9 REACTIES

 1. Het doet je echt twijfelen aan je verstand. Wat is hier in godsnaam aan de hand. Dat kan niet goed aflopen

 2. Niet verwonderlijk, voorspelbaar zelfs. De Nieuwe Wereld staat voor gekkenwerk. Gek gemaakt, gek makend. Geïnspireerd door de Oude Wereld. In opdracht van het pausdom en op verondersteld gezag van God was ontwrichtend gedrag heel normaal. Elders ontwrichtend wel te verstaan. En dat… werkt tot op de dag van vandaag door.

  Het idee van zonde en schuld is een Romeins katholiek idee. Wel handig, als je schendingen wilt afkopen. Of als je met verzonnen wetgeving in de hand doodleuk kunt zeggen dat een schending annex verstoring toch echt legaal is. Gelegaliseerd eigenlijk. Maar… vanuit andere culturen kun je leren dat er meer is dan alleen schuld. Zo moet wat vies is opgeschoond worden, wat beschamend is de nek omgedraaid worden zodat er misschien eerherstel kan komen. Wat ongezond is, zoals een psyche met waandenkbeelden erin, is daardoor verzwakt. Terwijl een psyche krachtig hoort te zijn, hoewel niet mythisch sterk

  Westerlingen… nog steeds in een tunnelvisie met oogkleppen op. In een roes. Zolang het nog kan. Want vooral dát hebben westerlingen geleerd; als het kan, waarom dan niet gewoon doen? Dat illustreerden koloniale inspanningen, slavernij en meer. Gewoon doen, doodgewoon je zin doordrijven. Zodat verwende burgers die op stand leefden heerlijk in de watten gelegd konden worden, ten koste van anderen. Maar ja, die anderen zijn toch maar heidenen, outsiders, of wat voor rotsmoezen er verder bedacht zijn. Uiteraard is iedere tegenstand ‘slecht’. Tot de bubbel uiteen spat. Poef. Dag droomwereld!

  ‘Grote’ dromen verstoren simpele dromen zolang dat toegelaten wordt. Bij de Gratie Gods heette dat laatste vroeger, want regeren is alleen mogelijk bij de gratie van ‘de massa’. Vroegere vorsten waren zich daar misschien nog van bewust, de Nieuwe Wereld doet maar wat. Als het maar oplevert. Dat gaat een klapper worden! En daarna grote schoonmaak.

 3. @Plato [4]: Nee ik zie dit toch anders, de gemiddelde inwoner van een land is erg bezig met zich zelf, kiezen is iets wat gebeurd als plassen, noodzakelijk maar niet echt belangrijk, tot het moment dat blijkt dat de organen niet meer werken, en ja dan, Venezuela wordt afgemaakt door de USA die in wezen alle oliebelangen in handen hebben, ken de situatie niet echt, het zuid Amerikaanse continent probeerd zich al heel lang te ontdoen van de Yankey Dollar, de USA beschouwd zuid Amerika als zijn kolonie, geholpen door de financiele macht die al heel lang in handen is van de oud Spaanse Maranos ( katholiek geworden Joden ) maar nu weer Joods zijn, deze Maranos waren ook de echte Koloniale Slaven traders, de West Indies zijn volkomen in hun handen, groet !

  Nico [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Plato [4]: Dat lijkt richting een schuldvraag te gaan. Degenen die voorspiegelt en degenen die het voorgespiegelde slikken maken denkfouten. Met gevolgen voor anderen. Op die manier worden wandelende natuurrampen gekweekt (psychisch), waarvan ‘ruling classes’ vroeger dan zeiden dat er aardbevingen en vulkaanuitbarstingen van kunnen komen. Schuldvraag via de Romeins christelijke route is daarom maar een deel van het verhaal. Zie reactie 3. Bepaalde schade die in levens berokkend is kan niet ongedaan gemaakt worden door afkooppogingen. Kennelijk zal dat de verkopers van ideeën en kiezers een worst zijn. Zolang de schone schijn maar opgehouden kan worden. Wat niet eerlijk, krachtig, schoon, eervol is, vanwege ongezonde en schadelijke uitwerking. Waarmee dan in feite resp. oneerlijk, zwak, vervuild en beschamend als norm is gesteld. En ‘de massa’, slaven etc? Die mogen (lees; moeten) daarvoor bloeden. Alleen maar omdat kiezers hun eigen denkbeelden en redeneringen niet opgeschoond krijgen. En/of dat niet willen.

