Vrijspreker: U heeft weer een tactiek ontdekt om als heerser meer effectief te zijn.

Opperdienaar: Ik weet nog hoe ik met mijn oren stond te klepperen toen ik een keer in Scheveningen een biertje dronk met iemand die eigenlijk al 7 jaar van de overheid leefde en hooguit hele tijdelijke baantjes had gehad. Er zat niet genoeg schuim op zijn bier en hij riep de ober er bij om te vragen of die een dergelijk biertje normaal vond.

Wat hier gebeurd is, is dat deze onderdaan vervreemd is van productie. Hij is alleen maar consument en heeft geen begrip meer voor de mensen die uit hun bed komen om een product of dienst te verlenen. Dat is ook waarschijnlijk het idee achter iedereen een uitkering geven. Niet alleen worden ze afhankelijk van je, je drijft ook een wig tussen producenten en consumenten.

In de VS is 80% van de economie consumptie. Ook Keynes gaf mensen het idee dat een stagnerende economie gewoon een geldinjectie nodig heeft, zodat de consument weer gaat consumeren. Dit geloof bestaat tot op de dag van vandaag. Volgers van de Oostenrijkse school zullen hier tegenin brengen dat het probleem is dat het productaanbod van de producent moet veranderen. De consument stopt met kopen van nieuwe keukens, spaart zijn geld, de keukenfabrikant leent dat geld om te investeren in de ontwikkeling van een nieuwe keuken waar wel vraag naar is. Als hij zijn klanten goed inschat en zijn investering goed uitvoert, verkoopt hij de nieuwe keukens aan het einde van het proces waar wel vraag naar is.

Vrijspreker: Het drijft een wig van onbegrip tussen producenten en consumenten, maar is dat alles?

Opperdienaar: Het neveneffect daar van is dat hij ook niet meer begrijpt dat politiek geproduceerd wordt, dat media geproduceerd wordt, dat meningen geproduceerd worden, dat geschiedenis geproduceerd wordt. Hij heeft alleen nog maar oog voor de consumptie en vergeet de productie kant van ideeën. Hoe kan iemand die alleen maar dingen consumeert, begrijpen dat zijn eigen mening geproduceerd is?

 

Net zoals hij bij overheid alleen maar ziet hoe het geld met bombarie er uit komt en niet hoe het er stilletjes in gaat. Zelfs van boetes wordt alleen het corrigerende effect beseft en schijnt niemand er op te letten wie het geld in zijn zak steekt. De onderdaan zelf wordt geproduceerd en hij heeft er geen flauw benul van.

11 REACTIES

 1. Van welke productie is hij vervreemd en waardoor? Iemand die bier consumeert, kan producent zijn van auto’s. Dat hij de ballen verstand heeft van de productie van bier komt door specialisatie. Raar stukje.

  • Het rare stukje begint met een alinea over iemand die al 7 jaar bijstand genoot. Wat produceert die dan? Auto’s of bier?

   • Voornamelijk een leeg leven en nog wat nageslacht, als je nergens voor hoeft te werken of te sparen zie of voel je de waarde ook niet. Ziedaar het gros van de Antifa en dergelijke types, hebben altijd alles gekregen wat hun hartje begeerde zonder moeite, alleen maar even gillen en dreinen en zo ontstaat dat. Best zielig eigenlijk,

 2. Ach productie iets voor professionals ..toch, mijn interesse gaat uit naar amateurs, liefhebbers zoals gisteren in Zg. Hoe vaak kom je ze nog tegen, gelijk gestemden , mensen los gezongen, wars van de meanstream die de gemiddelde journalist mangeld. Dit doet om de platvloersheid van alles te openbaren. Zat wat te lezen maar kon deze niet voorbij laten gaan.. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/27/zomergast-inez-weski-verheft-zwijgen-over-prive-dingen-tot-kunst-a4007060 dus toch ff naar de hypnose-machine gekeken.

  Genocide is het refrein van al die samenlevingen.

  • @Fred Tja..aufmachen, kijk, wanneer je beseft dat de dood niet te ontlopen is kan die klop op de deur het moment zijn. Wie ben ik dan om niet aan een soort van carpooling te willen doen…ja toch https://youtu.be/KWqVnMiLPrE

 3. Impliciet in de werken van Bernays is de aanname dat de mens vormbaar is.
  Is dat zo?
  Waarschijnlijk tot op zekere hoogte wel, dat zou ik beweren uit eigen observaties.
  Maar ik geloof ook dat er een kerngedrag (bij gebrek aan beter woord) is dat niet zo gemakkelijk beïnvloedbaar is. Echter dit kerngedrag treedt vandaag de dag die meer op de voorgrond omdat iedereen min of meer door het leven glijdt zonder daarvoor echt moeite te hoeven doen.

  • Als de mens niet vormbaar was, zou je zeggen dat overheden en andere religies niet zo veel moeite zouden doen om onderwijs, media en academici te domineren.

 4. Good observation @Fred!
  Ik onderschrijf uw reactie

  God spark,or the dance(fight)between good and evil against time

Comments are closed.