Een paar dagen geleden verscheen er op Nu.nl een artikeltje waarin gerefereerd werd naar het vakblad Science. Een groep Zwitserse wetenschappers had naar eigen zeggen “de beste manier om de opwarming van de aarde tegen te gaan ontdekt”.

Het idee is geniaal door zijn eenvoud: plant een biljoen (duizend miljard) bomen. Het initiatief zou 65% van alle koolstofuitstoot (!) sinds het begin van de 19e eeuw (totaal zo’n 300 gigaton) compenseren. Een biljoen bomen passen natuurlijk niet in je achtertuin: het gaat om 1 miljard hectare nieuw bos; een gebied zo groot als de VS. Geen nood: de onderzoekers hebben bijna 80.000 satellietbeelden geanalyseerd en stellen dat er in Rusland, Australië, Brazilië, China en de VS voldoende ruimte is.

Het is de goedkoopste oplossing
De totale kosten zouden 266 miljard euro bedragen, zo’n 27 cent per boompje. Om dit in het juiste perspectief te zien: Thierry Baudet rekende door dat de kosten van de klimaatmaatregelen alleen al in Nederland zo’n 800 tot 1.000 miljard euro gaan kosten. Daarmee wordt de wereldwijde CO2-hoeveelheid op zijn best met 0,000007% verminderd. Tegen 30% van deze kosten wordt 65% van de wereldwijde (!) koolstofuitstoot van de afgelopen 120 jaar (!) gecompenseerd. Zelfs als Nederland zo gek zou zijn om in haar eentje deze kosten te dragen, dan zou dat de Nederlandse burger gemiddeld 38.000 euro schelen. Geld dat opeens naar eigen inzicht besteed kan worden.

Bossen hebben meer voordelen

Iedere aardbewoner is gebaat bij meer bomen. Natuurlijk groen geeft immers rust en ontspanning. En behalve dat bomen CO2 opnemen ademen ze ook nog eens zuurstof uit. Bomen zijn geavanceerde natuurlijke filters die de lucht ook op andere wijze kunnen reinigen. Zo onderschrijven niet alleen onderzoekers van onze eigen Wageningen University dat bomen en struiken 10 tot 15 procent van schadelijke stoffen in stedelijke gebieden kunnen afvangen, ook Duitse en Britse onderzoekers concluderen dat. Laat staan wat er met de luchtkwaliteit gebeurt als er een biljoen bomen bij komen! Het plan van de Zwitsers lost dus meer dan alleen het CO2-probleem op. Bossen verbeteren daarbij de biodiversiteit en de waterkwaliteit. Erosie vermindert aanzienlijk. Kortom: Halleluja!

Het is doodstil
Je zou denken dat de GroenLinkse inquisitie staat te popelen om dit plan in uitvoering te brengen. Niets is echter minder waar. Ik heb er he-le-maal niets meer over gelezen. Nergens! Terwijl de vlag toch echt uitgehangen zou mogen worden: door de wereld letterlijk groener en gezonder te maken, besparen we biljoenen euro’s! Hoeveel beter wil je het nieuws nog hebben? Het is echter doodstil. Hoe kan dat toch?

We moeten lijden
Een paar maanden geleden, vóór dit onderzoek bekend werd, kwam Shell met de mogelijkheid om tankers een cent per liter bij te laten betalen. Van al die centen bij elkaar worden miljoenen bomen geplant. Direct kwamen de inquisiteurs in opstand: “Shell wekt de illusie dat we pijnloos van onze rotzooi af kunnen” stond er half april met koeienletters in het AD.

Compenseren faciliteert vervuilend gedrag

Irene van den Berg fulmineert dat je geen 8 miljard mensen kunt laten vliegen, autorijden, vlees laten eten en eindeloos kunt laten consumeren. Compensatie is pijnloos. En dat mag niet. De enige juiste oplossing volgens de dogma’s van deze inquisiteur is pijn lijden of ons gedrag aanpassen. Deze oplossingen zijn nu dus bewezen niet waar. Compenseren kan wel degelijk en nog goed ook: 120 jaar uitstoot voor 65% corrigeren tegen een fractie van de prijs die de klimaathysterici nu willen reserveren voor niet-werkende maar peperdure aanpak van het CO2-probleem.

