Nederland is een grote exporteur van melk en melkproducten. Ruim 7 miljard euro per jaar. Stel je voor dat Nederland op een dag melk moet importeren. Omdat de eigen boeren niet langer voldoende produceren. Nauwelijks voorstelbaar. Maar het is mogelijk. Kijk naar Venezuela. Nog meer dan Nederland is dit het land van foute economische beslissingen. Venezuela. Ooit een grote exporteur van aardolie. Het land met de grootste bewezen olie reserves ter wereld volgens het BP Statistical Review of World Energy 2019, (pagina 14). Dit land met reserves groter dan Saudi Arabië. Importeert nu noodgedwongen olie uit Iran.

Toegespitst op Nederland

Als we maar voldoende maatregelen nemen als PFAS en mest en mineralen rechten. En keer op keer wetgeving wijzigen of strikter stellen dan voorheen. En strenger dan de landen om ons heen. Met andere woorden, als we de veeteelt omvormen tot een ecologische plan economie. Met steeds irrationelere wetgeving. Met gefaalde ecologische hoofdstructuren. Met groen links droomdenken. Dan kan ook hier die dag komen. Die dag dat Nederland melk gaat importeren.

Het heeft Chavez en zijn opvolger ongeveer 2 decennia gekost om van olie exporteur olie importeur te worden. Heel jammer. Economisch wanbeheer. Niet uniek. Zie bijvoorbeeld Zimbabwe. Twee landen die nu een hoge prijs betalen voor fundamenteel foute keuzes die jaren geleden zijn genomen en doorgezet.

Nederland maakt steeds vaker fundamenteel foute keuzes. Keuzes die uiteindelijk consequenties hebben. Niet direct nu. Maar wel over 10 of 20 jaar. De corona maatregelen van Nederland die wellicht 90 miljard euro gaan kosten. Of meer. De wurggreep die wordt uitgeoefend op de boeren. Zie de QE. De klimaathysterie. Zimbabwe met zijn geldpers en Venezuela met haar ideologie en planeconomie. Dit zijn geen goede rolmodellen. Deze weg inslaan gaat over tien jaar veel pijn doen.

Nawoord olie en olie reserves

Neem onderstaande gegevens tot U. Ze zijn van het eerder genoemde BP Statistical Review of World Energy 2019. U ziet het. Maar liefst 17 procent van de bewezen wereld oliereserve bevindt zich in Venezuela.

Nu even off topic gaande in mijn eigen artikel. Iran en Jemen beschikken samen over ongeveer 15 procent van de bewezen olie reserves. Deze drie landen die kritisch staan tegenover de Verenigde Staten beschikken over 17 + 15 = 32 procent van de bewezen wereld oliereserves. Zijn dit schurkenstaten of mogelijke prooien? Of beide?

 

9 REACTIES

  • Wel raar he Bertuz, hoe goedkoper de grote bedrijven alles in kopen hoe duurder het voor ons is geworden.

 1. “Droomdenken” mooi gevonden, doemdenken droomdenken, Droemdenken, in ieder geval sloopt het al jaren meer dan het opbouwt.

 2. Als je maar alle olie installaties nationaliseert, dan drogen vanzelf de kapitaals investeringen op en als je dan niet de technologie hebt om dat sort kapitaalgoederen te maken, dan kun je nog op zulke grote reserves zitten, maar die komen niet vanzelf uit de grond. Ik begreep dat ze ook vrij zware olie hebben.
  Al die linkse mensen denken altijd dat kapitaal goederen uit de lucht komen vallen. Dat ze alleen juist verdeeld moeten worden.

  • Socialisten zijn van het verdelen van de taart en niet van het bakken. Dat laten ze aan anderen over.

 3. olie versus koeien, heo zit dat dan?
  Venezuela geen of wel olie maar doet er niets mee.
  Nederland geen of wel koeien maar doet er niet mee, dat laatste is niet zo economisch en gaat de vergelijking mank.
  Beter was de vergelijking Venezuela en olie met die van Nederland en zijn gasbel

  • @DzVzTkM. Wellicht ben ik niet duidelijk geweest. Het gaat hier om economisch wanbeheer. In Venezuela is het gelukt hun sterkste economische sector in 20 jaar de nek om te draaien. Ik had een artikel kunnen schrijven van, HAHA. Socialisme faalt. Kijk eens hoe goed we het doen in NL. Ik zie echter dat NL op dit moment net als Venezuela ideologie boven economie stelt. Klimaatdenken gaat boven economische logica. Het aantal doden beperken van een influenza variant gaat opeens boven alle andere doelen uit. Natura 2000 legt met PFAS het land lam. Als dit doorzet dan importeert NL straks melk.

   • Beter nog nederland stelt Ideologie, zoals klimaatdrammen, boven feiten en logica. En inderdaad, nl importeert straks melk, aardgas, bloemen enzovoort.

 4. ….”Een Iraanse tanker vol benzine heeft zaterdagavond laat Venezolaanse wateren bereikt.”…

  Heeft met raffinaderij, boycotten, vijandigheid en watertandenden Amerikanen van doen?… Misschien groeit er nog wel een alleraardigste oorlog uit.

Comments are closed.