In de VS is de ‘National Defense Authorization Act’ aangenomen. Een wet die bepaalt dat de VS maatregelen mag nemen tegen bedrijven en personen die werken aan de bouw van een gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland. Dus wanneer waar ook ter wereld de VS iets niet leuk vindt, kan zij maatregelen nemen die inhouden dat zij een buitenlands bedrijf kapot maken, werknemers van dat bedrijf de toegang tot de VS kunnen ontzeggen of anders gevangen zetten, bezittingen en bankrekeningen in de VS confisqueren, of zoals in het FD staat: vernietigende en potentieel rampzalige juridische en economische sancties. En dat voor een klus letterlijk tussen Rusland en Duitsland onderling, waarbij een groot deel in de territoriale wateren van Denemarken gelegd wordt. Dus op eigen terrein!

Ach het gaat maar om een enkel bedrijf zult u misschien denken. En toevallig ook nog een bedrijf dat dingen doet die geen Amerikaans bedrijf kan. Nou nee, dit is een voorbeeld van wetgeving die niet alleen vergaand is en waar de EU jaloers op is, dit is het uitoefenen en weer oprekken van pure macht lees misbruik. Hoewel de VS zal zeggen: het is volgens de (net aangenomen) wet. Het zal wel toeval zijn dat de indieners van die wet zijn: senator Ted Cruz uit Texas, waar best veel olie- en gasbelangen zitten en senator Ron Johnson die voorzitter van de LNG (vloeibaar gas) commissie is en de VS heeft miljarden in de export van LNG geïnvesteerd. Het is weer een voorbeeld van een wet die niet goed hoeft te zijn omdat het toevallig als ‘wet’ wordt bestempeld. Soortgelijke almacht misbruik waar we al eerder over schreven zijn:

 • Ericsson, dat aan de VS $1 miljard boete moest betalen vanwege omkoping in niet-VS landen.
 • Zwitserse banken die hun bankgeheim van de VS moesten afschaffen, tegen de eigen locale Zwitserse wetten in.
 • de verdenking door de VS, dat Huawei zou kunnen afluisteren, was genoeg om de CFO van Huawei, op verzoek van de VS, in Canada! vastgezet te krijgen.

Alles op basis van: anders pakt de VS je bezittingen in Amerika af, of zet je personeel vast.

En ik me maar afvragen hoe lang de VS toestaat dat de Vrijspreker.nl dit soort misstanden nog mag rapporteren.

Dat een overheid een bedrijf geen opdrachten meer gunt wanneer een bedrijf dingen doet die die overheid niet zint, kan ik begrijpen. Al vraag ik me wel af waarom overheden die grote opdrachten moeten geven als er geen particuliere behoefte aan is. Maar dat een overheid bedrijven kapot wil maken, zelfs buiten haar territorium, gaat veel verder dan het opleggen van steeds meer onmogelijke regels. Dit is Atlas Shrugged in de praktijk: je wordt niet beloond om je economische prestaties, maar om je politieke relaties.

25 REACTIES

  • Vanuit machtspolitiek denken is dit een briljante wet. Het is uiteraard totaal onrechtvaardig. Maar het past in het internationale schaakspel waarin de EU en Amerika elkaars multinationals beschadigen door boetes, extra belastingen, en andere eisen.

   Met andere woorden, ik probeer te zeggen dat deze wet niet op zichzelf staat maar past in een patroon. Een kwaadaardig patroon.

   Dit is zo kwaadaardig briljant, het demoniseert Rusland, het ondermijnt de soevereiniteit van Duitsland, en Amerika pakt hiermee grote invloed op de economische motor van de EU, het Duitse bedrijfsleven. Het kan zelfs zover komen dat als je gaat handelen met Rusland je als Europees bedrijf straks eerst langs moet bij de ambassade van de Verenigde Staten. Om zeker te weten dat de VS je niet gaat vervolgen. Het vergt alleen maar het oprekken van deze wet.

 1. en wel vliegen naar het ruimtestation met ……..
  wat let ons om de samenwerking te verbreken
  beter een goede buur dan een verre ……
  maarja wat doe je dan met het dure navotoestel ….

  • Daar zijn genoeg spieren voor nodig Peter. Zie hier over misschien noodzakelijke steroïden ? Hebzuchtigen gaan daar te ver in, die vinden het kennelijk nodig om de vampier te gaan spelen en de tanden in iemand te zetten om te zuigen etc.

   • Als de mens de kracht vind deze praktijken af te wijzen..een soort van zelfdiscipline werkend naar een inzicht met de uiteindelijke entlossung van deze gedachte bezetting afgedwongen met bezittingverliesangst. Een begin kan zijn de Yanks Europa uit!

    tja…zal nog wel ff duren..

   • Het zijn zeker niet de Yanks in dit geval, het zijn zelfs gee autentieke noord Americanen, van koloniale afkomst maar pseudo en cripto zich Joden noemende zionisten, deze intelligentia zijn op weg naar het VWO, wij zien en weten het maar doen niets !

