Volgens een recent onderzoek door New World Wealth verlieten meer dan 108.000 miljonairs hun thuisland om een belastingvriendelijkere bestemming te vinden. Dat is een concreet gevolg van de gestaag stijgende belastingdruk in veel landen. De rijken moeten ‘het’ betalen maar de rijken vertrekken.

De meesten emigreerden van landen als China en Rusland maar ook India en Turkije zagen een exodus van welgestelden door de rigide belastingpolitiek van India en het repressieve Turkse klimaat.

Ook Frankrijk en Engeland zien een leegloop van miljonairs. Frankijk belast het netto vermogen van huishouden die meer dan 1,3 miljoen euro hebben. Het resultaat is dat er steeds minder huishoudens overblijven…geen verrassing.

De meest populaire verhuisbestemmingen zijn Australië, de Verenigde Staten, Canada, Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten.  Australië  vanwege zijn goede banden met Azië, het belastingvriendelijke klimaat, een groeiende economie en weinig tot geen last van wereldwijde crisissen.

Eeuwen geleden was rijkdom verbonden met landeigendom. Als je rijk was dan kwam dat omdat je veel land bezat waar veel horigen voor je werkten. Dat was prachtig maar de Koning of een binnenvallend buitenlands leger kon altijd je land afnemen en je arm of dood achterlatend.

Tegenwoordig is rijkdom mobiel. We kunnen fondsen met een muisklik verplaatsen en onze bezittingen bij verschillende landen onder diverse voorwaarden onderbrengen.

Een recordaantal van 26 % wereldwijde miljonairs plant om dit jaar te emigreren. Een groeiend aantal heeft dubbele of meerdere paspoorten en residentie door investeringsprogramma’s zijn big business. Deze tak van sport doet jaarlijks een geschatte $ 2 miljard.

Bron: Bloomberg

 

4 REACTIES

  1. Wie geen ‘kapitaalvlucht’ wil zien, moet het klimaat niet voldoende verzieken om dat op gang te brengen.

    Als de toon eenmaal gezet is, volgen de plannen en uitvoering als vanzelf. Dat kan allerlei kanten op werken, alleen moeten veroorzakers dan niet gaan klagen.

  2. Als ‘bonus’ (of toegift) borduur ik even verder op het ’thema van de dag’ dat ik hier onder woorden bracht. Actie en reactie. Dat kan nogal verrassend uitpakken. Het is maar net wat iemand in zich heeft.

    Het bespelen van anderen om reacties te veroorzaken zit diep in het ‘bestuurlijke DNA’. Er is zelfs een spel bedacht, om dat te symboliseren. Biljarten. De vader van mijn ‘andere helft’ (vrouw) heeft op niveau gespeeld en les gegeven. Hij vertelde weleens over krijten, (aan)stoten, het berekenen van de nieuwe koers, special effects en meer.

    Theorie: De meeste varianten heten carambolebiljart. Te vergelijken met iemand die aangestoot wordt en ‘caramba!’ roept. En vervolgens gaat reageren.
    – Driebanden lijkt om drie banden te gaan, maar eigenlijk wordt er een rode stootbal gebruikt om twee witte ballen uit elkaar te spelen (vergelijkbaar met geliefden).
    – Libre (vrij) is een spel dat gespeeld wordt zolang ballen (vergelijkbaar met intimi) bij elkaar liggen.
    – Poolbiljart is vergelijkbaar met anderen ‘in the pocket’ zien te krijgen.

    Opvallend is dan dat een individu als een bal bespeeld wordt en intimi zodanig uit elkaar gedreven worden dat ze bruikbaar worden voor anderen. Desgewenst met special effects.

    Maar… daaarbij wordt er wel vanuit gegaan dat die bal oftewel individu geen eigen wil heeft. Wie de innerlijke wilskracht aan het werk zet kan zelf special effects produceren. Zoals een ‘bal’ die als het ware als een Pac-Man de keu opvreet of versnippert tot ‘ie bij de bron van rottigheid en viezigheid aankomt. Je moet niet anderen ‘in the pocket’ willen hebben. En een ‘bal’ oftewel individu kan heus wel zelf koers kiezen. Bijvoorbeeld, ander scenario, om als een appel in de mond van iemand te vliegen en vervolgens met pijlen te gaan schieten. Het is dan maar net hoeveel pijlen er op voorraad zijn en zo verder. Doet o.a. denken aan Karel Appel en Wilhelm Tell.

    Al met al lijkt het wel een goddelijke komedie, die verkocht wordt als reinigend van aard. Hoewel het niet altijd leuk is om bepaalde verschijnselen te ervaren. Al doende… wordt iemand wijzer.

    Nico [4] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.