Shame

U wist het misschien niet, maar u heeft een akkoord gesloten. Een preventie-akkoord, om te voorkomen dat u te dik wordt, of te veel drinkt of rookt. Niet dat u daar zelf bij betrokken was natuurlijk, het wordt u netjes opgedrongen. De eerste die Mark Rutte en zijn junta nog liberaal durft te noemen verdient de kop-in-het-zand-trofee.

Natuurlijk gaat alles wat ‘ongezond’ is duurder worden. Daar was men het zoals gewoonlijk snel over eens, rupsje-nooit-genoeg heeft immers nooit genoeg. Zo gaan sigaretten minimaal tien euro per pakje kosten. Maar voor de politici zitten er nog meer voordelen aan dit akkoord. Het verzekert ze van werk in de toekomst.

Zo mogen restaurants namelijk geen maaltijden meer serveren die voor méér dan 20% uit vlees bestaan. Elke restauranthouder zal dus twee kilo sla en doperwten gaan serveren bij een T-bone steak. Buitenlandse gasten zullen versteld staan, waarom krijgen ze overal zulke absurde porties groenten? Waarna er ongetwijfeld een partij gaat opstaan die gaat pleiten tegen deze enorme voedselverspilling. Hoera, onze politici kunnen aan de slag, weer meer wetten!

En dat is maar één van de vele maatregelen. Het is compleet doorgeslagen dramdeugen waar Pinochet en Kim-Jong-Un hun vingers bij af zouden likken.

Dit is misbruik van de overheidsmacht in het groot. Alle liberale principes zijn overboord gegooid. Zoals wel vaker natuurlijk. Een normaal land zou hier wellicht nog een referendum over kunnen houden. Maar zoals bekend is die strohalm inmiddels al met de vuilnisman mee.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2832853/minder-vlees-op-bord-in-restaurant

41 REACTIES

 1. Die strohalm is er nooit geweest op een enkel (soort van) referendum na. Eigenlijk vind ik vooral de vrome praatjes fascinerend. De deugmaatregelen zijn geen greep in je portemonnee want het is om je “te helpen”.

  Dan ben ik ook benieuwd naar de argumenten van die gristelijke minister. Zou Jezus deze wet persoonlijk in zijn oor hebben gefluisterd? Of was het Satan? Een schizofreen is nooit alleen…

  Nico [5] reageerde op deze reactie.

 2. Peukie is slecht voor je, een stukje vlees ook en een biertje. Foei. Nee de hele dag in 5G Wifi is helemaal okee !

 3. Een voorbeeld van symboolpolitiek die erin geramd wordt, zonder dat openlijk gezegd wordt wat erachter zit. Misschien omdat de achterliggende gedachte rammelt. En de beeldtaal zelf ook rammelt; verwarring alom. Geen wonder dat er makkelijk op de loop gegaan kan worden met dit soort onderwerpen…

  Wij hebben in een republiek gewoond waar het de gewoonte is dat restauranthouders 200 gr. vlees serveren. 20% is een variant op dat thema, waarmee gezegd wordt “slachten is OK, maar doe het met mate”. In het Hindoeïsme wordt er niet geslacht maar vegetarisch gegeten. Maar waar komen dit soort denkbeelden eigenlijk vandaan?

  Wat je mist is de openlijke stelling dat iedere plant, dier, mens autonoom zou moeten zijn. Planten zijn dit van nature, behalve vleesetende planten. Dieren zijn afhankelijk van planten, behalve roofdieren. Mensen kiezen. Als we de laag ‘beschaving’ bovenop de pure natuur nog even weglaten: Op grond waarvan? Hoe komt het dat sommigen ervoor kiezen te jagen of vee te houden, anderen ervoor kiezen dat niet te gaan doen?

  Projecten die voor ‘beschaving’ moeten doorgaan hebben een laag van comfort en veiligheid bovenop de pure natuur gelegd. Voor mensen, niet voor dieren en planten. Dat komt in allerlei culturen met de introductie van beeldtaal: Een stamhoofd die met de veren van anderen, pardon, adelaars pronkt om de Heilige Naam van de groep te vertegenwoordigen en de branding van die ‘merknaam’ veilig stelt. Een veronderstelde bloem (zoals roos) die in tegenstelling tot een bloem niet autonoom kan leven maar afhankelijk is gemaakt van dienaren, medewerkers. Enzovoort. Wat je daarin mist is een openlijk, eerlijk en transparant verhaal.

