Vrijspreker: U kent iemand die een huis wil bouwen en daar een vergunning voor probeert te krijgen. Hoe gaat dat?

Opperdienaar: Eerst moet je een voorstel voor een woning voorleggen aan de heersers, die daar dan over na gaan denken. Die denken daar dan wel te lang over wat een boete clausule in werking zet. Ze bemoeien zich natuurlijk uitgebreid met de woning, want je moet niet echt het idee krijgen dat het jouw grond is of dat het jouw woning wordt. De grond laten analyseren en daar zit wel iets te veel nikkel in. Even afrekenen voor het onderzoek. Nog een onderzoekje, weer even afrekenen. Er is toch niets aan te doen, maar gelukkig hoeft het niet helemaal afgegraven te worden Dan leggen ze uit dat je te veel in het buitengebied zit om een brandkraan aan te leggen, maar dat een half uur blussen wel verplicht is. Zorg maar dat je een vijver hebt.

Vrijspreker: De bouw kan beginnen!

Opperdienaar: Hoho, u zegt hier: zwemvijver? Dat gaat niet in het bestemmingsplan. Wij willen een bepaalde ‘look and feel’ voor het hele gebied. Er moeten ronde vormen in zitten, zo’n rechthoekige bak kan niet. Weet u wat? “We trekken de vergunning kosteloos in, dan verandert u dat even”.

Een ligbad mag er niet in. Misschien zult u denken: Waarom niet? Maar de overheid berekent de Energie Prestatie Coefficient (EPC) waarde. Die wordt bepaald door het energieverbruik. Als je een bad zou willen, moeten er meer zonnepanelen op je dak of je moet een warmtewisselaar nemen die de warmte uit je douche afval water haalt en gebruikt om je inkomende water iets op te warmen. Die EPC waarde wordt ook elk jaar lager, dus die douche kan waarschijnlijk in de toekomst ook niet meer.

Er is nog een probleem, voordat die vijver gegraven wordt, wel even een fauna en flora scan laten doen. Even afrekenen graag voor iemand die met een vlindernetje de locatie van de kuil inspecteert op beschermde dieren.

Vrijspreker: U probeerde de procedure uit te leggen aan iemand in de Oekraïne.

Opperdienaar: Ja, maar dat lukte niet. Het brein kan er niet bij dat de overheid je verplicht iets te doen wat ze je dan ook weer verbieden. Deze vorm van afpersing is te Kafkaesque voor de Oekraïne. Ze gaan daar nog gewoon gezellig ouderwets met elkaar op de vuist in het parlement.

Vrijspreker: Wat denkt U dat de lange termijn gevolgen zijn van deze regelgeving?

Opperdienaar: Als een huis eenmaal gebouwd is, maakt het niet meer uit als die EPC waarde omlaag gaat (0.8 in 2007, 0.6 in 2013, 0.4 in 2015). Net als met autos: Nieuwe autos moeten voldoen aan steeds zwaardere eisen, maar een oldtimer hoeft alleen maar te voldoen aan de eisen van het moment dat hij op de markt werd gebracht. Ik denk dat de huizen die over 10 jaar nog gebouwd mogen worden, nogal rampzalig zijn. Waarschijnlijk worden oudere huizen dan veel geld waard, net zoals old timers en een luchtgekoelde atmosferische 6 cylinder Porsche. Een huis met een open haard, werkende riolering, een bad en zonder een warmtewisselaar in je douche die gaat lekken, is straks kapitalen waard. Er mogen alleen nog onbruikbare huizen gebouwd worden en autos met een naaimachine motor.

Als er überhaupt nog gebouwd mag worden, momenteel ligt de bouw namelijk helemaal stil vanwege het stikstof besluit.

Vrijspreker: Wordt iets automatisch veel waard als het schaars is?

