan ook een behoefte aan waarheid ontstaan. Misschien denken ze na het zien van een interview als dit: Dat is vreemd, net geen tijd meer nu hij een goed punt naar voren bracht.

De olifant van het onderbewuste bij de interviewster signaleerde gevaar en de berijder concludeerde dat de tijd op was toen de olifant opeens stopte. Of de controle kamer schreeuwde het in haar oordopje, maar dan gebeurde het voornoemde proces bij de persoon  in de controle kamer.

Maar de waarheid wil ook naar buiten komen. Dan bedoel ik niet dit soort versprekingen door heersers

De drang naar waarheid bij de onderdaan moet ook door de staat gekanaliseerd worden. De onderdaan moet een klein gebiedje over hebben waar hij de waarheid kan zeggen. Een uitlaatklep zogezegd. Misschien durf je nog over ‘global warming’ de waarheid te zeggen en te denken. Misschien alleen maar over sport, misschien alleen over het weer. Maar de onderdaan moet een klein gebiedje hebben waar hij het gevoel kan hebben dat hij vrij is om te denken. De rest van de wereld mag op zijn kop staan, maar dat stukje, hoe onbelangrijk het onderwerp ook is, daar kan hij zijn passie voor waarheid in kwijt zonder zich zorgen te hoeven maken.  Je kunt denken aan het kleine moestuintje dat de Sovjet burger in prive eigendom mocht hebben. Een tuintje dat veel meer voedsel opbracht dan de collectieve boerderijen.

Een goede heerser geeft de onderdaan dus zo’n mentaal moestuintje. Zolang het maar niet over iets belangrijks gaat.

5 REACTIES

 1. Een uitlaatklep is zoiets als een veiligheidsventiel op een snelkookpan, om te voorkomen dat ‘ie ontploft.

  Psychiaters zijn zoiets als de hedendaagse Inquisitie die vermeende ketters bevragen inzake stoornissen in de sociale orde. Volgens de DSM-5, de bijbel van psychiaters is het vinden van een niche als uitlaatklep kennelijk aan te bevelen:

  Only a minority of individuals with autism spectrum disorder live and work independently in adulthood; those who do tend to have superior language and intellectual abilities and are able to find a niche that matches their special interests and skills.

  (Bron; pag. 94 van pdf. Zoeken op specifieke sleutelwoorden tovert interessante uitkomsten tevoorschijn)

  Dat werkt natuurlijk niet voor iemand met een brede algemene ontwikkeling en een brede interesse. Dan krijg je zoiets als een Boeddha met een rond buikje die daar een nogal rijke(belevings)wereld in heeft gestopt en die kan overzien. Die moet je niet proberen in een niche te stoppen of een fopspeen (pacifier) in de bakkes te te duwen vermoed ik. 😀

  De mens is van nature all-rounder, geen specialist. Vandaar dat uitlaatkleppen, niches, fopspenen en wat dies meer zij een wat gebrekkig recept zijn.

 2. De geest is uit de fles al die sprookjes die ze de burgers wijs hebben gemaakt zijn niks dan fake?

 3. De rest van de wereld mag op zijn kop staan, maar dat stukje, hoe onbelangrijk het onderwerp ook is, daar kan hij zijn passie voor waarheid in kwijt zonder zich zorgen te hoeven maken.

  Zoals het “staatsaangereikte ” moslim / islam Hegeliaans concept , eerst importeren we hetgeen , wat wij middels een uitgekiende media show en georkestreerde incidenten , in uwer bewustzijn planten als PROBLEEM.

  Dan rekruteren wij T. Holman / G. Wilders ( one and the same ) om de wilderse onderstromen der natie tot bruisen te brengen , dan bevuilen wij de rechtspraak nog eens , voeren de natuurlijke tegenpool Pechthold richting het toneel , als de vleesgeworden rede , die in de wandeling nog even de onschendbaarheid van het lichaam opheft , en indien gewenst heb ik er nog een paar voor je.

  Slaap lekker.

 4. 2 minuten waarheid…
  ik denk dat die enorme flits van licht velen te groot zal zijn.

  de enorme, deels overgeleverde drang naar grijpen is nu gekoppeld aan geld. dus banken. dus exponentieele ontwikkeling.
  ergo. het gehele maatschappelijke leven is gekoppeld aan n uitzuig-systeem gebaseerd op exponentieele groei.

  au.
  voila.

  alles is vergankelijk.
  antidote: stop met grijpen en klampen.
  ok beetje laat?

Comments are closed.