6 REACTIES

 1. Als je een beetje belezen bent in de history, kun je dit alleen maar volkomen beamen, mijn lieveling is Pliny de oude, ook Herodotes heeft het één en ander te zeggen, groet

 2. Andersom kun je zeggen dat de beste ideeën niet in geschiedenisboeken zijn opgetekend… Oh, wacht! Da’s waar ook. Die boeken zijn gescheven in opdracht van overwinnaars die verliezers ‘produceerden’. Waarna ze hun leven moesten opofferen om die status quo te handhaven. Maar wat nu als er geen overwinnaars meer moeten en zullen zijn? Kom je dan misschien bij betere ideeën uit?

  Hedendaagse fans van keizer Ghengis Khan zijn tot de conclusie gekomen dat anderen onder de voet lopen en jezelf heer en meester over hen verklaren eigenlijk toch niet het beste idee was. Aldus een boek over die keizer.

  • Jij spreekt in cliché’s, iemand heeft eens gezegt de overwinnaar schrijft de geschiedenis, of in deze trand, maar dan is het nog geen vastaand feit, ieder mens heeft zijn voorliefdes of symphatiën, en natuurlijk speeld dit mee, maar alleen in korte duur !

  • Een cliché is in ieder geval herkenbaar. Los van auteurs is er ook zoiets als censuur. In welke vorm dan ook. Boekverbrandingen zijn niet de enige route. Ziet een uitgever of boekhandel niets in een boek, dan is ook dat een variant op het thema censuur. Tegenwoordig zijn er steeds meer routes om toch uit die band te springen. Nog steeds… mist een ‘belezen lezer’ bepaalde informatie.

   “A mind needs books like a sword needs a whetstone.”
   — George R.R. Martin, A Game of Thrones

   Dat lijkt een mooie uitspraak, maar een zwaard wordt door meer gevormd dan alleen slijpstenen. En daar wordt het niet altijd botter van. Magie! 😀

Comments are closed.