Opperdienaar: Nee, dat is een val waar veel Bitcoiners nog wel eens intrappen. Je kunt een schilderij maken, waar er maar 1 van is op de hele wereld, maar dat betekent niet dat het kapitalen waard is omdat het schaars is. Er moet ook vraag voor zijn. Als de hele economie in puin ligt, dan is een bruikbaar huis nog steeds waardevoller dan een onbruikbaar huis, maar beiden zijn sterk gedaald omdat de hele economie in die regio onbruikbaar is gemaakt. Net als die Nederlanders die een opknappertje in Italië kopen voor 1 euro en ontdekken dat de overheid niet toestaat dat je het opknapt, wat de reden was dat het maar 1 euro kostte. De regio is onbewoonbaar vanwege wetgeving en bureaucratie. Krachtiger dan een atoombom. Gelukkig gaat de overheid hier ook iets doen aan te dure woningen voor starters. Op naar de Italiaanse 1 euro woning.

25 REACTIES

 1. Ik las laatst ergens dat in Amsterdam mensen geen nieuwbouw kunnen en/of willen kopen omdat de woningen onaantrekkelijk en onbetaalbaar zijn geworden door deze bureaucratie. Als ze inderdaad nog gebouwd worden.

  Ik weet even niet meer waar ik het las… Er stond ook iets over geschreven dat gezinnen van 4 personen dan op 60 vierkante meter moeten wonen zonder buitenruimte en dan voor (1 miljoen gok ik even) euro of zo.

  Een bekende van mij is ook bezig om zelf een huis te bouwen ergens en loopt ook tegen de meest bizare (vergelijkbare) regelzucht en bemoeizucht aan. Bureaucratie die vooral bestaat om een stelletje pennelikkers hun nutteloze baantje te laten behouden.

 2. Om je lichaam een lekker plekje te houden voor je psyche, worden er hoepels voorgehouden waar doorheen springen verplicht wordt gesteld. Omdat anderen als een soort kolonisten per sé ‘marktaandeel’ in je leven willen.

  Om voor je lichaam en de bewoner daarvan, je psyche, een lekker plekje te maken hetzelfde verhaal.

  Allerlei goed bedoelde inspanningen verhullen dat een lekker plekje per sé lucratief voor anderen moeten zijn.

  Een lekker plekje wordt tegenwoordig een woning genoemd, onroerend goed waar symboolpolitiek op losgelaten wordt. De woning als symbool voor een functieplaats in georganiseerde religie. Staatsreligie wel te verstaan. Wie geen gelovige van staatsreligie is wordt als ongelovige behandeld en zal het eigen lichaam niet als lekker plekje voor de eigen psyche mogen bewonen, geen lekker plekje voor het lichaam mogen hebben. Dat is het ‘lesje’ wat ons is voorgehouden.

  Daarmee is het sekt-arische gehalte van staatsreligie toch wel erg helder… Een psyche is er niet voor om te koloniseren, het leven van anderen niet om te gebruiken. De aarde is er niet voor om in bezit te nemen, te claimen. Maar ja, probeer dat maar eens helder te maken aan sekt-ariërs… Waarom moet ik telkens denken aan deprogrammeren, terwijl het in feite een kwestie is van waandenkbeelden verwerpen? Hygiëne in de psyche?

 3. Huizen in Nederland zijn al vroeg tot een gemakkelijk prooi geworden, om snel veel geld te verdienen, waarom denken jullie dat die enorme toestroom van allochtoonse slaven is georganiseerd om het liberale autochtonen denken te breken, en door schaarste wordt het niet alleen duurder maar ook een wapen in handen van het misdaad syndicate wat onze overheid is, dus te wapen broeders op de baricade, of je kop houden, groet weer warm hier nog steeds op sommige plaatsen goedkoop iets te creéeren om heerlijk vrij te wonen, ask me !

 4. Blij dat ik in een oud huis woon. Toen ik een aantal jaar geleden mijn douchekop verving dacht ik dat ik een miskoop had gedaan. Er kwam nauwelijks water uit.
  Ding opengemaakt, bleek dat er een rubbertje in zat met een heel klein gaatje. Afijn, andere rubberen afdichtring gemonteerd met veel groter gat en ik heb een heerlijk harde douchestraal.
  Moet er niet aan denken dat mijn hele huis totaal wordt geisoleerd en van dit soort onzin wordt voorzien. Zodat je het direct na oplevering weer moet aanpassen om het leefbaar te maken.
  Een paar kozijnen zijn rot, die vervang ik wel door hoogwaardig dubbel glas. Dat dan weer wel, dus ook ik spring door hoepels.

