Zaterdag 1 december was ik één van die mensen/gekkies/voortrekkers (doorhalen wat niet van toepassing is) die op het Binnenhof stonden met een geel hesje. Om een liedje te zingen. Om onvrede te uiten op een vreedzame manier. Om in ieder geval íets te doen.

Nadat ik onlangs al schreef over de gele hesjes, en wat volgens mij de doelstellingen moesten zijn, kwam Jan Dijkgraaf, hoofdredacteur van The Post Offline, met zijn oproep om in Den Haag het liedje ’15 miljoen mensen’ van Fluitsma en van Tijn ten gehore te brengen. Om te laten weten dat we het meer dan zat zijn. Een goede honderd mensen gaven gehoor aan deze oproep. En exact om half twaalf trokken we de hesjes aan. Het ging netjes, beschaafd en vooral gezellig. De politie kwam uiteraard al snel in actie om ons de weg naar het Binnenhof te versperren. Een vrolijk zingende groep met een gemiddelde leeftijd van zo’n 50 jaar is uiteraard een enorme bedreiging voor de orde en rust. De politievrouw in kwestie pakte het overigens erg netjes op. Uiteindelijk werd de cavalerie opgetrommeld, en onder begeleiding van een stel politiepaarden mochten we richting Malieveld wandelen. Na een klein stukje wandelen trokken we onze hesjes weer uit. Missie geslaagd, media-momentje gepakt, tijd voor de lunch.

Een Trouw-reporter vond het leuk om me te interviewen, en dat resulteerde in dit stukje tekst.

Mijn kernboodschap is dat het sinds de komst van de euro veel te duur is geworden in Nederland. En duurder blíjft worden. Ik heb daar zelf ook last van, nu ik wat pech heb gehad op financieel gebied. Twintig jaar geleden kon je bijvoorbeeld met een baan als postbode prima rondkomen en een huisje kopen. Maar eenverdieners bestaan bijna niet meer. Het kán niet meer.

Dan krijg je de onvrede die je vandaag op straat ziet. Mensen gaan dan ook niet meer stemmen. En wat doen de media, zoals uw krant? Die schrijven meer over de Amerikaanse verkiezingen dan over de gemeenteraadsverkiezingen die twee weken geleden plaatsvonden. Mensen voelen zich zo nog minder gebonden aan wat hier om de hoek speelt.

Je wordt in Nederland al snel geframed als extreem-rechts als je zegt dat Den Haag haar gezond verstand moet gebruiken. Er staan hier vandaag heel veel mensen en met de meeste ben ik het niet eens. Die willen een basisinkomen of dat ‘alle buitenlanders teruggaan naar hun eigen land’. Daar distantieer ik me van. Maar de gemene deler is onvrede over waar het land naartoe gaat. De veenbrand die door Fortuyn benoemd werd en nog altijd woedt.”

Natuurlijk heb ik véél meer verteld en gezegd. En is dit maar een heel globale weergave van het gesprek.

Inmiddels wordt de gele-hesjes beweging gekaapt door extreem-links. Ik heb het geprobeerd te voorkomen, maar dat lijkt moeilijk. Neem nu bijvoorbeeld een persbericht dat een Twitter-account genaamd ‘GeleHesjesNL’ verspreid. Enkele punten hieruit, en mijn commentaar er op. Uiteraard op persoonlijke titel, ik pretendeer geen woordvoerder te zijn van deze beweging.

Werkvoorziening.

Er moet meer gedaan worden om elke Nederlander aan fatsoenlijk werk te helpen, zonder dat hij of zij constant moet vrezen voor de continuïteit hiervan. Dat houdt in dat we geen flexwerk meer willen, noch nul uren contracten, maar gewoon willen weten waar we aan toe zijn. Uitbuiting moet gestopt worden, verplichting tot overwerk kan echt niet en loon naar werk. Mensen met een zwaar beroep zoals in de zorg moeten beter betaald krijgen! Toenemende werkdruk veroorzaakt in groeiende mate stress en burn-outs. Dat moet ook stoppen. Iedere persoon die werkt in Nederland moet exact hetzelfde verdienen voor hetzelfde werk. Dit zorgt er voor dat iedereen dezelfde kansen heeft. Zolang er arbeidsmigranten zijn die hetzelfde werk doen voor véél minder geld krijgen de Nederlanders minder kans op een baan.