Put your money where your mouth is

Zelfs ik ben bereid – vrijwillig – een paar hectare bos te doneren. Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben. Waarom staat er nergens waar mensen als ik kunnen storten? De media zijn echter doodstil. Te verwachten, want: GroenLinks. Zou het kunnen dat de inquisiteurs nu massaal aan het huilen zijn omdat hun dogma’s lek geprikt zijn? Of zouden ze nu als een malle aan het spindoctoren zijn om vervolgens op basis van achterhaalde leugens hun eigen geldverkwistende agenda er doorheen te drukken?

Een oude bekende

36 REACTIES

 1. Na het stoppen van ons wijnbedrijf, de 20 H.A. om ons huis laten verwilderen maar wel steeds bepaalde bomen geplant, om het mooier en ook voor het wild en de vogels aantrekkelijker te maken, wij zijn bevoorrecht dat is waar, maar het planten van bomen is een must, als mens moet je in je leven toch bomen hebben geplant, om dat je daar in voortleeft, overal waar ik gewoond heb, heb ik bomen geplant, dus mijn footprint is overal aanwezig, leuk ideé vind ik zelf

 2. Groenlinks aan de macht via stembusfraude. Bewijs maar eens dat het niet zo is. Het keuterpartijtje en bilmaatje van de PvdA sluit te perfect aan bij de massa-klimaathysterie en het uitmelken daarvan. Het gaat hier om duizenden miljarden revenuen die binnengeharkt kunnen worden en die laat je natuurlijk niet zomaar eventjes liggen. En Groenlinks, voor het klimaat, is net zoiets als de PvdA die beweert voor Jan met de pet op te zijn. Vette lol. Zijn er werkelijk nog stumpers die dat geloven? Boeh!! Ik ben een ?

 3. Klinkt allemaal leuk, maar ondertussen wordt er wel iets in verhullende taal neergezet. Na vertaling is het ineens niet meer leuk, want het is een kwestie van gewoon doorgaan met waar men mee bezig is en proberen de gevolgen daarvan te compenseren.

  Deze ‘oplossing is van eenzelfde kaliber als uit een wereldbevolking van laten we zeggen 7-8 miljard een paar miljard ‘ruimen’, de kaasschaafmethode. Daarmee zijn de gebrekkige en rottige karakters echter nog niet weg gesnoeid.
  Of wat te denken van ‘egalisatie van het marktlandschap’ door rationeel te stellen dat iedere werkgever 7 werknemers zou moeten ‘hebben’, niet meer of minder? Die 1:7 verhouding klinkt misschien mooi, maar komt met dezelfde gevolgen als de kaasschaafmethode. Het is en blijft, ik citeer het voorgaande, ‘een kwestie van gewoon doorgaan met waar men mee bezig is en proberen de gevolgen daarvan te compenseren’.

  Gezien genocidaal gedrag, de bestrijding van ‘gen O’ wat als neutraliteit gezien kan worden, rijst de vraag wat neutraal is. Feitelijk. Ik vergelijk dat zelf met de ruststand van een gaspedaal of de neutrale stand tussen versnellingen. Neutraal is dan: Waarom zou je gas in een bepaalde richting geven? Of juist ‘op de motor remmen’?

  Dat doorgekoppelt naar verondersteld neutrale wetenschappers, Zwitserland en monarchen… blijkt neutraal niet neutraal te zijn. Er ligt een laag van schone schijn overheen. Want wie vandaag de dag stelt neutraal (of objectief) te zijn, doet dat niet uit Eigen Vermogen oftewel zonder aandelenkapitaal van derden en Vreemd Vermogen (termen uit administratie, balans). Wetenschappers worden voor zover ik weet geleid door geldstromen (kanaliseren oftewel censuur), Zwitserland profiteert van instabiliteit (bankgeheim, VN die staten erkent of juist niet), en monarchen konden dat alleen blijven door qua geld en militairen een bepaalde overwicht te handhaven. Waardoor deze 3 partijen in feite niet echt neutraal zijn, maar door van buitenaf komende krachten geleid worden of die krachten uitoefenen om een positie te kunnen handhaven. Lastig. Probeer dan maar eens je integriteit te bewaren en voldoende tegenkracht te leveren als dat nodig is.