  Valt het niet op dat gezond zo duur als mogelijk wordt gemaakt terwijl met ongezond precies het omgekeerde wordt gedaan? Lijkt wel wat op producenten die hun rotzooi in Afrika dumpen om opbrengsten te maximaliseren. Zoals dierenvoer rustig van voedsel-afval gemaakt mag worden. Komt over als extremistisch gedrag, en eerlijk is eerlijk, extremisten hebben een hekel aan veronderstelde drammers. Donders en bliksems nog an toe!
  Wanneer bliksem in iemand inslaat, schijnt dat vernietigend of juist inspirerend uit te kunnen werken. Er zijn gevallen waarbij na inslag spontaan paranormale begaafdheden ontstonden. Lijkt me wel een passend recept voor extremisten… 😀

 4. @Hang Bejaarde [1]: Leuke stelling ‘een schizofreen is nooit alleen’. In religie wordt gezegd dat zondaren altijd medestanders zoeken, dat schijnt bemoedigend uit te werken. Wie gezond (lichamelijk, geestelijk, intellectueel, sociaal) waardeert verwelkomt medestanders hoogstens om van vervuiling af te komen.

  Schizofreen komt vanuit het Grieks voor ‘gespleten geest’. De ziekte genaamd ‘bureaucratie’ is ervoor om een bepaalde splijting tussen groepen te kunnen handhaven. Inderdaad, een schizofreen is nooit alleen. Hoewel daartoe wel eerst een psychose (vanuit Grieks voor ‘waandenkbeelden’) bij anderen gekweekt moet worden.

  Hang Bejaarde [22] reageerde op deze reactie.

 5. Kim: Ben je jezelf ervan bewust dat dit soort regulering een manier is om te zeggen dat anderen ‘de tering kunnen krijgen’? Dit niet om te schelden, maar om te duiden. Zie hier voor meer inzicht in het principe. Eerst begrijpen wat de tering precies is, daarna begrijpen hoe het werkt om van overheidswege een specifieke versie daarvan geïnjecteerd te krijgen in je leven. Een ander principe dan iemand een koude of warme douche met bruikbare kennis te geven.

 6. Inzake voedsel kan gesteld worden dat de afstand tussen groeien of produceren en gebruiken of consumeren te groot is geworden.

  Geen boodschap aan dierenleed, geen boodschap aan bij ‘menselijke dieren’ berokkend leed, commodificatie en commodity fetisjisme negeren. Allemaal manieren om als het ware te zeggen ‘krijg de tering’. En wie na afpersing, plundering, verkrachting etc. iets zegt over klimaatverandering ‘gewoon’ neerzetten als hysterisch in plaats van tot zelf-reiniging over te gaan. ‘Wie niet wil horen moet maar voelen’ moet traditioneel eenrichtingsverkeer zijn.

 7. Welkom in Truttenburg.
  Begin volgend jaar moet ik weer even voor een, hopelijk kort durend verblijf, terug naar deze “burg”. Na langdurig verblijf in Zuid Azie, zie er nu al tegenop.

  Wat een grenzeloos geneuzel en gezeik (zwarte piet, gender neutraliteit, vaccinate, in scene gezet terrorisme en
  “economische crises”, enz. enz. enz.)

  Deze verwende “stip” op de wereldkaart heeft reële problemen
  nodig, zoals; water, voedsel, kleding, onderdak, infrastructuur,
  diepgewortelde corruptie , enz. Misschien, maar dan ook
  misschien, wordt het “rovershol” in Den Haag dan toch door
  de “slaafjes” in truttenburg gedwongen tot reële actie.

  Ik vermoed van niet, kinderbijslag is binnen, vakantie naar
  Bali, volgend jaar geboekt, zal mij allemaal mijn reet roesten!!!