   • Peter; buitenlanders eruit is niet meer dan een probleem verplaatsen. Verder zijn Europa en de VS niet meer dan constructies. Afrika ‘levert’ grondstoffen (en slaven?) in ruil voor ontwrichting. Afrika werd/wordt niet alleen lastig gevallen vanuit Europa, maar ook vanuit Amerika. Hoewel ook Afrikaanse warlords overlast produceren. Degenen die in mooie landen als Ghana en Ivoorkust worden liefst in een gebrekkige toestand gehouden, voor (of als) grondstoffen.

    Een individu die nog een beetje gezond denkt, in Afrika of in ‘het publiek’ kan dan naar Shaka Zulu zeggen: “Ik ben omsingeld. Het goede nieuws is dat ik alleen nog maar raak kan schieten”. Omsingeld door geesteszieken wel te verstaan, afkomst niet relevant.

    Het is mooi als je betere wapens hebt dan anderen, maar dat betekent nog niet dat je overlast moet gaan produceren. Toch is het precies dat wat vanuit Europa en Amerika gedaan wordt. Misschien is het echte probleem de verslaving aan zeggenschap over anderen. Daar hadden ook Afrikaanse krijgsheren last van. Zo had een Ashani empire in Ghana een glorieuze edoch wrede reputatie. Evenals Europese of Amerikaanse versies op hetzelfde thema. Wreed niet alleen vanwege het ‘maken’ van slaven.

   • Nico, Mogelijk zij er betere stappen te maken…ik wil eerst eens van de kiespijn af..desnoods door die rotte kies te trekken…?

   • Bij verslaving aan zeggenschap over anderen draait het om de beslissende stem. De doorslaggevende stem. Net als bij kiespijn. Net als bij autocratie en democratie.

    Even inzoomen voor een sprekende illustratie: Als bacteriën een beslissende stem willen hebben in het leven van een kies, dan veroorzaakt dat kiespijn en misschien nog een ontsteking. Het viel me ooit op dat tandartsen net als militairen de term ‘pocket’ gebruiken. Bij tandartsen voor de ruimte om een tand heen (zie <a href="https://www.tandarts.nl/mondzorg/aandoeningen/parodontitis), waar bacteriën beginnen een tand te belegeren en aan te vallen. Militairen spreken over schadelijke elementen die middels swarming een pocket creëren, om te isoleren en te vernietigen.
    Zoiets doen slavenhandelaren kennelijk ook, een ander omsingelen en ‘klein’ maken. Alleen een soort mr. Universe heeft genoeg spierkracht om zo’n aanval af te slaan. Misschien heeft ‘ie gezien wapens om zich heen dan ook nog pantserschubben als een draak nodig.

    Met een beslissende, doorslaggevende stem is op zich niets mis. Op zich een neutraal verschijnsel. Wat nu als zo’n stem verslaving aan zeggenschap over anderen taboe verklaart? Ook voor zichzelf, zodat er niet met meerdere maten wordt gemeten?

   • tja mogelijk figuurlijk dat getrek…je kan natuurlijk ook harde noten kraken..dit is de eerste van de te trekken kiezen tot de tandeloze tuinhark overblijft.

  • Beste jhon. Dit is niet geroofd door de NL staat. Het is een indirecte kapitaal overheveling naar Zuid Europa. Door de kunstmatig lage rente kiest de ECB voor het bevoordelen van de schuldenaren en het benadelen van iedereen die bezit of spaart of loon uitstelt. De ECB is hier de schuldige en niet de NL staat.

 2. Een hele mooie Atlas is tezien boven op de achterzijde van wat nu het palijs op de Dam is, het onvolkoren Amsterdamse gemeentehuis, toen heerste er zo hier en daar nog republikijnse vonkjes, misschien een idée terug naar een volksrepubliek, met bindende referenda, bestuur door driemansschappen, op de belangrijke posten, en de doodstraf terug, is soms humaner als levenslang in een cel, ook een stuk goedkoper !

 3. In deze tijd is het misschien mogelijk om de U.N. de USA te laten blokkeren, ze hebben wel degelijk de wereld nodig, en de wereld heeft de USA niet nodig.
  Verder zou het de 6% die meer als de helft van de USA bezitten, moeilijk kunnen worden gemaakt door de financiele wereld !
  En dan alles wat op corruptie lijkt in onze landen, aan te pakken, het verkopen van mooie voor het land waar het zich bevind, van enorme waarde zijnde bedrijven, en dan uit laten hollen, en als een uitgekauwde priuim uit gespuugt te worden, we moeten echt tot onze positieven komen, voor het te laat is, de USA is tot onze vijand geworden, door deze 6% bezitters !
  Pas op geen anti dit of dat, gewoon vriendelijk blijven, maar met je stiletto in je zak !