Wat men precies wil, en hoe dat dan in wetgeving gezet moet worden ontbreekt, maar het belangrijkste is dat men blijkbaar méér overheidsbemoeienis wil op de arbeidsmarkt. Terwijl de juiste oplossing natuurlijk moet zijn dat zowel werknemers als werkgevers meer vrijheid krijgen.

De verantwoordelijke mensen voor de beurscrisis, vastgoedcrisis en bankencrisis moeten aangeklaagd worden.

Het grootste deel van de misère in Nederland wordt veroorzaakt door de financiële sector. Doordat zij ongestraft door kunnen gaan zal er ook niks veranderen.

Klinkt ook weer grappig, maar die financiële sector wordt toch echt aangestuurd door de politiek. De voornaamste handelswaar van die sector is immers geld, en de uitgifte van geld wordt gereguleerd door de staat. De oplossing, zoals Rothbard al stelde in ‘what has government done to our money’ is om de staat die verantwoordelijkheid uit handen te nemen.

Geen winstoogmerk voor zorg, onderwijs, energie, water, openbaar vervoer en wonen.

Zolang er geprivatiseerde bedrijven zijn die belangrijke publieke functies vervullen moeten ze ook werken voor het volk en niet uitsluitend voor de winst gaan, compleet met miljoenen bonussen voor de top. Het is gebleken dat dit slecht afloopt voor de burger! Noem bijvoorbeeld ziekenhuizen die failliet gaan of onbetaalbaar openbaar vervoer, jarenlange wachttijden voor een woning, en eerste levensbehoeftes die ons door het kabinet ontzegd worden doordat alles te duur wordt!

Dit is gewoon een pleidooi voor puur en onvervalst socialisme. Misschien kan de schrijver eens kijken in Venezuela of Cuba waar dat toe leidt. Maar ook dichterbij kan hij zien dat de telecommunicatie, toen het nog in handen was van de staat, extreem veel slechter en duurder was dan nu. Wat veel mensen vergeten is dat ook overheidsorganisaties een winstoogmerk hebben. Maar dan op een andere manier. Zo kun je als ambtenaar winst halen door lekker om vijf uur naar huis te gaan zonder dat je werk af is. Voor een staatsgestuurd ziekenhuis kan het winst zijn om lekker veel managers aan te nemen, dat is wel zo gezellig op de Vrijmibo. En waarom zou een staatsgestuurd OV-bedrijf moeite doen om mensen comfortabel te vervoeren?

Kortom: juist staatsgestuurde bedrijven maken er altijd een rommeltje van.

Zorg en onderwijs moeten betaalbaar, toegankelijk en inkomensafhankelijk gemaakt worden.

Zorg instellingen maken de verzekeringen elk jaar duurder en verdienen miljarden aan mensen die de maandelijkse lasten eigenlijk nauwelijks kunnen dragen. Je bent in Nederland verplicht om verzekerd te zijn, maar als je wat overkomt ben je wel je eigen risico meteen kwijt, wat voor de meeste mensen inhoudt dat je ook niet kunt overstappen naar een goedkopere verzekering. Je wordt door de Nederlandse regering gegijzeld, doordat ze in de wet hebben vastgelegd dat je niet van geprivatiseerde bedrijven kan overstappen als je het eigen risico niet hebt voldaan! Mensen die het minst verdienen per maand, moeten ook lagere kosten te dragen krijgen, en de hoge inkomens moeten meer gaan betalen. Op die manier wordt ook onderwijs beter betaalbaar, en toegankelijk voor de lagere inkomens. Mensen met het potentieel om door te studeren komen te vaak niet eens op de scholen die hun kunnen opleiden door de veel te hoge prijzen!

Oh help, nog meer communisme. Inkomensafhankelijkheid van prijzen is altijd een slecht idee. Om de eenvoudige reden dat het de armoedeval alleen maar vergroot. De oplossing is lagere belastingen, niet allerlei verkapte subsidies.

En dan hebben we de klapper:

Het terugdringen van de groeiende verschillen tussen bevolkingsgroepen, door onder andere invoering van het basisinkomen.

