maandag, 11 maart 2019
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Impliciete associatie test

Vrijspreker: Hoe snel leg je een associatie tussen 2 zaken?

Opperdienaar: Die snelheid wordt bepaald door wat in je hoofd al geassocieerd is. Hoe snel heb je bijvoorbeeld door dat de arts een zwarte vrouw is? Voor sommige mensen zal dat langer duren dan voor anderen. Als de test bijvoorbeeld is om de kleur van een geschreven woord te noemen, dan kost dat een bepaalde tijd. Maar als het woord ‘rood’ is, maar het is in blauwe inkt gedrukt, is er een meetbare tragere reactie. Je hersenen zijn even verward. Net zo verward als wanneer ze over een ‘getatoeëerde aristocraat’ horen of van een ‘salafistische homofiel’. Die tijd van verwarring, is een directe meting van de bestaande associatie in je brein. Het is modieus om de implicit association test (IAT) te gebruiken om te testen hoe racistisch iemand is, maar de mogelijkheden zijn uitgebreider.

Libertariërs zouden bijvoorbeeld hun eigen implicit association test kunnen ontwikkelen. Bij de racistische versie van de IAT controleer je of iemand een snelle associatie heeft tussen ras en criminaliteit, bij de libertarische versie kun je testen hoe snel iemand een associatie legt tussen een politicus en een misdadiger. Of tussen een politicus en een leugenaar, tussen een soldaat en een huurmoordenaar, tussen de AOW en een pyramide spel, tussen een mafia en een overheid. Je zou iemand van de straat kunnen plukken en hem de test kunnen voorleggen en zo direct een getal krijgen voor hoe libertarisch hij is. Een objectieve maatstaf, directe meting van het brein.

Vrijpreker: Maar in hoeverre kunnen we dit geloven?

Opperdienaar: Mensen begrijpen dit effect onbewust al. Als je de Jussie Smollett zaak bekijkt, dan waren er bepaalde mensen die heel snel begrepen dat het niet klopte en andere mensen die direct dachten dat Smollett de waarheid vertelde en in Chicago aangevallen was door Maga hoedjes dragende Trump supporters die altijd bleekwater en een strop bij zich hadden voor het geval ze een homofiele zwarte tegen kwamen. Het kostte hun brein een enorme tijd om te begrijpen dat hij het zelf in scene had gezet. De snelheid waarmee bepaalde prominente personen voor het verhaal van Smollett vielen, deed vele van hun tegenstanders gniffelen. Die gniffelden over hoe de media op hun schreden moesten terugkeren.

Ook in het geval van de Covington boys, was het interessant te zien hoe lang het sommige mensen kostte om zich te realiseren dat Indianen ook kunnen liegen. Of dat zwarten ook homofoob kunnen zijn. Of hoe lang duurde voor joodse beleggers om te ontdekken dat Bernie Madoff een bedrieger was? Smollett begreep de associaties in het brein van de media en wist dat hij blindelings geloofd zou worden. Net zo als Bernie Madoff begreep dat hij geloofd zou worden met zijn pyramide spel. Sommige libertariërs lopen ook risico met snel vertrouwen van mede libertariërs. Jeff Berwick leidde menig gelijkgestemde naar een Galt’s Gulch, of een tweede paspoort toe en kostte ze een hoop geld. De in group geeft snel vertrouwen. De vreemde snel wantrouwen. Hoewel dat bij sommigen precies omgekeerd is en die geloven leden van een vreemde cultuur blindelings en wantrouwen mensen van hun eigen ras of cultuur ook blindelings.

Hoe snel trap je in een hoax? Het bepaalt wat je vooroordelen zijn. Als je heel snel in bepaalde hoaxes trapt, geeft dat aan dat je waarneming van de realiteit scheef zit. Ik denk dat een aantal van dit soort hoax blunders en de daarmee gepaard gaande schaamte, de associaties in het brein sneller doen veranderen dan menig rationeel argument. Misschien de redenen dat veel ouders met hun kinderen het kiekeboe spelletje spelen. Houdt je kinderen af en toe voor de gek en ze zullen de associaties in hun brein veranderen. Scott Adams werpt er ook zijn licht op.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico schreef op : 1

  Het nut van zo’n test is zeer beperkt. Neem bijv. een piramidespel á la een Ponzi-scheme. Het is best mogelijk dat iemand de misleiding in de smiezen heeft maar de kaken op elkaar houdt om ervan te kunnen profiteren.
  Of, ander voorbeeld, dat iemand allerlei dingen met elkaar associeert (voor innerlijke beeldvorming) maar de kaken op elkaar houdt om anderen niet duizelig te maken met een tsunami aan informatie.
  Of, ander voorbeeld, besluit om voor anderen ondoorgrondelijk te zijn. Valse testresultaten genereren is dan het devies. Zoals spionage beantwoordt wordt met contra-spionage.