 4. KERSTMIS = de viering van de geboorte van Jezus Christus !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Op 24-12-0000 dus, 24 plus 12 is 36 oftewel 3 keer 6 = 666 nou als dat geen Voodoo is

 5. Duitsland bevindt zich nu in heel lastige positie. De gaspijplijn van Rusland is belangrijk, want Duitsland wilt namelijk af van de steenkolen, wind- en zonne-energie. De afgelopen jaren heeft Duitsland ondervonden wat het inhoudt om van de nieuwe energiebronnen afhankelijk te zijn. Het is duur en vooral onbetrouwbaar.
  Duitsland kan zwaar getroffen worden. Duitsland exporteert heel veel naar Amerika. Mocht dat wegvallen, zullen veramerikaans bedrijven het leegte opvullen. Maar, de economie van Duitsland zal een zware klap krijgen, en ook Nederland die afhankelijk is van de export naar Duitsland zal ook flinke klappen krijgen. De vraag is zelfs, kan er een depressie als de Duitse enonomie gaat krimpen.
  Daarnaast heeft Amerika nog 2 hamers tot haar beschikking, een importtarieven op ijzer en auto’s. Duitsland is vooral een exportland, want haar welvaart is hiervan afhankelijk.
  Als Duitsland door Amerika geboycot wordt heeft dat grote gevolgen voor:
  – krimpen van de economie van alle Europese landen
  – de financiering van Zuid-Europa zal wel eens stopgezet kunnen worden
  – de mogelijke ondergang van de Duitse banken sector.
  – sociale onrust in Duitsland
  – Duitsland gaat een economische, politieke en militaire overeenkomst aan met Rusland. Want Rusland bezit enorme voorraden aan fossiele brandstoffen, grondstoffen en potentiële landbouwgroei. Dat laatste moet je niet onderschatten.
  Een handelsoorlog tussen Duitsland en Amerika kan wel eens enorme gevolgen hebben.

  • Eén van de gevolgen kan zijn dat welgestelde Amerikanen dan geen nieuwe Audi, BMW, Mercedes, Opel of Volkswagen meer kunnen rijden. Van zo’n vooruitzicht zullen ze misschien knap chagrijnig gaan worden 😀

  • Oorlogen beginnen soms door economische ontvlechting. Hoe meer er handel gedreven wordt tussen Rusland en de EU, hoe sterker de lobby zal zijn om vriendschappelijk met elkaar om te gaan. Als aan beide kanten miljoenen mensen voor hun inkomen afhankelijk zijn van wederzijdse handel, dan is er een grote kans op duurzame vrede. De EU zou zich derhalve juist moeten inspannen op een economische integratie binnen Europa. En daar hoort het grootste land in Europa ook bij, namelijk Rusland.

   Deze wet is daarom erg kwaadaardig.

 6. Wat wij als Duitsland zien, is helemaal Duitsland niet, De Duitse bank is in handen van ?, de grote industriën zijn in handen van ?, Merkel is in handen van ?, een soort schijnwereld, voor de Duitse autonome bevolking die paar die er nog zijn, zou het goed zijn zich terug te vinden, hun Media is in handen van mensen als het Springer verlach, met iedere dag een klein artikeltje over die arme Joden, en een rotopmerking richting Rusland, hier waar ik woon niet veel beter naar 52 weken Fillet Jaune nog niet echt veel bereikt, wel 1500 mensen verminkt door hun mede France Gendarme, iets om over na te denken, ik heb het allemaal mogen meemaken, WWII stukje, en daarna het uitrollen van de Gladio Hollywood beinvloeding, nu de Iphone, ’t is beangstigent, we schijnen ons niet te kunnen bevrijden, hoe is dit mogelijk, chemie misschien !

 7. Misschien maar een wet aannemen die het mogelijk maakt Amerikaanse rechters, die deze CEO’s vast zetten, te arresteren wegens kidnappen en vast te zetten als ze een keer in Europa op vakantie gaan.
  Tijd om het wat persoonlijker te maken.

  • Inderdaad. Vanaf een veilige afstand beslissingen over anderen nemen is best goedkoop. Dan maakt het ook niet meer zo uit wat de gevolgen ervan zijn. Denk aan deugden-ethiek (jezelf kunnen bespelen) en gevolgen-ethiek (pas op met anderen bespelen, kunnen ze dat niet zelf of zo?)

  • Dit past in een patroon en staat niet op zich. De EU heeft een aantal keer hoge boetes uitgedeeld aan met name Amerikaanse bedrijven. Hier is de-escalatie nodig. Strijd tussen landen is de gezondheid van de staat. Hoe minder strijd, hoe zwakker de staat, hoe meer echte vrijhandel, hoe minder strijd tussen staten.

   Dus niet oppakken die Amerikanen, maar geef ze de middelvinger door meer en meer te handelen met Rusland. En niet in het Rusland is de boeman verhaal te trappen.

Comments are closed.