woensdag, 17 oktober 2018
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Goud stijgt weer

De goudprijs is in de buurt van zijn hoogste record van de laatste drie maanden gekomen. De zwarte woensdag van 10 oktober op de Amerikaanse aandelenmarkt zorgde voor een daling van 3,3% op de S&P 500 en dat trok vele andere beurzen met zich mee. Een dalende S&P is een stijgende goudprijs en andersom.

Het sentiment van een dreigend handelsconflict met China drukte de beurzen. Verder had o.a. het chemieconcern PPG Industries een winstwaarschuwing afgegeven vanwege de stijgende grondstofprijzen zoals olie. Ook is er sprake van een zwakke vraag in China en in de autoindustrie in de VS en Europa.

 

Goldpreis (Spot) 1.230,62USD
 • Goldpreis (Spot) - Finanzen100

Maar vooral de stijgende rente belast de al met hoge schulden overladen Amerikaanse economie aanzienlijk. Dat levert tegenwind voor de aandelenmarkt en een duw in de rug voor de goudprijs op. De schuldenlast is sinds 2011 behoorlijk gestegen en de hypotheekrente is in de VS in 7 jaar nog niet zo hoog geweest. Het gevolg is dat de aandelen van bouwbedrijven zijn ingestort en er lijkt een komende crisis op de onroerend goedmarkt aan te komen.

De huizenmarkt wordt als een belangrijke indicator gezien voor de Amerikaanse economie. Zoals het met die markt vergaat, gaat het een paar kwartalen later met de hele economie. Dat de aandelen voor de Amerikaanse autobouwers vanwege de sterke rentestijging voor autokrediet fors gedaald zijn, is ook een waarschuwingssignaal voor de aandelenmarkt.

Goudfans zouden dus de S&P 500 goed moeten volgen. Na het bericht van PPG Industries is de waarschijnlijkheid duidelijk gestegen dat de aandelenmarkten elders in de wereld de S&P gaan volgen in de daling. In die omstandigheden zou de opmars van goud verder kunnen gaan.

Bron: Focus

 

 

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen, Economie, Internationaal
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. only you schreef op : 1

  Die aanslag op saoudishe journalist?

 2. Nico schreef op : 2

  Nog steeds vraag ik mezelf af waarom er zo’n religieus sfeertje rondom goud gecreëerd moe(s)t worden. Traditioneel staat goud symbool voor een bepaald karaktertype dat zeldzaam wordt geacht en nog toegeëigend kan worden ook. Twee kenmerken die nogal discutabel zijn. Het liedje Gold van Spandau Ballet vertolkt dat religieuze sfeertje als volgt:
  “gold
  always believe in your soul
  you’ve got the power to know
  you’re indestructible
  always believe in, because you are gold
  glad that you’re bound to return”

  ‘Bound to return’ lijkt op ‘Nout, waar is mijn goud?’ Leuk bedacht, maar als goud voor een bepaald karaktertype staat wordt gemakshalve over de puur natuurlijke vrijheid tot individuele zelf-beschikking heen gewalst. Wishful thinking in de praktijk. De groep zal het individu weleens zijn of haar plaats wijzen, desnoods met dwang en geweld.

  Blijft staan dat als vertrouwen op een (externe) Redder en Verlosser wordt gesteld, het een ‘belief system’ is dat blijft staan zolang erin geloofd wordt. Een kaartenhuis. Terwijl een leven dat op zuivere kennis wordt gebouwd in beginsel robuust is, tenzij agressors alles slopen behalve het fundament wat in hoofden zit.

  Dit roept de vraag o waarom er traditioneel van zowel kennis als mensen (en dieren, planten) een handeltje gemaakt moet worden. Dat lijkt verdacht veel op de psychiatrische aandoening OCS, compleet met dwangrituelen.

 3. Nico schreef op : 3

  Disclaimer: De term ‘hoofden’ bedoelde ik letterlijk, is dus niet beperkt tot kopstukken, slimme koppen of wat dan ook.

  Ook de hoofden van simpele mensen (die dieren, robots of zombies worden geacht) kunnen kennis bevatten die kopstukken of slimme koppen niet kunnen of willen bevatten.

  johannes [5] reageerde op deze reactie.

 4. johannes schreef op : 4

  Ik raad één ieder altijd, om voor zijn oude dag, zo nu en dan als het mogelijk is een gouden tientje of andere gekende gouden munt te kopen, baat het niet het schaad zeker niet, ook hier geld de gulden regel, van de timing, er is niets mysterieus aan op elke bank te koop, bij de oude Diamant werkers was er de bloempot, een diamant van zoveel Carate tegen één die een heel klein pietsie meer carate had, te ruilen, hij groeide dus, werd oogluikend toegestaan, mijn vrouw erfde hele mooie bloempotten, jammer de Diamanten handel was een 100% handel in handen van Amsterdamse families, niet Joods dus, door langdurig gewriemel en manipulatie nu via Antwerpen naar Israel verhuist, we blijven maar opschikken zo het Abys in van de armoede !

  johannes [6] reageerde op deze reactie.

 5. johannes schreef op : 6

  @johannes [4]:
  Een veel gemaakte denkfout, die ook wordt aangewakkert is, de koloniale handel was niet de specerijen handel, die de toon aan gaf,
  maar de Nederlanders die zich als eerste vestigden op de kust van India, de halve en hele edelstenen en het goud, tot zo als gewoonlijk de Engelsen de boel weer kwamen stelen, zelf niet echt ondernemend, liepen ze gewoon de avontuurlijke Nederlanders achter na, en planten dan hun vlag, de rothshild vlag dat wel !

 6. Nico schreef op : 7

  johannes [5] toch… wat doe je weer aan projectie. Wordt je niet moe van jezelf? Zoek zelfoverschatting in jezelf. Ik heb gegronde reden om als een kop zonder kip gehakt te maken van waandenkbeelden. Zie hier over onthoofding als gezinshoofd, een traditionele om behulpzaamheid te proberen af te persen.

  peter [8] reageerde op deze reactie.

 7. jhon schreef op : 9

  investeer in een voedselbos , voedselvijver, prep techniek, gasturbine generator op carbide, haard op ethanol ………etc !
  goud is niet te vreten !

 8. Nico schreef op : 10

  @peter [8]: Balletje terugkaatsen kan toch ook wel grappig zijn? 😀

  Misschien nog wel nuttig ook. Vergeet niet, ik ben geen racist. En laten we eerlijk zijn, als denkbeelden gezond en robuust zijn, zijn ze niets waard!

  Nico [11] reageerde op deze reactie.

 9. Nico schreef op : 11

  @Nico [10]: Pardon, als denkbeelden NIET gezond en robuust zijn zijn ze niets waard. Blijken ze het wel te zijn, dan zijn ze wel wat waard.

 10. Nico de Geit schreef op : 12

  Toen de rente omlaag ging ging het goud omhoog. Het zou toch niet zo zijn dat als de rente omhoog gaat goud weer leeg loopt?

 11. Nico de Geit schreef op : 13

  Rente omlaag, overschot aan geld. Rente omhoog, geldschaarste. Aandelen, OG, edelmetaal gaan dan allemaal omlaag.

 12. Nico de Geit schreef op : 14

  Goud volgend jaar onder de duizend dollar?