Hoewel vaak geschreven wordt, dat na Duitsland en Polen in Nederland het hoogste percentage Joden vermoord werd ( 73 procent), is dit niet juist. Een exact percentage is niet bekend, maar van de 70 tot 80 duizend Joden die zich in 1940 in Griekenland bevonden, heeft vermoedelijk meer dan 90 procent het leven verloren in een van de vernietigingskampen.

De grootste slachting vond plaats onder de Joden in Thessaloniki, waar meer dan 50.000 Joden woonden.

Ook de eilanden bleven niet gespaard; 1800 Joden werden opgepakt in Kerkyra, 1700 in Rhodos, 1.484 in Thasos, 960 in Kreta en 120 in Kos.

Van Griekenlands bevolking van negen miljoen verloor een half miljoen tijdens de oorlog het leven, waarvan zestig procent door honger en uitputting.

Wie de afgrijselijke details wil weten, leze INSIDE HITLER’S GREECE van Mark Mazower, die schrijft over de geschiedenis van Griekenland tussen 1941 en 1944.

Hugo van Reijen

14 REACTIES

 1. De loop van de geschiedenis volgt z’n weg en tot op de dag van vandaag kent de geschiedenis nog steeds dezelfde weg. Niets is veranderd en nog steeds dezelfde weg, met andere mensen, allerlei.

  En er werd gezegd: “dat nooit weer!”…En toch gebeurt het weer. Alleen, nu zijn het de niet-geinjecteerden, de ‘dienstweigeraars’ van onderdrukking, misdaad en moord, het weldenkende verstand dat zich niet langer leent voor waanzin en leugens. De geschiedenis herhaalt zich in ongekend grotere vorm en wat zijn de verhalen van toen dan nog waard? Jankverhalen uit het verleden, zijn nutteloos en bevatten geen enkele zin als je het niet tegen het huidige licht houdt.

 2. Fascisme is nog steeds groot in Griekenland. Denk aan ‘de gouden dageraad’

  Een beweging die populair is bij de politie. Typerend. Orde en tucht en ‘het vaderland’ etc.

  • Sinds oktober 2020 is De Gouden Dageraad een verboden organisatie.

  • Vrij recent dus.

   Ik vond het alleen typerend dat veel militairen en politieagenten dan voor fascisme vallen/vielen, in Griekenland. Ik denk dat als er in Nederland iets zou ontstaan als de gouden dageraad, dat dat dan super veel boa’s trekt hahaha

   • Politie in Griekenland: dat zijn meestal niet de slimsten, maar mensen die nergens anders werk kunnen vinden. Dit verschijnsel komt trouwens in veel andere landen ook voor.
    Ik ken een geval van een politieagent die in Kreta arriveerde op de plaats van een dubbele moord en terstond opdracht gaf, de betreffende kamer meteen schoon te dweilen.
    Binnen een uur waren alle sporen uitgewist.

   • Politie en het leger, zijn gewoon domme krachten. Mensen die orders op kunnen volgen, maar niet zelf kunnen nadenken. Gevaarlijke mensen dus. een autoriteit zegt wat ze moeten doen en dan gaan ze dat meteen doen. Intelligentie van een stervende zeester.

 3. Politie in Griekenland: dat zijn meestal niet de slimsten, maar mensen die nergens anders werk kunnen vinden. Dit verschijnsel komt trouwens in veel andere landen ook voor.
  Ik ken een geval van een politieagent die in Kreta arriveerde op de plaats van een dubbele moord en terstond opdracht gaf, de betreffende kamer meteen schoon te dweilen.
  Binnen een uur waren alle sporen uitgewist.

Comments are closed.