  Met is weten is een vlieger die niet altijd op gaat. Soms is het windstil, soms stormt het. Aan ieder de taak om die wind zelf te sturen. Op Netflix draait nu een film; ‘the boy who harnessed the wind’. Beetje sexistisch, want een girl kan dat ook. V.w.b. meten is weten.

 2. Nico de Geit schreef op : 2

  Voordat je meedoet aan dit soort tests is het verstandig eerst even alle filmpjes te kijken van Dr. Edward Dutton: www.youtube.com

  Volgens Dr. Dutton worden we steeds dommer. Dat komt omdat we het te goed hebben sinds de industriële revolutie.

 3. toute va bien schreef op : 4

  @jhon [3]:
  Maar er bestaan mensen, die wel een hele donkere huid hebben, en dan met mooie oliën, worden ze donker blauw, de Touarëgs passen dit toe, ze werden ook wel de blauwe mannen genoemd ! groet

 4. toute va bien schreef op : 5

  Daarom ben ik tegen het mengen van Rassen, onze wereld biedt een spectrum van kleuren en vormen aan mensen, daar is lang over gedaan, ’t zou jammer zijn als het een grote soep zou worden, plus bij iedere kleur behoord een wijze van leven, en daar door denken,
  ook dat is belangrijk, en maakt onze planeet tot wat hij is !

  jhon [6] reageerde op deze reactie.
  Nico [7] reageerde op deze reactie.

 5. Nico schreef op : 7

  @toute va bien [5]: en @jhon [6]: Zoals jhon al stelt bestaan er inderdaad geen rassen. Dat is een verzinsel met schadelijk uitwerkingen, omdat het verschijnsel is bedacht om via een eendracht maakt macht politiek een verheel en heers politiek te kunnen voeren.

  Er wordt veel te krampachtig gedaan over allerlei verzinselen. Zo ook hier. Als de angstvalligheid en krampachtigheid weggeknipt wordt, zal de olifant in de kamer zichtbaar worden: De natuur regelt het zelf wel. De aarde met oceanen en zeeën is één grote mengpot van veronderstelde rassen en soorten. Een soort heksenketel, maar dan zonder heks. Er wordt vanzelf wel gemengd om bepaalde degeneratieve aandoeningen en gebreken tegen te gaan. Ook al is dat misschien niet bewust. En voor zover er geen vermenging plaatsvindt… leven allerlei veronderstelde rassen en soorten gewoon naast elkaar. Simpel. Dat gaat goed tot er jagers zoals roofdieren opduiken. Als die jagers te schadelijk worden, zullen ze tot prooi omgetoverd worden. Dat is de magie van de zuivere natuur.

  De mens verstoort dit door te belagen (via dwang en geweld, of juist lief doen en verlokken – een ‘charme’-offensief) in de hoop te kunnen gebruiken. Wat steeds ‘beter’ georganiseerd wordt, waardoor verval aangejaagd wordt. Er wordt weleens gezegd dat als een hond eenmaal bloed heeft geproefd, hij zal blijven bijten. Vandaar dat ‘ie dan dood ‘moet’.
  Dat soort bloeddorstigheid ontstaat via dezelfde route ook bij mensen, als je bloed in de rol van behulpzaamheid neerzet: Ga als een stel bloeddorstige honden of hyena’s om anderen cirkelen en zet ‘desnoods’ je tanden in anderen en voila; weer een medewerker of slaaf erbij. Dat schijt verslavend uit te werken. Er ontstaat dan een sprookjeswereld waarvoor anderen zichzelf opbranden.

  Het goede nieuws is dat verslaafden gedwongen moeten afkicken als ze geen afgedwongen medewerking meer krijgen. Niet geven wat anderen willen (medewerking), maar wat ze nodig hebben. Dienstweigering is één van de methoden om een verslaafde van je af te kicken 😀 Daar kunnen uiteraard bepaalde kanttekeningen bij geplaatst worden, voor de nuance. Zo kan en wil een verslaafde het zelf-herstellende vermogen aan het werk zetten, of juist niet. Overlast moet niet oeverloos blijven voortduren, zij het met gedaanteverwisselingen.