  Zijn de corrupte, baantjes jagende “knuppeltjes en spleetruiters”
  in het “overheidsapparaat”, het woord alleen al, ook weer blij,
  op naar de volgende “verkiezingen”

  Nederland democratie?? laat me niet lachen. Als democratie
  werkelijk zou werken als oorspronkelijk bedoeld, dan was het allang afgeschaft, net zoals het referendum.

  Nederland (als bijna alle landen in de wereld) is niet eens een
  dictatuur, maar een slavenimperium. gerund door corporaties,
  met de politiek als stromannetjes en vrouwtjes. Het woord vrij,
  laat staan de betekenis, bestaat, heel binnenkort niet meer.

  Slachtofferschap is Meesterschap

  Nico [9] reageerde op deze reactie.
  Raimond V. [15] reageerde op deze reactie.

 8. @cyberidiot [8]: Zo is het. Als je uit NL vertrekt (emigratie) wordt je jezelf als bij een donderslag veel sterker bewust van de gigantische decadentie daar en begint de overlast van jezelf telkens te moeten distantiëren van het ‘Nederlandse’ karaktertype. ‘Ieder individu is uniek’ en al dan niet gezond schijnt moeilijk te begrijpen te zijn.

  Dissociatie van de pure innerlijke natuur schijnt een culturele plicht te zijn. Waardoor waandenkbeelden hoger worden aangeschreven dan de werkelijkheid.

  cyberidiot [11] reageerde op deze reactie.

 9. Ach …laten we zaak eens van twee kanten bekijken .

  Een compleet doorgeslagen vorm van dwingen , een vorm van opwinding of zoiets.

  Of , uw leiderschap ziet een uiterst vervelende situatie , welke zich nu gaat aandienen , betreffende klimatologische aangelegenheden , met als consequentie , een bedreiging van de voedsel voorziening .

  Voorbeeld : de aardappeloogst viel 75% lager uit in Europa , en wereldwijd wil ik niet eens benoemen , en dit is slechts een voorbeeld.
  De laatste 10 tot 15 generaties zijn opgegroeid onder perfecte klimatologische voorwaarden , dat kan veranderen .

  Als de aarde gaat schudden en wiebelen , zal de mens nog gaan geloven , dat hij er een wet tegen kan aannemen , hoogmoed komt voor de val……waar of niet ?

 10. @Nico [9]: @Nico [9]:

  Ik overweeg tijdens mijn kortstondig verblijf in truttenburg “asiel” aan te vragen (slachtofferschap is meesterschap) na mijn langdurig verblijf in azie.
  En wel als geflipte/mislukte yogi/guru (yogi brighu).
  Zogenaamd uitgekotst en vervolgd door de gemeenschap
  “aldaar”
  Kan ik naar hartelust, goed gehuisvest, redelijk betaald, alom verzekerd enz., maar aan rotzooien/klooien en bestaat de reële kans dat ik een “echte” guru wordt.

  Dit op truttenburgs kosten en zonder baard.
  “Vrijwillige” bijdrage voor consult/sessies (darshan) minimaal
  1000,= euries. Voor specifieke vrouwen is betaling in natura
  bespreekbaar.

  bovenstaande is “declarabel” bij de rovers incassodienst van
  truttenburg.

  Nico [23] reageerde op deze reactie.

 11. Over de aard van de politieke publieke opinie discussie

  Zaken als het hier genoemde preventieakkoord zijn zo interessant voor op de politieke agenda vanwege een combinatie van factoren:

  1. Praten over zaken die burgers fout zouden doen leidt af van zaken die het bestuur fout doet;
  2. Het aanpraten van schuldgevoelens bij burgers vermindert de weerstand tegen belastingverhogingen die daaraan gekoppeld worden;
  3. Het handhaven en controleren van regelgeving op grond hiervan levert meer prettige werkgelegenheid in bestuursland op;
  4. Het levert de politiek steun op van specifieke lobbygroepen, die als autoriteit mogen optreden in de discussie en vaak materieel meedoen in de regelhandhaving, controle en onderzoeksfeer;
  5. Discussies hierover worden aangemoedigd om de schijn van een open samenleving overeind te houden. Het is voer voor de politiek aangestuurde media die zichzelf toch moeten blijven verkopen als platforms van hoor en wederhoor;
  6. Het zijn onderwerpen die zo gemakkelijk wegpraten aan de borreltafel voor politici, omdat onwetendheid over cijfers en technische kennis weinig of niet zichtbaar hoeven te worden;
  7. Problematiseren van gedrag van specifieke groepen, minderheden, rijke mensen, nep hoogopgeleiden, stuit op weerstand in eigen kring, die bij globalisering van de doelgroepen veel minder is;
  8. Het vermeerdert een schijn van relevantie van de onderwerpen waar politici zich mee bezig houden omdat ze gaan over alle mensen of over de hele aarde die goed is voor de pr;
  9. Het vermeerdert een schijn van belangstelling van politici voor het welzijn van de bevolking die goed is voor de pr.