  Nico [5] reageerde op deze reactie.
  toute va bien [9] reageerde op deze reactie.

 5. @ratio [4]: De vraag is daarmee wat ‘onder de zon’ praktisch betekent. Verplicht door hoepels springen of elkaar helpen. Die hoepels lijken op verplichte hulp, wat uitdraait op keurslijf achtige toestanden.

  Als ik een verklaring omtrent gedrag zou afgeven over bestuur (gemeentebestuur, regionaal bestuur, regeren), dan zou die afwijzend zijn.

  Misschien komt dat omdat ‘de zon’ zich nog steeds naar Romeins-Europese denkbeelden moet richten. Het Vaticaan dat voor allerlei zonnestelsels regels uitvaardigde. Opgezet als een soort franchise keten, die (landelijke) filiaalhouders spelregels oplegt. Het werk van de Reformatie om los te koppelen van het Vaticaan is nog niet afgemaakt, misschien bij gebrek aan beter?

 6. Deze maatregelen spelen grote bouwbedrijven in de kaart. Zij hebben de kennis en connecties om bouwprojecten te realiseren. Het zelfbouwende individu zal steeds schaarser worden. Vrijstaande huizen zullen er steeds meer hetzelfde uit gaan zien, zeker onderhuids, analoog aan de diverse modellen van bijvoorbeeld het VW-concern. De saaie eenheidsworstuitstraling die zo kenmerkend is voor Nederlandse steden wordt alleen maar erger. Dat alles tegen een achtergrond van economische verpaupering door een combinatie van gebrek aan innovatie en zinloze stimulerende maatregelen van de ECB. Vooral niet weggaan naar oorden waar het gras daadwerkelijk groener is dus. “Deer in the headlight”. :))

  Nico [7] reageerde op deze reactie.
  ratio [14] reageerde op deze reactie.

 7. @ratio [4]: Morgen Ratio, oud huis nou het onze stamd van 1873, dikke muren hoog dak met goede beluchting, kozijnen en ramen vernieuwd bij de aankoop, hardhout, voor de rest prima, overal tegelvloeren plavuizen, met aangestampte aarde er onder op vloerhout van twee duim dik, voor 1 Euro spuiten ze je hele vliering vol plastic bolletjes, zo komen ze van hun overtollige plastic af, sommige muren op de zuidzijde zijn gedubbeld met gedroogde klei stenen, mooiere isolatie bestaat er niet, mengebruikte zoveel mogelijk plaatselijk bouwmateriaal kiezel ons land bestaat voor het grootste gedeelte uit een laag vabn 18 meter kiezel, ons land grenst aan de rivier de Tarn, beneden hebben we +/- 3 hectare alluviale rivierklei, ja prachtig als teelt aarde, maar goed davcht misschien wel leuk is om te weten !

 8. @Cas Evenhout [8]: Ja, helaas kunnen cultuur en gezegdes (psychisch) nogal vergiftigen. Op hout (metafoor voor wetgeving) komen zwammen af, paddo’s zeg maar. Berucht vanwege hallucinerende praatjes. Maar pas op. Wetgeving kan net als hout gebrekkig zijn en doortrokken met rot. Wat doorwerkt naar praatjes. Voor je het weet bezorg je anderen een ‘bad trip’, vanwege voorbeeld dat doet volgen. Maar ja. Actie, reactie en zo. Anderen kunnen je als brandhout gaan zien, waar de bijl in gezet kan worden; bijltjesdag, koppen die rollen. Onthoofding is soms zinvol! Zijn er geen hoofden van organisaties meer, dan is ieder hoofd van eigen leven!

  Cas Evenhout [11] reageerde op deze reactie.

 9. @Nico [10]:

  Men bezorgt een ander geen bad trip. De ander is zelf verantwoordelijk voor de eigen keuzes en bezorgt zichzelf dus eventueel een bad trip. De aanwezigheid van de sterke arm met het pistooltje in de hand doet daar niets aan af.

 10. Kosteloos voor elkaar krijgen. Voorwaarde moet wel het water beschikbaar stellen bij een grote brand, bij gebruik zelfs geindexeerde vergoeding. Ze noemen het nu een oversized badkuipje iets van 8x4x2 en dat is wat anders dan een zwembad, dus ook andere regels, er zit immers een badkuipplug in, Iets groter dat wel, de verhoudingen moeten immers niet uit het oog verloren worden.

  toute va bien [13] reageerde op deze reactie.