  @johannes [5]: Venezuela, de VS en joden: Joden waren eeuwenlang de ‘hoofdprijs’ tijdens jacht van vorsten. Die hadden raadgevers etc. nodig. Als dat niet goedschiks kon (lokken), dan maar kwaadschiks (drijfjacht).
  Net als anderen bewegen joden mee in het spel van onder controle gehouden worden of anderen onder controle houden. Dat zit in cultureel erfgoed, in bestuurlijk DNA van vorstendommen en landen. Wie onder controle gebracht en gehouden is kan met die stroom meegaan en anderen onder controle brengen en houden – denk aan compensatie, overcompenseren of zelfs hypercorrigeren. Of andersom, niet met die stroom meegaan. Die stroom weerstaan.

  Probleem is; of iemand nu wel of niet met die stroom meegaat, cultuur is zodanig in elkaar gesleuteld dat iemand gegarandeerd lastig gevallen wordt met bemoeiziekte en controleziekte.
  Het werkt kennelijk nogal verslavend uit om anderen onder controle te hebben. Dus terwijl veronderstelde helden klagen over verslaafden die hen als junkies willen gebruiken, zijn ze in feite zelf ook junkies geworden die het toch echt nodig hebben om anderen te gebruiken. Verslaafd aan de held uithangen. Een gevalletje van ‘wat je zegt ben je zelf’. De olifant in de kamer van Venezuela, de VS en joden is dat ze van buitenaf gebruikt worden. Wat doorwerkt naar interne aangelegenheden. De overlast van beschaving en cultuur naar het idee van anderen. Over dat soort ontwerpfouten hoor ik helaas niemand. Maar toch zijn het juist die ontwerpfouten die garanderen dat ieder verplicht nogal veel levensenergie en levensjaren moet verspillen. Noem het maar de overheadskosten van schone schijn, koste wat kost. Volgens anderen althans. Waarmee actief lastig gevallen wordt, een nogal belastend verhaal dat voorgespiegeld wordt als een ‘never ending story’. In de hoop dat degenen die lastig gevallen worden buigen en meegaan in de stroom.

  Ondertussen kan het verschijnsel ‘oceaan van schuld’ op verschillende manieren uitgelegd worden. Het is maar net of en zo ja welke waandenkbeelden iemand zich heeft laten aanpraten.

 5. @jhon [7]: Van origine bestond geld niet. En hoefde niemand geld te ontgelden. Libra lijkt mooi, maar net als bij ieder geldsysteem worden er drempels opgeworpen. Toegankelijkheid van een smartphone verplicht. Een bepaalde verhouding met een telecom provider vereist.

  Wat zou ik met de Libra zonder telefoon kunnen, of in mijn geval met mijn gemoderniseerde Nokia 3310? Niets. Wat als prachtig wordt voorgespiegeld sluit daardoor degenen uit die niet aan bepaalde eisen kunnen of willen voldoen. Van origine werd niets of niemand uitgesloten, tenzij er te gekke toestanden ontstonden. In de moderne tijd moet dat per sé andersom zijn. ‘Desnoods’ met alle ‘noodzakelijke’ dwang en geweld.

 6. Hoe ontstaan oceanen van schuld? Eén van de methoden:

  Vaccinatie die o.a. auto-immuunziekte veroorzaakt. Injecteer denkbeelden als consumentisme in individuele belevingswerelden en er ontstaan niet alleen leeghoofden, maar ook oceanen van schuld. Om oeverloos opbrengsten te kunnen afzuigen. Laat die anderen maar lekker in elkaar schrompelen! Weg met een kern-gezonde individuele gedragscode in anderen!

  Hier meer over bergen die zichzelf in o.a. een oceaan kunnen storten. Stop met injecteren en tegelijkertijd afzuigen, dan ben je niet langer deel van het probleem. Tsja… die Nieuwe Wereld hé?

Comments are closed.