 12. Alles loopt via vaste programma’s, gemanipuleerde corrupte handelingen, klein voorbeeld, Burgemeester Amsterdam, Halsema komt zo uit de lucht vallen net als Ollogren, Halsema haar moeder is 100% Joods, geen probleem, ware het niet dat dit toch te maken heeft van het niet verbieden van gelaat bedekkende kleding, voor het oog van de wereld vijanden, maar tegen over het oude Europa met zijn Christen Roots toch zich geallierd op stellen, dank U voor de aandacht, groet en denk er over naar !

 13. @cyberidiot [8]:

  Vanaf de stichting van het KONINKRIJK gedateerd 16 maart 1815 , leefde u in een CONSTITUTIONELE ( grondwettelijke ) monarchie .
  Zoals in overeenstemming met het verdrag van Wenen , gesloten en getekend 9 juni 1815 , door de Europese machten , en gezekerd in Art 21. ( regeling Koningshuis) , en in Art.1 t/m 4 wordt de “territorialiteit ” geregeld.

  Lees nu de PREAMBULE van de grondwetsherziening 1948 eens door ? , en bovenal hoe vaak een bepaalde term wordt gebruikt , om te duiden …wat zich hier heeft GEVESTIGD .

  Een parlementaire democratie ……en wat zou dit nu kunnen betekenen ?

  jhon [16] reageerde op deze reactie.

 14. @jhon [16]: @jhon [16]:

  In november 1939 laat het gezag toe dat Engelse ( Special Operations Executive ) SOE agenten , in Duitse uniformen , vergezeld van een Nederlandse verbindings- officier , neutraal territorium oversteekt , en de gehele operatie sneuvelt in een café bij de Nederlandse en Duitse grens.

  Andere tijden heeft hier op de tillefisie nog een mooi Geuzenverhaaltje van gemaakt.

  Vanaf 29 mei 1940 ( proclamatie Seys Inquart ) valt het bezette Nederlandse RIJKSGEBIED onder art. 43 van het Haags Landen Oorlogsreglement ( 1918 ) , Indien er in een land geen bevoegd gezag meer aanwezig is , mag er een gezag worden opgelegd , voor zover ik het bedenken kan , is dit GEEN annexatie.

  De tekst luid : alle bevoegdheden van de koning ( ? ) ONDER de grondwet , worden overgeheveld naar de rijkscommissaris , daarmee duidelijk stellend dat de grondwet nog steeds operationeel en geldend is , natuurlijk geld vanaf dat moment bezettingsrecht .
  Verder dat de standplaats van de rijkscommissaris Den Haag is , en dat de “zetel der regering” volgens Art.21 der Grondwet zich nog steeds BINNEN het rijksgebied bevind.

  Wel is vanaf 18 mei 1940 het gebied geplaatst onder nieuw gezag , welke bestaat uit een CIVIEL en een MILITAIR resort , in het kader van de bezetting.

  Nederland heeft NIMMER deel uitgemaakt van de Weimar republiek , want deze is in augustus 1934 , na het overlijden van de rijkspresident , wiens kantoor niet binnen 17 dagen rechtmatig is bezet , en dus na het referendum , waarbij een nieuwe functie van Furher is gecreëerd , volledig in overeenstemming met elk geldend internationaal recht opgeheven.

  Nico [23] reageerde op deze reactie.