  Aangezien veel van wat als economische, financiële en politieke problemen wordt neergezet in feite problemen zijn die in een individuele geest annex psyche ontstaan… is het altijd de vraag uit welke hoek de wind waait. Hoe de dynamiek van oorzaken en gevolgen eruit ziet. Als iemand blaast… wat wil diegene dan eigenlijk bereiken? Via welke methode dan ook. Volgens Tibetaanse geneeskunst probeert iemand iets te bereiken via gal (vuur) spuwen, slijmen of een bepaalde wind te laten waaien. Die drie methoden duiken ook op in het klimaatdebat.

  In de individuele psyche is een bepaald klimaat aanwezig dat uitwerkt naar de omgeving. CO2 staat ook bekend als ‘spiritus sylvestre’, Latijn voor ‘wilde geest’ annex wilde psyche.
  Voor degenen die interesse hebben in de toestand van de individu of samenleving als geheel… is het relevant om te weten dat spiritus (geest, ademtocht) zowel voorkomt in taalkunde als religie (levensbeschouwing). Als je dat combineert, welk beeld ontstaat dan en welke gevolgen kan dat op een cultureel klimaat hebben?

  – Spiritus sylvestre:
  CO2 (koolstofdioxide) is het product van onvolledige verbranding. Spiritus sylvestre, Latijn voor ‘wilde geest’ annex psyche. Die ontstaat door de uitwerking van bepaalde denkbeelden en redeneringen… zoals koolmonoxidevergiftiging leidt tot slaap-kindje-slaap of een verhoogde staat van paraatheid (alarm! gevaar!).
  – Spiritus sanctus:
  Een heilige, oftewel voor een ander gereserveerde en aan een ander toegewijde geest. Zoals bij medewerkers voor een werkgever.
  – Spiritus dedicavit:
  Een toegewijde geest, zoals bij onvervalste liefde aan de ‘andere helft’ of ouders die toegewijd kinderen opvoeden tot ze zelfstandig zijn geworden.
  – Spiritus asper: Een harde geest
  – Spiritus lenis: Een zachte geest

  Van origine, van nature, kun je je geest afhankelijk van omgevingsfactoren verharden of juist verzachten. Niets mis mee. Van origine, van nature, kun je je geest annex psyche toewijden aan je eigen lichaam, aan ‘je’ geliefde en kinderen die je opvoedt, aan je omgeving die je intact en schoon houdt. Niets mis mee.
  Als je echter traditionele termen gaat gebruiken, dan is de toestand van ‘gereserveerd zijn voor’ al niet meer zo gezond, hoewel er goede bedoelingen achter kunnen zitten. En als iemand wild wordt van het idee om groter, machtiger etc. dan een ander te worden dan kan dat ronduit een cultureel klimaatverontreinigend, verziekend verhaal voor anderen gaan worden. Het doet niet ter zake of die anderen nu mensen, dieren of planten zijn. Vervuiling is vervuiling, verziekt is verziekt. Wil je geen problemen, dan moet je die ook niet veroorzaken.

  Als je deze laatste ‘verdieping’ rustig overdenkt, dan lijkt het neutraliseren van allerlei disbalans en turbulentie nogal simpel. Hoewel het lastig wordt gemaakt door allerlei denkbeelden en redeneringen die in de circulatie zijn gebracht.

  Allerlei figuren die denken dat ze Jezus zijn hebben kennelijk nog niet door dat, om maar even met een religieuze tekst te smijten, hun ‘minds are corrupted from the simplicity that is in Christ’ (2 Corinthians 11:3). Daarin zijn ze niet alleen, want ook pausen en andere leiders hebben daar last van ?

  IIS [5] reageerde op deze reactie.
  johannes [7] reageerde op deze reactie.
  Ratio [10] reageerde op deze reactie.

 4. @Nico [4]:

  Onder valse voorwendselen is het eenvoudig de massa te plukken of de koppen een bepaalde kant op te krijgen. CO2 is een false flag en een wereldwijde klimaatoorlog. Waar oorlogen om draaien mag bekend zijn. Ik vergelijk de CO2 leugen met de leugens uit een ver verleden rond echte boter en eitje eten, het zou ongezond zijn en was slecht voor de aderen.