Al vele jaren wordt vrijwel alles duurder, en heeft de onderste laag van de samenleving het zwaarder, terwijl de elite het geld naar zich toe graait. De regering kan wel miljarden euro’s afdragen aan Brussel of aan landen die hulp nodig hebben, maar er blijft geen stuiver over om mensen te helpen die hier wonen. Ongeveer 1 op de 6 personen heeft regelmatig problemen rekeningen te betalen of staat onder bewind. Vooral die laatste groep heeft het slecht, want die moeten rondkomen van tussen de €40 en €50 per week. Alles wordt duurder, maar hun weekgeld kan niet omhoog. Ze moeten net zo hard werken als een ander, soms zelfs onder het minimumloon. Een basisinkomen voor iedereen kan dat doorbreken.

Dat alles duurder wordt is een feit. Niet gek, als je ziet dat de overheid een steeds groter deel van het nationaal product afpakt. Om met dat geld allemaal regels en wetten te maken die daardoor alles nog duurder maken. Ieder bedrijf heeft tegenwoordig compliance officers in dienst om maar te controleren of alle regeltjes wel gevolgd worden. Het loon van die mensen tref je uiteindelijk aan in de prijs van het product.

Een basisinkomen, oftewel gratis geld voor iedereen, is onbetaalbaar, en bovendien geen oplossing. Het leidt slechts tot een gigantische belastingafdracht, waardoor succesvolle bedrijven en particulieren hun heil elders zullen gaan zoeken. Het zou Nederland in een vicieuze cirkel naar beneden brengen, met steeds minder sterke schouders om de steeds hogere lasten te dragen.

Ook hier weer is de oplossing minder belasting en bemoeienis.

Al met al zijn de gele hesjes een goed signaal richting de politiek dat een groot deel van de mensen het zat is. Maar de manier waarop sommigen hier op inhaken door voor socialisme of zelfs communisme te pleiten slaat de plank volledig mis.

Het antwoord op de vraag wat de Gele Hesjes willen zou simpel moeten zijn: wij willen het gezond verstand terug in de politiek.

14 REACTIES

 1. Die Nederlanders zijn toch echte enorme schijtlijsters, dit geschrijf ook weer, beetje slechte satirische verhalen, het gaat om alles beste man onze roots, onze vrijheid onze toekomst en die van onze kinderen, als je dit niet wilt of kunt zien, ga dan wat anders doen !

 2. De bron van de onvrijheid en de dienaars van die onvrijheid, dat is de gemeenschappelijke noemer van het protest der gele hesjes fenomeen. Althans, inidien je de Franse, Duitse, Zweedse hesjes met elkaar vergelijkt.

  Subtiel wordt in de NL psyche geinjecteerd dat gele hesjes rechts zijn, om vervolgens te horen dat het links is. Zie wat de heersers doen.

  Algemeen gezien zijn we in NL zo afhankelijk van de overheid, dat de meeste NL-ers in diepe coma zijn. De 10 punten zijn een goede start. niets mis mee.

  Ik vrees alleen dat de pijn van een lange rits aan misdaden nog minder groot is dan de pijn van alles verliezen. Vraag: Hoe komt het dat in Catalunya een miljoen mensen de straat op gaan voor onafhankelijkheid? Hoe komt het dat in Polen een 300.000 mensen de straat op gaan voor onafhankelijkheid? Hoe komt het dat in Frankrijk 120.000 mensen al weken aan het staken zijn en havens blokkeren, scholen gesloten zijn, ambulances niet rijden?

  Hoe komt het dat er al decennia in Nederland nauwelijks een hond op straat te vinden is? Wat moet er gebeuren om de Nederlander de straat op te krijgen? Koningsdag, ja, dat lukt wel. Vrije dag, feestjes, braderien, markten, een 538 roadshow. Wanneer hebben we echt voor het laatst gestaakt, geprotesteerd, zodanig dat de regering zijn keutel in trekt? Ik las dat er dit jaar 250.000 immigranten bij gekomen zijn. Afgezien van een paar brainfarts … waar is het zelforganiserend vermogen? Zijn wij NL-ers de ultieme emanatie van schaap? Talking the talk, but failing to walk the walk? Zijn wij zo gedemoraliseerd, zo los getrokken van onze eigen identiteit, zo ontheemd geworden, dat we ons voorgoed overgegeven hebben aan fatalisme: het maakt toch niks uit, ja, wat doe je er aan, he?

  Ik stel deze vragen niet om afbreuk aan je demonstratie te doen. Had ik deze eerder gezien, dan hadden we elkaar zonder twijfel ontmoet. En ik ben blij met je initiatief. Op naar de volgende!

  johannes [6] reageerde op deze reactie.
  Easymoney [9] reageerde op deze reactie.

