Vrijspreker: U denkt dat het afgelopen is met nationalisme om de onderdanen op te zwepen en aan het offeren te krijgen. Waarom?

Opperdienaar: Het aanleren van de natiestaat gebeurt toch op de staatsschool. De kinderen leren daar (onder het portret van de vorst) dat ze in een land opgroeien met dappere, nobele mensen met een lange geschiedenis van heldendaden en voorvaderen die zich staande probeerden te houden omringd door andere naties die allemaal een stuk slechter waren.

Maar hoe geloofwaardig klinkt dat nu? De schoolklassen hebben in een land als Nederland kinderen van allerlei nationaliteiten en vaak zelfs kinderen van ouders met  2 verschillende nationaliteiten. Vaak hebben de kinderen zelf vriendjes met allerlei nationaliteiten en daarmee is nationalisme ten dode opgeschreven als truc om mensen in dit idee gevangen te houden. Dit vijandsbeeld gaat niet meer werken en loopt met Noord Korea en Yemen op zijn laatste benen. Zelfs Iran is denk ik niet geïsoleerd genoeg meer om te demoniseren. Racisme gaat ook niet ver meer komen om dezelfde reden. Teveel verschillende rassen in de klassen. Links vecht die schijngevechten tegen racisme en nationalisme dan ook tegen een papieren tijger, een demoon die al dood is. Als regel kun je er van uitgaan dat als links met veel vlagvertoon tegen een vijand vecht, dat die vijand al dood is. Zo ook met racisme en nationalisme.

Vrijspreker: Maar vindt er met alt-right niet een soort revival plaats van nationalisme en racisme?

Opperdienaar: Nou, ik denk dat zelfs als dit zo zou zijn dat het ten dode is opgeschreven. Misschien een kleine opleving, maar het past niet meer bij de beleving van de meeste mensen. Ze reizen te veel, zitten te veel online te communiceren, flirten en handelen met mensen uit andere landen. Op dat soort verschillen zijn onderdanen niet meer uit elkaar te spelen.

Vrijspreker: Maar hoe overtuigt de Heerser dan zijn onderdanen om offers te brengen?

Opperdienaar: Ik denk dat dit rond problemen gebeurt die allemaal grensoverschrijdend zijn. Dus je hebt je plastic soep, je klimaatverandering, je bio diversiteit, je stikstof crisis, je PFAS en je pandemieën. Laatst hoorde ik in de auto een reclame voor ‘veganistische recyclebare tandpasta’ en een jongetje die zijn vader vroeg wat deze deed om zijn CO2 uitstoot terug te brengen. Kinderen hebben nachtmerries over klimaatverandering, niet over andere rassen of nationaliteiten. Het is duidelijk dat offers gebracht moeten worden om de planeet te redden. De planeet kan net als God en het algemeen belang niet voor zichzelf spreken, dus je moet zijn vertegenwoordiger maar geloven (wetenschappers zijn de nieuwe priesters). Hier een reactie van een slaaf die ieders vrijheden onder de bus gooit.

 

Alle voornoemde problemen zijn niet afkomstig van andere naties of religies, maar zijn planeet bedreigende zaken waar de onderdaan zelf schuldig aan is. Ze vereisen dat niet iedereen zijn eigen plan trekt betreffende zijn eigen eigendommen, maar dat hij een gedeelte van die rechten opgeeft voor het algemeen belang.

Vrijspreker: Gaat iedereen daar maar mee akkoord?

Opperdienaar: Niet gelijk, maar er zijn altijd vaandeldragers voor de ‘goede zaak’ die mensen beginnen af te blaffen die hun vrijheden niet gelijk inleveren. Gesynchroniseerde agressie. Ook hierbij wordt natuurlijk alleen een strijd aangegaan die al gewonnen is, want helden zijn het niet. En in de paniek proberen ze er al wat wetgeving doorheen te jassen om bijvoorbeeld mensen hun wapens af te pakken in de VS, of in Denemarken een ‘noodwet’ die onder andere gedwongen vaccineren mogelijk maakt.

 

5 REACTIES

  1. U bent een wijs orakel Opperdienaar, spijker op de kop mooi verwoord.

Comments are closed.