  Lang epistel weer, Nico. Waar tover je het toch iedere keer weer vandaan, griezelig gewoon. ?

  Nico [6] reageerde op deze reactie.

 5. @IIS [5]: Ach ja… onze ervaring leert dat als iets naar het idee van anderen te dichtbij komt en ’te gezond’ wordt, weerstandsgedrag ontstaat. Cultureel is het namelijk verplicht om met een zekere mate van gebrekkigheid te moeten leven. Dat is de doorwerking van vroegere Romeinse cultuur, waar lijden een plicht is. Wat o.a. betekent dat kern-gezond taboe is gesteld. Door anderen wel te verstaan. Groepsdruk.

  Valse voorwendselen horen toch gewoon bij ‘hoogstaande traditie’? Ingeburgerde gewoonten en gebruiken…

  Wij zien liever kern-gezond in ons en om ons heen. Beleidsmakers niet. Maar wij zijn dan ook geen beleidsmakers. Wel over ons eigen leven, alleen hebben andere beleidsmakers en gelovigen en hen nogal systematisch duidelijk gemaakt dat ze daar schijt aan hebben. En zo… gaat de show die wordt afgedraaid door. Daarmee valt het masker: Beschavingen draaien niet om geneeskunst, maar om het melken en desnoods plunderen van opbrengsten. Een show moet opbrengsten genereren en de aandacht afleiden, nietwaar? Dáár is het om te doen.

  johannes [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Nico [4]: Nu inderdaad het ruimen van mensen massa’s is niet zo heel erg tegennatuurlijk, dat we ons voortplanten O.K., maar we zijn geen konijnen, en willen we ooit het Paradijs status bereiken, zal er toch iets aan het aantal moeten gebeuren, De Goden die ons hier neer planten, bezien het geheel en gaan daar terzijnertijd wel iets aan doen !
  Wat je behelst met stukjes Latijnse les, klinkt goed maar niet to the point mijn beste.
  Dit ideé gaat over het herbebossen van onze planeet, op zich prima, maar ook niet zonder bijkomstige problemen, maar goed het is vele malen beter als die waanzin die er op de wereld heerst, die nadien alles voor honderde jaren heeft verpest, stel je voor de noordzee met 22000 wind turbines, het beste systeem is nog steeds zichtbaar in Iran, 1000 jaar oud en nog steeds functioneel !
  Bij mijn laatste bezoek aan Nederland, heb ik kunnen constateren hoe het niet moet, overvol, vervuilt ook in the spirit, drugs gebruik heel normaal, het gat tussen de bevolkings groepen is enorm, teveel respectloze buitenlanders, bij de vraag houd je van Nederland, ontkennend beantwoord, direct op transport, retour !
  Verder de Genderloze hap, the dead cult, vroeger beschaafd hun plaats kennende en daar door heel aanvaardbaar, had ze in mijn familie hele beminnelijke mensen, nu ja vul maar in !!!
  Dan het niet begrijpen van VRIJHEID, vrijheid houdt niet in niets doen en je hand op houden, maar in tegen keihard van je vrijheid gebruik makend, creéeren doen je tijd uitbuiten om je goed te kunnen voelen, dit vraagt activiteit spiritueel en psysiek, dacht ik !De Groeten allemaal ! en peace men !

 7. @Nico [6]: De Romeinen hun gezegde was ; een gezonde geest in een gezond lichaam, hier bij denk ik aan de 60 000 gesnoven draadjes Cocaine per nacht in Amsterdam !
  De Milliarden omzet in drugs is schrikbarend, en in handen van onze allochtoonse vijanden, chanteren wordt steeds gemakkelijker !
  Het Romeinse rijk op zijn top lees Plini de Oude, bestond voor 30% uit slaven, dit heeft ze later ook de das om gedaan !
  Zo zie je aan alles komt een eind, het einde van het Zionistische USA Israel systeem loopt op zijn eind, dan komt het Chinesche tijdperk, misschien door Rusland in evenwicht gehouden, in Azië leven nu +/- 6 – 7 milliard mensen, denk eens aan de dagelijkse berg pies en poep, kan de planeet nooit aan, dus vul maar in einde tijd, tactonische platen gaan opnieuw schuiven, probleem opgelost, groet !

