Nu we ruim tien jaar verder zijn kunnen we het volgende artikel van Hub uit 2008 op zijn waarde schatten. Hub: Kredietcrises? Kan de overheid ons redden? Vergeet het maar.  Balkenende, Bos, Bush en anderen houden wel mooie praatjes om het volk kalm te houden. Ook wordt geprobeerd met (verkeerde) stimulerende maatregelen het tij te keren. Maar je kunt een tekort aan geld niet oplossen door nieuw geld bij te drukken, of door geld te goedkoop te maken. (Kunstmatige rentverlagingen)

Door nieuw geld (gemaakt uit dunne lucht) in de economie te pompen zul je wel de inflatie doen toenemen, met alle ellende van dien.
Misschien dat het even helpt, maar zelfs dat blijft een grote vraag.

Thomas Sowell *), waarschuwt dan ook sterk tegen deze zogenaamde remedies.
En hij stelt onder andere de interessante vraag waarom het zo nodig is dat de staat (uiteindelijk de belastingbetaler) in de bres moet springen voor mensen die te lichtzinnig en onverantwoordelijk een huis gekocht hebben.

De werkelijkheid, ook de economie, is “logisch” en iemand die daar geen rekening mee houdt, wordt terecht gestraft. Het is niet terecht om dan de markt hardvochtig te noemen en de kredietgevers te beschuldigen van het “te gemakkelijk verstrekken van leningen”.

Het hele artikel van Thomas Sowell is: “A ‘Stimulus Package’?”
www.theatlasphere.com “
—————————————————————-
*) Thomas Sowell is a Senior Fellow at The Hoover Institution at Stanford University in California. He has published dozens of books on economics, education, race, and other topics. His most recent book is his memoir A Man of Letters

6 REACTIES

 1. Kennelijk is het een nogal oud idee dat de ‘grote jongens’ of ‘zware jongens’ anderen in tijden van crisis moeten en kunnen helpen. Zie ook hier over het ‘upsizen’ of juist ‘downsizen’ van anderen, zodat ze ‘groot’ worden of juist ‘klein’ gehouden, gemaakt worden.

  Op de een of andere manier werkt het idee van ‘redder in nood’ niet. Misschien… omdat daardoor effectief voorkomen wordt dat ieder zichzelf leert redden? Zonder vanuit de omgeving te plunderen?

  De Romeins katholieke kerk propageerde eeuwenlang een huichelachtig verhaal over een ‘platte aarde’ oftewel een platte organisatiestructuur. Huichelachtig omdat er ondertussen hiërarchie gepraktiseerd werd, gerangschikt op hoe ‘klein’ of ‘groot’ iemand mocht zijn. Piramides bouwen. Van origine bestonden er echter geen verticale verhoudingen, maar alleen horizontale. En leerde ieder zichzelf te redden, letterlijk een kwestie van leven of dood. Olifant in de kamer? Netjes verstopt, vanwege ‘eerbaarheid’?

  jhon [3] reageerde op deze reactie.

 2. Leerzaam praatplaatje vanuit Formule 1, over een crisis veroorzaken of juist afwenden:

  Nieuwe regels in Formule 1. Betreft de uitwerking van luchtstromen, de slipstream. Die uitwerking moet minder worden zodat de downforce van auto’s die volgen minder beïnvloedt wordt.

  Interessant praatplaatje. Iemand die een leider volgt, heeft het makkelijker dan de leider zelf. Een opvoeder stuurt erop aan dat anderen zoveel mogelijk op eigen benen staan. Doet een leider dan als een opvoeder? Of creëert een leider lamlendige volgelingen? Of maakt een leider van zichzelf een baas die anderen vooral in de rol van hanteerbare instrumenten wil?

 3. @jhon [3]: Onfeilbaar is een nogal verziekende mythe, goed voor talloze dooddoeners. Vooral als een hiërarchie daar stokstijf op leunt, of als kapstok aan opgehangen wordt. Helaas is het ontkennen van het simpele, de ‘open deur’ waar je zo doorheen kunt lopen een heuse historisch gewortelde traditie. Daar hebben gladjakkers in en om het Vaticaan nogal de hand in gehad.

  Jezus zei eens ‘ik ben de deur’. Om even duidelijk te maken dat ik Jezus niet ben, vergeleek ik mezelf hier beeldend met een draaideur (en een moer-as). Anderen wel een hand geven, maar niet uit positie laten duwen of trekken. Wat is er nou zo moeilijk aan erkennen dat ieder individueel autonoom, onafhankelijk, zelfstandig hoort te zijn? Is dat omdat leiders, baasjes, investeerders zo verslaafd zijn geraakt aan anderen gebruiken? Daar komt nog bovenop dat Romeins Europa bij monde van geestelijken predikte dat het je levensdoel zou moeten zijn om door God en anderen gebruikt te worden. Dat soort nogal hallucinerende ideeën heeft veel schade veroorzaakt! Allerlei gevolgschade ook, want wetenschappers gaan doodgewoon in dat soort hallucinante ideeën mee.

  In de aflopen jaren heb ik systematisch op groepsvorming, organisaties en wat dies meer zij in gehakt, vanwege sekt-arisch denken en gedrag. Er is gesuggereerd dat we anderen zouden moeten leiden. Terwijl we anderen veel liever zelfstandig zouden zien, da’s heel veel leuker. Daar bovenop komt nog de schade om ons heen, van anderen die tot lamzakken of robotisch optredenden zijn gemaakt. Terwijl ons leven gesloopt is, kennelijk om eens te kijken of we ook als lamzak of robot gebruikt kunnen worden. Jammer. Gaat niet gebeuren.

  Terwijl collectieve projecten bekend als ‘beschaving’ om een business plan draaien, zegt mijn ‘innerlijke draaideur’ die met allerlei innerlijke sensoren om zich heen speurt dat er geneeskundig een nog heel veel grotere uitdaging voor het oprapen ligt. Maar eerlijk is eerlijk, die is te zwaar voor één individu. Al heb ik wel wat leuke ideeën om daar innovatief verandering in te brengen 😉 Logischerwijs nadat aan voorwaarden is voldaan. Wel grappig, maar ook nogal triest dat anderen er (nog?) geen flauw benul van hebben om welke voorwaarden het inhoudelijk gaat. Zou het bijvoorbeeld echt waar zijn dat degenen die mee hebben gewerkt, of nog meewerken aan het ontstaan en de groei van een crisis die niet kunnen afwenden? En daarom een Grote Leider, een Heiland, Redder en Verlosser nodig zouden hebben? Of zijn dat alleen maar uitkomsten van religieuze waandenkbeelden die wetenschappers hebben overgenomen?

 4. Neen. De overheid kan geen rekeningen betalen. Alleen het volk kan rekeningen betalen. De overheid kan op zijn best fungeren als een arts. Hij houdt de patiënt in leven in de hoop dat hij of zij na verloop van tijd dat weer zelf kan. Maar helaas laat de overheid zich vaak leiden door de patiënt. En wel de patiënt die de zittende overheid op dat moment in het zadel houdt.

 5. Over geld maken. Citaat uit orderbevestiging die ik zojuist van een drukkerij ontving, om flyers te drukken. Geen geld dus. Maar wat schrijven ze, met het interessante deel vet gemaakt?

  100% TEVREDENHEIDSGARANTIE
  Als uw ontwerp niet overeenkomt met wat we hebben beloofd, zullen we ofwel uw geld opnieuw afdrukken of retourneren. U hoeft het product alleen terug te brengen onder de omstandigheden waarin u het heeft ontvangen.

  Nou, dan weten we dat 😀

Comments are closed.