Vrijspreker: U ziet opeens ‘automatische segregatie‘ of verzuiling’ overal. Leg uit.

Opperdienaar: Het verschijnsel van automatische segregatie is vooral onderzocht in het geval van rassenscheiding. Het viel onderzoekers in de VS op dat als een woonwijk eenmaal een bepaald percentage ‘zwart’ was geworden, dat witte mensen er dan weg trokken en de hele wijk zwart werd. Ook in Zweden werd het verschijnsel geconstateerd. ‘Soort zoekt soort’ is een uitdrukking die niet uit het niets komt. Ook in Nederland is het duidelijk te zien.

Ik denk alleen dat het niet alleen voor huidskleur of etniciteit geldt. Misschien is dit ook de achterliggende motor achter het ontstaan van soorten. Darwin vond al eilanden met vinken die lange snavels hadden en andere waar ze juist korte snavels hadden en concludeerde dat dat aanpassingen waren aan de natuurlijke omgeving, versterkt door natuurlijke selectie. Maar misschien dat vinken met lange snavels wel vanzelf de neiging krijgen om weg te trekken uit buurten waar vinken met korte snavels de overhand krijgen.

Vrijspreker: Hoe heeft dat met vrijheid te maken?

Opperdienaar: Ik kan me ook voorstellen dat het met politieke voorkeuren gebeurt. Ik zit momenteel in Argentinië, waar vorig jaar de Argentijnse peso nog met 30% in waarde daalde in 1 dag, nadat socialisten een verkiezing wonnen. Dat is niet uniek, in 2015 ging er ook al 30% vanaf. Als je zoekt naar de term ‘Argentijnse peso bereikt all time low’ vind je bergen artikelen, sommigen zo recent als oktober 2019. Dat terwijl het land naar zilver vernoemd is, destijds een synoniem voor geld. In de supermarkt zie je mensen met hun plastic kaartje betalen, tezamen met hun identiteitsbewijs en daarna moeten ze nog een handtekening ook. Bij geld wisselen moest ik niet alleen paspoort laten zien, maar ook hoteladres opgeven en zelfs een vingerafdruk. Ook krijg je geen sim kaartje aan de gang zonder een paspoort.

De overheid heeft mensen hier goed in de tang, vooral de ouderen lijkt het, die nooit de kans kregen kapitaal op te bouwen voor hun pensioen. Die zijn hier al talloze keren alles kwijt geraakt door devaluaties en banksluitingen. Toch blijven ze steeds enthousiast weer voor socialisten kiezen die ze ongetwijfeld beloftes blijven doen dat hun pensioengeld nog uit het vagevuur is te redden. Ook lukte het de overheid in Argentinië om een honderdjarige lening uit te geven om daarna in recordtijd een IMF bailout nodig te hebben. Je kunt je voorstellen dat de onderdanen met gezond verstand die de benen kunnen nemen, op een gegeven moment dan maar de benen nemen. Automatische segregatie of verzuiling op politieke voorkeur. Maar waar naar toe? Zelfs in de VS gooit een socialist die Fidel Castro prees, op huwelijksreis ging naar de Sovjet Unie en daar hoog over op gaf, hoge ogen bij de verkiezingen. Eén van zijn medewerkers staat op video met de boodschap dat de gulag’s niet zo slecht waren en dat Trump supporters naar een heropvoedingskamp moeten.

JamesOKeefe gulag

 

Vrijspreker: Gelukkig was het geen hate speech.

Opperdienaar: De free state project en sea steading lijken ook op die lijn te zitten. Ik denk zelfs dat de dalende trend in geboortecijfers hier ook mee te maken heeft. Sommige genen hebben er gewoon geen zin in om tussen ezels te wonen die zich 100 keer aan dezelfde steen stoten. En de ezels vinden het steeds comfortabeler.

 

1 REACTIE

  1. Een zebra gaat ook niet tussen de leeuwen wonen maar omgekeerd zouden de leeuwen daar geen moeite mee hebben want de zebra’s vormen geen gevaar voor de leeuwen (of hyena’s) en zijn ze verzekerd van voldoende voedsel.

Comments are closed.