 15. Nu kom net thuis van mijn gele jasjes protest actie, mooi rustig verlopen, in de EU media spreekt men van hoderden gele jasjes, nou volgens onze berichten waren het er van daag in Frankrijk,
  bijna 300 000 mensen, met enkele door de overheid gestuurde figuren, om een false flag te planten, maar hier is duidelijk voor gewaarschuwd, maar die worden met plakband omwikkelt en aan de kant gezet, ook nu weer kun je zien, de grootste smerige handlangers van het kapitaal is de media, in Duitsland en Engeland spreekt men over enkele honderde demonstranten, nou we gaan het zien en beleven, heb met twee politie mannen gesproken, nou die staan duidelijk aan de zijde van het volk, groet !

  Ettur [27] reageerde op deze reactie.

 16. Er zijn in Nederland door de exceptionele, schijnbaar niet te stoppen, instroom van zielige mensjes meer onproductieve monden te voeden en lijven te verzorgen en te huisvesten en er zijn zogenaamd zielige landen te redden en slechte af te maken.

  Dat betekent dat er geld moet komen, veel geld om de daardoor ontstane gaten te dichten en gaten dichten kan volgens de overheid alleen door belastingen te verhogen. Maar belastingen verhogen zonder opgaaf van redenen zou onrust kunnen veroorzaken en moet de overheid daarom grijpen naar leugens om de boel te kalmeren.

  De leugen is dat de overheid zich zorgen maakt om de gezondheid van de burger die zichzelf als kleuters niet meer in de hand hebben en ze daarom maatregelen moet treffen. Dit vertaalt zich in onder valse voorwendselen zwaarder belasten van wat slecht is voor milieu en mens en waarmee ze het leefgedrag van mensen zegt te kunnen beïnvloeden. Alles onzin natuurlijk, want een overheid die zich oprecht zorgen maakt om de gezondheid en welzijn van burgers moet nog geboren worden.

  Kort gesteld: dit is een zoveelste ordinaire manier van roven.

  Nico [23] reageerde op deze reactie.

 17. @cyberidiot [11]: Het lijkt alsof er radeloos wordt uitgezien naar volgende asielzoekers. En als die er nog niet zijn, dan worden ze desnoods geproduceerd. Waarom anders bijv. het Midden-Oosten destabiliseren? De vlam in het westen moet toch blijven branden?

  @jhon [16] en @Raimond V. [17]: Een opgevoerde show met voor gewone mensen ingewikkeld klinkende juridische woorden. Alleen lijkt het wat op een verplichte circusvoorstelling die afleidt van de werkelijkheid.

  @IIS [20]: Dat komt ervan als er dwaalwegen worden ingeslagen. Het gaat van kwaad tot erger.

  @Hang Bejaarde [22]: De Heer zou waarschijnlijk concluderen dat het woord christenhonden vrij logisch is. Net als een hond trouwe dienaren van de Heer. Het verhaal over Jezus leest als een roman met een omgekeerd happy end, een glorieus kantelpunt. De dappere lone wolf (vrede op aarde) die als beloning de Heer mag gaan dienen om perversiteiten die over hem zijn uitgekieperd ook aan anderen uit te delen (oorlog op aarde).
  Waarom anders zijn die vlammende schimpredes van Jezus, jegens specialisten in wetgeving, nog steeds actueel?
  M.i. zit er een stinklucht aan die luid rammelde bestuurlijke filosofie. Het heeft onnoemlijk veel levens verziekt.

  Overigens heeft een preventie-akkoord in de hoedanigheid van dramdeugen niet te maken met deugden-ethiek, al was het alleen maar omdat de gevolgen-ethiek rammelt en kennelijk op instorten staat. Om maar een buzzword te gebruiken, duurzaam; de architectuur ervan is niet duurzaam ontworpen en geïmplementeerd. Daarom geen ‘eeuwig leven’ ervoor, maar beperkte houdbaarheid.