  Ratio [9] reageerde op deze reactie.
  Nico [17] reageerde op deze reactie.
  hugo van reijen [32] reageerde op deze reactie.

 8. beste johannes [8]: Je bent twee keer iets te enthousiast. In Azie leven ongeveer 4,5 miljard mensen, op de hele wereld 7,7 miljard https://en.wikipedia.org/wiki/World_population

  Ook bij het aantal lijntjes cocaine overdrijf je een beetje, het zijn er 40 duizend en geen 60 duizend https://www.telegraaf.nl/nieuws/2574307/amsterdam-40-000-lijntjes-coke-per-dag

  Op zich is het nog steeds veel, maar je staat sterker in je argumentatie als je de juiste cijfers gebruikt.

  Er zijn veel meningen over de reden dat het (west) Romeinse rijk ten onder is gegaan. Het oost Romeinse rijk bleef nog lange tijd bestaan en volgens mij maakten ze daar net zoveel zo niet meer gebruik van slaven. Dus of dat de bepalende factor van de ondergang is, durf ik niet te beweren.

  Maar afijn, we dwalen af van het onderwerp. China is al enorme bossen aan het planten en wat in China kan moet ook in grote delen van de rest van de wereld kunnen. Het is daarom vreemd dat deze oplossing zo wordt doodgezwegen.

  johannes [12] reageerde op deze reactie.

 9. @Ratio [9]: Nou geloof ik niet één dagblad, lees ik ook niet, maar O.K. heb geen probleem met een correctie, het cijfer van drugs gebruik komen van een familie lid, die zitting heeft in het terug dringen van het drug gebruik, volgens haar onbegonnen werk, de overheid op de één of andere manier lijkt hier bij betrokken te zijn, Indonesia 1.5, China 2.0, Japan plus Korea 0.5, India 1.5, Pakistan en Birma 0.5, ruw geschat 6.0 milliard, klagers hebben geen nood fucking people !

 10. Punt is dat de aarde al meer dan 10 jaar NIET opwarmt. Voorts is er geen relatie tussen CO2 en temperatuur. Kortom we zijn in dit land volledig gestoord bezig met het terugdringen van CO2. Zonder CO2 zou er geen leven zijn, maar dat mag de pret niet drukken bij die klimaatgekkies. Om een reductie van 0,0 na te streven op termijn, geeft het onbenul van die groene krijzers aan.

  IIS [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Hoeder [13]:

  De aardgasbaten komen in Nederland op z’n gat te liggen en wil de overheid- SShell de verloren centen terughebben. Onder valse voorwendselen lijkt dit aardig te lukken, het slavenvolk slikt het leegtrekken van de portemonniks toch aardig gelaten. Vernederlanders staan met stip op plek 1 met politiekcorrect afgericht zijn.

 12. @Ratio [10]: Dan heb ik verkeerd begrepen waar CO2 vandaan komt. Geen onvolledige verbranding dus, maar volledige. Dank voor de correctie!

 13. @johannes [8]: Feit is dat veel onnodige overhead met gewichtige verhalen verkocht wordt. Als natuurliefhebber vind ik het planten van bomen een mooi idee. Zolang dat planten maar letterlijk bedoeld is. Een boompje opzetten als in een idee boetseren is een ander verhaal.

  IIS [18] reageerde op deze reactie.

 14. @Nico [17]:

  Bomen, ik mot die bomen niet, geeft veel rommel en als je niet oppast bezetten ze zonder pardon je huis en grond….. Hoef je ook niks voor te doen, die rommel groeit als kool en planten zichzelf kostenloos voort, als ratten. Het is ook niet planten wat men doen, maar gewoon de natuur z’n gang laten gaan, dan heb je binnen no-time de hele planeet vol met dat spul.

 15. ….wat men heeft te doen…

  Waar ik nu woon zie je amper een fatsoenlijke boom, kan het iedereen aanbevelen. Heb hier wel twee hoge palmen in de tuin staan en daar erger mij al genoeg aan. Heb verder een goede verstandhouding met ze, daar ligt het niet aan, alleen dat groeit maar door en heb een behoorlijke lans nodig om ze te snoeien. Rot werk. Nee, geef mij dan maar een struik hier en daar die ook nog wat vruchten afwerpt.