 3. @Ivar [5]: Nou we zijn in Frankrijk met wel iets meer als 120 000 gele hesjes, 70% van de bevolking, de oorspronkelijke Fransen dus staan achte dit proces, van het terug nemen van onze patrie ons zijn, als Nederlander ken ik maar al te goed, dat tijltje vuile water wat wordt leeg gegooid in Nederland, als oud Provo weet ik hoe de inwoners voor hun voetbal wedstrijd en andere geneugten kiezen, inplaats van hun vrijheid te verdedigen, het ging verkeert toen de betaalde meute raddraaiers de gebroeders “de Witt vermoorden”, dat was het laatste daarna nooit meer iets echts republikijns voor gekomen, zooitje slome Koningrijk aanbidders !

 4. Nu is de senaat bezig snel wat wetjes in elkaar te draaien, maar dat zal alleen maar de opstand verhitten, het ziet er niet goed uit !

 5. Er gaat gewoon niks veranderen,al ben je met vijftig miljard gele hesjes er gebeurd gewoon niks, helemaal kanker niks nada niete fokking niks.

  Meneer rodeschild ligt in een deuk want de volgende keer gaat uwe weer op ze stemmen,elke keer weer want we vinden hoop zo leuk……

  ……nope het gaat niet gebeuren nooit the never…..

  een half jaar geen verhoging van de accijns voor die dove kutfransen en dan wanneer ze met de blote reet op het strand ligge gaan ze het gewoon invoeren….want ze liggen er met hun blote reet te ruften en DAT WEET MENEER RODESCHILD.

  Ze voeren het altijd in tijdens fokking kut recess als homo sukkel sapiens op bed ligt dan voeren ze het in. precies 1913 en nog veel meer…….stemt roette bodett thiempiemme klagert en woelders en het komme helemaal goed…gaat zo door met de groeten van die rooie………

  johannes [10] reageerde op deze reactie.

 6. @Ivar [5]: Wat je beschrijft is het resultaat van collectivisme. De overheid als vertegenwoordiger van ALLE groepen. De verdeel en heers tactiek die eruit volgt, heeft de nederlanders tot volgzame, loyale en gehoorzame burgers gemaakt.
  We hebben het nog veel te goed, de komende crisissen zullen pijn gaan doen. Tot het moment komt, dat mensen vast komen te zitten, dan komen zij in beweging. Je beschermt wat je hebt, hoe meer je hebt, des te meer behoedzaam gedrag om de hoek komt kijken.
  Mocht het Pact getekent worden zullen er schijnbaar de komende 6 jaar, 2 miljoen migraten naar NL komen. Waar die mensen gaan wonen en werken, dat weet ik niet. Maar, de migraten die gaan niet wonen en werken in Zuid Europa, die gaan allemaal naar de ‘rijke’ landen. Die 2 miljoen, kan best wel eens 10 miljoen worden. Daar boven op zal er een nieuwe ronde automatisering en robotisering komen.
  Er zullen veel witte NL-ers hun baan gaan verliezen. De komende 10 jaar zullen wel eens heel gevaarlijk kunnen worden.

 7. @Doc [8]: Natuurlijk heb je in wezen gelijk, maar wat te doen, het gaat uiteindelijk altijd weer om de onderste regionen, de armste ook van geest, maar daarom wel mens zijn, er zijn hier veel mensen die niet klagen, om dat ze een soort verkeerd eergevoel er op na houden, zo van we redden het wel, nou ze reddden het ook wel, maar het is een soort creperen, dan komen er mensen in het dorp, vreemdelingen denken spreken en leven anders, krijgen alles wat ze nodig hebben, huis huisraad geld, in wezen veel meer als die Franse crepeerders, ja nou hoef je niet echt heel intelligent voor te zijn, om te zien dat dit kwaad bloed zet, toch en als dit dan je opa of oom is met zijn vrouw en je zelf ook niet rond kan komen, doen ze het gele hesje aan, hoop doet leven, en ze zijn niet alleen met hun ellende, en Nederland daar neemd de armoede ook toe, ongeveer gelijke hoogte als de gelukszoekers van elders, hier is nog ruimte en een beter klimaat !

