Vrijspreker: Waarom zijn mensen zo bang om de waarheid onder ogen te zien?

Opperdienaar: Ik denk dat mensen gehoorzamen als ze weten dat niet gehoorzamen tot geweld leidt. Maar geweld wordt meestal vergezeld met een leugen. Dus om het geweld te vermijden, moet je ook in die leugen geloven. De Russische dissident Alexander Solzhenitsyn die de totalitaire staat van dichtbij meemaakte vanuit een concentratiekamp, zei er het volgende over:

Geweld heeft niets anders om zich mee af te dekken dan de leugen en de leugen heeft niets anders om op te staan dan geweld. Elke mens die ooit geweld als zijn methode heeft gekozen, moet onvermijdelijk de leugen tot zijn principe verkiezen.

Of zoals George Orwell het zei:

Alle tirannieën regeren via bedrog en geweld, maar zodra het bedrog ontmaskerd is, vertrouwen ze alleen nog maar op geweld

Als dit inderdaad klopt, zullen onderdanen bang zijn de leugen en fraude te onthullen. Ze zullen zelfs mensen die dit doen met vele signalen duidelijk maken dat het onverstandig is waar ze mee bezig zijn. De volgende stap na het ontmaskeren van de leugen is immers geweld en wie heeft daar nu zin in.

Vrijspreker: Dus maar blijven beweren dat de nieuwe kleren van de keizer prachtig zijn, want als je de waarheid zegt, wordt hij pisnijdig?

Opperdienaar: Ongetwijfeld ook het probleem waar libertariërs tegen aanlopen: Mensen willen die fraude ontmaskering maar niet zien. Wat vreemd denken ze dan, waarom draait men zich in zulke mentale bochten om de samenleving te verdelen in gehoorzame deelnemers en te gehoorzamen deelnemers? Maar die mensen hebben een hekel aan geweld en ik denk dat libertariërs heel graag het regime van fraude en bedrog naar geweld willen zien over gaan.

Vrijspreker: Dat houdt wel minder lang stand.

Opperdienaar: Een overheid probeert inderdaad zolang mogelijk het geweld op de achtergrond te houden. Die weten ook dat als ze tot geweld overgaan, het vrij snel afgelopen is. Bedrog is essentieel.

In the film They Live, is er ook iemand die probeert zijn vriend te laten zien hoe de samenleving echt in elkaar zit. Die is daar ook niet van gediend.

Vandaar dat veel libertariërs alleen maar wijzen op het pistool in de kamer en vragen of ze van mening mogen verschillen met hun discussiegenoot of dat ze dan een pistool tegen hun hoofd krijgen.

 

 

1 REACTIE

Comments are closed.