 18. Huishoudelijke mededeling over bijdragen op Vrijspreker:

  Na jarenlang systematisch te zijn lastiggevallen met ons inziens perversiteiten is ertoe overgaan om ons zoiets als de behandeling van het Midden-Oosten te geven. Dit heeft geleid tot de sloop van ons bestaan, in de kennelijk hoop een asielzoeker te produceren die fijn als vazal aan het werk gezet kan worden. Daarbij heeft men buiten de waard gerekend, om het maar zo uit te drukken. We hebben geen enkele behoefte om door anderen aangestuurd te worden, zoals een ‘heit’ die ‘vrij’ vervolgt met zoiets als pervers deugdrammen. Wij willen de hoogste macht in ons eigen leven zijn. Punt. Zonder dat is zelf-bestuur immers niet mogelijk. Zo bezien verwelkomen wij een Derde Wereldoorlog van harte. Het moet wat ons betreft maar eens afgelopen zijn met allerlei perversiteiten die leefomgevingen verontreinigen.

  Nadat wij (in 2015) met vereende krachten stevig de grond in getrapt zijn heb ik nogal wat reacties op Vrijspreker achtergelaten. In gevangenschap gebracht deels als tijdverdrijf. Tevens om wat te jongleren met concepten, te spelen met verschillende beelden en bewoordingen, als een radio-zender dagelijks signalen te verzenden dat onze geest onafhankelijk wil zijn en pogingen om die te breken niet welkom zijn. Pogingen tot ontlokken, peuteren of breken hebben tot doel om door veroorzaakte kieren naar binnen te gluren, als stalkers en voyeurs. Om dat soort inlichtingenwerk te saboteren heb ik royaal rookgordijnen opgeworpen en mezelf beperkt tot alleen datgene wat ik kwijt wilde, om inlichtingenwerkers te frustreren verpakt in een vloed van schrijfselen. Behalve totale walging jegens de huidige sociale orde en maatschappelijk systeem (wereldwijd) bevatte die vloed ook overdenkswaardige punten, hoewel misschien gedraaid etc. Ik hoop dat sommigen er iets aan hadden, hoewel anderen het waarschijnlijk niet konden verdragen. Een rottige (zelf)bestuurlijke filosofie en rottig karakter verdragen niet wat gezond(er) is, zo gaat dat.

  Volgens Musashi Miyamoto:
  “Be neither insufficiently spirited nor over spirited. An elevated spirit is weak and a low spirit is weak. Do not let the enemy see your spirit”
  En zo is het; onderworpenheid is bedoeld om een geest zwak te maken en houden, hoewel anders wordt beweerd, terwijl verhevenheid een geest verslapt. Hoewel zwakte vooral door geestvervuiling (met denkbeelden) wordt veroorzaakt, waardoor deze als het ware de eigen krachten niet kent en ook het intellect onvoldoende (of in een dwalende richting) benut.

  Het einde van onze periode in gevangenschap nadert. Tijd om een punt te gaan zetten. Dat vereist een heuse transitie, met een exit strategie uit gevangenschap. De komende tijd zal ik zuinigjes op Vrijspreker meelezen en nog wat reacties plaatsen. Daarmee houdt het verder v.w.b. Vrijspreker op. Als het om het ontwerpen, bouwen en inrichten van een museum (om te museren oftewel inspireren) of een podium voor activiteiten gaat, en onszelf al doende te positioneren, dan kunnen we dat prima zelf af.
  Een robuust concept met daadwerkelijk gezonde uitwerking werkt zowel in het klein als na opschaling of uitrol, terwijl een rottig concept (zoals bureaucratie) misschien wel in het groot werkt maar beslist niet in het klein. Ook de lakmoesproef voor concepten kunnen we prima zelf organiseren.

  Opmerkelijkerwijs wordt traditioneel een wedstrijdje als bij touwtrekken (Engels: Tug of war) georganiseerd. Door een soort religieus extremisten. Wie richt zich naar wie? Het moet en zal het een of het ander zijn. De middenweg, dat iemand het eigen leven op een in alle dimensies gezonde manier kan richten wordt systematisch gesaboteerd. Individuele koers, doel? Daar hebben asocialen en onaangepasten niets mee te maken, die eisen aanpassing aan hen en dwingen dat ‘desnoods’ af. Een gevolg van verwennerij met een overdosis zeggenschap en dwangmiddelen over anderen. Dat is één van de perversies van de huidige sociale orde en maatschappelijk systeem.