  Nico [20] reageerde op deze reactie.

 16. @IIS [19]: Jammer van die laag beeldtaal die over bomen is gelegd. Anderzijds was het ook precies de bedoeling dat outsiders door de beeldtaal de bomen niet meer zien. Van bomen in de letterlijke betekenis van het woord kun je leren dat als ze wat uitdrogen, ze lekker fikken. Geeft een heerlijke warmte. Alleen moeten ze niet te lang uitdrogen, waardoor ze lichtgewicht worden, want dan is het met die warmte snel voorbij. Lijkt wel wat op roofbouw op grond, vindt je ook niet? Veelplegers komen van een koude kermis thuis. Naar het schijnt is de Sahara er groot door geworden. Komt wel goed uit, want toeristen leveren easy money… die kun je allerlei sprookjes ‘wijs’ maken.

  IIS [22] reageerde op deze reactie.

 17. Een mooi artikel in The Guardian, the radical farming system banking on trees, vindt plaats in Portugal, het blijkt dat er mensen bestaan die niet van bomen houden, hoe dat kan ?, alles gemaakt van hout is eeuwig durend de perpetum mobilé in zijn vorm, je kunt onderdelen vervangen, kijk naar de 1000 jaar oude windmolens in Iraq, of houten schepen, maar goed laat je vooral begraven in een plastic kist, prettige zondag, na de mis geen kissebis !

 18. @Nico [20]:

  Bomen rond het huis heeft niet mijn voorkeur, maar ben dol op bomen als bos, mijn favoriete bomen zijn naaldbomen. De stilte van het bos en als de wind door naaldbomen waait, dat ruisen geeft een geweldig bevrijdend gevoel, vooral in de zomer met de geur van een naaldbos maakt compleet. Net als het geluid en de geur van de zee en het geluid van zeemeeuwen in de lucht, prachtig.

  In plaats vruchtbare akkers onder water te zetten (vernietigen van vruchtbare gronden) zou men op z’n minst daar bossen kunnen planten. Echter het hypocriete is bijv. dat Nederland zich enorm druk maakt over de uitstoot van CO2, maar bossen planten liever overlaat aan anderen. Het ontbossen wereldwijd is een groter probleem dan de uitstoot van CO2, dat spul waar de plantjes beter van groeien.

  Nico [23] reageerde op deze reactie.

 19. @IIS [22]: Recent zag ik een artikel voorbij komen dat op een leerzame manier iets aan de orde stelt wat ik ook voorbij liet komen; is vechten tegen de natuur wel zo verstandig?

  Wanneer de norse vloed beukt aan het zwart basalt.
  “De zeespiegel stijgt en het land daalt. Nederland broedt op de juiste strategie: beschermen, meebewegen of in de aanval.”

  Of die zeespiegel feitelijk stijgt weet ik niet, maar dat grond door uitdroging daalt is een feit. Een ander feit is dat plunderen en roven niet bezig kan blijven en dat ontspannen balans gezonder uitwerkt dan chronische conflicten. Zoals die van systematisch tegen de (innerlijke) natuur om je heen strijden om ’terrein te winnen’ of ‘veilig te zijn’. Als je echter dat soort spanningen opbouwt, blijf je eraan vastzitten om in het gareel te houden. Bezigheidstherapie?

  Bomen planten herstelt de balans een beetje. Jammer dat als er teveel kou ontstaat weer bomen in de fik moeten. Maar ja. Ik vond hout hakken altijd wel leuk. Heb ik ook van geleerd. Knoesten die je onderweg tegenkomt en waar je met de bijl moeilijk of niet doorheen komt als praatplaatje voor hardnekkigheden en zo ? Al doende leer je…

  Bertus [26] reageerde op deze reactie.