 11. @Cas Evenhout [6]: “vooral niet weggaan”. Op een aantal plekken is het gras inderdaad iets groener, maar moet je je laten wegjagen? Op de nieuwe plekken is vaak dezelfde tendens aan de gang naar een grotere overheid en meer regels. Maar is die nog niet zo ver gevorderd. Ik ken vrij veel mensen die vertrekken. Maar ook de nodige mensen die blijven.

  Cas Evenhout [15] reageerde op deze reactie.

 12. @ratio [14]:

  “moet je je laten wegjagen?” Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Mijn tijd en mijn leven is me in ieder geval te waardevol om als een Don Quichot tegen de molens te vechten.
  Prima natuurlijk dat er mensen achterblijven.
  Wie weet betalen ze t.z.t. mijn AOW (ik houd mijn adem niet in..)

  Ratio [23] reageerde op deze reactie.

 13. Off topic (beetje): ik mis Opperdienaar op de lijst van spekers op dit “Feestje van het jaar” https://www.democratiefestival.nu/#section-sprekers–acts

  Mocht hij niet komen van tante Kasja? Nu komen er bijna alleen maar correcte deug-smurfen…

  Zou Joost Eerdmans ook echt iets mogen zeggen of hadden ze iemand nodig om “Nazi” tegen te kunnen roepen? Vragen… vragen…

 14. Er bestaan nog steeds (veel) landen (plekken) met ongelofelijk veel regels en wetten waar plaatselijk zeer velen zich daar nauwelijks iets van aantrekken. En deze (r)overheidscontrole, afkopen (corruptie) of collectief totaal negeren, me alle gevolgen van dien (positief en/of negatief, wat heet??)zowel collectief als individueel.

  De regel der wederkerigheid (al vele duizenden jaren bekend in vele samenlevingen, maar niet zozeer culturen) creëert altijd een balans, tussen overmatige controle en de overmatige illusie van ‘vrije wil” .

  Vrijheid betekent niet!! vrijblijvend,

  Regelmatig verblijf ik langdurig in de adembenemende (letterlijk!!)
  chaos van zuid azie (o.a.india). De kaarten aldaar zijn geschud en duidelijk. Relax en zie jezelf, kun je dat niet, dan snel terug naar dat oh zo zekere en veilige Nederland (europa) om vervolgens keihard
  “in je ster genaaid” te worden, leuk of niet leuk, idioten op
  boten in de grachten van amsterdam hebben daar helemaal geen moeite mee, alsmede de rest van de “Nederlanders” maar dan op een andere wijze.

  Godallemachtig (Jezus, buddha, mohammed, mahavir, lao tzu,
  sun tzu, etc. etc.) wat zijn wij allen blij met onze “slavernij”
  Zo zeker en regelmatig. Van de wieg tot het graf ingebed in
  lulkoek verhalen. Hou vooral de gordijnen dicht, laat staan dat er
  wat licht naar binnen schijnt.

  Cas Evenhout [18] reageerde op deze reactie.
  toute va bien [20] reageerde op deze reactie.
  ratio [22] reageerde op deze reactie.

 15. @cyberidiot [17]: Nou ben ik nie dogmatisch maar geloof wel in één cq de créatie, door te lezen en leren, je kunt al de fylosofien niet zo maar van je af gooien, deze meer dan soms bewezen 15000 jaar oude denkwijzen zijn een evolutie van uit het leven zelf, bij mijn reis door azië tot Nepan aan toe, doodziek door een hindhi genezer weer op de been gebracht, maar door familie omstandigheden mijn leef en denkwijze moeten afbreken, en nu 83 jaar oud komt het weer terug die milde eenvoud, of het nog zo is weet ik niet, door mijn studie tot het slotsom gekomen dat alles op deze planeet er niet zo maar is, nee het is een zuivere créatie tot op een µ grein precies, groet !