  Enfin. Tot zover mijn laatste lange reactie via Vrijspreker, zodat de achtbaan elders verder kan gaan. Tsjonge, het lijkt wel een jaarwisseling met goede voornemens 😉

  IIS [25] reageerde op deze reactie.

 19. @Nico [24]:

  Dank Nico,

  Heb soms met verbazing je reacties gelezen en er was vooral verbazing over hoe diep de gedachte kan gaan en sommige reacties leken zelfs echte kunstwerken.

  Ook dank voor deze reactie die zo waar is dat het bijna onmogelijk is voor velen te begrijpen in welke catastrofale onvruchtbaarheid men leeft. De mens is akkoord gegaan met het leven als zieldoden en ik denk dat velen niet eens meer vrij willen of kunnen zijn. Helemaal als je van meet af aan een mens in gevangenschap laat opgroeien dan kan het nog onmogelijk nadenken over wat vrijheid is en wil het waarschijnlijk niet eens vrij zijn uit angst of onwetendheid.

  Gelukkig ben ik niet gezegend met zoveel talent als jij en als geest soms sterk aangewezen op mijn innerlijke roerselen, intuïtie of zesde zintuig die naast de ratio bijkomend vertelt dat de aardse onvrijheden knellen als schoenen die maten te klein zijn maar niet uit kunnen of zelfs niet mogen bij dwang. De pijn leidt af van vrije gevoelens, maar zou evenzo de aanleiding kunnen zijn tot een revolutie als voldoende mensen beseffen dat gevangenschap en knellende pijn stuur- en onderdrukkingsmiddellen zijn waar men van verlost kan worden, als men beseft dat zo ‘existieren’ betekent het niet ten volle kunnen benutten van (het) leven.

  Mijn gevoelens gaan de laatste tijd sterk richting het einde, de dood van het aardse bestaan. Als ik om mij heen kijk en observeer komt bij mij de vraag of dit de laatste stuiptrekkingen van het het huidige bestaan zijn en er binnenkort een finale afmaken zich aandient en achter de schermen de krachten bezig zijn uit volle macht krampachtige, verwoede en wanhopige pogingingen doen dit zinkende bestaan als succesvolste periode in de menselijke geschiedenis te laten eindigen. Bizarre tijden lijken er aan te komen in een extreme herfst- winterperiode.

  Nic [26] reageerde op deze reactie.

 20. @IIS [25]: Dank voor je reactie. Wat er is, is niet wat er kan zijn. Eerder een soort schaduw van wat er zou kunnen zijn. Alleen hebben velen over bepaalde onderwerpen simpelweg nooit nagedacht. Nog niet. Daar zijn we het wel over eens. Geen reden om de moed op te geven, hoop te verliezen en alvast maar melancholisch na te gaan denken over een doemscenario. Mede daarom mijn eerdere reactie, die in het teken van doorschakelen staat. Daarover later meer. Wordt vervolgt 😉

 21. @toute va bien [18]: Ja, en de angst zit er bij de machthebbers goed in. Wat ze tegen de gewone man (m/v) jarenlang als onderdrukkingsmiddel hebben gebruikt gaat zich nu tegen hen keren. Geen middel zal onbenut blijven om het volk om de tuin te leiden en als uiteindelijk het volk toch massaal in opstand komt, zal grof geweld ingezet worden… Als ze nog iemand kunnen vinden om dat vuile werk voor ze op te knappen, zelf zijn ze te slap, te dom en te vals om iets met hun handen te kunnen beginnen.

  Nico [29] reageerde op deze reactie.

 22. @Ettur [28]: Beschavingen neigen ertoe om te imploderen of te exploderen. In natuurfilosofie hebben de Stoïcijnen een laag bovenop puur natuur gelegd, speciaal voor projecten die bekend staan als ‘beschavingen’, en gesteld dat het ‘vuur’ na verloop van een te voorspellen tijd eruit gaat. Dat zou dan een gestadige implosie betekenen. Hoewel ook het omgekeerde kan gebeuren.

  De rol van traditionele Grote Leiders, Redders en Verlossers is meestal om de blaasbalg uit te hangen om het vuurtje weer wat brandende te krijgen. Wat de oorzaken van uitdoving of juist brandhaarden uiteraard niet wegneemt.

  Ettur [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.