 20. Bomen beinvloeden de grond, het grondwater niveau, de lucht, niet alleen naaldbomen hebben een specifieke geur, ieder gebied heeft een andere odeur, kleur, spiritueel gevoel, het valt op als wij naar onze boot rijden, die in de middenlandse zee ligt, komen we over de Montange noir, en dan wordt het blad zilver grijs en de odeur ja middenlandse zee, mijn familie had eens bossen met krommers voor de scheepsbouw, krom gegroeid hout is oersterk en behoud die vorm, het onderhout van houten schepen was bruine teer gemengt met aardolie, een vriend van mij heeft een duur polyester jacht, nou de blazen staan er op er komt een soort stinkend zuur uit, kosten enorm, maar goed ben een natuurman, alles wat leeft is mijn vriend, en geeft mij daar door alles wat ik nodig heb, groet !

  IIS [29] reageerde op deze reactie.

 21. @Bertus [26]: Heb even gekeken. Mijn punt was dat strijden tegen de natuur, zoals tegen water om grond te veroveren, systematische inspanningen en maatregelen vereist als een soort ‘defensie’. Je blijft ermee bezig, blijft eraan vast zitten. Terwijl als er een ontspannen verhouding is dat anders ligt.

  Misschien goed om dit anders neer te zetten. Door het creëren van wat nu een eenheidsstaat wordt genoemd (centraal geleid, zoals in klassieke monarchie), ontstaan een nieuw soort vruchtbaarheidsproblemen, qua conceptie en ontwikkeling van ideeën.

  Decentraal is het een kwestie van spontane actie of juist niet. Eerst nadenken, dan doen. Iets te doen hebben is mooi, vooral als het een uiting van kunst wordt, maar teveel wordt lastig.

  Na centralisatie wordt conceptie (van ideeën) op een andere manier georganiseerd. Vergelijkbaar met IVF (matchmaking tussen eitje en zaadje, maar dan alleen de toppers die kwalificeren) en het geforceerder ICSI. Dat soort operaties vereisen allerlei overhead t.o.v. hoe het ook kan, als in originele, natuurlijke, simpeler processen.

  Kijk… het gaat er niet om wie er gelijk heeft, maar hoe iets in elkaar zit. Zojuist vergeleek ik twee soorten processen met elkaar, en dan is de conclusie dat de natuur forceren en er tegen vechten om je zin te kunnen krijgen lastig uitwerkt, terwijl een soort samenwerking soepeltjes zou kunnen verlopen. Hoewel niet altijd. Maar samen iets doen is nog steeds makkelijker voor elkaar te krijgen dan altijd maar met elkaar worstelen om te zien wie de sterkste is. Samenwerking is iets anders dan concurrentie, wat het duidelijkst te merken is aan de verschillende atmosfeer.

  Bertuz [28] reageerde op deze reactie.

 22. @Nico [27]: Het ging bij de laatste actie niet om grondverovering. Het zeewater kwam zo’n veertig jaar geleden bij storm en hoog water over de dijk. Jutten kon toen ook aan de landkant gedaan worden. Het heeft er dus alle schijn van dat het waterpeil stijgt. Dat was het punt dat ik aansnijden wilde gezien je opmerking eerder.

  Nico [30] reageerde op deze reactie.

 23. @johannes [24]:

  Blazen op polyesterwanden is osmose, kan ook voorkomen in polyesterzwembaden, opletten als men een huis koopt met zwembad. Wil je dit herstellen moeten de blazen opengeschuurd en voorzien worden van een nieuwe Glasvezellaag en tweecomponenten hars en verf. Is een dure grap om te herstellen, maar even omvaren naar bjiv. Portugal of spanje en daar laten herstellen kan een aardige duit schelen, misschien is zelfs Polen een optie.

 24. @Bertuz [28]: OK, helder. Ik kan me voorstellen dat een buffer voor calamiteiten gewenst is. Zoiets als terpen om in noodgevallen op te klauteren. Een wat terugtrekkende beweging, van de zee af, maakt dan dat er minder buffer nodig is. Wat ook geldt voor een ‘oceaan aan informatie’, maar niet voor een ‘zee van mensen’. Die laatste heeft een andere dynamiek qua oorzaken en gevolgen. Daar kan van gezegd worden dat hoe meer afstand en buffer tussen gevormde groepen, hoe meer spanningen etc. Over het onbekende wordt immers van alles verzonnen, over en weer.

Comments are closed.