 8. De afsluiter van Kim vond ik eigenlijk nog het mooist:
  “Het antwoord op de vraag wat de Gele Hesjes willen zou simpel moeten zijn: wij willen het gezond verstand terug in de politiek.”
  Hoewel dat gezonde verstand uiteraard op alle aandachtsgebieden nodig is.

  Even doorklikken via het artikel waarin Kim werd geciteerd: De ‘Gele hesjes’ tonen de kloof (tussen links en rechts, elites en gewone mensen). De intro van dat artikel lijkt veelzeggend. Niet alleen over Frankrijk, het lijkt erop dat dit in andere gebieden ook speelt. Naar het schijnt hanteert rechts de gewoonte om via stemmen te proberen te sturen, terwijl links activistisch reageert. Tussen links en rechts ligt de kloof, staat een muur, staan de barricades.

  Die kloof tussen links en rechts lijkt wel wat op een demarrage bij wielrennen om afstand te creëren, waarna een spel touwtrekken begon. Samen is er niet bij.

  Met het oog op gezond verstand ben ik een project op aan het zetten dat gemeenschappelijke grond kan creëren tussen allerlei partijen met een kloof er tussen. Denk aan zoiets als hier, over een “groen boekje van de innerlijke natuur”. Jezelf begrijpen helpt om anderen te begrijpen.
  Het is de bedoeling er een innovatief community project van te maken. Meertalig, open, vrij, hoewel met kwaliteitsbewaking als in puur wetenschappelijke processen. Toegankelijk, ongeacht achtergrond. Politiek neutraal, dus niet uitgaande van een verzonnen ideologie.

  Dat er in allerlei landen onvrede leeft is evident. Daar is het rode schild voor, om dat onder controle te houden. Het is als een snelkookpan met een uitlaatklep, pardon, veiligheidsventiel. Als dat ventiel door onmacht of onwil geblokkeerd of verstopt raakt kan zo’n pan ontploffen. Dat staat bekend als het veronderstelde ‘rode gevaar’ van anderen die iets willen corrigeren maar zich er eigenlijk niet van bewust zijn wat het precies moet worden, welke richting het op zou moeten gaan om tot bevredigende uitkomsten te leiden. Wat overigens voor beide kanten van de kloof geldt. Ondertussen weten menselijke bloedzuigers en parasieten van onwetendheid te profiteren, hoe intelligent die onwetendheid ook verpakt wordt. Er is kennelijk een bepaalde honger, hoewel niet altijd bewust. Om Confucius er maar even bij z’n haren bij te slepen:

  If your plan is for 1 year, plant rice.
  If your plan is for 10 years, plant trees.
  If your plan is for 100 year, educate children.

 9. Ik ben 25 jaar, en u doet niets voor mij. Een artikel over gele hesjes, de Franse president Macron, een kloof en onvermogen om daarvan af te komen.

  Sommigen lijken zich ervoor in te zetten om die kloof te vergroten. Maar hoe werkt het andersom? Twee partijen naar elkaar toe leiden, trekken? Of die kloof dichten door gemeenschappelijke grond te creëren? Dat laatste lijkt wat op grondverzet. Op de magische manier, niet met een bulldozer. Grond die als het ware zelf naar die kloof toegaat, zodat ‘hier’ bergen lager worden en ‘daar’ kuilen gedicht worden en de bodem tussen bergen als geheel rijst.

  Een bakker heeft gist nodig om te laten rijzen, tussen mensen (en dieren) kan gemeenschappelijke grond onderlinge afstand op een schier magische manier laten verdwijnen. Da’s niets nieuws, gewoon de magie van de pure innerlijke natuur. Zo bezien is het eigenlijk voor iedereen gewenst om magiër te worden. Dat moet je niet aan professionele illusionisten overlaten. Het is gewoon niet tof als je niet zelf kunt toveren, zoals een glimlach op een gezicht tevoorschijn toveren.

 10. Gele hesjes….u bedoeld dat ik mij moet UNIFORMEREN om te LEGITIMEREN .

  Ik zie dit als een duidelijke weergave van de “zeitgeist ” , en zeker in de juridische constructie genaamd Nederland , waar het “militaire / politionele ” op een doodeng voetstuk wordt gezet .

  Bezint eer gij begint .

  DzVzTkM [14] reageerde op deze reactie.

 11. @Raimond V. [13]:
  helemaal met je eens. toen de boeren met de trekker naar den haag gingen dacht ik ook ik laat me niet motoriseren en heb de auto weggedaan.

Comments are closed.