 16. @cyberidiot [17]: In India is een behoorlijke regeldruk. Zeker voor ondernemers. Als je wil rentenieren is het natuurlijk anders. Dan is India een plek waar je euro veel koopt. En geniet je van alle dynamiek. China is een dictatuur en beledig in Thailand niet de koning. ZO Azie is geen libertarisch walhalla. Of zie ik dit fout en is het wel een zeker utopia voor hen die vrijheid voorstaan?

 17. @Cas Evenhout [15]: Vechten tegen windmolens kan je ook doen als je emigreert. Dus dat zie ik niet als doorslaggevend. Ik zie vrij veel mensen nadenken over migratie. Sommigen doen het en een enkeling komt weer terug.

 18. In de reacties lees ik vooral stropopredeneringen. Het bespreken van symptomen. Maar… waarom schrijft niemand over die symptomen dat allerlei verschijnselen het gevolg van zijn dolende zielen die zich met satanisme (sociaal darwinisme) zijn gaan bezighouden?

  Lees de Satanic Bible (ca. 100 pagina’s) en je merkt dat ‘Broken Bitch’ groeperingen helemaal dol zijn op, en verslaafd zijn aan (bureaucratische, juridische) rituelen. Hoe meer regelzucht, hoe ‘beter’ want meer grip. En dolende zielen zijn het, want geen flauw benul van waar ze mee bezig zijn en welke schadelijke gevolgen in het staartje komen.

  Uiteraard komt dit niet uit de lucht vallen. Wat hoger in de hiërarchie komt je een soort Lucifer-verering tegen bij mannen die menen ‘verlicht’ te zijn. Het Romeins-Europese concept daarvan is echter zodanig verwrongen, dat het niet anders kon of de gevolgen zouden schadelijk worden. Lucifer als praatplaatje voor vorsten, die door het pausdom op een dwaalweg werden (en nog worden) geleid. De ‘verlichting’ in deze kringen schijnt niet buiten de dwaalweg, met allerlei gevolgen van dien. Er wordt buiten beeld schade veroorzaakt.

  Kijk je niet naar symptomen, maar naar primaire oorzaken, dan kom je bij aandachtspunten uit waar zowel satanisten als Lucifer-volgelingen kennelijk niet over willen nadenken. Eenmaal gekozen dwaalwegen lijken immers ‘veilig’, hoewel dat feitelijk een illusie is.

  Maakte de Oude Wereld al denkfouten, de Nieuwe Wereld maakt er een extremistische bedoening van. Ik vermoed in alle landen ter wereld, hoewel er misschien nog uitzonderingen over zijn die ik nog niet heb opgemerkt.

  Als er geklaagd wordt over ‘de toestand in de wereld’, dan keren sommigen zich tegen statisme. Zoals in het artikel Cracking the Cholesterol Myth: How Statins Harm The Body and Mind. Maar ondertussen… is het maar de vraag of leden van allerlei groeperingen zonder ondergrondse netwerken en bovengrondse (overheids)organisaties zouden kunnen en willen leven. Eerlijk is eerlijk. Of iets nu uit ‘blauwe’ of ‘groene’ gelederen komt, ze willen allemaal over dat soort organisaties en netwerken kunnen beschikken. Wel zo makkelijk, wel zo lucratief.

  En het publiek, daar wordt ‘het’ in naam voor gedaan, hoewel dat publiek gereduceerd is tot bronnen van werkers en bronnen van inkomsten.
  Dat komt ervan, als een middel (een organisatorische constructie) tot een doel verwordt en een eigen leven gaat leiden. Er is geprobeerd van ons satanisten te maken, Lucifer-volgelingen, en het enige dat we zien is dat lidmaatschap niet de moeite waard is. Vanwege de schadelijke uitwerkingen.

  Ik begrijp er niets van dat allerlei ambtelijke, bureaucratische, cosmische etc. werkers hun medewerking blijven verlenen aan schadelijk uitwerkende activiteit. Want alleen dankzij die medewerking kan telkens weer volgende schade aangericht worden. Wordt het voor hen geen tijd om het veroorzaken van schade ‘van binnenuit’ te gaan saboteren, of anders ontslag in te dienen? Wees geen collaborateur onder leiding van dolende zielen. Da’s nogal onverstandig.

 19. Het enige verschil tussen smeergeld en een vergunning is het bonnetje.

Comments are closed.